Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Oprava vypadávajícího stylusu na HTC Wizard (MDA Vario, QTEK 9100 atd.)

20.3.2006, Martin Kubečka, návod
Jelikož mi v mém MDA Vario začal z ničeho nic najednou vypadávat stylus, začal jsem hledat, jak to opravit. Někdo radil ohnout stylus tak, aby nevypadával, jiný zase omotat vršek stylusu lepicí páskou. Tyto rady však neřešily skutečný problém, pouze jej obcházely. Po dlouhém přemítání o propadlé záruce jsem se rozhodl podívat se mému MDA Vario na zoubek.
DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: v okamžiku, kdy povolíte první šroubek, přicházíte téměř s jistotou o záruku. Rozebírat zařízení by měl dělat pouze někdo, kdo ví, co dělá, a je alespoň přiměřeně manuálně zručný. Stačí jeden neopatrný pohyb a ze zařízení je hromádka bezcenného elektro-šrotu. Vzhledem k maximálnímu možnému stáří vašeho zařízení je pravděpodobné, že je stále v záruce, takže zvažte možnost nechat opravu provést autorizovaný servis v rámci záruky. Ani autor tohoto článku, ani tento web není zodpovědný za případné problémy, které vám v souvislosti s rozebráním vašeho zařízení vzniknou. Vše provádíte pouze na vlastní nebezpečí!

Tak, varování máme za sebou, nyní přejděme k věci. K opravě budete potřebovat šroubovák Torx 5 (ten jsem nesehnal, takže jsem použil mini šroubovák z otvíráku, který je v nožích Victorinox a který, jak předpokládám, má každý pořádný chlap v kapse), kousek kancelářské gumy na mazání, ostrý nůž a trošku šikovnosti.



Nejprve vytáhneme baterku, SIMku a paměťovou kartu. Poté je nutno odstranit krytku horní zadní části, která kryje foťák. Stačí na bočních stranách (zhruba v místech kde jsou tlačítka na ovládání hlasitosti a tlačítko na hlasové vytáčení) obě strany uvolnit a odklopit směrem nahoru. Kde jsou plastové páčky a jak to celé odklopit je asi nejlépe patrné z fotek. Jde to udělat i nehtem :)



Dalším krokem je odšroubování 4 šroubků Torx velikost 5, které jsou umístěny v každém rohu. Jeden z nich má na sobě přelepku s nápisem VOID, takže je vám asi jasné, že touto operací přijdete o záruku. Mě se každopádně podařilo jemnou manipulací špičkou mého švýcarského armádního nože samolepku odstranit a následně ji vrátit zpět po ukončení celé operace na původní místo, i když to asi není úplně ideální. V pravém dolním rohu byl přišroubován také držáček na šňůrku, tak pozor ať vám někam nezapadne.



Po povolení šroubků postupně sejměte stříbrnou plastovou část. Já to udělal plochým širokým šroubovákem na noži. Doporučuji postupovat od horního konce přístroje, protože v dolní části jsou takové malé packy a přes ty to není vhodné rvát. Na fotkách vidíte kde jsou plastové páčky a kde je tím pádem vhodné potlačit. Já bohužel fotky neměl, takže jsem utrpěl pár drobných šrámu na okrajích, ale není to zase tak moc znatelné.







Na druhé straně plastového krytu najdete černé plastové pouzdro, které slouží pro umístění stylusu. Pouzdro je uchyceno dvěma packami do prostoru baterky (v prvních pokusech rozebrat hlavní kryt jsem se domníval, že za ně hlavní kryt drží). Na jeho konci je takový malý zoubek na pružné části, který drží stylus za zářez v černé plastové špičce stylusu. A tam se také nachází primární problém, že začne stylus vypadávat. Používáním dojde k prasknutí plastu, následně zoubek nedoléhá do stylusu a celá plastová "pružina" tím pádem končí svou činnost. Potěšitelné je, že se bez pochyb jedná o zcela zřejmou konstrukční vadu a že tato závada není způsobena běžným opotřebením. Tím pádem je to dle mého názoru bez problémů uznatelná reklamace. Bohužel, pokud to výrobce v novějších modelech neopraví, asi se to bude opakovat stále dokola. Zároveň jsem zjistil, že při zastrkování stylusu dochází k jeho zasunutí příliš hluboko do těla Wizardu a tím k zatlačení zoubku víc do strany. To je možná i to je jeden z důvodů následného prasknutí tenkého plastu.



Když známe příčinu, můžeme přistoupit k opravě. První nápad slepit prasklou část sekundovým lepidlem jsem zavrhnul poté, co jsem si vzpomněl na to, proč se těmto lepidlům říká sekundové. Pokaždé, když jsem s ním něco lepil, to pak drželo zhruba sekundu ;-). Na www.xda-developers.com jsem našel radu vyplnit mezeru za "pružinou" silikonovým tmelem, který se postará o pružnost. Nevýhody jsou v tom, že tmel tvrdne 24 hodin, je to poněkud nerozebíratelný způsob a hlavně jsem žádný tmel neměl :-). Ovšem měl jsem doma školní gumu, kterou jsem naposled použil tuším na gymplu při technickém kreslení a jejíž stáří tím pádem bude skoro 20 let. Můžete samozřejmě použít i mladší artefakt :-D. Nožem odřízneme malý kousek gumy tak, aby vyplnil celou část za prasklou pružinou a nahradil tak její funkci. Je vhodné ji na jednom kraji podélně seříznout, aby ji bylo možno zasunout co nejhlouběji a zároveň ji nechat na výšku dostatečně vysokou, aby se při zavření krytu dotýkala druhou stranou o hlavní tělo telefonu. Další kousek gumy jsem vložil na konec dráhy stylusu tak, aby nedocházelo k jeho příliš hlubokému zatlačení do těla přístroje. Nevím zda je to nutné, ale pro jistotu jsem ho tam dal. Pozor, ať jej neuděláte příliš vysoký, protože při zavření krytu tam zasahuje malý konektor.





Druhý důvod vypadávajícího stylusu jsem našel až poté, co jsem objevil malý plíšek na stole :). Tento malý plíšek je vlastně malá přítlačná pružinka, která přibržďuje stylus v dírce poté, co je uvolněná špička stylusu. Výsledkem je, že stylus drobně "drhne" a drží v díře po celou dobu jeho zasunování nebo vysunování. Primárně drží na jednom z oněch 4 šroubku, které jsme povolili. Sekundárně je nasazen na malý plastový trn na pouzdru stylusu a trn je následně zataven. Ten trn je tak miniaturní, že není problém, aby prasknul a tím pádem zřejmě dojde k jeho povolení a stylus začne klouzat v díře bez jakéhokoliv odporu. Celá oprava spočívá v drobném přihnutí plíšku tak, aby více doléhala na stylus. Já měl trn prasknutý, ale nijak jsem jej nelepil a spolehnul se na to, že to udrží samotný šroubek. Jen si musíte dát při zpětné montáži pozor, ať vám "neuteče" a skutečně jej přišroubujete. Více opět napoví obrázky.



Otestujeme funkci stylusu a jsme-li se vším spokojeni tak vše opět sešroubujeme dohromady a celou akci oslavíme malou štamprlou slivovice. Fotografie slivovice není připojena, neboť jsem ji vypil dříve než jsem ji stačil vyfotit.



Závěrem bych rád poznamenal, že se nejedná jen o opravu, ale spíše o takový upgrade, takže by se problém s vypadávající stylusem neměl opakovat (doufám...). Případné komentáře vítány. A jen pro zajímavost, celý tento návod byl naklofkán na klávesnici Wizardu.

Tento článek sponzoruje webový server Antivirové Centrum - vše, co potřebujete vědět o ochraně vašeho počítače před viry a ostatní havětí.
reklama