Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Geocaching: hra pro malé i velké. Tip na rodinné využití GPS

18.3.2006, Bergmann , článek
Pokud se Vám stejně jako mně dělají vrásky při vymýšlení programu volného času, neměli byste přehlédnout následující tip… Zároveň si, prosím, nemyslete, že jste se překlikli – opravdu čtete svůj oblíbený technický web a ne pozvánku na víkend. Spojovacím článkem těchto vzdálených světů se stala technika se třemi písmenky v logu, která pronikla nejen do oblastí profesionálního využití, ale i do soukromého života a která svým uživatelům nabízí možnost báječné zábavy...
Nepatřím k despotům, kteří by svým blízkým nařizovali jak mají trávit společný volný čas. Určitě víte z vlastní zkušenosti, že přemlouvat pubertálního synka k procházce po lese je marné, zvlášť když jeho kamarádi mají jiný a určitě zajímavější program. Toulání přírodou jen tak je prima, ale pokud má člověk „svůj cíl“, užije si i přírodních krás mnohonásobně lépe.. S mou lepší polovičkou sice chodíváme ven rádi i bez přemlouvání, přesto jsem chtěl vymyslet něco, co by motivovalo jednak výše zmíněného syna a co by zároveň našim vycházkám dalo směr a možnost různorodého výběru pěkných a zajímavých míst. Díky kamarádům, kteří mi nevědomky zaslali webový odkaz, se to podařilo...




O co se jedná?


Geocaching je hrou, která vznikla díky možnosti internetové komunikace a kterou je možno hrát na základě využívání GPS. Hra je celosvětová a díky internetu ji hraje velký počet lidí po celém světě. Podstatou je vyhledávání skrýší, které se nacházejí na přesně udaných zeměpisných souřadnicích. „Poklad" je většinou ukryt v malých schránkách nebo plastových kontejnerech na důmyslně vybraných místech - tak, aby byl jejich obsah chráněn před povětrnostními vlivy a také před zvědavými pohledy nic netušících kolemjdoucích, tzv. mudlů. Hra má svá přesná pravidla a těmi se řídí i vyzvedávání „pokladu". Ve schránkách sice většinou nenajdete zlato a šperky (ani to ale není vyloučeno), ukrývají se v nich drobnosti, hračky, tužky a podobně, ale při hledání i té nejobyčejnější schránky zažijete dobrodružství a pocity objevitelů těch opravdových a velkých pokladů… A pokud by Vás pouhé hledání omrzelo, můžete si na oblíbeném místě založit svou vlastní schránku a na jejích webových stránkách pak pozorovat, jak je ostatními hledači vyhledávána a jak se vyvíjí k ní náležející diskuze. Díky nevšedním zážitkům snáze přesvědčíte Vaše ratolesti, že čas strávený v rodinném kruhu nemusí být vždy jen nuda. :-)

Vzhledem k povaze hry už asi sami tušíte, že pokud má vaše kapesní zařízení vyrazit na výpravu s vámi (a má vám být k užitku), je nutné ho nakrmit něčím jiným než poslední verzí TomToma nebo Dynavixu. O velmi dobré aplikaci pro podobné příležitosti nazvané OziCE jsme psali poměrně nedávno, v principu vám ale bude stačit jakákoliv zkalibrovaná mapa dané oblasti.


Něco o schránkách


Schránky se rozlišují do několika skupin, jednak podle velikosti, dle typu a také podle náročnosti na vyhledávání .



Schránky mohou být v prvé řadě typické - k jejich nalezení vám postačí správné souřadnice a případně dekódovaná nápověda, získaná na příslušných stránkách uložených na serveru www.geocaching.com. Dále se setkáte s tzv. Multi-Cache, k jejichž nalezení budete potřebovat nejen GPS a hledačské štěstí, ale ke konečným souřadnicím Vás dovedou mnohdy zapeklité výpočty, které na Vás „ochránce pokladu" nastražil. Na frekventovaných místech, kde by hrozilo prozrazení úkrytu, se vyskytují virtuální schránky, jejichž nalezení bude uznáno jejich zakladatelem po splnění určitého úkolu. Na objevení čekají také dopisní Cache, webcam Cache, a také schránky, obsahující tzv. travelbug - hliníkovou psí známku s řetízkem omotaným okolo plyšové hračky. Jedná se o stopaře, jehož úkolem je urazit jistou trasu. Pokud jej najdete na našem území, má za sebou zřejmě opravdu dlouhou cestu. Berte ho s sebou pouze v případě, kdy si budete jisti, že mu můžete náležitě pomoci zdolat jeho úkol.



Pokud kliknete na název schránky, v prohlížeči se otevře příslušné okno s detailním popisem a návodem k nalezení (viz obrázek dole). Pokud by Vám informace nestačily, můžete dekódovat nápovědu.



Schránky se dělí také podle náročnosti na objevení v terénu. Existují schránky, které objevíte při běžné vycházce, existují však i takové, k jejichž vyzvednutí budete potřebovat horolezecké lano, mačky a možná i další speciální vybavení. A protože už nechci zdržovat od hry zbytečným popisováním něčeho, co již bylo mnohem podrobněji napsáno autory, přidávám následující odkazy: www.geocaching.cz a www.geocaching.com. Kromě přesného postupu registrace, pravidel a podrobných map s ukrytými schránkami na nich snad najdete také příjemnou náplň vašich volných chvil.

Hezké zážitky při hledání pokladů s GPSkou!
reklama