Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Prvních 60 minut s chytrým telefonem Samsung SGH-I320

16.8.2006, Pavel Koza, preview
Klasický chytrý telefon už nikoho nepřekvapí, na tom se asi shodnem. Sice se jich prodává zdaleka nejvíc, ale pokud chce výrobce něčím zaujmout, musí se snažit nabídnout trochu víc, případně něco trochu odlišného.
Samsungu se to se svým chytrým telefonem Samsung SGH-I320 zcela jistě povedlo. Sice se vzhledem k svým vlastnostem nejedná o zařízení pro každého, ale určité skupiny uživatelů zcela určitě nadchne. Pokud se o něm chcete dozvědět více, přečtěte si toto preview.

Po delší odmlce se vám opět hlásím s dalším článečkem. Pokud měl nějaký zarytý Palmista, Symbianista nebo Zaurusisa (ehm...) radost, že se další web o Windows Mobile odebral do e-důchodu, tento článek mu snad dokáže opak. Navíc jsem se uplynulé dva měsíce neválel pod slunečníkem s nohama ponořenýma v teplém Balatonu, nýbrž utrácel spoustu peněz za nové servery, switche a další udělátka a následně trávil hodiny a hodiny vymýšlením a konfigurováním, jak své budoucí království stvořit co nejlépe, takže snad nešlo o promarněný čas. Výsledkem toho je, že jsme se zase o trochu přiblížili splnění úkolů první sedmiletky a dokonce zde existuje jistá šance, že smělé plány nejen splníme, nýbrž i překročíme! :)

Tímto se také omlouvám všem, na jejiž emaily či soukromé zprávy jsem nereagoval buď vůbec, nebo s velkým zpožděním, ale fakt to nešlo... Prosím trpělivost... Díky...

Upozornění: Tento článek není recenzí. Popisované zařízení nebylo podrobeno mému důkladnému testování a hnidopišskému odkrývání slabých míst. Jde o první, veskrze pozitivní, dojmy. Nejedná se tudíž o objektivní zprávu, ale o zcela subjektivní popis úplně nového zařízení, který je plný nekritického obdivu a nadšení z nových funkcí a vlastností. Pokud se vám z nějakého důvodu tato forma nepozdává, počkejte si na recenzi.

Ale dost legrace. Díky společnosti Sunnysoft, která mi zařízení laskavě na pár hodin zapůjčila, se s vámi mohu podělit o bezprostřední dojmy z prvního seznámení se Samsungem SGH-I320. Jedná se o chytrý telefon s operačním systémem Windows Mobile 5, který je díky integrované mini QWERTY klávesnici určen především uživatelům, kteří rádi komunikují prostřednictvím psaných zpráv (SMS, chat, email). Při prvním pohledu na zařízení vás upoutá hned několik věcí. Tak v prvé řadě je to displej, který je trochu (dost) netradičně otočen na šířku - především u chytrých telefonů (a s WM5 už vůbec, i když nesmím zapomenout na Motorolu Q) je to skutečně něco extra. Dalším místem, na kterém by váš zrak měl spočinout o trochu déle, je miniaturní klávesnice, o které si ale podrobně povíme později. A do třetice vás asi zaujmou rozměry zařízení - při čelním pohledu to sice není zas tak slavné, ale tloušťka pouhých 11,5 milimetrů vypadá a v ruce se drží perfektně.



Po odeznění prvotního nadšení z něčeho nového a zajímavého se budeme zařízení věnovat trochu víc systematicky. Jak jsem již uváděl, jeho vzhled je hodně netradiční. V porovnání s celkovými rozměry nabízí poměrně malý displej zabírající odhadem tak 30% plochy. Podobnou plochu si nárokuje i mini-klávesnice v dolní polovině zařízení. Uprostřed najdeme hlavní ovládací panel se směrovými tlačítky, systémovými tlačítky, softwarovými klávesami pro systém Windows Mobile 5 a dvěmi tlačítky pro ovládání telefonní části. Zadní straně dominuje kromě dvojice reproduktorů i objektiv fotoaparátu a velká vysouvací dvířka skrývající ve svých útrobách baterii a dva sloty - jeden pro SIM kartu a druhý pro mikroSD kartu. I přes extrémní plochost Samsungu jsou zajímavé i boční strany. Najdeme tam několik ovládacích tlačítek, senzor infračerveného portu a dvojici konektorů. U Samsungu mě ani nepřekvapilo, že kombinovaný datový-napájecí konektor není standardní miniUSB, nýbrž speciální konektor pouze pro toto zařízení. Podobně na tom je i konektor pro připojení sluchátek, ani v tomto případě nejde o standardní stereo jack, nýbrž o extra konektor.



Parametry není Samsung žádné ořezávátko. Procesor Intel PXA27x nabízí dostatečný výkon, pro svá data a programy můžete v SGH-I320 využít téměř 120MB volné (a velmi rychlé) FlashROM paměti. Těch pár testovacích aplikací včetně velmi krátké cesty s TomTomem zvládl telefon na výbornou, stejně dobře si poradil i s s videem v rozlišení 320x240 bodů. Výkon by skutečně neměl být jeho slabinou. Krásný TFT displej s rozlišením 320x240 bodů a schopností zobrazit 65 tisíc barev nabízí díky své úhlopříčce pouhé 2,2 palce skvělou ostrost a jemnost kresby, nicméně pokud jste už někdy viděli jiný WM5 smartphone, zas takový šok to pro vás nebude. Protože jde o chytrý telefon, displej samozřejmě NENÍ dotykový, pro různé světelné podmínky nabízí pět úrovní podsvícení.



U (nejen chytrého) telefonu se jaksi očekává, že kromě spousty jiných dovedností zvládne i telefonovat nebo SMSkovat. Samsung nabízí tri-band telefonní modul (900/1800/1900MHz) a GPRS Class 10 (2 Upload, 4 Download) včetně podpory EDGE, ještě rychlejší data už Samsung neumí. Pokud jde o telefonování, pár telefonátů jsem uskutečnil a jedinou výtku bych měl k hlasitosti reproduktoru, je hodně tichý. Zkoušel jsem i data a i když se ikonka na displeji nemění podle toho, zda je k dispozici EDGE nebo jen GPRS, subjektivně se dle rychlosti stahování dá přítomnost EDGE potvrdit. Mezi další komunikační schopnosti patří infračervený port, Bluetooth a USB kabel. Ani jedna z vlastností nevybočuje z normálu, zajímavá je pouze schopnost přepnout USB připojení do režimu Mass Storage, kdy se paměťová karta v telefonu zpřístupní pomocí standardního rozhraní i na počítačích, kde není instalován ActiveSync.

Integrovaná QWERTY klávesnice patří rozhodně k tomu nejzajímavějšímu, co Samsung SGH-I320 nabízí. Skládá se ze 37 tlačítek, přičemž téměř každé tlačítko má hned dvě funkce. Tlačítka nejsou plochá, ale svým tvarem připomínají jakousi miniaturní stříšku. Na každé straně je jiný potisk, snad je to z fotografií trochu poznat. A aby to nebylo jednoduché, pro práci s telefonním modulem (například při vytáčení čísla) je na klávesnici bíle vyznačeno 10 obdélníčků, kdy obě sousedící tlačítka představují jednu číslici. Jinými slovy, pokud vytáčíte telefonní číslo, je úplně jedno, jestli stisknete tlačítko 1/E nebo @/R, v obou případech se na displeji objeví jednička. Pro používání zařízení v tmavém prostředí je k dispozici bílé podsvícení klávesnice. Pokud mohu z několika SMSek a krátkého pokecu přes ICQ soudit, obliba klávesnice bude silně individuální. Velikost jednotlivých tlačítek je na hranici únosnosti, hodně bude záležet na citu v prstech. Psát se dá buď oběma palci najednou, ovšem i ovládání jednou rukou je též možné a pohodlné. V porovnání například s iPAQ hw6900 jsem měl překlepů víc, ale stále ještě se to dalo snést.



Ani tentokrát nás inženýři ze Samsungu nemohli nechat bez integrovaného digitálního 1,3MPix fotoaparátu. Kupodivu není úplně marný, tedy v relaci k ostatním pseudo-foťáčkům v zařízeních s Windows Mobile. Maximální rozlišení je 1280x1024 bodů a i podle ukázkových fotek se dá říci, že až na úplné detaily, kde nepomůže ani slibované automatické ostření, se na fotkách dá poznat focený objekt i bez nutnosti doprovodného popisku. Na rozdíl od většiny ostatních foťáků postrádá dříve klíčovou věc - malinké zrcátko! Asi už i výrobci přišli na to, že focení sebe sama není až tak moc "kůůůůůl"...:) Jinak mě na foťáku překvapila i jeho rychlost, vyfocení a uložení obrázku i na nejvyšší rozlišení je otázkou maximálně 2 vteřin. Foťák toho samozřejmě umí víc, vesměs to samé, co ostatní (video, vyvážení bílé, různé efekty), ale to si necháme až do případné recenze.









Osobně jsem poměrně zvědavý, jak na tom bude Samsung s výdrží na baterie. Uvnitř totiž najdeme miniaturní akumulátor s kapacitou 880mAh, což není nijak závratná kapacita. Na test výdrže bohužel nebyl čas, takže se musíme nechat překvapit. Na webu Samsungu se uvádí 3,3 hodiny hovoru nebo 140 hodin v pohotovostním režimu, což by nebylo zas tak špatné.

Zajímavá je výbava aplikacemi. Kromě základu Windows Mobile 5 s balíčkem AKU2 nabízí Samsung i několik zajímavých aplikací bonusových. Jako první bych jmenoval Picsel Viewer, což je užitečný prohlížeč dokumentů Office (Word, Excel a PowerPoint), Acrobatu (PDF) a několika obrázkových formátů. Z dalších aplikací stojí za zmínku pro někoho možná užitečný WAP browser, konvertor měn, stopky, správce úloh a další, jednoúčelové utilitky.





Tak, a blížíme se ke konci. Pokud bych měl několikahodinové dovádění se Samsungem shrnout, tak kladné dojmy jednoznačně převažují. Do ruky padne skvěle, vypadá hodně dobře a i jeho parametry jsou slušné. Otázkou zůstává cena, dostupný by mohl být někdy koncem září, mimo jiné i v Sunnysoftu. I když musím znovu zopakovat, že z různých důvodů vážně nejde o zařízení pro široké masy, nemění to nic na skutečnosti, že mě SGH-I320 poměrně dost zaujal. Svůj podíl na tom samozřejmě má i fakt, že jsem přesně na tento typ zařízení po několikaměsíčním testování iPAQ hw6915 zvyklý, takže z mého pohledu je asi největším nedostatkem Samsungu to, že jde o Smartphone a ne Pocket PC. Nicméně pro mé požadavky by ze všech chytrých telefonů s WM5 byl asi nejvhodnější. Podrobnější hodnocení si nechám na recenzi, na základě několikahodinového seznámení by to nebylo fér.
reklama