Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Ochranné fólie na dotykové displeje

2.11.2006, jimmyjames, recenze
Pokud chcete uchránit displej Vašeho kapesního počítače proti poškrábání nebo se zbavit nežádoucího lesknutí displeje, je tento článek právě pro Vás. Dozvíte se, jaké existují typy ochranných fólií a které jsou nejlepší pro Váš displej. Zaměříme se na fólie, které dokáží eliminovat lesknutí displeje, a tím zlepšit jeho čitelnost na silném světle. Poznáte, že ochranná fólie není jen obyčejné spotřební zboží, ale nepostradatelné příslušenství pro Vaše zařízení.
Dotykové displeje na mobilních zařízeních (PDA, komunikátorech, smartphonech) jsou bezesporu skvělým a neocenitelným vynálezem. Mají však i některé nedostatky, se kterými musí uživatelé počítat. Jedním z nich je měkkost dotykové vrstvy, která se velmi snadno poškrábne. PDA povalující se v kapse společně s klíči asi jen tak u někoho neuvidíte. Avšak i když svého miláčka opatrujete jak v bavlnce, tak poškrábání neuniknete. Dotyková vrstva se časem poškrábne i stylusem. Stačí ostré zrnko prachu, které se usadí na displeji a jedním tahem stylusu máte o škrábanec více. Asi největší neduh dotykových displejů je však jejich velmi špatná čitelnost na silném světle, jelikož dotyková vrstva se chová jako zrcadlo. Za pěkného slunečného dne je proto práce se zařízením s dotykovým displejem téměř nemožná. Taktéž použití jako GPS navigace v autě je tímto velmi ztížená.


Typy ochranných fólií


Jako ochrana displeje proti poškrábání, ale i ke snížení odrazivosti, se používají různé druhy ochranných fólií. Mezi nejrozšířenější patří přilnavé fólie, které se díky své spodní adhezní vrstvě elektrostaticky přilepí na displej. Málo používané jsou fólie, které se zasouvají pod displej.

Podle povrchu vrchní strany se odlišují dva základní typy: lesklé (čiré) a matné (antireflexní). Tomu se ale budu věnovat později. Fólie různých výrobců se hodně odlišují kvalitou a tím samozřejmě i cenou. Obecně platí, že kvalitnější fólie jsou ty tvrdší a většinou také silnější.

Nejlevnější ochranné fólie se dají pořídit již za 80Kč. Jejich kvalita je však dost mizerná a jsou velmi tenké a měkké, takže se rychle prodřou. Už po týdnu můžete na displeji pozorovat škrábance a za pár týdnů již je nepoužitelná. Také se velmi obtížně aplikují na displej, protože pod nimi zůstávají bublinky vzduchu, které se špatně vyhánějí ven. Často se také samovolně odlepují, i při pečlivém očištění před aplikací.

Kvalitní fólie jsou sice o dost dražší (až 400Kč), zato mnohem odolnější. Velmi kvalitní fólie vypadají i po roce používání jako nové. Mnohem snáze se aplikují na displej a lépe na něj přilnou. Některé mají i další speciální vlastnosti. Mezi ně patří například omyvatelnost. Ta se hodí zejména v případě, když fólii neaplikujete správně hned na první pokus. Pak stačí fólii sejmout, opláchnout a znovu aplikovat. Existují také fólie s UV filtrem, které chrání vaše oči od škodlivého UV záření odraženého od displeje z okolního prostředí.


Lesklé fólie


Povrch vrchní strany fólie je hladký, bez nějaké struktury, takže je prakticky stejný jako dotyková vrstva displeje. Světelné paprsky z okolního prostředí, které dopadají na fólii, téměř bez ztrát projdou k dotykové vrstvě a displeji. Odtud se část odrazí zpět a prochází ven, stejně jako paprsky z displeje (ClearTouch Crystle fólie od BoxWave mají průchodnost až 99%), do očí pozorovatele. Jelikož se paprsky světla odráží od rovné lesklé plochy dotykové vrstvy, vystupují ven pod stejným úhlem, a tudíž vytvářejí zrcadlový efekt. Zobrazení displeje se prakticky vůbec nemění, včetně vysoké odrazivosti, která zůstává stejná nebo se ještě zhorší. Po hladkém povrchu stylus hodně klouže, podobně jako po dotykové vrstvě displeje. Tedy až na velmi měkké fólie nevalné kvality, na které se stylus jakoby lepí. Musíte pak více přitlačit a ovládání je nepohodlné.


Fólie dodávané s MDA Vario, AOF a podobné

Patří do kategorie levných a dost nekvalitních fólií. Jsou velmi měkké a tenké, takže se velmi rychle poškrábnou a prodřou. Dost špatně se aplikují na displej, protože pod nimi zůstávají bublinky a velmi obtížně se vyhánějí ven. Nepřilnou moc dobře k displeji, takže po čase se začnou odlepovat.
Trvanlivost fólie hodně závisí také na způsobu používání, takže někomu klidně může vydržet dlouhou dobu a nemá s ní problémy. Avšak většina uživatelů je považuje spíše za nouzové řešení. Sám mám (negativní) zkušenost s fólií dodávanou k MDA Vario...


Brando Protector Plus Ultra Clear

Fólie Brando jsou na českém trhu velmi známé a patří mezi ty nejlepší, které se tu dají sehnat. Zdůrazňuji, na českém trhu. Pokud vezmeme v úvahu i fólie, které se sem nedodávají, zase až tak dobré nejsou…





Tato lesklá fólie má garantovanou 99% průhlednost, takže vůbec neztmavuje displej, ani nemění jeho barevnost. Patří mezi tvrdší a silnější fólie, tudíž se jen tak rychle nepoškrábne. Udává se životnost 6 – 12 měsíců i déle. Opět závisí na způsobu používání. Fólie je omyvatelná, takže je možné ji z displeje strhnout a znovu aplikovat. Podle zkušeností uživatelů je její aplikace celkem snadná.


BoxWave ClearTouch Crystal

Fólie firmy BoxWave bych bez váhání zařadil mezi špičku. Při hledání informací na českých i zahraničních diskuzích jsem na tyto fólie našel jen samou chválu. Kdo někdy koupil fólii od BoxWave, už nechce nic jiného. Další informace k fóliím BoxWave obecně a k jejich dostupnosti najdete v dalším članku věnovanému antireflexní verzi této fólie.





Lesklá fólie ClearTouch je vyrobena ze speciálního vysoce transparentního materiálu. Ten zaručuje 99% průhlednost a nezměněné barevné podání displeje. Podle zkušeností uživatelů vypadá i po roce jako nová. Patří totiž mezi silnější a tvrdší fólie, takže se jen tak rychle nepoškrábne. Aplikace fólie je velmi snadná, jelikož pod ní vůbec nezůstávají bublinky. Fólie je omyvatelná. Redukuje 99% odražených UV paprsků. Prodávají se přesně nařezané na velikost displeje.


Antireflexní fólie


Jak už jste asi uhodli, právě tyto fólie nám pomohou proti zrcadlovému efektu displeje. Černou díru nám sice z displeje neudělají, alespoň částečně potlačit odlesky však dokáží. Antireflexní fólie mají na vrchní straně texturovanou nebo lehce zdrsněnou strukturu. Světelné paprsky se při dopadu na fólii lámou pod různým úhlem vůči rovině displeje, takže se část paprsků pohltí nebo odrazí pryč a jenom část projde. Tím se potlačí nežádoucí odlesky. Díky zdrsněnému povrchu stylus po fólii tolik neklouže. Některým uživatelům to vyhovuje, protože jim stylus nepodkluzuje, někteří mají raději kluzký povrch. Další nespornou výhodou je, že nemusíte fólii každých pár hodin leštit jako lesklé fólie nebo displej, které se velmi rychle „upatlají“. Nezůstávají na nich vidět otisky prstů, každé sebemenší umaštění a nechytá se na ně tolik prach.

Většina těchto fólií však má i velké negativní vlastnosti. Stejně jak se od texturovaného povrchu láme dopadající světlo, tak se stejným způsobem láme i světlo z displeje. V důsledku dojde ke snížení jasu displeje. Také změní barevnost displeje, barvy jakoby zmléční. Pakliže je texturovaní moc hrubé, tak dochází ke snížení ostrosti displeje. Těmito negativními vlastnostmi trpí například fólie Brando Protector Plus (bez Ultra Clear).


Brando Protector Plus (bez Ultra Clear)

Antireflexní typ fólie od Brando. Tato fólie rozhodně nepatří mezi to nejlepší na trhu, co můžete pro svůj displej koupit. Původně byli vyvinuté pro černobílé displeje Palmů s nízkým rozlišením. Tudíž nebylo vůbec počítáno s tím, že se budou používat pro dnešní barevné displeje s mnohem vyšším rozlišením. Z toho také plynou negativní vlastnosti této fólie, které jsou popsány výše. Snížení jasu, ostrosti, barevná degradace. Těmito negativy však trpí i řada antireflexních fólií od jiných společností.





BoxWave ClearTouch Anti-Glare

S touto fólií bych vás chtěl seznámit trochu detailněji, jelikož ji řadím ke špičce mezi antireflexními fóliemi. Proto jejímu popisu věnuji celý příští článek. Důkladně vás seznámím s jejími přednostmi, osobními zkušenostmi a dostupností. Popíši zde také postup aplikace fólie na displej, na co si dát pozor a co dělat, pokud se nepovede fólii aplikovat na první pokus. Postup aplikace je v podstatě stejný pro všechny přilnavé fólie, takže bude užitečný i pro zájemce o jinou fólii.




Závěr


Při vybírání fólie pro mého Varia jsem zjistil, že o fóliích na displeje je na českém internetu pramálo informací. Sice se o nich diskutuje na fórech, ale podrobných recenzí je minimum. Většina lidí si asi řekne, že jde pouze o spotřební zboží, jehož výběru není potřeba věnovat velkou pozornost. Podle mého názoru však jde o důležitou součást každého zařízení s dotykovým displejem, jehož kvalita se také podílí na komfortu jeho používání. Budu také rád, pokud mi do diskuzí napíšete své zkušenosti s různými fóliemi.
reklama