Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Velká recenze zařízení HTC TyTN (HTC Hermes)

29.11.2006, Pavel Koza, recenze
Zařízení s podivným názvem HTC TyTN představuje asi to nejlepší, co lze dnes v oblasti Pocket PC s integrovaným telefonním modulem pořídit. Hlavním tahákem je samozřejmě UMTS (s podporou HSDPA), nicméně zajímavých a užitečných věcí je na zařízení mnohem více - WiFi typ b/g, Bluetooth, dvojice digitálních fotoaparátů, praktická vysouvací klávesnice, pěkný displej, ovládací otočné kolečko, slot pro paměťové microSD karty, to všechno a ještě trochu víc nabízí zařízení, které vám dnes představím.
Ani ne před rokem uvedený Qtek 9100 (kódové označení HTC Wizard) nabídl svým uživatelům komfortní sadu vlastností kapesního počítače s integrovaným telefonem v kombinaci s neobvyklou, ale velmi praktickou QWERTY vysouvací klávesnicí. Bohužel, kvůli některým "drobnostem" ultrapomalým (ale ultraúsporným) procesorem počínaje a po dlouhou dobu ne zcela vyladěným systémem konče ale mnoho zájemců nakonec nepřesvědčilo. Nyní se společnost HTC snaží o reparát a pomoci jí k tomu má nové zařízení nesoucí název HTC TyTN (kódové označení HTC Hermes). Za zapůjčení zařízení k recenzi děkuji společnosti Sunnysoft, u které se zařízení můžete i zakoupit.





Pokud vám přijde na názvu HTC TyTN něco zvláštního, nemýlíte se. V HTC se totiž rozhodli, že budou zařízení nejen vyrábět, ale že své produkty budou pod svojí vlastní značkou HTC i prodávat. Jako firemní barvu si zvolili slušivou zelenou, vytvořili nové logo a zaplavili klasické i elektronické obchody spoustou zařízení s roztodivnými názvy. HTC TyTN je jedním z nich a právě o něm bude celá tato recenze.




A na úvod ještě jedna poznámka. Testované zařízení mělo anglickou verzi ROM verze 1.18.255.3 (ROM) / 1.03.03.10 (radio) / 1.18.255.9610 (ExtROM), takže všechny parametry, benchmarky, aplikace a screenshoty reflektují stav s touto verzí systému. Jakákoliv jiná verze může nabízet více či méně odlišné výsledky. I když už v době psaní této recenze byly k dispozici i novější verze pro modely prodávané pod jinou značkou, vzhledem k okolnostem jsem nakonec zůstal u recenze této verze - přímo pro model HTC TyTN totiž nic novějšího nebylo.


Copak to máme v krabici?


Balení je pro zařízení od HTC typické - malá černá krabice ve svých útrobách skrývá vše najednou, zařízením počínaje a příslušenstvím konče. Co tam tedy najdeme?



  • Zařízení HTC TyTN
  • Baterie
  • 2x teleskopický stylus
  • Ochranné pouzdro
  • Stereosluchátka s mikrofonem
  • Zdroj elektrické energie
  • USB synchronizační kabel
  • Uživatelský manuál (anglicky)
  • Příručka pro rychlý start (anglicky i česky)
  • CD-ROM
  • Záruční informace



Bráno z pohledu alespoň trochu znalého uživatele, který nevidí rozbalené PDA poprvé v životě, není v krabici nic moc zvláštního. Samotné zařízení stojí za to probrat detailně v dalších sekcích, nyní ho tedy přeskočíme. Ochranné pouzdro je, jak tomu bývá poslední dobou zvykem, víc praktické než ochranné, ale jistou ochranu proti vlivu okolí i uživatelské nešikovnosti přeci jen nabízí. Na první pohled je dost podobné pouzdru Wizarda, nicméně při bližším zkoumání nějaké ty odlišnosti přeci jen najdeme. V prvé řadě je vyrobeno nikoli z nylonu, ale z černé kůže či koženky. V principu se jedná o velmi jednoduchý obal tvořený dvojicí nestejně velkých dílů materiálu, navzájem k sobě sešitých čtyřmi pásky pružné látky, takže tvoří "děravou" kapsičku, do které se zařízení může zasunout. Horní část většího dílu se pak přehne přes kapsičku a zajistí dvěma páry magnetků. Tím je jednak zařízení dostatečně chráněno před poškozením, ale zároveň jsou snadno přístupny všechny ovládací prvky na boku zařízení.




Teleskopické styly kruhového průřezu najdeme v balení hned dva. V základním stavu jsou 55 milimetrů dlouhé a 4 milimetry tlusté, po roztažení mají na délku milimetrů 83. Tělo stylu je tvořeno z nějakého lehkého stříbrného kovu, oba konce pak jsou plastové. V ruce se drží slušně, ale pár milimetrů navíc by mu přeci jen neuškodilo...

Zdroj elektrické energie ani synchronizační USB kabel nijak nevybočují z běžného průměru. Příjemně kompaktní zdroj je jednodílný s miniUSB konektorem na konci, díky schopnosti nabíjení přes USB přímo z počítače jsem ho ale zase tak moc nepoužíval. Synchronizační kabel délky 120 centimetrů s miniUSB konektorem na jednom konci a klasickým USB konektorem pro připojení k počítači na konci druhém už snad obyčejnější být nemůže, takže to nemá smysl pitvat:)

Trochu vzrušení do poměrně nudného výčtu předmětů v krabici přinášejí stereosluchátka s mikrofonem typu "pecka". V prvé řadě jsou, na rozdíl od většiny stříbrných hrůz, elegantní a nevypadají jako ten nejlevnější předmět v balení. Možná za to může černá barva, možná přeci jen trochu lepší materiál, ale v každém případě ujdou. Některé uživatele rovněž potěší i dvojice molitanových návleků na špunty do uší, nevzpomínám si na Windows Mobile zařízení s podobnou vymožeností. Zvukové schopnosti špuntíků si popíšeme až v další kapitole, nyní vám musí stačit konstatování, že jsou připojeny ke dvěma nestejně dlouhým kablíkům, které se spojují těsně nad malým ovládacím prvkem kombinujícím v sobě mikrofon, ovladač hlasitosti a multifunkční tlačítko pro přijetí/ukončení hovoru a aktivaci hlasového vytáčení. Kousek pod ním je připojena malá sponka pro přichycení k oblečení a pak už následuje pouze dlouhý kabel ke konektoru. A právě konektoru se to malé vzrušení týká. Dobrou zprávou je, že na rozdíl od většiny jiných Windows Mobile zařízení s integrovaným telefonem nejde o menší vydání klasického stereokonektoru o průměru 2,5 milimetrů. Jásání příznivců kvalitního poslechu na cestách je však předčasné, protože na konci kabelu sluchátek je připevněn klasický miniUSB konektor. Tedy, on není zase tak zcela klasický, ale o tom později. Na připojení vlastních sluchátek tak můžete s největší pravděpodobností zapomenout, TyTN není primárně koncipován jako kapesní přehrávač. Škoda...




Zbývají drobnosti jako stručný manuál i podrobný manuál v angličtině a stručný manuál v češtině, jedno CD-čko s programy a pak pár letáků a záručních informací. A to je všechno.
reklama