Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Windows Mobile a Windows Vista RC1

10.10.2006, altair, návod
Asi jen málokterý uživatel kapesního počítače se systémem Windows Mobile se dosud nesetkal se jménem Windows Vista, které označuje připravovaný operační systém z dílny Microsoftu určený na pracovní stanice (servery se můžou těšit na Longhorn).
Důležité upozornění: Veškeré informace v tomto článku uvedené se vztahují k mým zkušenostem s pre-release verzí Windows Vista Ultimate RC1 (build 5728). Vzhledem k tomu, že se stále jedná o beta verzi, mohou se v následných verzích postupy lišit.

V celém systému se dají najít stovky různých změn a synchronizace (nejen) s kapesními počítači a telefony je jedna z nich. V betaverzích Visty jsou ale se synchronizací některé technické obtíže a právě o nich si povíme v tomto článku.

Stávající verze operačního systému Windows neobsahují žádnou podporu pro práci s mobilními zařízeními. Pokud chcete nějaké mobilní zařízení k počítači připojit, musíte si nainstalovat odpovídající software. V případě kapesních počítačů a smartphones založených na operačním systému Windows CE / Pocket PC / Windows Mobile se jedná o program Microsoft ActiveSync. Jeho aktuální (a zřejmě též poslední) verzi 4.2 je možno stáhnout ze stránky Microsoftu.


Jak to bude


Operační systém Windows Vista bude obsahovat základní podporu pro zařízení třídy Windows Mobile. Po připojení PDA bude možno přistupovat k datům na něm uloženým souborovým způsobem, tedy kapesní počítač uvidíte jako disk a bude možno přenášet soubory mezi stolním a kapesním PC. Tento základní přístup je možno porovnat se současným připojením ActiveSync v Guest režimu. Tento základní přístup nepodporuje synchronizaci dat mezi stolním a kapesním počítačem a přímou instalaci software. Pro plnokrevnou práci s PDA bude nutno doinstalovat WMDM (Windows Mobile Devices Manager).



Postup instalace je následující: zapojíte PDA do počítače a spustíte Windows/Microsoft Windows Update. WMDM vám bude nabídnuto jako volitelná součást k instalaci. Podpora PDA se pak stane součástí systému, bude dostupná z Control panelu atd. Možnosti WMDM jsou srovnatelné s možnostmi poslední verze ActiveSync, pouze design je jiný.


Jak to je


Háček spočívá v tom, že shora uvedená pre-release verze Visty WMDM nepodporuje. Existuje ale (nepodporovaný) trik, kterým je možno WMDM doinstalovat a synchronizaci používat. Postup je následující:



1. Zrušte všechny vazby na jakékoliv jiné počítače ve vašem PDA.
2. Spusťte Registry Editor (regedit.exe) a do větve HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoft přidejte (prázdný) klíč jménem WHOS.
3. Připojte PDA a počkejte, dokud se nespustí základní verze ovladače.
4. Spusťte Windows/Microsoft Update a doinstalujte Microsoft Corporation driver update for Microsoft Windows Mobile Remote Adapter.
5. Přejděte do Control Panel -> Windows Mobile Device Center a nastavte požadované parametry synchronizace.

Shora uvedeným způsobem se mi podařilo úspěšně rozchodit synchronizaci Qteku 9000 (WM 5.0) proti Outlooku 2007 a Exchange Serveru.
reklama