Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Návod pro ROM upgrade u zařízení Acer n3xx

13.3.2006, Pavel Koza, návod
Nedávno recenzovaný Acer N300 je skutečně povedené zařízení, o tom není pochyb. Bohužel, část zařízení model N311 mají poměrně závažný problém - po pár dnech používání se dostanou do stavu, kdy zamrzají už ve fázi spouštění a nedá se s nimi vůbec nic dělat. Řešením je (kromě návštěvy servisu) nahrání novější verze systému. A protože jde o ne zcela triviální záležitost, rozhodl jsem se vám pomoci tímto článkem.
Nebudem to protahovat a přejdeme rovnou k věci. ROM upgrade u Acerů sice není tak propracovaný, jako například u iPAQů od HP, nicméně pokud se dodrží základní pravidla a instrukce, neměl by nastat zásadní problém. Teorie praví, že pokud je funkční bootloader, vždy se se zařízením dá něco udělat, takže není nutné propadat dopředu panice. V průběhu instalace upgrade vřele doporučuji (kromě výše uvedeného) i velkou trpělivost. Některé fáze operace mohou trvat déle, než se čekalo, a tak v případě nejasností vždy minimálně 15 minut nechte zařízení na pokoji. Teprve pokud se ani po 15 minutách nic nezmění, je na čase zkusit "plán B".

Před samotným upgradováním musíte nutně splnit několik základních předpokladů. V prvé řadě je nutné zařízení dobít na 100%. Pokud máte zařízení "vytuhlé", je problém to zkontrolovat, takže doporučuji trpělivost a pár hodin v nabíječce. Dále potřebujete nějakou SD nebo MMC kartu minimálně 64MB velkou, ze které budete upgradovat. Tuto kartu musíte naformátovat na FAT16, jinak se můžete dostat do problémů. Ideální je tedy karta menší než 4GB;) No a posledním předpokladem je samozřejmě mít připraven ZIP soubor s novou verzí firmware, který si můžete stáhnout z FTP Aceru.

Postup aktualizace je následující:


Krok 1. - Příprava


Ještě jednou si projděte předchozí odstavec. Klíčová je hlavně ta pasáž o plně dobitém Aceru, v žádném případě to nepodceňujte! Jednak je (alespoň dle mých informací) při flashování FlashROM pamětí potřebný vyšší proud, který z vymlácené baterie nemusíte dostat, ale především pokud vám zařízení umře v polovině zápisu nového bootloaderu, můžete si rovnou objednat nový kousek. Bez legrace.

Následně naformátujte vaši SD kartu formátem FAT16, rozbalte archiv se soubory a na SD kartě vytvořte přesně tuto strukturu (v originálním balíčku je i ta složka, tak ji jen stačí překopírovat včetně obsahu na kartu). Jen pro informaci - chain.lst je textový soubor udávájící pořadí souborů, v jakém se mají flashovat, EBOOT.nb0 je nový bootloader, flash.dio je samotný ROM image a význam posledního souboru neznám.



Tím máme přípravu úspěšně za sebou a můžeme začít flashovat.


Krok 2. - Flashování


DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ :: aktualizace firmware je proces, při kterém může za určitých okolností dojít k zásadnímu poškození nebo trvalému znefunkčnění zařízení. Při dodržení všech níže popsaných postupů a doporučení je pravděpodobnost nehody velmi malá, nicméně přesto doporučuji všem, obzvláště méně technicky nadaným jedincům, zvážit možnost upgradu systému klasickou cestou, tedy za pomoci servisní organizace Aceru. Všem ostatním důrazně doporučuji pečlivé dodržení popsaného instalačního postupu. Uvedený postup jsem osobně vyzkoušel a zaručuji jeho formální správnost. V žádném případě ovšem nenesu jakoukoliv zodpovědnost za případné problémy způsobené na vašich zařízení během upgradu, vše konáte pouze a jenom na vlastní riziko.

Vyndáme zařízení z dobíječky a vložíme do něj SD kartu se soubory. Následně si trochu zacvičíme a potrénujeme hbitost prstů. Instalační proces se totiž aktivuje pomocí dvou po sobě bezprostředně následujících kroků. V první fázi musíme zařízení hardresetovat, což provedeme současným stisknutím tlačítka Home (takový ten domeček) a Inbox (obálka) a aktivací softwarového resetu (viz obr. 1). To všechno necháme současně stlačené cca. 1 vteřinu, následně uvolníme. IHNED POTÉ je ale nutné stisknout a 5 vteřin držet tlačítko pro zapnutí / vypnutí zařízení.



Pokud jste byli dostatečně rychlí, objeví se místo bílé obrazovky obrazovka černá (viz obr. 3) a začne se odpočítávat od pětky do nuly. Pokud po celou dobu necháte stisknuté tlačítko pro zapnutí / vypnutí, zařízení se dostane do stavu, kdy je připraveno číst z karty (viz obr. 4). Pokud stisk povolíte, zařízení začne normálně startovat (bílá obrazovka) a postup je nutné opakovat. To samé platí i v situaci, kdy tlačítko pro zapnutí / vypnutí stisknete pozdě.



Po několika okamžicích napětí se automaticky spustí samotný proces upgradování systému. V jaké fázi se operace nachází se průběžně vypisuje na obrazovku - nejdříve se nainstaluje nová verze bootloaderu, následně operační systém. V této chvíli nemusíte (lépe řečeno NESMÍTE) dělat vůbec nic, zařízení si nyní vystačí samo. Teprve až se na obrazovce objeví zelený nápis "Update finish" (viz obr. 7), můžete vyndat ruce z kapes a začít zase něco dělat. Tedy abych byl konkrétní, teprve pak je ten správný čas zopakovat hardreset současným stiskem dvou tlačítek a resetu a počkat na dokončení upgrade. Zařízení se po chvíli jednou samovolně restartuje a máte hotovo.



...ale co to? Zařízení opět zůstalo viset při bootování?? Žádná změna??? Pomóóóc!!! Klídek, jen žádnou paniku. Z nějakého, mě neznámého důvodu, je nutné upgrade provést dvakrát, napoprvé se úspěšně zaktualizuje pouze bootloader. Pokud provedete celý druhý krok ještě jednou (tedy HW reset, uvedení zařízení do stavu čtení z karty a pak pár minut pohov), napodruhé už se zařízení po samovolném restartu dostane až k vytoužené obrazovce úvodního nastavení. Chovalo se to stejně na dvou různých Acerech n311, tak je to asi vlastnost. A to je už definitivní konec aktualizace. Pro pořádek si ještě můžete v Nastavení zkontrolovat, že je vše v pořádku a verze bootloaderu i systému se změnila.


Závěr


Za předpokladu, že jste přesně splnili všechny instrukce, byste v tuto chvíli měli mít na svém zařízení plně funkční novou verzi systému. Pokud se v průběhu instalace dostanete do problémů, zachovejte chladnou hlavu. Nejdříve dejte zařízení dostatek času na "vzpamatování se" a pak zkuste celý "Krok 2" spustit od začátku. Pokud ani to nepomůže, napište do diskuzí, i když se obávám, že v takovém případě se stane návštěva servisu nutností.

Tímto přeji všem uživatelům hodně štěstí při upgradování a spoustu zábavy s jejich Acery:)
reklama