Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Jak úspěšně flashnout novou ROM do HTC Hermes?

16.10.2006, Medved, návod
HTC Hermes je nástupce úspěšného a zajímavého zařízení HTC Wizard. Stejně jako u všech ostatních zařízení s Windows Mobile ale není instalovaný systém bez chyby, takže mnoho z uživatelů bude zvažovat instalaci novější a lepší (většinou:) verze. Co je ale pro zkušené harcovníky rutina může být pro méně zkušené uživatele noční můra. A právě pro ty je určen tento článek, kde vás jeho autor provede celým procesem instalace tak říkajíc za ručičku, a navíc přidá i přehled dostupných verzí systému.
Flashování, neboli nahrání nového systému do FlashROM paměti, už dávno není tak velkým dobrodružstvím, jak tomu bývalo před lety. Na druhou stranu je dobré znát případná rizika, protože při nesprávném postupu může mít i malá chyba fatální následky. Proto si na úvod neodpustím několik obligátních varování – opravdu si je přečtěte, jde o vás a vaše zařízení!:

1. TENTO POSTUP SI NAPŘED DŮKLADNĚ PŘEČTĚTE AŽ DO KONCE! UŠETŘÍTE SI SPOUSTU PROBLÉMŮ, POKUD V PRŮBĚHU ZJISTÍTE, ŽE NĚCO JE ŠPATNĚ NEBO POKUD BĚHEM ČTENÍ ZJISTÍTE, ŽE VAŠE ZAŘÍZENÍ NEMÁ SMYSL UPGRADOVAT.

2. FLASHNUTÍM PŘÍJDETE O VEŠKERÁ DATA V ZAŘÍZENÍ A TO VČETNĚ NAINSTALOVANÝCH APLIKACÍ. PO FLASHI BUDE ZAŘÍZENÍ VE STAVU, V JAKÉM JSTE HO POPRVÉ VYTÁHLI Z KRABICE.

3. NELZE UDĚLAT KOMPLETNÍ ZÁLOHU SYSTÉMU A TU POTOM OBNOVIT NA ZAŘÍZENÍ S NOVOU ROM.

4. NIKDO NENESE ODPOVĚDNOST ZA TO, ŽE SI PODLE TOHOTO NÁVODU SE ZAŘÍZENÍM UDĚLÁTE NĚCO, CO JSTE NECHTĚLI (NAPŘ. KOMPLETNĚ MRTVÉ ZAŘÍZENÍ, TAK ZVANOU „CIHLU“).

5. VŠE DĚLÁTE NA VLASTNÍ ZODPOVĚDNOST A S VĚDOMÍM, ŽE MŮŽETE ZAŘÍZENÍ POŠKODIT A PŘIJÍT O ZÁRUKU. ANI AUTOR, ANI TENTO WEB, NENESOU ZA PŘÍPADNÉ POŠKOZENÍ/ZNIČENÍ VAŠEHO ZAŘÍZENÍ ŽÁDNOU ZODPOVĚDNOST.




Nezbytné předpoklady před vlastním flashováním
Kdo chce upgradovad ROM, musí mít minimálně následující:
    1. Zařízení, do kterého ji chcete nacpat (v tomto případě HTC Hermes, aka HTC TyTN / XDA Trion / MDA Vario II / VPA Compact III / SPV M3100 / Dopod 838 Pro)
    2. Soubor s ROM Update (pokud nemáte přímo od prodejce/výrobce, k nalezení například na http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=Hermes_Upgrades)
    3. Počítač a nainstalovaným ActiveSync, ze kterého budete upgradovat.
    4. Kabelové připojení (USB kabel pro propojení PC a Hermesem – přes Bluetooth to opravdu nejde).
    5. Odvahu :-)

Před vlastním začátkem vřele doporučuji:
    1. Zálohovat si důležitá data (zkopírováním do počítače, na kartu, …).
      • Kontakty, úkoly a podobná data synchronizujte s PC.
      • Veškeré důležité soubory zkopírujte do PC.
      • Některé programy umožňují uložit si své nastavení (SPB Pocket Plus, WebIS Pocket Informant, ...). Pokud si tyto nastavení uložíte a zkopírujete do PC, ušetříte si spoustu práce.
      • Některá systémová data zálohovat jde (např. hlasové příkazy), některá nejde (např. speed dial).
    2. Nabít zařízení (všude v návodech píšou minimálně na 50%, ale čím víc, tím líp).
    3. Na PC vypnout screen servery, zrušit hibernaci a podobné věci, co by mohly počítač vypnou, pozavírat všechny nepotřebné aplikace a během flashování nedělat s počítačem žádné kumprštykle.
    4. Udělat si minimálně 3/4 hodiny čas a připravit si nějakou jinou zábavu (knížku, časopis, …) protože půl hodiny se dívat na teploměr, jak lezou procenta není zrovna záživné.

Ještě pár informací o jednotlivých verzích ROM, jejich číslování a některých známých zvláštnostech.
Každý soubor s novou ROM nese (obyčejně) název „dodavatele“ zařízení (HTC, Dopod, i-mate, …), jazykovou mutaci (WWE – world wide english, GER, FRA, …) a číslo verze (1.18.255.3, 1.23.707.4, 1.34.502.1, …). Ne vždy však platí, že čím vyšší číslo, tím lepší. Před vlastním flashováním doporučuji pozjišťovat dostupné informace o té které verzi, abyste pak nebyli nepříjemně překvapeni.

CID – identifikace jednotlivých zařízení.

Každý výrobce používá vlastní CID kód, který určuje dodavatele a verzi zařízení. V normálních podmínkám by se vám nemělo povést nahrát do zařízení ROM jiného dodavatele, než máte zařízení. Díky bugu v boot loaderu (součást FW zařízení, které se stará o vlastní nahrávání ROM do přístroje) to ale možné je, nicméně v nejnovějších ROM se už objevuje vyšší verze boot loaderu, konkrétně 1.6, která má tuto (pro nás příjemnou) chybku odstraněnou a do zařízení pak NELZE nahrát jinou ROM, než tu, která odpovídá vašemu zařízení.

Proto je VELMI DŮLEŽITÉ SI NAPŘED PRO JISTOTU JEŠTĚ SEHNAT ROM OD VAŠEHO DODAVATELE. Může to být starší verze (klidně úplně první) protože bude použita pouze na „přehrání“ boot loaderu. Boot loader, který umožňuje nahrávání cizích ROM, musí mít nanejvýš verzi 1.4! S vyšší verzí už máte smůlu. POKUD PŮVODNÍ ROM NEMÁTE, TŘEBA PROTOŽE JI VÝROBCE JEŠTĚ NEVYDAL, ROZHODNĚ SI ROZMYSLETE FLASHNUTÍ NOVÉ ROM S VERZÍ BL 1.6, PROTOŽE UŽ PRO VÁS NEBUDE CESTA ZPĚT.

No a teď hurá do toho:
    1. Zařízení připojte kabelem k PC a připojte ho k ActiveSync.
    2. Spusťte na PC soubor s novou ROM.
    3. Přes několik úvodních obrazovek, ve kterých potvrdíte, že máte zařízení minimálně napolo nabito apod. se proklikejte až k finálním potvrzení startu flashování.
    4. Po jeho potvrzení se:
      • Zařízení resetuje a nastaví do boot loader režimu (bílá obrazovka s procenty)
      • Na monitoru PC se objeví „teploměr“ s procenty postupu upgradu.
    5. Většině uživatelům se v tuto chvíli stane, že na ně na počítači vyskočí chybová hláška začínající „WRONG VENDOR ID CODE…“ – ničeho se nelekejte, to je právě ona kontrola CID. Šťastlivci, kteří chybu nevidí, pokračují bodem 8.
    6. NECHEJTE ZAŘÍZENÍ TAK, JAK JE. NEODPOJUJTE HO OD PC, NERESETUJTE HO. Chybovou hlášku zavřete a znovu spusťte soubor s novou ROM, stejně jako v bodu 2.
    7. Pokud i po druhém spuštění dojdete ke stejné chybové hlášce na stejném místě, máte napůl smůlu. Buď máte v zařízení už novou verzi boot loaderu, která poctivě kontroluje CID, nebo je chyba někde jinde. Každopádně do zařízení se ještě žádná data sypat nezačala, takže po jeho resetu by jste měli mít zařízení funkční.
    8. Teď se budete cca půl hodiny nudit a koukat, jak vám lezou procenta nahoru. Protože tohle je jedna z nejdůležitějších fází, při které se do zařízení fyzicky nahrává nový image ROM, NEODPOJUJTE ZAŘÍZENÍ, NEHRAJTE SI S POČÍTAČEM, NEVYPÍNEJTE POJISTKY ANI JINAK NEOHROŽUJTE NAHRÁVÁNÍ ROM. V případě, že se cokoliv z výše uvedeného (nebo jiného nepředvídaného) stane, ještě není třeba věšet hlavu. Záleží v které fázi se nahrávání přeruší. Pokud se po neúspěšném pokusu podaří zařízení dostat do boot loader módu, připojte ho kabelem k PC a znovu spusťte upgrade. Pokud se zařízení nepodaří do boot loaderu dostat, s největší pravděpodobností budete mít doma pěkně drahé těžítko, případně budou mít děti hezkou hračku po tatínkovi.
    9. V průběhu uploadování se neděste, když procenta „pojedou“ hodně pomalu. Je to stav upgradu a ne procenta uběhlého/zbývajícího času. Je to dáno tím, že do zařízení se nahrává několik věcí na různá místa (Radio, vlastní ROM, ExtROM, …) a data se dekryptují přímo v zařízení, což způsobuje jisté zpomalení. Budete příjemně překvapeni, jak rychle pak uběhne posledních 40%.
    10. Když na vás na počítači vykoukne hláška, že je hotovo, máte hotovo (skoro). Zařízení se zresetuje a můžete ho odpojit od PC.
Teď máte v zařízení novou ROM. Určitě si toho všimnete už podle změněného bootovacího obrázku (pokud jste nahrávali ROM jiného dodavatele). Pokud po počátečním zkalibrování displeje, oddálením „návštěvy zubaře“, nastavením časové zóny a případným nastavením hesla a vlastním spuštěním OS do třech vteřin provedete soft reset, nenahrajou se data z Extended ROM a budete mít úplně čistý systém. Sice se tím zbavíte veškerých customizací dodavatele, ale současně se také nenainstalují některé potřebné aplikace, patce, nebo nastavení (záleží na konkrétní ExtROM). Ti, kteří si chtějí pohrát s vlastní ExtROM, nebo lépe řečeno udělat výběrovou instalaci jednotlivých CABů, mají dvě možnosti: Teď už jen stačí nainstalovat si všechny potřebné programy, obnovit data a v podstatě to, co děláte po HR.


HTC 1.18.255.3
Původní verze přímo od výrobce zařízení. Stabilní, funkční. Známé nešvary:
  • zelená customizace (zelený telefon, com manager, obrazovka pro zadání PINu)
  • menší problémy s přehráváním hudby přes A2DP Bluetooth profil
  • problémy při přehrávání videa, cukání, zastavování (TCMP, …)

Dopod 1.23.707.4
Subjektivně svižnější než HTC 1.18.255.3, stabilní, nicméně žádné velké rozdíly oproti ní nejsou. Známé nešvary:
  • občas problémy s podsvícením klávesnice
  • VoiceDialler nahrazený VoiceCommanderem (podpora přímých příkazů v Eng., není potřeba namlouvat vlastní hlasové příkazy)
  • přemapovaná klávesnice

Cingular 1.30.502.1, 1.31.502.1, 1.34.502.1
Tři rychle po sobě uveřejněné ROM. Jedná se o předprodukční ROM (Cingular 8525 ještě není na trhu). Každá nová verze obsahuje úpravy té předchozí, poznámky se týkají té poslední. Ta je zatím stabilní, svižnější než původní HTC 1.18.255.3. Známé nešvary:
  • nová verze boot loaderu 1.6 – po flashování nelze provést upgrade/downgrade s ROM neodpovídajíc CID zařízení. Ti, kteří nemají k dispozici původní verzi ROM ke svému zařízení ať radši neexperimentují a neupgradují.
  • levé boční tlačítko (v originálu hlasové vytáčení/záznam zvuku) je natvrdo namapováno na Push-To-Talk (PTT) a nedá se přednastavit. PTT nefunkční.
  • V ExtROM chybí podpora pro videohovory, protože Cingular 8525 nemá přední video kameru. Podporu videohovorů nutno doinstalovat z jiné ExtROM, včetně skinu pro telefon, obsahující tlačítko pro videohovory (originál HTC), ale stejně nebude fungovat HW tlačítko na rychlé vytočení videohovoru.
  • Při plné instalaci ExtROM nastavena defaultně jiný typ HW klávesnice, na které se pak nedají psát některé znaky (např. @). Lze obejít zrušením instalace ExtROM po HR.
A to je zatím vše. Pokud máte nějaké dotazy nebo připomínky, pište do diskuze.
reklama