Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Rozdílové recenze zařízení E-TEN M600+ a E-TEN G500+

10.9.2006, Pavel Koza, recenze
Zařízení od E-TENu nepředstavují vrchol současné techniky, jejich síla spočívá v bohaté a vyvážené nabídce mnoha různých funkcí. Nedávno recenzované modely tak nabízejí bohaté komunikační dovednosti v případě M600, respektive praktickou kombinaci mobilního telefonu a GPS přijímače v případě G500. Dnes bych vám rád představil jejich následovníky nesoucí v názvu navíc znak "plus", které svým uživatelům nabízejí několik vylepšených vlastností. O jaké konkrétně jde se dozvíte v tomto článku.
V krátké době po uvedení recenzí dvou Pocket PC zařízení z dílny společnosti E-TEN Corp, jmenovitě E-TEN M600 a E-TEN G500, tu mám dvojici jejich přímých následníků. Protože se od sebe "starý" a "nový" model pokaždé liší pouze v několika málo vlastnostech, rozhodl jsem se nejen pro krátkou srovnávací recenzi místo dlouhého a podrobného článku, ale navíc si o obou zařízeních můžete přečíst v jednom jediném článku, na dva samostatné články by to asi nestačilo.




Za zapůjčení zařízení k recenzi děkuji společnosti Sunnysoft, potažmo českému zastoupení E-TENa, společnosti Eshop.

A na úvod ještě jedna poznámka. Testované zařízení E-TEN M600+ mělo anglickou verzi ROM verze WWE_100_0230 a E-TEN G500+ mělo anglickou verzi ROM verze WWE_100_0061, takže všechny parametry, benchmarky, aplikace a screenshoty reflektují stav s touto verzí systému. Jakákoliv jiná verze může nabízet více či méně odlišné výsledky.


E-TEN M600+


Toto zařízení vychází z modelu E-TEN M600, které v sobě kombinuje integrovaný GSM/GPRS modul spolu s dalšími způsoby komunikace jako je WiFi nebo Bluetooth. Rozdílů mezi verzemi je několik a pro přehlednost vám je neprve vypíšu v přehledné tabulce.


Vlastnost
E-TEN M600
E-TEN M600+
Hmotnost165 gramů174 gramů
Verze OSWindows Mobile 5Windows Mobile 5 AKU2
Integrovaný foťák1,3MPix (1280x960 bodů)2,0MPix (1600x1200 bodů)
Paměť64MB RAM, 128MB FlashROM64MB RAM, 256MB FlashROM
Verze BluetoothBluetooth 1.2Bluetooth 2.0


A nyní trochu konkrétně. Vzhledově se starý i nový model liší jen minimálně, nalezl jsem poze dva změněné popisky. Rozměry jsou stejné, jenom nám E-TEN díky lepším vlastnostem nepatrně přibral, nyní váží 174 gramy.




Z hlediska jednotlivých parametrů je na tom samozřejmě lépe model M600+. Procesor se sice nezměnil, sále se jedná o Samsung S3C2440 taktovaný na 400MHz, zato paměti (alespoň té důležité, tedy FlashROM typu NAND), nabízí M600+ hned dvojnásobek, přesně 256MB, která je navíc trochu rychlejší při zápisu (asi o 8%). Po hardwarovém resetu máte k dispozici přesně 32MB RAM a 182MB FlashROM. Nová je rovněž utilitka pro pohodlné obnovení původního nastavení zařízení - místo složitého mačkání kombinace různých tlačítek stačí spustit program nazvaný Default Settings (jak originální:), zadat kontrolní číslo pro zamezení náhodných resetů a po restartu je zařízení čisté jak lilie.




Příjemná změna čeká na ty uživatele E-TENa, kteří jej využívají jako modemu pro připojení svého notebooku k Internetu. Na rozdíl od M600, kde bylo k dispozici pouze připojení přes USB kabel (a navíc moc nefungovalo), je zde i modem přes Bluetooth (nyní verze 2.0 nabízející vyšší rychlost a nižší spotřebu). A skutečně to funguje, sice pomalu (je to stále jen GPRS), ale stabilně. A to jak přes Bluetooth, tak přímo přes USB.

V telefonické části přístroje není kromě aplikace pro správu kontaktů na SIM kartě moc jiného, tedy přesněji řečeno je tato aplikace jediná změna, kterou se mi podařílo najít. Díky AKU2, což je něco jako service pack pro zařízení Windows Mobile, je k dispozici i technologie Push Email, která se ve spolupráci s Exchange serverem bude starat o maximálně aktuální obsah vašich emailů či kontaktů bez nutnosti je aktivně vyhledávat. Prostě jakmile dostanete nový email, zařízení dostane z Exchange serveru příkaz k synchronizaci a během pár vteřin je email i na vašem zařízení. A pak je tu ještě jedno plus, i když v pozdějších ROMkách už možná bylo i na M600 - program Connection Wizard, který obsahuje databázi nastavení připojení k Internetu, takže nastavení například pro Oskara (pardon, Vodafone) zvládne stiskem jednoho tlačítka i počítačový analfabet.




A nyní se podíváme na zoubek fotoaparátu. Můj poměrně kritický postoj k integraci různých plastových pseudohraček nazývaných honosně "mobilní fotoaparát" asi znáte. Takže ke každému dalšímu zařízení s integrovaným foťákem přistupuji poněkud nedůvěřivě. O to víc po připomenutí si, jak fotil E-TEN M600. Papírově totiž není změna rozlišení senzoru integrovaného digitálního fotoaparátu z 1,3MPix na 2MPix ničím, co by mělo budit přehnanou pozornost. Obzvlášť v této kategorii nejmenších čoček platí, že samotné maximální rozlišení (v tomto případě 1600x1200 bodů) nemá s kvalitou fotek nic do činění, takže se ani náhodou nedá uplatnit logika "vyšší rozlišení = lepší fotky". Nicméně už po shlédnutí první fotografie jsem jen vytřeštil oči a zíral na výtvory podle mého názoru absolutního vládce minifoťáků v mobilech a PDAčkách s Windows Mobile , terá jsem měl zatím možnost vidět. Snad kromě už dávno recenzovaného HP iPAQ rx3715 je to první zařízení, které bych označil za skutečný mobilní fotoaparát. Ostatně posuďte sami (fotky jsou zmenšeny, originály najdete v tomto balíčku (6,51 MB)).





Tak co? Líbí? Mě osobně fakt moc. Samozřejmě, že by se daly najít nepatrné vady na kráse (na blízké focení to není a rychlost snímání by také mohla být lepší, například na fotce s tramvají byla spoušť stisknuta ve chvíli, kdy se celá tramvaj vešla do levé poloviny fotky), nicméně vzhledem ke kvalitě těchto fotografií mi tyto poznámky přijdou malicherné. Na WM zařízení perfektní ostrost, skvělé barevné podání, minimální aberace a další vlastnosti, na které dosud nejsem u foťáků v PDAčkách zvyklý, navíc je celý foťák je velmi rychlý. Prostě nádhera!

Cena zařízení E-TEN M600+ byla stanovena na 16 tisíc korun českých včetně DPH. A to je poslední změna, na jakou jsem proti M600 narazil. Aplikace jsou stejné, maximálně nepatrně novější, příslušenství v krabici rovněž. Baterie, výdrž i další parametry jsou již zcela identické.

Takže si to shrneme. Zařízení E-TEN M600 bylo povedené a vyvážené, jeho nástupce E-TEN M600+ je ještě v mnoha ohledech vylepšuje. I když to není nejdůležitější vylepšení, nemůžu začít ničím jiným než naprosto unikátním integrovaným foťákem, který z tohoto zařízení dělá idol všech amatérských fotografů. 256MB paměti pro data i programy je maximum, co se v oblasti Pocket PC (kromě některých specializovaných navigačních PDA) dá koupit, a protože paměti není nikdy dost, je to jedině dobře. Nový Bluetooth profil pro vytáčené připojení notebooku je velké plus a je škoda, že takovou samozřejmou věc přidali technici od E-TENu až teď.

Ostatní změněné vlastnosti jsou již kosmetické, novou verzi systému nelze u nového zařízení při vší úctě považovat za plus, to by měla být samozřejmost. Celkově vzato je E-TEN M600+ krok správným směrem, zařízení se stává přitažlivé i pro další skupiny uživatelů a dá se předpokládat, že se v ostré konkurenci mnoha dalších značek zvučnějších jmen neztratí.


E-TEN G500+


Druhé testované zařízení vychází z modelu E-TEN G500, které v sobě kombinuje mimo jiné integrovaný GSM/GPRS modul spolu s integrovaným modulem pro příjem satelitních signálů GPS, navíc s podporou informací o dopravní situaci TMC. U tohoto zařízení sice nenajdeme tak bombastickou novinku, jako byla u M600+ v případě úchvatného fotoaparátu (G500 a G500+ fotí stejně), ale všechny změny vás určitě potěší. Pro pořádek jsem změny vypsal v tabulce, část z nich je navíc stejná jako u M600 a M600+, takže budu v jejich popisu stručnější.


Vlastnost
E-TEN G500
E-TEN G500+
Verze OSWindows Mobile 5Windows Mobile 5 AKU2
Paměť64MB RAM, 128MB FlashROM64MB RAM, 256MB FlashROM
Verze BluetoothBluetooth 2.0Bluetooth 2.0 + EDR


Pokud jde o vzhled, rozdíly mezi starým a novým modelem jsou zanedbatelné. Výrazný modrý rámeček kolem displeje pro velký úspěch zůstal, takže jedinou změnou je trochu jiný nápis pod displejem označující model zařízení.




Informace o výkonu G500+ bych mohl klidně zkopírovat z předchozího povídání o M600+, protože změny jsou úplně stejné. Procesor Samsung S3C2440 taktovaný na 400MHz zůstal stejný, změnila se pouze paměť pro data a aplikace ze 128MB FlashROM na 256MB FlashROM typu NAND. Po tvrdém resetu tak máte pro svá data a programy k dispozici 30MB RAM a 193MB FlashROM. Skoro 200MB paměti je velmi příjemných, pokud se u navigace spokojíte pouze s mapou několika států a ne celé Evropy, vesměs všechny navigace se obejdou bez paměťové karty. A stejně jako u M600+ i zde najdeme utilitku pro snadné a rychlé uvedení zařízení do původního stavu nazvanou Default Settings.




Podobně přes kopírák bude vypadat i informace o telefonním modulu - nové aplikace jsou SIM Manager a Connection Wizard, uživatelé firemních Exchange serverů asi uvítají integrovaný balíček AKU2 a s ním přicházející podporu pro Push email.

V případě GPS modulu nedošlo k žádným změnám. Modul je zcela identický, chová se stejně a stejně jako u G500 si pohodlí nejrychlejšího cestování bez kolon a uzavírek díky TMC právám o dopravě vychutnají pouze uživatelé navigace Destinator 6, s jinou si zařízení zatím nerozumí (bavíme se o TMC, klasická navigace funguje bez problémů i na jiných programech). Na druhou stranu se mi, na rozdíl od G500, povedlo připojit přes Bluetooth zařízení NaviLock BT-313T, jehož součástí je i TMC modul, se kterým si Dynavix naopak velmi dobře rozuměl a já tak poprvé mohl v reálu zkusit, jak to vlastně funguje.

Pro ty, které nadchla možnost poslouchat přímo na Pocket PC klasické FM rádio, je zde příjemné překvapení v podobě nové aplikace pro jeho ovládání. Kromě výrazně lepšího vzhledu stoupl i počet pozic pro uložení stanic, a to až na 150.




Poslední změnou je vylepšený Bluetooth 2.0, který umožňuje dosahovat vyšších přenosových rychlostí. Ovšem jelikož zde, na rozdíl od M600+, chybí Bluetooth profil pro vytáčené spojení, svůj notebook připojíte k Internetu zas jen přes kabel. Nicméně mám takový pocit, že by se DUN profil mohl objevit v některé z budoucích aktualizací.

V případě, že se někdy budete rozhodovat mezi M600+ a G500+, cena nebude tím, co by vám v rozhodování moc pomohlo. G500+ se sice ještě neprodává, nicméně až se tak stane (někdy v říjnu tohoto roku), bude cena přibližně stejná jako u M600+, tedy 16000Kč včetně DPH.

A jelikož jsou ostatní změny, pokud vůbec nějaké jsou, jenom kosmetické, můžeme si to shrnout. Zařízení E-TEN G500+ sice nenabízí nějakou bombu, jako M600+ v podobě skvělého foťáku (OK, já vím, že jsem s tím už trapný, ale tohle je vážně naposledy, co ten foťák v tomto článku chválím:), ale každá jednotlivá změna je změna k lepšímu. Ať už jde o větší paměť, rychlejší Bluetooth nebo novější systém, všechny tyto vlastnosti potěší snad každého uživatele.


Závěr


A je to za námi. V prvé řadě je potěšující, že do seznamu firem zabývajících se Windows Mobile zařízeními asi na delší dobu přibyl další záznam. E-TEN se očividně začíná oblasti Windows Mobile věnovat čím dál tím více a tak se nezbývá než těšit na jeho další zařízení. Na úplný závěr bych jen chtěl konstatovat, že všechny popsané vlastnosti jsem samozřejmě vyzkoušel a otestoval, stejně jako u klasické recenze. Pokud se vám tato forma nepozdává, je mi líto ale z časových důvodů není možné recenzovat téměř shodné zařízení vždy na 20 stránek. V každém případě děkuji za pozornost a brzo zase nashledanou u nějakého dalšího zajímavého kousku:)
reklama