Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Upgrade HP iPAQ hx4700 na Windows Mobile 5 krok za krokem

5.4.2006, Pavel Koza, návod
Trvalo to sice o dost déle, než asi každý z uživatelů jediného zástupce VGA zařízení od HP předpokládal, ale koncem března se konečně v nabídce obchodu společnosti HP objevila možnost zakoupení aktualizace na Windows Mobile 5. Na rozdíl od některých konkurenčních Pocket PC je sice upgrade maximálně uživatelsky přívětivý, přesto snad nic nezkazím tím, když celý průběh instalace podrobně popíšu. A jako bonus přidám pár informací o novinkách a změnách:)
I když už mnozí přestávali doufat, nakonec se všichni dočkali a projekt "Windows Mobile 5 upgrade pro iPAQ hx4700" dospěl ke zdárnému konci. Za 40 amerických dolarů je možné si na stránce Hewlett-Packard zaplatit a stáhnout soubor s aktualizací na operační systém Windows Mobile 5. V případě, že nemáte zrovna rychlé připojení k Internetu (celý balíček má 350MB a obsahuje nejen upgrade, ale i Outlook, ActiveSync a další aplikace!), můžete si upgrade objednat i na instalačním CDčku.

Na rozdíl od nedávno popisovaného upgradu zařízení Acer n311 je upgrade dalšího VGA zařízení HP iPAQ hx4700 připraven tak, aby bylo při zachování elementárních pravidel možno prohlásit celý proces za tzv. "blbuvzdorný". Není proto nutné před započetím instalace obětovat Velkému Billovi kuře nebo kozu (ehm...), upgrade v podání HP zvládne každý, kdo umí trochu číst a trochu myslet. Ale protože ne každý ovládá anglický jazyk, je zde tento návod. Pokud se jej budete držet, neměly by nastat žádné problémy.

I když je instalátor skutečně velmi sofistikovaný, nezaškodí si výše zmiňovaná "elementární pravidla pro upgrade zařízení" zopakovat. V prvé řadě se ujistěte, že počítač, ze kterého budete upgrade provádět, má alespoň pro následujících pár desítek minut deaktivovány všechny spořící režimy. Platí především pro počítače přenosné. Pokud vám počítač během upgradování "usne", většinou se sice nic nestane a po probuzení můžete upgrade spustit znovu, nicméně není důvodu pokoušet štěstí. Druhým pravidlem pro úspěšné provedení upgrade je spolehlivé spojení iPAQa s počítačem USB kabelem a jeho současné nabíjení ze zdroje elektrické energie. Čím nabitější baterii budete během aktualizace mít, tím lépe, ale já začínal na 30% a taky to proběhlo bez zaváhání.

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: během instalace nové ROM dojde k úplnému vymazání všech uložených dat a aplikací na zařízení, a to nejen z paměti RAM, ale i z bezpečného úložiště (iPAQ File Store)! Vzhledem ke skutečnosti, že se provádí aktualizace systému, je vyloučeno použití zálohovacího programu, vytvoření kompletní zálohy dat a systému a následné obnovy po dokončení upgrade. Pokud by to někdo chtěl zkusit, téměř určitě bude systém po obnově ze zálohy velmi nestabilní. Doporučuji plnou synchronizaci s Outlookem pro zálohu pošty, kalendáře, kontaktů, úkolů a poznámek a zálohu všech dokumentů a dat na paměťovou kartu či na stolní počítač. Po dokončení upgrade opět nastavit synchronizaci, data překopírovat nazpátek a vše ostatní nainstalovat nebo nastavit ručně. Jedině tak se problémům s nestabilitou nebo výkonem vyhnete.

V případě, že se neobejdete bez lokalizace zařízení, je pro vás důležitý následující odstaveček. Protože je systémová ROM opět anglická, pro plné počeštění systému je nutné doinstalovat program Sunnysoft Interwrite Pro, který je však pro Windows Mobile 5 dispozici pouze ve verzi 9.0. Těm, kteří si koupili iPAQ hx4700 nedávno a dostali k němu verzi Interwrite 9.0, stačí stáhnout si nejnovější verzi z webu Sunnysoftu a použít stejný registrační klíč. Ostatní, kteří dostali ke svému iPAQu Interwrite verze 8.6 nebo starší, si musí za 300Kč zakoupit upgrade.

A poslední, pro někoho možná důležitá informace - pokud se vám Windows Mobile 5 na vašem iPAQu z nějakého důvodu znelíbí, jednoduše si můžete stáhnout a nainstalovat původní ROM s Windows Mobile 2003 Second edition. Průběh instalace je stejný, jen nakonec nezapomeňte nainstalovat i kritický update.

Pokud tedy máte připraveno, můžeme začít.


Instalace upgrade na Windows Mobile 5


Spusťte soubor s aktualizací. S licenčním ujednáním musíte souhlasit (I accept...), pokud se vám něco nezdá, máte smůlu a upgrade se vám ani nepodaří spustit. Na následující obrazovce určete místo, do kterého se rozbalí instalační soubory. Poté dojde ke spuštění samotné instalace.



Nyní musíte zaškrtnutím zaškrtávátka dát programu najevo, že jste si vědomi nevyhnutelné destrukce všech dat v paměti zařízení. My jsme si o tom řekli v úvodu, nebudu to teď zbytečně opakovat. Pokud si nejste jisti, přečtěte si odstavec v červeném rámečku ještě jednou. Teprve po zaškrtnutí se stane aktivním tlačítko "Next" a můžeme pokračovat. Instalátor si následně zkontroluje připojené zařízení a své zjištění zobrazí v přehledné tabulce. Z licenčních důvodů je nutné, aby se stávající i instalovaná jazyková verze systému shodovala. Pokud se pokusíte nainstalovat například anglický upgrade na zařízení s německými Windows Mobile 2003, instalace selže. To samé se samozřejmě přihodí, pokud by například místo hx4700 byl připojen jiný iPAQ. Ale to je jen tak pro zajímavost, nyní můžete pomocí tlačítka "Update" zahájit instalaci.



Jakmile kliknete na tlačítko "Update", spustí se instalace a objeví se okno s ukazatelem aktuálního stavu. iPAQ se zároveň uvede do režimu, kdy je schopen nahrát do sebe aktualizaci, což se projeví odpojením od ActiveSync a ztmavnutím displeje. To je v pořádku, není nutné panikařit. Na následujících několik minut doporučuji přerušit používání stolního počítače nebo notebooku a nechat instalátor dělat v klidu svoji práci. Na mém notebooku Dell Latitude X1 trvala aktualizace asi 24 minut, na ostatních počítačích by to mělo být obdobné.



Dokončení instalace se projeví dalším dialogovým oknem na stolním počítači a samovolným restartem iPAQa. O pár chvil později naskočí na zařízení klasická uvítací obrazovka a vy můžete začít s konfigurací. Jen pro pořádek rovněž dodám, že pro synchronizaci zařízení s Windows Mobile 5 je nutné mít na stolním počítači nainstalovaný ActiveSync verze 4.1, pokud možno co nejnovější build stažený z webu Microsoftu. Se staršími verzemi (ActiveSync 3.8 nebo starší) nebude iPAQ fungovat.




Co je nového?


Systém Windows Mobile 5 vám asi nemusím představovat, jen stručně proberu ty věci, které se týkají pouze tohoto zařízení. Vzhledem k velkým změnám v používání paměti vás určitě bude zajímat, kolik jí máte po HW resetu k dispozici. Nuže, na iPAQu hx4700 s WM5 máte na začátku k dispozici 36,80MB RAM a 77,64MB FlashROM pro data a aplikace. To není zlé. Pokud jde o aplikace, je na zařízení Windows Mobile 5 Premium edition, tedy se všemi klasickými aplikacemi jako je Word Mobile, Excel Mobile, Outlook Mobile, Pocket Internet Explorer, Windows Media Player 10 a další. Kromě těchto základních aplikací od Microsoftu je přímo ve FlashROM i následující sada bonusových aplikací:
  • Pocket Informant 2005 Rev 4 Build 477
  • iTask 2.804
  • HP Image Zone 1.33
  • DockWare 2.0.2
  • BT Phone Manager 4.0

Nemůžu to bohužel porovnat přímo, mám jen jedno zařízení, ale mám pocit, že jsme se rozloučili s aplikací pro zálohování, aplikací pro tisk a utilitkou pro prohlížení PDF souborů a prezentací Powerpointu (to poslední nevadí, PowerPoint Mobile je součástí WM5). Čest jejich památce...

Pokud jde o výkon, tak je nutné mít na paměti, že se výrazným způsobem změnila práce s pamětí, což má za následek snížení výkonu při některých operacích. Typickým příkladem je načtení mnoha ikonek v Programech nebo Nastavení, zde to trvá citelně déle. Ovšem pouze napoprvé, další načítání je díky vylepšenému kešování informací výrazně rychlejší. Osobně jsem při krátkém testování hx4700 neměl s výkonem problém, ovšem pokud si přečtete tuto diskuzi, zjistíte, že někteří uživatelé mají zkušenosti opačné.

Zajímavé je i porovnání výdrže, respektive doby, po kterou je možné se zařízením na jedno nabití baterie pracovat. Jak asi víte, změnila se ve Windows Mobile 5 práce s pamětí, takže na rozdíl od zařízení se starším systémem může zařízení s WM5 "jet" až na doraz. Protože má Spb Benchmark ve Windows Mobile 5 trochu problémy se standardním testem výdrže, zvolil jsem test se zapnutým WiFi (plné podsvícení, nulová aktivita, puštěné a připojené WiFi). Zatímco se starým systémem se iPAQ vypnul po třech hodinách a devatenácti minutách (v nastavení zvolena pohotovostní doba 72 hodin), s novým systémem vydržel podstatně déle, přesně 4 hodiny a 37 minut. V praxi to bude určitě ještě výraznější rozdíl (poměr ale zůstane přibližně stejný), což rozhodně potěší.



Pokud máte po instalaci Windows Mobile 5 nějaké potíže s výkonem nebo stabilitou, rozhodně se v prvé řadě ujistěte, že máte instalované pouze aplikace plně kompatibilní s Windows Mobile 5. Platí to především o modulech do obrazovky Dnes, kde v případě nekompatibilní aplikace může docházet k závažným problémům, obecně to ale platí pro jakoukoliv aplikaci. V případě přetrvávání problémů pak můžete zkusit opakované přeflashování systému na starší verzi a následný upgrade na WM5, některým uživatelům to pomohlo. Jako poslední možnost bych doporučil ladění systému pomocí editace registru, ovšem na tuto činnost byste měli mít přeci jen nepatrně vyšší technické znalosti (nebo to alespoň bezchybně provést podle návodu:).


Závěr


Netrvat to skoro rok (Windows Mobile 5 byly veřejnosti představeny počátkem května 2005), dalo by se uvedení WM5 pro jediný iPAQ s VGA displejem považovat za úspěch. Neoficiálních důvodů, proč to zrovna u hx4700 trvalo tak dlouho, se vyrojilo hned několik, ale o tom už teď nemá smysl spekulovat. Hlavně, že je upgrade na světě, majitelé některých konkurenčních zařízení jsou na tom ještě hůř. Na druhou stranu je v diskuzích patrno, že upgrade není úplně perfektní. Část frustrace sice bude pramenit z odlišného principu fungování WM5, část kvůli používání nekompatibilních aplikací, ale část problémů se zdá býti reálná. Nezbývá než doufat, že HP připraví brzo nějakou tu opravu. V každém případě hodně štěstí během upgrade a co nejméně problémů:)
reklama