Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Jak hrají Windows Mobile zařízení a pár věcí kolem

2.3.2006, Zdenek Malinsky, recenze
Běžnému uživateli stačí, když je jeho Pocket PC zařízení schopné obstojně přehrát oblíbené písničky nahrané ve formátu MP3 a ukrátit mu tak dlouhou chvíli při cestách do školy nebo zaměstnání. Nicméně jsou mezi námi i tací, kteří slyší i to, co jiní neslyší a při poslechu méně kvalitní reprodukce trpí. Nejem těm je určen následující článek, ve kterém jsme se rozhodli podívat trochu důkladněji na zoubek zvukovým schopnostem několika zařízení a zároveň najít odpověď na některé zásadní otázky.
Někdy koncem listopadu se mě, jako High-Endového Guru na ce4you, zeptal po ICQ Pavel Koza, zda bych nechtěl udělat test PDA, kde by se testovalo pouze to, jak hrají a vyzkoušet k tomu několik sluchátek. Polil mě studený pot. Já, člověk trpící digifobií, mám poslouchat MP3 a WAV? Co na to moje astma a hlavně ekzém? Nenaskáče mi z toho ještě lupénka? Nezhorší se tím můj zdravotní stav? Nebudu muset opět do lázní, do nemocnice ? Nebude potřeba volat záchranka nebo nebude pak nutná hospitalizace u Dr. Chocholouška? Za 3 roky, co mám PDA, jsem jen párkrát zkusil poslouchat internetové rádio, žádnou muziku v tomto „zprzněném“ formátu jsem ani nezkoušel, natož abych ji poslouchal soustavněji. Nevím, co přesně jsem odpověděl, ale snažil jsem se celou věc zahrát z výše uvedených důvodů do autu.

Asi o týden později mi Pavel telefonoval a ptal se, jaká sluchátka od Sennheiser jsou dobrá, co si má koupit? Ééé ??? Nechápal jsem. Copak člověk, který o sobě tvrdí, že moc neslyší rozdíly a sluchátka Koss Porta Pro jsou pro něj až dost dobrá a zbytečně drahá, si kupuje sluchátka? Než jsem se stačil podívat na internet, jak se který model jmenuje, volal Pavel opět, že si koupil HD 600 jako dárek pod stromeček. Večer se ozval po ICQ, že je rád, že slyší rozdíl mezi novými Sennheisery a Koss Porta Pro. Že by bylo na světě o jednoho hifistu víc? Jsem rád, když lidi mají radost a obzvlášť pokud zjistí, že reprodukovaná muzika může znít lépe než z „plážáku“ nebo věže (2x1000 W na tužkové baterie) koupené od asijského obchodníka na tržnici v Holešovicích. Pak mě Pavel více-méně pravidelně zásoboval svými poznatky, co nového slyší na notoricky známých CD, co mu kde vadí, co kde hraje špatně, kde to moc šumí…… Jako bych to neznal. Tohle je nejsadomasochističtější hobby, které znám. Ani kanoistika není pozadu – i když ne o mnoho. Proto jsem nabídku uspořádat audio test PDA nemohl odmítnout a ani neodmítl.

Postupem času začínal mít plánovaný test konkrétnější obrysy. Pochopil jsme, že vhodnější, než hektický prosinec budou určitě poklidnější leden a únor. Protože jsem nebral test na lehkou váhu, přizval jsem k němu i 2 odborníky povolané z nejpovolanějších a tím jsem si zadělal na velký problém. Vybrat jeden konkrétní termín, aby vyhovoval 4 velmi pracovně vytíženým lidem, byl téměř nadlidský úkol, stejně jako měl později Pavel problém se zapůjčením na tento termín více PDA, MP3 playerů a sluchátek. Nakonec se vše zdařilo, což snad bystřejší čtenáři poznali.

Protože šlo o první test podobného druhu a zaměření, dali jsme si jen jednoduchý úkol, zjistit odpovědi na 4 otázky:
    1. Jsou mezi jednotlivými Pocket PC zařízeními rozdíly v kvalitě zvukového výstupu?
    2. Vyplatí se koupit k PDA kvalitní sluchátka?
    3. Je poznat (slyšet) rozdíl mezi WAV, MP3 320 kbps a MP3 128 kbps?
    4. Porovnání PPC vs. MP3 playery – hrají speciální přehrávače lépe než PDA?

Naivně jsem si myslel, že za 3 hodiny budeme mít hotovo a půjdeme na pivo. Nakonec se test protáhl na 6 hodin a myslím, že mohu mluvit za všechny přítomné, že toho bylo až dost. Škoda jen, že někteří účastníci testu vyrušovali a odváděli pozornost ostatních jinam, ale Michael Schumacher by se při testování nové Škody Fabie 1,2 HTP asi taky trochu nudil...;)

Poznámka: tento test berte jako takový základní test audioschopností Pocket PC zařízení. Pokud bychom měli postupovat bez kompromisů, celý test by trval tak měsíc. Proto jsme netestovali všechna dostupná Pocket PC nebo Smartphony, ale jen část. Proto jsme měli jen jednu testovací skladbu a ne několik. Proto jsme volili mezi třemi přehrávači a ne mezi všemi známými... Kromě zodpovězení základních otázek je zde totiž ještě jedna obecná, a sice jestli vás takový test vůbec zajímá. Až podle ohlasu se rozhodneme, zda má smysl na PDA pohlížet i z této méně obvyklé strany, nebo jestli je to jen plýtvání časem. Pavel Koza


Na čem a co se vlastně testovalo?


Testovací aparatura
  • Analog: gramofon SME 20 A - raménko SME V - přenoska Koetsu Urushi Red (MC)
  • Digital: CD přehrávač Accuphase DP-65
  • Zesilovače: phono předzesilovač Noble & Noble Xono, předzesilovač Pass Labs X2, koncový zesilovač Pass Labs Aleph 5
  • Reprosoustavy: Bowers & Wilkins Matrix 801 mk.III KW
  • Kabely: repro - bi-wiring KrautWire ORG CST (basy) a KrautWire ORG (středy,výšky), interconnect - KrautWire Passion, KrautWire Reference Gold (phono), síťové kabely KrautWire Orbit a Silver Ghost
  • Příslušenství: síťová pračka Accuphase PS-1200, Bedini CD Clarifier, pračka LP desek VPI HW 16.5, KrautWire Solution LP a C



Možná se někomu zdá, že testovací aparatura je zbytečně drahá (asi 2,5 miliónu Kč) a neadekvátní testovaným PDA. Musím připomenout, že právě na této kvalitní (a bohužel i drahé) aparatuře lze odhalit chyby a chybičky mnohem lépe, než na průměrné či podprůměrné sestavě, která může tyto chyby maskovat chybami vlastními. Přirovnal bych to laboratoři, kde zkoumají vzorky krve a tkání pod kvalitním mikroskopem a neprohlíží je zamaštěnou lupou.


Účastníci testu


  • Lubomír Vlk – recenzent časopisů Audio Video Revue, HiFi, Audio a High-End Report, Video a domácí kino, specialista těchto časopisů na reprosoustavy a sluchátka, walkmany, discmany a jiné přenosné přehrávače.
  • Ing. František Kraut – recenzent odborných časopisů, majitel a konstruktér firmy KrautWire - výrobce špičkových kabelů.
  • Zdeněk Malinský
  • Pavel Koza




Místo testu


Test se uskutečnil v poslechové místnosti firmy KrautWire.
  • Testovací nahrávka: Talk Talk – The Colour of Spring, EMI Records Ltd 1986 (CDP 7462282), 2. skladba I don’t believe in you, pro test použita ve třech formátech MP3 180 kbps, MP3 320 kbps, WAV. Pro zajímavost si ji můžete stáhnout zde - skladba ve formátu MP3 320kbps (12,06 MB).
  • Testované přehrávače (software): Windows Media Player (výchozí přehrávač, který najdete v každém PDA), beta TCPMP, Winamp
  • SD karta: Pretec 512 MB
Testovaná PDA/MDA
  • Asus MyPal A632
  • Dell Axim X50v WM 5.0
  • Dell Axim X51v
  • HP iPAQ rx1950
  • HP iPAQ hx2490
  • Imate JASJAR
  • FSC Loox N520
Testované smartphony
  • Qtek 8310
Testované MP3 přehrávače
  • Apple iPod shuffle
  • Creative MuVo
Testovaná (i testovací) sluchátka
  • obyčejné špunty dodávané k některým PDA/MDA (namátkou vybrány od JasJar) a iPodu
  • Koss Porta Pro
  • Sennheiser HD 600

Zároveň bychom tímto chtěli poděkovat firmě KrautWire, za poskytnutí prostor a aparatury k testu, pánům Krautovi a Vlkovi za jejich čas, nervy a postřehy a v neposlední řadě i všem, kteří do testu zapůjčili přístroje (HP, Fujitsu Siemens Computers, Sunnysoft a AH Mobile.


Průběh testu


    1. Výběr testovací nahrávky
    2. Zkomprimování nahrávky z CD na MP3 (128), MP3 (320) a WAV
    3. Test přehrávačů
    4. Test PDA
    5. Test sluchátek

Nejprve byla účastníky testu vybrána testovací nahrávka. Úmyslně byla zvolena průměrná zvuková nahrávka, kterou jde snadno odhalit kvalita testovaných PDA a u které jsme zároveň znali chyby, kterých se zvukaři při natáčení dopustili. Záměrně jsme nevolili audiofilské nahrávky jazzu nebo klasické hudby, protože jsme předpokládali, že milovníci a znalci této hudby nebudou svou milovanou hudbu poslouchali v kvalitě MP3. Rovněž počítačem vytvářené zvuky nejsou pro testování vhodné, protože jednak nikdo, kromě autora neví, jak přesně to má znít (např. na housle nebo kytaru si mohu zahrát) a pak také milovníkům těchto zvuků jde hlavně o to, aby to hrálo nahlas a mělo to hodně basů.

Při „výrobě nahrávky“, tedy převodu z CD do MP3 nebo WAV, jednoznačně doporučujeme věnovat tomuto procesu pozornost a přidělit mu v systému nejvyšší preferenci - privilegium. Pokud je to možné, vypněte raději všechny ostatní zbytečně běžící aplikace, odpojte se od internetu atp. Na výsledku je to dosti podstatně znát, o čem jsme se měli možnost přesvědčit právě během tohoto testu. Přišlo nám divné, že nahrávka v MP3 320 (13 MB) hraje lépe, než ve formátu WAV (56 MB), proto jsme uskutečnili druhý pokus s mnohem lepším výsledkem. Pro lepší a rychlejší komunikaci mezi sebou jsme nazvali skladbou č.1 nahrávku ve formátu MP3 (128), skladba č. 2 byl MP3 (320) a skladba č. 3 ukázka ve formátu WAV. S těmito názvy se setkáte i v následujícím textu.

Pro porovnání a kontrolu byla skladba průběžně poslouchána nejen z CD (AAD), ale také z vinylové LP desky.

Vlastní testování probíhalo ve dvou částech. V první se nejprve odhalovaly chyby a celkový projev jednotlivých testovaných kusů a to připojením PDA přes redukci k linkovému předzesilovači a výsledný zvuk mohli hodnotit všichni recenzenti zároveň. Ve druhé části se stejné PDA zkoumali a poslouchali jednotlivými sluchátky a bylo ověřováno, zda poslech přes sluchátka přinese jiné výsledky než poslech přes reprosoustavy.


Test přehrávačů (software)


Cílem tohoto testu bylo zjistit, zda a jaký má přehrávač (software) vliv na výslednou kvalitu reprodukce a pokud bude rozdíl, použít ten nejlepší k našemu dalšímu testování.
  • Windows Media Player - OK – bez výhrad
  • TCPMP - Rozpatlaný zvuk, nedělá rozdíly mezi horší a kvalitnější nahrávkou.
  • Winamp - Trochu lepší než TCPMP, ovšem zdaleka nedosahuje kvalit defaultního přehrávače Windows Media Playeru.

ZÁVĚR
    1. Softwarový přehrávač má jednoznačně vliv na kvalitu reprodukce.
    2. Jednoznačně a jednohlasně jsme se shodli, že nejlepší bude defaultní Windows Media Player.


Test jednotlivých PDA


Tak pojďme se konečně podívat, jak naši soutěžící v testu dopadli. Pořadí, v kterém jsme jednotlivé přístroje testovali bylo nahmátkové. Ne, to není chyba – prostě, kterou cihlu jsem na stolku nahmatal, ta šla „k tabuli“. Nejdříve PDA/MDA, potom speciální MP3 přehrávače a nakonec jeden smartphone.

Dell Axim X51v
První zvukovou zkouškou prošel VGA model amerického výrobce. Nejlepší se nám jevila nahrávka č.2, která byla nejotevřenější, měla nejvíce tranzientu i nejvíce výšek. Celkové hodnocení – lepší průměr, ve škole by to bylo mezi 2 a 3.

Asus MyPal A632
Druhý pán na holení šel nový navigační Asus. To, jak ho ohodnotí oba hlavní recenzenti, zajímalo hlavně Pavla Kozu, který o sobě tvrdí, že není hifista, moc neslyší a nepozná rozdíly. Chtěl vědět, zda zkušení recenzenti potvrdí nebo vyvrátí jeho názor z recenze. Dovolím si ocitovat inkriminovanou část recenze.

Pokud chcete zařízení využívat i jako přenosný MP3 přehrávač, určitě vás bude zajímat kvalita výstupu na sluchátka (klasický 3,5mm konektor). A zde jsou mé dojmy smíšené. Na straně jedné nabízí Asus bohaté možnosti nastavení hlasitosti, vyvážení sterea, výšek, basů a 3D efektu a v neposlední řadě i minimální šum a maximální hlasitost, na straně druhé, pocitové, to prostě nějak není ono. Zkoušel jsem jak sluchátka Koss, tak Sennheiser, a v obou případech byl rozdíl proti jiným PDA nebo notebooku patrný. Při pomalejších skladbách to ještě není tak zlé, i když i zde je patrná jistá plochost reprodukce. Výrazněji problém vynikne při poslechu dynamických skladeb, kde je celý projev takový zastřený a nevýrazný, postrádající dynamiku. Softwarový equalizer tomu pomůže jen trochu, naopak zvuk znatelně zkreslí. Můj závěr je takový, že do metra či jiného prostředku veřejné dopravy to stačí, ale komu jde o kvalitu, měl by si možná Asuse poslechnout někde v prodejně sám. Není to sice nějak extrémní nedostatek, ale poslední dobou jsem slyšel hrát jiná zařízení lépe.

Potvrdili. Pavel slyší dobře. Rozdíl byl slyšet i z vedlejší místnosti, protože byl hodně veliký. Kdo si vzpomene na dobu komunistické totality a na rozhlas po drátě, hlášení místního rozhlasu (družstevníci se dostaví na pole za hřbitovem) nebo nádražní rozhlas (vlak bude opožděn z důvodu ztráty lopatky na uhlí), nemusí už dále nic o tomto PDA číst. Na nějaké rozlišení nebo náznaky detailů rovnou zapomeňte. Celkově horší transparentnost, zvuk je zahuhlaný, jakoby za dekou. Basy zní jako ze sudu, výšky jsou nepříjemné jako z nejhorších sluchátek pecek. Basům a výškám nepomohl ani equalizer. Spíše naopak nahrávku ještě zapatlal a znepřehlednil. Stručně a jasně – není slyšet muzika. Ve škole by to byla čtyřka z milosti nebo pokud by byl přísnější učitel, musel by jít koncem srpna k opravným zkouškám.

Imate JASJAR
Skladba č.3 (WAV) zní z Jasjara jakoby zataženěji, ale zase čistěji. Dynamika je bohužel chabá, hudba nešlape, nesvádí vás to klepat si nohou do rytmu. Skladba č.2 je oproti skladbě 3 v dynamice trošku lepší. Celkově průměrný projev. Nepotěší, ani nezklame. Ve škole by dostal trojku jako Plha ve filmu Marečku, podejte mi pero!

FSC Pocket LOOX N520
Z reproduktorů není slyšet žádný prostor (předozadní), jakoby všichni muzikanti stáli vedle sebe v řadě. Pokud u předchozích PDA to nebyla žádná sláva, ale alespoň tam byly nějaké náznaky a snaha, zde byla výsledná reprodukce velmi plochá. Toto ovšem při poslechu na sluchátka nemusí vadit a také nevadí. Na první poslech je to první přístroj, který se nám líbí. Při delším poslechu ovšem odhalujeme proč. Výrobce na nás zkusil fintu a rovnou zvýraznil basy. Tedy jakýsi loudness nebo bass boost, zde naštěstí decentně a je to v tomto případě ku prospěchu věci. Ovšem při dalším poslechu odhalujeme nedostatky. Pokud hodnotíme výšky celkově, tak jsou katastrofální, spatlané, jako by tam ani nebyly. Středy jsou ucházející, pochvalu zaslouží jejich dynamika. Vadou na kráse je, že zpěvák si dle Asusu šlape na jazyk (u ostatních přístrojů byl po úspěšné návštěvě logopeda). Také vadí dosti veliké zkreslení. Školní známka 3-4, ale pořád lepší, než Asus.

HP iPAQ rx1950 - VÍTĚZ TESTU
Nejmenší a nejlevnější účastník testu, od kterého jsme nic neočekávali, nás překvapil a to tak že velmi. Od prvních taktů měli všichni účastníci jasno: to je vítěz testu. Ještě na test čekal starší a větší bratříček hx2490, 2 přehrávače specialisti a smartfoun, ale zázraky se zase tak moc často nedějí a také se neděly. Rx1950 produkuje s ohledem ke své kategorii překvapivě koherentní a kompaktní zvuk. Basy jsou přirozené a přehledné (v rámci PDA), spolu s výškami malinko zvýrazněné a středy naopak malinko potlačené. Prostor není moc do hloubky (opakuji, že při sluchátkovém poslechu to nevadí), ale celkově se hudba poslouchá dobře. Na první poslech pěkné, má to basy a vpředu výšky. Bezproblémový normální znělý zvuk, zdařilé. Jednoznačně zvukově nejvyrovnanější a nejpřirozenější projev. Ostatní jsou bez nároku. Ve škole 1-, protože rezervy tam ještě jsou.

HP iPAQ hx2490
Horší než rx1950. Nečekali jsme zázrak, ale alespoň mu mohl být zvukově více podobný, když pochází ze stejné „rodiny“. V porovnání s ním je zvuk umělohmotnější, plastikovější, méně přirozený, méně otevřený. Poslech hudby není taková pohoda. V rámci testu to nehrálo špatně, ale nebylo to tak příjemné překvapení jako rx1950.

Qtek 8310
I když se s ním do testu vůbec nepočítalo, nakonec také skončil na mučidlech. K tomuto smartfonu mám v poznámkách jen 2 noticky: „jé, telefon a hraje“ a „hmm, tak na telefon je to slušný“. Tedy nepatrně horší než průměr testovaných PDA, vyslovený propadák to ovšem nebyl. Je zde ale jeden, poslední dobou často opakovaný problém. Pro poslech hudby z telefonů je nutné mít redukci 2,5mm -> 3,5mm a to je velký problém. Ani ne tak s dostupností, přeci jen už se dá koupit celkem bez problémů, ale s kvalitou. Je celkem jedno, jak hraje daný telefon, když těch pár centimetrů kabelu zvukový signál neuvěřitelně zprzní...

Protože jsem na srazu přátel ce4you v Malé Úpě slyšel názor a zkušenost jednoho uživatele, že klasický přehrávač hraje znatelně lépe než PDA, zapůjčili jsme 2 speciální přehrávače pro přehrávání a očekávali, že dají ostatním minimálně na frak, když už ne na holou.
  • Creative MuVo - Zvukově lepší jak telefon (Qtek 8310), ale v porovnání s ostatními PDA je to takový průměr.
  • iPOD shuffle - Zvuk kmitočtově nevyvážený. Bere alikvoty středů a výšek, ale kupodivu se zdá býti prostorovější než PDA a zdá se být ochuzen o nosnou basovou linku. Prostě v kategorii basů nalézáme málo informací i objemu. Vysvětlení může být i to, že díky minimálním rozměrům nebude dostatečně dimenzován zdroj. Omlouváme se čtenářům, že obecně nebyl vybrán důstojný zástupce i-pod (ostatně byl do testu zařazen pouze informativně). Celkové hodnocení – zvukově nadprůměrný.

Protože se samostatné MP3 přehrávače skutečně staly součástí testu až těsně před začátkem, nebylo možné vybrat nějaký reprezentativní vzorek, vzalo se prostě to, co bylo k dispozici. Nebudeme z toho tedy raději dělat žádné dalekosáhlé závěry, snad jen poznamenáme, že to, že jsou MP3 přehrávače jednoúčelovými zařízeními a nic jiného vlastně ani neumí, automaticky neznamená, že jsou lepší než mnohoúčelové zařízení.

Z testu jednoznačně vyčnívaly pouze 2 modely. Jasným vítězem se stal nejlevnější účastník testu HP iPAQ rx1950 a „Černý Petr“ zůstal tentokrát v rukách Asus MyPal 632.


Test sluchátek


Tato část testu byla vlastně 2v1: ověřovali jsme výsledky předchozí části testu - porovnání PDA - rozdíly oproti poslechu přes reprosoustavy nebyly zjištěny a zároveň zjišťovali, jak jsme si předsevzali v úvodu, rozdíly mezi jednotlivými sluchátky při poslechu hudby z PDA, abychom mohli uživatelům a zájemcům poradit, zda má smysl kupovat k PDA dražší a lepší sluchátka.



Sennheiser HD 600
HD 600 jsou otevřená dynamická sluchátka. Jejich design je vkusně laděný do neutrální černo-šedé. Přívodní kabel z OFC mědi je naštěstí odpojitelný, takže jej bez problému lze nahradit lepším. Pokud za ně zaplatíte více než 8.000 Kč, odmění se vám přirozeným, přesným, čistým, dynamickým a prostorovým zvukem. Projev HD 600 je lineární až suchý. Nemají tolik hutný basový základ, takže se hodí více pro poslech klasiky, jazzu, komorní a etno hudby, než pro rock, metal, techno, hip-hop atd.

Pro použití k PDA se příliš nehodí. Jejich velikost není pro venkovní nošení zrovna obvyklá a ani nejsou k tomuto účelu výrobcem konstruovány. Mají především poměrně vysokou impedanci (300 Ohm), takže budou hrát ve spojení s PDA potichu a navíc odhalují syntetičnost a další neduhy zesilovače, který je svou malou sílou nedokáže rozeznít a využít jejich potenciál, lidově řečeno nepřošťouchne. Při poslechu je slyšet zkreslení, i akustická hudba zní „elektronicky“. Prostě jako když budete chtít v novinách fotografii nějakého obrazu prohlížet a studovat lupou.

Pokud umíte trošku anglicky, doporučuji přečíst recenzi amerického Stereophile (Wes Philips, February 1998). HD 600 byly oceněny titulem Stereophile's Products of 1998 v kategorii Accessory.

Pokud chcete k PDA špičkový model na nošení venku k PDA a přenosným přehrávačům, doporučuje pan Vlk model Sennheiser HD 25-1, jejichž cena je asi 6.000 Kč. Nepatrně vyšší impedance 100 Ohm je kompenzována vyšší citlivostí, takže je to ve výsledku, jak by řeklo 80% uživatelů, nářez. Jdou ještě hlouběji než Koss Porta Pro, takže na nedostatek basů si jistě nikdo stěžovat nebude ani nebude muset sahat po berličkách typu bass boost. Náušníky jdou použít buď pohodlnější velurové nebo koženkové, pokud nechcete být rušeni okolním ruchem a hlukem. Tento model hojně používají profesionální zvukaři při práci venku. Druhou variantou je model HD 25 (bez jedničky za pomlčkou), ale ty bych nedoporučoval. Stojí sice méně peněz, ale hrají hůře a mají také vyšší impedanci.

Koss Porta Pro
Klasika mezi sluchátky. O jejich výborné kvalitě a velké popularitě svědčí i to, že se vyrábějí neuvěřitelných 23 let. Doživotní záruka také zajisté nikomu vadit nebude. S příjemnou variabilitou přítlaku na uši ve 3 stupních jsem se u jiných sluchátek nesetkal. Pro transport jdou sluchátka složit do kuličky o průměru 9 cm (na výšku 6 cm) a vložit do přidávaného semišového pytlíčku.

Zvukově mají schopnost zmizet a nechat plynout hudbu tak nějak bez vyrušování. Průzračnost a rozlišení jejich projevu je na hranici mezi hudebně ještě funkčním a už analytickým zvukem. Jsou to jedny z mála sluchátek této kategorie, u kterých nebudete postrádat hlubší kmitočty. Je pozoruhodné, do jaké hloubky dokážou jít. Porovnat můžeme snad jen s několika většími a dražšími uzavřenými nebo polouzavřenými sluchátky. Nechápu, jak je možné, že zdánlivě otevřená sluchátka, dokáží zahrát nejhlubší basy v plné síle. Někomu se může zdát, že je basů příliš a že je Porta Pro přidávají. Je to možné, ale při použití u přenosných zařízení to není na škodu. Určitě to neprzní zvuk tolik jako různé bass-boosty, mega bassy a jiná udělátka.

Koss Porta Pro jsou příjemná, ale ve výškách zastřená sluchátka. Ideální kompromis s ohledem na cenu, zvuk i pohodlí při jejich nošení. Jejich nákupem určitě nic nezkazíte, obzvláště když dovozce nyní jejich cenu snížil o 25% na příjemných 1.790 Kč.

Sluchátka od iPODu
Jedny z nejlepších sluchátek „pecek“. V této kategorii sluchátek (pecek, špuntů) jde o výjimečný počin. Při normálním zasunutí do uší se nic extra neděje, hrají nezáživně. Ovšem teprve po decentním přimáčknutí více do ucha se najednou dějí věci. Zjišťujete skvělou dynamiku, přehlednost a jen minimální nedramatické zabarvení.

Přimáčknutím nebo chcete-li vmáčknutím více do ucha (nenásilně! aby nedošlo k poškození sluchátek či ucha) se dají trošku přidat a regulovat u sluchátek tohoto typu basy. Pokud máte boltce a vrchní část zvukovodu rostlé jinak, než předpokládají výrobci sluchátek, špatně vám drží v uších a vypadávají, lze použít např.čelenku, což teď v zimě přijde vhod dokonce dvakrát – teplo a lepší zvuk.

Sluchátka od JASJAR
Výrazně horší než iPOD, náběh k telefonnímu zvuku. Obecně lehký nadprůměr mezi špunty. (Pokud nevíte, co je telefonní zvuk, zkuste porovnat hlas v telefonu a pak ho porovnat s reálným hlasem člověka v místnosti.)


Závěr


A tím je naše testování u konce, je na čase si to shrnout a vyvodit z našeho společného sobotního odpoledne nějaké závěry. V prvé řadě je nutné připomenout jednu zásadní věc - z principu a podstaty věci jsou kapesní zařízení určena pro přehrávání na cestách, v rušném prostředí. Asi žádného normálního posluchače by nenapadlo koupit si za půl milionu bedny se zesilovačem a pak k nim místo luxusního CD přehrávače připojit iPAQ nebo iPOD. Stejně tak je celkem zřejmý nezájem o audio oblast ze strany výrobců PDA. Zatímco o procesoru nebo zoufalém integrovaném foťáčku se dozvíte takřka všechno, u zvuku se s trochu štěstí dozvíte maximálně to, jakou velikost má konektor na sluchátka.

Jak podotkl Luboš Vlk, při cestování MHD nebo procházkách po Praze není třeba nějaký extra komfort, protože i sebelepší zvuk vám ruší okolní hluk. To by sice šlo odstranit kvalitními uzavřenými sluchátky, ale v těch si zase budete připadat jako ufoun a navíc tím trošku ztratíte orientaci v čase a prostoru, což může být i nebezpečné, protože můžete přeslechnout blížící se auto nebo jinou kalamitu (až po vás lupiči budou chtít peníze). Vzpomeňte si na minulý rok a dvě kritické události, které se staly na Karlově náměstí v Praze. První byla nehoda, při které se přívěsný tramvajový vůz převrátil a na ostrůvku zabil a zranil několik lidí. Druhá událost je určitě také mediálně známá – je to vražda střihače jedné televize Velíška. Proto je třeba být stále ve střehu. Docela trefná je poznámka jedno uživatele z diskuzí: Tak mě osobně "hluk města v pozadí" vyhovuje, protože pak aspoň slyším přijíždějící auto/vlak apod. Nerad bych skončil pod koly něčeho podobného.

Na začátku tohoto článku jsme definovali čtyři otázky, je nejvyšší čas na ně odpovědět. Pokud jde o kvalitu různých zařízení, jednoznačný výsledek zní "Ano, mezi zařízeními jsou rozdíly v interpretaci zvuku, v některých případech i výrazné." Obecně se ale dá tvrdit, že většina zařízení poskytuje uspokojivý výsledek, obzvlášť, pokud budete zařízení používat na cestách v různě rušivém prostředí. Obrovský vliv na kvalitu mají i sluchátka, což jsme rovněž v našem testu bez diskuzí prokázali, a je vhodné věnovat jejich výběru velkou pozornost. Pokud se výrobce překonal a do balení nějaká ta sluchátka přibalil, je to většinou jen zbytečná zátěž, protože kvalita dodávaných "pecek" je vesměs špatná až příšerná (čest výjimkám). Investice do pořádných sluchadel se vám rozhodně vyplatí. Naše testy rovněž prokázaly, že rozdíl mezi skladbou ve formátu WAV a různě kvalitně komprimovanou MP3 skutečně je, ale opět je zde nutné volit kompromis mezi kvalitou (kterou si na cestách stejně většinou neužijete) a velikostí. Na druhou stranu konkrétně tento test si každý může sám doma vyzkoušet, takže si snadno vyberete, jak kvalitní MP3 skladby jsou pro vás v poměru kvalita / velikost nejvýhodnější. No a mýtus o tom, že specializované MP3 přehrávače střčí Pocket PC do kapsy, jsme snad vyvrátili také. Obecně to rozhodně není možné tvrdit, vždy je nutné hodnotit konkrétní zařízení.

A to už je skutečně vše, co jsem vám o tom chtěl napsat. Ještě snad poslední poznámka na závěr. Vnímání zvuku je velmi subjektivní a záleží na spoustě okolností, co jak se komu líbí. Na rozdíl od přesně daných hodnot jako je velikost paměti nebo rychlost procesoru je hodnocení zvuku vždy subjektivně zabarveno. Tento článek neměl za cíl pomoci vám vybrat Pocket PC s nejlepším zvukem na trhu. Tento článek měl informovat o tom, že pokud vám jde skutečně o kvalitu, vyplatí se hledat, protože rozdíly tu jsou. V každém případě nemůžeme náročným posluchačům nic než doporučit, aby se při hledání svého ideálního PDA neváhali vyzbrojit sluchátky a kartou s písničkami a vyrazili do nejbližší prodejny, kde jim v klidu umožní jejich vyvolené zařízení řádně vyzkoušet a otestovat. Hodně štěstí při výběru!
reklama