Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Prvních 259200 vteřin s HTC Hermes v ruce

23.5.2006, Pavel Koza, preview
Rychlý procesor, dost paměti, pěkný displej, vysouvací QWERTY klávesnice s automatickým podsvícením. 2MPix foťák s možností manuální změny ohniska. IrDA, Bluetooth a WiFi modul. GSM/GPRS/EDGE/UMTS (HSDPA) modul pro rychlé datování. To vše umí nový HTC Hermes.
Po předchozích zkušenostech na to raději upozorním ještě takto, v normálním textu. PŘEČTĚTE SI SAKRA TEN MODREJ RÁMEČEK O KOUSEK NÍŽ! Tohle není recenze, tohle je naprosto neobjektivní preview!!! Pokud mi někdo napíše do diskuze nebo do soukromé zprávy nebo jakkoliv jinak, že tato "recenze" je nějaká divná/neobjektivní/neodpovídající skutečnosti/nebo-cokoliv-podobného, osobně mu půjdu provést hardreset zařízení, rozkoušu SD kartu a zlomím stylus!

Upozornění: Tento článek není recenzí. Popisované zařízení nebylo podrobeno mému důkladnému testování a hnidopišskému odkrývání slabých míst. Jde o první, veskrze pozitivní, dojmy. Nejedná se tudíž o objektivní zprávu, ale o zcela subjektivní popis úplně nového zařízení, který je plný nekritického obdivu a nadšení z nových funkcí a vlastností. Pokud se vám z nějakého důvodu tato forma nepozdává, počkejte si na recenzi.

Tak, trochu netradiční úvod máme za sebou. Pro ty, kteří se po přečtení předchozích dvou odstavců nezhroutili a své poslední kapesné právě neutrácí u svého oblíbeného psychoanalytika, tady mám fakticky hodně zajímavé Pocket PC. Všechno to, co jsem psal v upoutávce, je totiž pravda. Ba co víc, z důvodu omezení délky upoutávky jsem vám ještě pár věcí zatajil, on toho HTC Hermes umí dokonce ještě podstatně víc! Ale popořádku. Nejdříve musím poděkovat společnosti Sunnysoft, která mi zařízení na těch pár dní zapůjčila.



Toto téměř božské zařízení opět pochází z dílny společnosti HTC. Jak asi víte, každé zařízení vyrobené touto firmou má své kódové označení. Nedávno recenzovaný Qtek 9100 se tak například nazývá HTC Wizard, ještě dříve proklepnutý MDA Compact byl ve firmě pojmenován jako HTC Magician a tak by se dalo pokračovat. Je tedy téměř jisté, že se i toto zařízení bude nakonec prodávat pod spoustou jiných označení, než je jeho kódové jméno HTC Hermes.



Během pár dní, co jsem měl zařízení k dispozici, jsem se ho snažil co nejvíce používat a otestovat. Ovšem vzhledem k jeho schopnostem tento článek vážně berte jen jako takový průřez, na kompletní recenzi budu potřebovat dní mnohem, mnohem více. Navíc se jednalo o předprodukční jednotku s ani-zdaleka-ne-finální ROMkou, takže veškeré informace zde uvedené i z tohoto důvodu berte s jistou rezervou. Při popisu zařízení se rovněž nebudu bránit srovnání s Qtekem 9100, filozofie obou zařízení je si velice podobná. Ale dost nudných bla bla bla, jdeme se Hermesu podívat na zoubek.

Při prvním pohledu na Hermese...? Herma...? Asi Herma:) Tak tedy, při prvním pohledu na Herma, boha plodnosti a v pozdějších létech i několika dalších vedlejšáků, to ale na moc velký odvaz nevypadalo. Zařízení se mi jevilo takové neslané, nemastné, prostě nudná šedá myš. Ovládacích prvků bylo příliš mnoho (napočítal jsem celkem 14 tlačítek, kurzor-pad a navíc i otočné kolečko!), materiál byl hodně levně vypadající plast a především výsuvná klávesnice svou kvalitou zpracovnání nebudila zrovna velkou důvěru... Naštěstí jsem nedal na první pohled a i když by se s uvedenými vlastnostmi asi mělo něco dělat (a možná bude, je to přeci jen vzorek), všechno ostatní si zaslouží už jen velkou chválu.



Při popisu nového zařízení mohu těžko začít něčím jiným než komunikačními schopnostmi, přesně řečeno schopnostmi telefonního modulu. Jelikož jsem během víkendu nebyl schopen zjistit zaručeně přesné informace o tom, co vlastně všechno Hermes umí, a nechci si vymýšlet (na Internetu koluje takové množství různých konfigurací, že je těžké najít dvě shodné), možná to nebude úplně kompletní výpis, ovšem to výsledný dojem nijak nesnižuje. Podle dostupných informací je základem čtyřpásmový telefonní modul pracující na frekvencích 850/900/1800 a 1900MHz. Kromě klasického GSM a GPRS zvládá i EDGE, což jsem po připojení Herma jako modemu k notebooku ověřil stahováním konstantní rychlostí 22KB/s. Z hlediska datových přenosů je ovšem mnohem zajímavější síť třetí generace UMTS (konkrétně WCDMA na frekvenci 2100MHz). Pokud jsem dal do zařízení kartu Eurotelu a na displeji se ikonka změnila z "G" na "U", byl jsem shopen stáhnout 48MB soubor za přesně 8 minut, což dává skvělý průměr 100KB/s! Vynikající je rovněž posílání dat do Internetu, rychlosti kolem 40KB/s může moje domácí ADSL linka jen závistivě koukat na záda. Nebýt přeci jen znatelné latence, rozdíl mezi pevnou linkou a mobilem bych nepoznal. Ve většině specifikací rovněž figuruje termín HSDPA, což by měla být ještě rychlejší varianta přenosu, ale protože mi chybí ověřené informace, povíme si o tom až v recenzi.

Telefonování je bez problémů, videotelefonování jsem z technických důvodů nezkoušel (nebylo, komu volat:). Rovněž další klasické dovednosti jako je posílání SMS nebo MMS zvládá Hermes bez problémů, takže pokud jde o hodnocení zařízení jako mobilního komunikačního a datového zařízení, těžko být nějak nespokojen:) A když už se bavíme o komunikaci, Hermer umí data přenášet i přes infračervený, port, Bluetooth a WiFi. U WiFi bude zajímavé zjistit, jaká vlastně všechna písmenka zvládá, zatím se informace rozcházejí.



Procesor TI OMAP v Qteku 9100 byl, lidově řečeno, šlápnutím do něčeho hnědého a nevábně vonícího. Nedávno se sice spolu s posledními verzemi ROM stal z Qteka už celkem použitelný nástroj, faktem však zůstává, že ani skvělá výdrž na baterie nemohla vyvážit celkový bídný výkon zařízení, kde hlavní vinu na tomto nepříjemném faktu měl právě procesor. Slabý procesor byl navíc bezesporu tím hlavním důvodem, proč se řada uživatelů nakonec rozhodla pro jiné zařízení. Je tedy jedině dobře, že v Hermovi najdeme procesor nepoměrně výkonnější. Samsung SC32442A taktovaný na 400MHz sice není vysloveně dobyvatel nejvyšších benchmarkových met, pro zařízení s integrovaným telefonem je však vždy nutno volit mezi výkonem a spotřebou, takže je tento Samsung dobrá volba. Spolu s ním je k dispozici i klasická kombinace 128MB FlashROM a 64MB RAM. Kolik paměti je volné reálně nemá smysl teď uvádět, s každou novou ROMkou se to číslo stejně bude měnit.

Jdeme dál. Hermes se chlubí hned dvěma integrovanými foťáky. Ten menší je určen pouze pro 3G videohovory, ten větší pak nabízí možnost záznamu fotek až v rozlišení 1600x1200 bodů (nativně, žádná interpolace či jiné podvůdky), tedy čisté 2 megapixely. Spolu s možností dvouúrovňové změny ohniska pro pořizování makrofotek (například fotografie textu nebo momentky ze života hmyzu) představuje Hermes slušný přístroj pro amatérské fotografy, ovšem výsledek je zatím tak trochu za očekáváním. Makro je super, fotky na krátkou vzdálenost také, ovšem s rostoucí vzdáleností jde kvalita fotek rychle dolů (viz. originály fotek (3,64 MB)). Ale konečný verdikt spolu s podrobným popisem dovedností (blesk, video...) si nechám až na recenzi.





Vysouvací klávesnice doznala podstatných změn. Vzhledově je nyní podobná spíš klávesnici Univerzálu, modré podsvícení (proč zas modrá...?) má nyní na starostí senzor citlivý na světlo. Z několika důvodů jsou ale znaky na šedých tlačítkách o něco čitelnější, takže modrému podsvícení dám ještě šanci. Stejně jako u Qteka je i nyní klávesnice složena ze 41 kláves (39 + dvě soft-keys), kromě tvaru doznalo podstatných změn především rozložení tlačítek, až na pár výjimek je komplet předělán systém sekundárních významů tlačítek (viz foto). I když mechanismus klávesnice (tlačítek) se asi nezměnil, subjektivně se mi na novém Hermu píše o trochu lépe.



...4:0... To už vypadá na švédský komplex... No nic, vzhledem k okolnostem je i stříbro fantastický úspěch. Takže - "Hoši, děkujem", příště to bude ještě lepší!

Displej ani zvukové schopnosti nijak nevybočují z toho, co je v této kategorii obvyklé. Displej se mi líbil o trochu víc, než u Qtek 9100, především bílá byla trochu bělejší:) Jinak jsou jeho rozměry i parametry shodné, jde tedy o transflexní TFT s úhlopříčkou 2,7 palců, rozlišením 240x320 bodů, schopný zobrazit 65 tisíc barev. Příjemnou změnou je možnost nastavení podsvícení odděleně pro provoz na baterie i provoz během dobíjení. U sluchátek najdeme jednu zvláštnost. Jako by se v HTC nemohli rozhodnout, jestli použít 3,5mm konektor nebo 2,5mm konektor, tak to vyřešili jednoduše - nepoužili ani jeden a sluchátka se připojují přes datový konektor. No, nebudu to zatím rozvádět, ale tohle žádný idol hudbymilovných uživatelů nebude...

Vzhled zařízení budou podrobně popisovat až v recenzi, teď si můžete prohlédnout podrobné fotografie. Kromě skutečně neobvyklého počtu ovládacích tlačítek je první velmi zajímavou vlastností Herma otočné kolečko v místě, kde máte při držení zařízení v levé ruce palec. Kolečno se otáčí bez omezení a slouží k volbě položky z nabídky, posunu internetové stránky, posunu v dlouhém emailu, prostě kdekoliv, kde je nutné něco vybírat nebo něco posouvat. A protože po stlačení kolečka pak dojde k výběru, je ovládání zařízení jednou rukou velice rychlé a pohodlné. Rozměry zařízení jsou dost podobné Qteku 9100, Hermes je jen nepatrně delší, zato o přibližně 2 milimetry tenčí, což už je v kapse poznat - první bodík k dobru. Vzhledem k lepším dovednostem je Hermes trochu těžší, nicméně 184 gramů je ještě snesitelných.

Nakonec mišmaš několika důležitých informací, které samy o sobě nevydají na celý sloupec. Zajímavé to bude s výdrží baterie. Čas na provedení nějakých testů jsem neměl, ale vzhledem ke spoustě energeticky náročných modulů v čele s UMTS to bude mít výměnná, Li-Ion baterie o kapacitě 1350mAh dost těžké. Drobné mínus v očích široké veřejnosti asi bude znamenat i rozšiřující slot, který je nyní opět menší a je uzpůsoben pro karty mikroSD. Příslušenství bývá u testovacích zařízení jen to nejzákladnější, takže i o tom si budete moci přečíst až v recenzi. Operační systém v zařízení je samozřejmě Windows Mobile 5 Phone edition, AKU2 je již jeho součástí. Mimo základních aplikací je v zařízení i spousta bonusových (čtečka PDF, ovládání hlasem, utilitka pro práci se ZIPy), nicméně ve finální ROMce můžeme čekat i další.



Tak, a tím končím, abych měl o čem psát i v recenzi:) Pokud to shrnu, tak pokud se vám líbilo Vario, Herma budete milovat. Asi mu k Olympu něco přeci jen scházet bude, ovšem výčet jeho parametrů je impozantní a tak se nezbývá než těšit na finální kousek a podrobnou recenzi.

Ještě před tím, než jsem získal nabídku zapůjčení zařízení na první osahání, se mi nabídl čtenář john, že toto zařízení má a jestli nechci, aby o něm pár slov napsal. I když jsme své zkušenosti dokončili skoro současně, byla by škoda, aby jeho práce přišla nazmar. Trochu netradičně se tak v tomto preview můžete setkat i s pohledem jiného uživatele. Nicméně i v tomto případě šlo o PŘEDPRODUKČNÍ VZOREK, troufám si říci, že ještě starší, než jsem měl ná, takže ani tyto informace neberte jako definitivní.


HTC Hermes – postřehy po pár dnech používání


Za téměř 10 let používání PDA a poté i komunikátorů a smartphonů jsem vlastnil na 20 zařízení (a několik dalších jsem dlouhodoběji používal) všech běžných platforem. Nejsem nijak zvláště náročný uživatel, používám cca 20 běžných aplikací a žádné další nehledám, rozhodně nejsem člověk, který instaluje a zkouší veškeré aplikace, které se mu dostanou do ruky. Již dlouhou domu mám specifické požadavky, které se u mne příliš nevyvíjejí. Přesto jsem štván neustálou touhou po dokonalejším zařízení a jakmile se nějaké takové objeví, musím ho mít. Velmi spokojen jsem byl již dříve s P800 (Symbian), Treo 600 (Palm OS), ale zejména s MDA Compactem. Potřeba klávesnice a WiFi (tu jsem řešil kombinovanou SD kartou WiFi/256 MB flash) mne však dohnala k přechodu na Qtek 9100 (HTC Wizard, MDA Vario…). Již dva měsíce před jeho koupí jsem však věděl, co bude v květnu roku 2006 jeho nástupcem – a opravdu, dne 9. 5. ráno se můj sen stal skutečností a já jsem se stal majitelem mnohými očekávané novinky firmy HTC s označením Hermes.

Upozorňuji, že se jedná o předprodejní verzi zařízení s testovací ROMkou T-Mobile, a tak je možné, že finální produkt bude odlišný funkčností systému, doplňkovou SW výbavou, ale možná i HW drobnostmi. Ve svých postřezích budu často srovnávat s jinými zařízeními od firmy HTC, pro než použiji taková označení, jež jsou známa většině uživatelů v těchto zeměpisných šířkách. V žádném případě nenazývám svůj počin recenzí, nejedná se ani o preview, nýbrž o pouhý soupis postřehů obyčejného uživatele přecházejícího z Varia na Hermes. Rovněž předpokládám, že většina čtenářů již první informace o tomto zařízení získala v některém z mnoha článků, které se i na českých webech o Hermesu za posledních 8 měsíců objevily – nebudu veškeré notoricky známé informace opakovat, spíše na ně navážu.


Materiál, míry a váha, ovládání


Přestože jsem četl, že Hermes je bakelitovější než Vario, nemohu s tímto tvrzením souhlasit – tmavý plast je opravdu kvalitní a působí velmi pevným dojmem. Tvar i provedení je dle mého názoru konzervativnější než v případě Varia, spíše se blíží příjemně strohému Compactu. Velikost přístroje je v porovnání s Variem přibližně stejná – 112 x 58 x 22 mm, váha je asi o 15 g vyšší, tedy přibližně 173 g.

Ovládací prvky změnily své umístění, přibylo jedno tlačítko označené jako „ok“, na nějž je implicitně namapována funkce minimalizace spuštěné aplikace, v případě obrazovky today pak funkce „start“. Nejzásadnější novinkou v ovládání je však roller známý od firmy SONY (u ní tuším zvaný jog-dial). Oproti např. SE P800 (900, 910) však není kolečko pěticestné, krom rolování nahoru a dolů umožňuje již „pouze“ stisknutí. Roller funguje celkem logicky stejně jako kurzor, což však znamená, že není možno tak jako „posuvníkem“ na Variu měnit hlasitost reproduktoru/sluchátka. Příjemnou změnou je, že je možno kolečkem na today obrazovce rolovat až na spodní stavový řádek, kde jsou standardně ikony baterie (ta již tedy není v tray liště jako na Variu) a komunikací, já zde mám ještě ikonku bluetooth. Pro pohyb po stavovém řádku je pak již třeba využít kurzor. Bohužel bez další aplikace není možno namapovat na tlačítka odlišné funkce na krátký a dlouhý stisk (takže např. ztlumení reproduktoru není možné jinak, než se stylusem v ruce).

Klávesnice se vysouvá stejným způsobem jako u Varia. K vysouvání je však potřeba použít větší sílu (krom prvního cca milimetru, kdy naopak dochází k samovolnému povysunutí), neboť sesazení obou částí je velmi pevné a při rozvírání nekloužou ve vodících lištách, ale spíše drhnou „plast po plastu“. Toto nepovažuji za závažný nedostatek, samozřejmě pokud se mechanismus nevyběhá a plast neobrousí. Narozdíl od Varia je třeba klávesnici vysouvat obouruč rovnoměrným tlakem palci na obě strany displeje, jinak dochází k jejímu vzpříčení a zablokování vysouvání. Přes větší tlačítka je klávesnice samotná celkovým rozměrem menší než u Varia. Subjektivně se mi na ní píše lépe, ale již jsem se setkal i s opačným názorem. Klávesy nejsou příliš vystouplé a někomu s velkými prsty nemusí vyhovovat. Zdvih mají narozdíl od (možná jen mého) Varia všechny klávesy stejný. Vítám umístění čísel do zvýrazněného numerického bloku. Díky senzoru citlivého na světlo lze nastavit automatické podsvěcování klávesnice závislosti na aktuálních světelných podmínkách. Stylus byl (až na jeho zakončení) použit stejný jako ve Variu a nachází se i na stejném místě. Doufejme však, že tím shoda končí a že nezačne po pár měsících také vypadávat.


HW parametry


Hermes obsahuje 64MB RAM a 128MB FlashROM, z níž po resetu zbude uživateli 57,45MB (tedy asi o 10MB více než na Variu). V zařízení byl použit procesor Samsung 2442 taktovaný na 300MHz (Fakticky??? Já tam mám 100% ten samý procesor taktovaný na 400MHz... Že by více modelů?) a 32bitová sběrnice. Nedělal jsem žádné výkonnostní testy, ale subjektivně se mi jeví Hermes o poznání rychlejší než Vario (resp. Qtek 9100 s nejnovější ROMkou) s identickou instalací doplňkového SW – například již naběhnutí systému po resetu je výrazně rychlejší. Rozšířit lze Hermes pomocí karet mikroSD, což asi mnohé z nás netěší. Věřím však, že na dlouhou dobu je toto poslední standard; menší kartu jistě vyrobit lze, používat ji však již nikoli – manipulovat s kartou normálně rostlými prsty je totiž docela problematické. Výdrž na baterku zatím neumím porovnat, nepřipadá mi však zatím, že by měla být výrazněji nižší. Zajímavé je, že s mou verzí ROMky 1.4.110.1 ukazatel stavu nabití baterie zaokrouhluje na desítky procent (pod 80% jsem se zatím nedostal). Zmizel konektor 2,5mm audio jack, místo něj se připojují sluchátka se zakončením 3,5mm (!) přes dodanou redukci na miniUSB konektor, jež je z důvodu zabránění připojení redukce ke standardnímu miniUSB konektoru v jednom rohu neskosený. Nevýhodou tohoto řešení je nemožnost nabíjení zařízení při současném poslechu hudby přes sluchátka – někomu se toto bude zdát jako malichernost, ale já občas večer v posteli při nabíjení hudbu poslouchal.


Komunikace


Komunikaci je možno uskutečnit opět přes rozhraní USB 2.0, infraport 115kbps, BT, WiFi 54Mbit (vyzkoušeno ve firemní síti, která ovšem podporuje pouze 11Mbit), čtyřpásmové GSM/GPRS/EDGE a také nově přes UMTS s rozšířením HSDPA. Jelikož se pohybuji v Praze, mohu UMTS využívat a musím říci, že rychlostní rozdíl oproti EDGE je znát (operátor Eurotel). Dle testu na www.rychlost.cz byl download 739.92kbps, upload 173.568kbps a průměrná odezva 159.9ms, což není věru zlé. Jak jistě všichni vědí, Hermes je vybaven dvěma kamerami a je tedy připraven pro videotelefonii – i tuto lahůdku jsem již vyzkoušel a ačkoli mám bujnou fantazii a praktické použití si dovedu představit, kvalita hovoru byla vhodná spíše pro zábavu, než pro seriózní jednání. Telefonní aplikace se příliš nezměnila, krom možnosti vytáčení videohovoru byla vylepšena drobnost, pro mne však podstatná – při vyťukávání kontaktu na SW klávesnici se stejně jako dříve zužuje jejich výběr, ale při přechodu na kontakt rollerem se tento rozvine na dva řádky a zobrazí se i číslo volaného. Vyzkoušel jsem rovněž přenos hlasu přes Skype a musím říci, že je o poznání použitelnější než na Compactu a Variu, zejména díky nízké latenci. Sice docházelo k drobným výpadkům hovoru, které se mi zdály být zapříčiněny zadýcháváním se systému Hermese, ale s protějškem jsme si rozuměli a spojení bylo stabilní. Doufám, že s rozšířením podobných zařízení bude i do mobilního klienta Skype implementována funkce videokomunikace, kterou na stolním Skype celkem využívám. Snad nám Skype naši operátoři po vzoru T-Mobile UK nezatrhnou.


Foto, multimedia


Jak jsem již zmínil, Hermes je vybaven dvěma kamerami. Ta vpředu slouží výhradně pro videotelefonii a má rozlišení VGA. Doufám, že se časem objeví aplikace umožňující využít tuto kameru jako webkameru na PC. Hlavní kamera se nachází na obvyklém místě a s jejím rozlišením 2,1MPix s ní lze pořídit snímky až 1600 x 1200 bodů. Přestože asi málokdo bude používat Hermes jako hlavní fotoaparát v domácnosti, je kvalita fotografií i přes plastovou čočku oproti Variu výrazně lepší, s Compactem je nelze srovnávat vůbec. Kamera umožňuje manuální přepnutí na režim makro. Stejně jako Vario má i Hermes přisvětlovací diodu, za tmy ale snímkům příliš nepomůže.V menu fotoaplikace lze uskutečnit mnohá nastavení, podrobně jsem je však nestudoval. Samozřejmostí je natáčení videosekvencí ve formátu .mp4 až do rozlišení QVGA, Výsledná videa jsou o poznání plynulejší, než ta pořízená Variem.

Zvukové schopnosti Hermes jsou obdobné jako u Varia, stereo reproduktory z Varia však zda se zmizely. Při přehrávání MP3 ve standardním Media Playeru ve verzi 10.2 jsem nezaznamenal nic neobvyklého, poslech rádií a sledování ČT24přes Internet je díky UMTS samozřejmě výrazně kvalitnější. Roller má v MP funkci zeslabení/zesílení zvuku, jeho stisk start/stop přehrávání. Problém jsem zaznamenal při přehrávání videa v TCPMP. Občas sleduji před spaním své oblíbené seriály Jistě pane ministře, Jistě pane premiére a Červený trpaslík, ale tato kratochvíle se mi nyní lehce komplikuje. Pokud spustím video (DivX), přehrává se neuvěřitelně pomalu a trhaně – zvuku není prakticky vůbec rozumět. Nakonec jsem objevil, jak tento nedostatek alespoň částečně eliminovat – musím při přehrávání vstoupit do menu Volby/Audio/ a tam nastavit Null Audio, nebo Vypnuto a poté udělat totéž a nastavit Wave Output. Od té chvíle se video přehrává korektně, ovčem pouze do chvíle, než ho přepnu na plnou obrazovku, nebo jej převinu či zesílím, případně zadám pauzu. Stručně řečeno, jakákoli aktivita způsobí návrat do původního stavu.

Hermes je bezpochyby zlomové zařízení v oblasti rychlé mobilní komunikaci a má před sebou skvělou budoucnost. Moc bych si přál, abych měl již konečně klid a nemusel za půl roku opět měnit. Uvidíme. Každopádně v tuto chvíli mne nenapadá, co dalšího bych od komunikátoru mohl požadovat. No snad až na GPS, DVB-T…
reklama