Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Jak upgradovat HP iPAQ h5450 na Windows Mobile 2003?

16.10.2003, Pavel Koza, návod
Společnost HP se rozhodla vytvořit upgrade celkem pro tři své modely iPAQů se systémem Pocket PC 2002. Upgrade pro h3900 jsem již recenzoval, upgrade pro h3800 ještě není k dispozici, takže pokud se v problematice upgradů trochu orientujete (a přečetli jste si nadpis:), už v tom máte jasno. Ano, dneska vám představím upgrade pro zařízení HP iPAQ h5450.
Každý majitel Pocket PC se samozřejmě snaží mít svého miláčka co nejaktuálnějšího. A když upgrade nabízí nejen novější aplikace, ale i výrazně vyšší výkon, byl by hřích nevyužít šanci a neupgradovat. Ovšem v případě h5450 je s upgradem trochu problém (zatím), obzvláště pokud pravidelně používáte Bluetooth. Na ce4you se to v diskuzi probíralo již několikrát, pokud si o tom chcete přečíst víc, zadejte tu do vyhledávání slovo "Bluetooth". V každém případě se však jedná pouze o softwarový problém, na jeho odstranění se již pracuje.

Tentokrát jsem měl k dispozici i instalační soubor, takže článek bude opět rozdělen na tři části - v první si projdeme krok za krokem celý proces upgrade, ve druhé popíšeme viditelné změny aplikací, a ve třetí si porovnáme benchmarky zařízení PŘED a PO. Poprvé jsem měl k dispozici i originální CD, ne jen samotný soubor s upgrade, proto se mohu zmínit i o tom, co na CD vlastně najdete.


Upgrade krok za krokem


Na první pohled vypadá obsah CD ROM dost podobně tomu, co jste dostali přímo se zařízením. V nabídce Start Here je však navíc i jedna nová položka s názvem "h5400 Pocket PC 2003 Upgrade". A o tu nám momentálně jde především. Jinak na CD není nic zajímavého (možná kromě MS Outlooku 2002), většina aplikací pro Pocket PC jsou pouze demoverze, jediná plnohodnotná aplikace je upgradem pro Pocket Backup.

Ale dost řečí, jdeme upgradovat. Opět jen připomínám, že je vhodné se držet instrukcí; pokud se vám nějakým způsobem povede instalaci přerušit, máte velký problém...









Následně se iPAQ uvede do speciálního režimu a instalátor si otestuje, zda se skutečně bude instalovat na to správné zařízení. Pokud instalace selže právě v tomto bodě, pravděpodobně máte upgrade pro jiné zařízení, případně jste nesplnili všechny podmínky nutné k pokračování (zařízení není připojeno ke zdroji a podobně).













Jen tak z hecu jsem hned poté vyzkoušel BT připojení k telefonu a hádejte co... nic, načetl jsem 2.5 stránky a zase to uhnilo... V každém případě nemusíte hledat v upgrade žádné velké komplikace, pokud budete postupovat podle instrukcí a během samotného flashování přestanete hrát Quake III či grabovat video, nic závažného by se stát nemělo. Já osobně během týdne jedno zařízení flashoval TAM a ZPĚT (myslím tím různé systémy:) celkem 4x a vždy vše proběhlo bez zaváhání. A kdybyste se chtěli vrátit ke starší verzi systému, spusťte instalátor znovu, akorát v pátém kroku vyberte místo Upgrade Restore.


Vizuální rozdíly


Dosud každý upgrade, který jsem testoval, nabídl kromě nové verze operačního systému i další drobné změny. O novém operačním systému a základních aplikacích se toho dozvíte nejvíce v článku Co je nového v Pocket PC 2003?, změny specifické pro HP iPAQ h5450 uvedu v tomto článku. Po zkušenosti s upgradem pro LOOXe bych ještě rád upozornil na to, že jsem porovnával zařízení Pocket PC 2002 (ROM verze 1.11.19) a Windows Mobile 2003 (ROM verze 2.00.21a).

Zahajme tedy hon na odlišnosti. Nejdříve si porovnáme verze instalovaných aplikací. Kromě změn, které udělal přímo Microsoft, se jedná pouze o iPAQ Image Viewer (v nové verzi umí pracovat i s externími videoadaptéry), iTask (kromě verze však žádné změny nepozoruji) a Nevo (je zde pár nových zařízení a drobné změny doznalo ovládání).

Následně si porovnáme aplety v Ovládacích panelech. Zde zjistíme, že se nepatrně aktualizovala verze Bluetooth manageru (ovšem vzhledem k reportovaným problémům to není zrovna výhra...), ale hlavní změnou je odstranění vlastní utilitky pro Wi-Fi, v nové verzi systému se v tomto ohledu spoléhá HP na Microsoft. Další příjemnou změnou je možnost uzamknout tlačítka tak, aby se jejich stisknutím nedalo zařízení zapnout (odděleně pro aplikační tlačítka a tlačítko pro záznam zvuku). V nové verzi je dále i software pro rozpoznávání otisku prstu, opět se však nejedná o změnu funkčnosti, spíš pouze přizpůsobení novému OS. Zcela nový je aplet pro nastavení intenzity "rozmazání" ClearType. Při prohlížení apletu Memory si můžeme všimnout, že se velikost RAM zmenšíla asi o 250KB, zatímco iPAQ File Store je menší o celý megabyte (1MB). A to je asi tak vše...




Benchmarky


Benchmark je vlastně program, který provádí stejné operace na různých zařízení, měří čas, za který se dané operace vykonají, a umožní výsledky porovnat, což představuje asi jedinou možnost, jak zařízení objektivně porovnat co se jejich výkonu týká. K otestování tohoto iPAQu jsem používal vynikající program Spb Benchmark, který otestuje zařízení skutečně zevrubně po všech stránkách. Zařízení byla testována ve stejných podmínkách, ihned po tvrdém resetu, kdy jediná instalovaná aplikace byla právě ona Spb Benchmark, takže pokud to vyzkoušíte taky, měli byste se dostat více méně ke shodným výsledkům. A na co jsem tedy přišel?

První je na řadě celkový index všech testůa nutno podotknout, že 10% navíc věru není mnoho... Taková h3970 se zlepšila o 15%, a navíc má v absolutním počtu náskok více jak 120 bodů! Samozřejmě se jedná o souhrnný výsledek, ale i tak mne to trochu zklamalo...



50% zlepšení ve výpočetním výkonu je u upgradovaných Pocket PC obvyklé (h5450 používá procesor XScale), v reálných číslech je výpočetní síla h5450 zatím největší.



Index výkonu filesystému je o 10 % horší než na Pocket PC 2002, avšak jak již bylo několikrát řečeno, může za to extrémně špatná funkce pro zobrazení obsahu adresáře, všechny ostatní testy vycházejí lépe pro nový systém.



Grafický výkon h5450 je největším zklamáním. Nejenže si o pár procent pohoršil (na tom by nebylo nic tak hrozného, vzpomeňte na LOOXe a jeho 50% propad), ale v reálných číslech je více jak o polovinu horší než upgradovaná h3970, a LOOX je dokonce lepší téměř 4x... Sice jsem osobně nikoho neslyšel stěžovat si na pomalou grafiku, ale tento rozdíl je skutečně markantní. Je otázkou, jestli se v h5450 používá jiný chipset nebo čím to vlastně je...



Test ActiveSync berte trochu s rezervou, od počátku testuji se svým notebookem, který na to není ideální, ovšem ostatním upgradovaným zařízením se na mém Aceru vedlo přeci jen trochu lépe.



Pokud se podíváme na celkový výkon zařízení z uživatelského hlediska, tedy včetně zabudovaných aplikací, je nárůst výkonu zřetelnější.






Závěr


Myslím, že i když není převaha tak jasná, jako tomu bylo u iPAQa h3970, přeci jen se vyplatí upgradovat (samozřejmě to bude platit za předpokladu, že HP konečně vyřeší tu proklatou chybu s BT...). Obzvlášť pro ty, kteří dostanou upgrade zdarma v rámci speciální akce HP Česká republika. A jestli za upgrade zaplatit či ne, to už nechám na vás. Podkladů pro rozhodování máte víc než dost.
reklama