Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Rozdílová recenze zařízení FSC Pocket LOOX N560

2.5.2006, Pavel Koza, recenze
Novinka z dílny FSC, nový Pocket LOOX N560, patří k tomu nejlepšímu a nejvybavenějšímu, co lze v tuto chvíli se systémem Windows Mobile 5 pořídit. Na rozdíl od všech dosud dostupných zařízení s nejvýkonnějším procesorem Intel PXA270 taktovaným na 624MHz, nabízí tento LOOX navíc i integrovaný modul GPS pro snadnou navigaci. To ale není ani zdaleka všechno, pro své budoucí majitele a uživatele si v Německu nachystali i velký VGA displej, Bluetooth, WiFi a další dobroty.
Zařízení FSC Pocket LOOX N560 je již třetím modelem z "pětistovkové" řady nových zařízení z dílny společnosti Fujitsu Siemens Computers, které vám v krátké době představím. Nejdříve jsem vám nabídl recenzi zařízení Pocket LOOX N500/N520 a dnes vám spolu s touto recenzí nabízím i detailní popis zařízení Pocket LOOX C550. A protože mají všechna tato zařízení velmi mnoho společného (především C550 a N560), rozhodl jsem se šetřit čas svůj i váš a místo další téměř naklonované recenze vám nabídnu pouze souhrn rozdílů mezi modely C550 a N560, a pak něco málo zkušeností a postřehů.





Za laskavé zapůjčení zařízení k recenzi bych ještě rád poděkoval společnosti Sunnysoft.


Rozdíly ve vzhledu


Pokud položíme obě zařízení vedle sebe, jsou na první pohled patrné pouze dvě odlišnosti. Pravé horní tlačítko v ovládací části pod displejem má jinou ikonku a gumová záslepka na zadní straně zařízení chrání konektor pro připojení externí antény pro lepší příjem signálu ze satelitů. Na druhý, lepší a důkladnější pohled, jsem si všiml ještě několika odlišností.




V prvé řadě mě zaujalo srovnání displejů. I když se jedná o velmi podobná zařízení, N560 měla displej s lepším podsvícením - bylo jasnější a naprosto bílé. Je to zvláštní, ale bylo by pošetilé z toho vyvozovat závěry, to bych musel vidět od každého modelu minimálně tři kusy. Fyzické rozměry obou zařízení jsou identické, ale poté, co jsem obě zařízení zvážil na přesné kuchyňské váze, jsem zjistil rozdíl 2 gramů (N560 vážila 144 gramů, C550 o dva gramy méně, ale žádné zlatnické váhy to nejsou, takže výsledek berte s rezervou...). A levá LEDka mimo jiné indikuje aktivitu GPS modulu. To však bylo úplně všechno.


Rozdíly v parametrech


Rozdílů v parametrech je zhruba stejně jako rozdílů ve vzhledu. Tím hlavním je samozřejmě integrovaná GPSka, tu si ale nechám do samostatné kapitoly. Kromě toho nabízí N560 i pár dalších změn (vesměs k lepšímu). I když je v zařízení použit stejný typ procesoru, tentokrát jde o to nejlepší, co je nyní pro PDA k dispozici. Konkrétně se jedná o procesor Intel PXA270 taktovaný až na 624MHz, díky softwarové utilitce je možné takt snížit na 416MHz, respektive na 208MHz, případně to nechat zcela na automatice. Paměti je v zařízení stejně jako v C550, což mi přijde trochu škoda, takto výkonnému zařízení by 256MB FlashROM slušelo. Po HW resetu má uživatel k dispozici přesně 75,69MB FlashROM a 34,35MB RAM.

Kromě jinak tónovaného podsvícení jsem už na další rozdíly v parametrech nenarazil. Obsah balení je shodný, zvukové schopnosti beze změn, stejně jako možnosti rozšíření, komunikace či použitá baterie. Jen pro zajímavost jsem udělal standardní test výdrže a pak test při zapnuté GPSce. Opět se jen potvrdilo, že pokud nechcete utrácet za extra baterii, je nutné zacházet s výkonem procesoru i intenzitou podsvícení velmi rozumně.
  • Standardní test běžného používání, max. podsvícení - 2h27m
  • Zapnutá GPS, bez zatížení - 3h11m


GPS


A dostáváme se k tomu nejzajímavějšímu, čímž je integrovaný modul SiRFstar III. Pocket LOOX N560 není rozhodně ani první, ani poslední zařízení s tímto čipem (tedy abych byl přesný, je to tuším první VGA zařízení s GPS modulem), takže se nad tím nebudu moc dlouho rozplývat a přejdu ke konkrétním vlastnostem. Stejně jako u většiny ostatních zařízení s Windows Mobile 5 je i zde možnost přistupovat k informacím o poloze z více aplikací najednou. A pro případ, že zatím nemáte žádnou navigační aplikaci a přesto si chcete GPSku vyzkoušet, je k dispozici přímo v ROMce zařízení program GPSLocator, který vám nejenom určí přesnou polohu, kde se nacházíte, ale po uložení dané polohy vás k ní zase neomylně přivede zpět. Ideální například pro ty, kteří s nadšením bloudí po lese, ale vždy by radši nakonec našli své zaparkované auto či jiný výchozí bod.




GPSku jsem testoval pouze s vyzkoušeným TomTomem. Pokud jde o kvalitu příjmu signálu, je na tom LOOX N560 srovnatelně s ostatními GPSkami přímo v PDA. Jen tak z legrace jsem zkusil mít v autě jak N560ku, tak i C550ku s BT GPS od NaviLocku a i když N560 většinou viděla o jeden/dva satelity méně, navigace probíhala bez problémů a hlasové povely se až na výjimky ozývaly téměř ve stejný okamžik. Co je však na GPSce v N560 poměrně nepříjemné je její extrémně dlouhá doba potřebná k prvotnímu zaměření. Průměř je řádově minuty, ale jednou se mi "povedlo" být bez signálu i 10 minut. Ani poté, co se GPSka zaměří, to není hned úplně dokonalé a je nutno vydržet ještě pár minut, než se přijme dostatek dat pro přesnější výpočet polohy. Jakmile se tak stane, další komunikace už funguje zcela bez problémů.


Cena


Nový LOOX N560 stojí asi o 1500 korun víc, než jeho slabší bráška C550, konkrétně 14.300Kč (11.990Kč bez DPH). Je samozřejmě jen na vás, jestli je pro vás lepší varianta mít vše v jednom nebo mít PDA a GPS odděleně, ovšem pokud se rozhodnete pro N560, těch 1500Kč rozdílu za citlivý GPS modul a výkonnejší procesor není špatná nabídka.


Osobní zkušenosti a benchmarky


A jsme na konci. Osobní zkušenosti jsou kromě navigace dost chudé, testoval jsem především TomToma, ostatní vlastnosti jsem vzal tak trochu letem-světem. Výkonnější procesor je samozřejmě znát, například v benchmarku přehrávání videa programem TCPMP dosáhla N560 výsledku 139%, zatímco C550 "pouze" 125%. Rozdíl to je, ale stejně jako v Spb Benchmarku se pohybuje v řádu jednotek procent - procesor je sice důležitý, ale je jen jednou z mnoha důležitých vlastností. Vše ostatní bylo napsáno v recenzi Pocket LOOX C550, takže pokud vám zde něco chybí, přečtete si to tam.

Pokud to tedy shrnu, je Pocket LOOX N560 opět velmi povedené zařízení. Kombinace VGA displeje a GPS modulu je unikátní, trochu se divím, že s tím nikdo až dosud nepřišel, snad všechny navigace vypadají na VGA displeji mnohem lépe než na QVGA. Pokud máte tuto otázku na jazyku, tak ne, ani tento LOOX není dokonalý. Zarážející je především mizerný výkon při prvotním zaměřování, ale ani baterie není nic, na co by mohli být ve FSC hrdí. Na druhou stranu je N560, vzhledem ke svým dalším vlastnostem, k dispozici za poměrně rozumnou cenu, takže si své kupce určitě najde.
reklama