Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Rozhovor s...: Do ráje s eXEdenem?

25.11.2006, Zdenek Malinsky, rozhovor
Tento článek je prvním z minisérie profilů českých autorů freeware pro Pocket PC - Windows Mobile. Jejich práce je nevděčná, mizerně placená a jedinou odměnou je pro ně pocit dobře vykonané práce, občas i nějaký mailík nebo diskuzní příspěvek s pochvalou či poděkováním. Většinou, pokud není hlas vysloveně kritický, odsuzující či jejich softem pohrdající, se autoři setkávájí s tím, že si na ně uživatelé jejich softů vymýšlejí a chtějí různá "vylepšení".
Ani jsem nemusel moc přemýšlet, koho zařadit jako prvního. Je to moderátor ce4you.cz, programátor a básník (to je kombinece, že?) eXEden. Kromě moderování a rad především v oblasti programování, registrů a .CABů se Michal na ce4you.cz věnoval psaní článků. Namátkou mohu uvést např. Programujeme pro Pocket PC - položky pro obrazovku Dnes, Vytváříme instalační CAB soubory, Programujeme pro PocketPC - instalační DLL knihovna, Pocket Programming Language a další.


Pocket NDays


Pocket NDays je jednoduchý plugin (doplněk) pro Today (obrazovku Dnes), který zobrazuje informace o svátcích a narozeninách. Bezesporu nejznámější a určitě jeden z nejpoužívanějších softů na zařízeních českých a slovenských majitelů je právě tento today plugin. Je poměrně hodně konfigurovatelný, takže si ho každý majitel PDA může nastavit a upravit dle svých potřeb.



Asi bych měl konečně pořádně vysvětlit podobnost eXEdenova Pocket NDays a SunnyDays od Sunnysoftu. Dotazy na toto téma se v diskuzích neustále opakují. Tedy: autorem je eXEden, který dokončil vývoj NDays u verze pro PPC 2003. Poté dal (zdarma) zdrojáky firmě Sunnysoft, která program upravila a vydala jako Sunnadays. Po nějakém čase na naléhání uživatelů se eXEden ke svému dílku vrátil a dodělal verzi i pro 2003 SE. Pak už se nic neměnilo, takže pro zařízení s operačním systémem WM 5.0 je nutné použít Sunnydays nebo jinou alternativu. Abych byl úplně přesný: Pocket NDays na WM 5.0 funguje, ale pouze jako today plugin a zobrazí na today kdo má svátek dnes a kdo zítra. Ostatní funkce na WM 5.0 nefungují.

Diskuzi k tomuto prográmku najdete zde, vlastnosti, všechny možnosti, více screenshotů a downloady všech verzí najdete na tomto webu.


Registry Editor


Pocket Regs je jednoduchý editor registrů tak, jak jej známe ze stolních PC. Jako přídavek k tomuto editoru byly přidány XTweaks (hackování registrů), které umožňují uživateli částečně měnit vzhled a chování základních funkcí operačního systému.



Download a další informace k softu najdete tady.


Database Explorer


Database Explorer je jednoduchý správce a editor databází zabudovaných v systému. Systém si do těchto databází ukládá různá nastavení, nastavení e-mailového klienta (Pocket Outlook) včetně příloh a e-mailových zpráv apod. Samozřejmě i aplikace třetích stran mohou využívat tyto databáze pro ukládání vlastních dat a rozšiřovat tím jejich velikost. Bohužel ne všechny aplikace, které s nimi pracují a přidávají vlastní data, při odinstalaci také správně odstraní všechna data z databází a výsledkem může být to, že nám neustále ubývá místo v drahocenné RAM paměti a nevíme proč. Jedním z řešení může být i nadmíra nepoužívaných dat v databázích. Systém Windows Mobile 2002/2003 ovšem neposkytuje žádný nástroj pro prohlížení a správu databází a právě z této nutnosti vzniknul tento malý prográmek, který veškerá data zobrazuje v grafické podobě a umožňuje tak uživateli (ovšem na vlastní nebezpečí) upravovat, mazat, přidávat a kopírovat databáze.



Diskuzi na ce4you.cz najdtete na tomto místě. Informace a download najdete tady.


Pocket CookWiz


Pocket CookWiz je kuchařka pro vaše PDA. Umožňuje rozdělení receptů do kategorií, seznam přísad pro opětovné použití, dostatečné možnosti importu/exportu a zálohování. Ke každému receptu si můžete připojit obrázky.



Pocket CookWiz vytvořil Michal na přání šéfkuchařky PPC a moderátorky ce4you Tissi. Ta bohužel na svou kuchařku pro PPC nemá delší dobu čas, takže web stagnuje a upadá. Pokud by se našel nějaký dobrodinec, který by chtěl v práci na tomto webíku mlsalů pokračovat, ať se laskavě ozve Tissi (soukromá zpráva-SZ, popř. E-mail: kucharka-ppc@post.cz) nebo autorovi článku. Diskuzi ke kuchařce na PPC najdete zde. Opět musím dodat, že Pocket CookWiz bohužel nefunguje na WM 5.0, ale pokud se najde někdo, kdo povede web Kuchařka pro PPC, určitě zajistíme úpravu aplikace pro WM 5, resp. o vytvoření podobně fungující náhrady.

Další informace a download je na této stránce.


Protože eXEden teď pracuje v zahraničí, byl rozhovor s ním opravdu dálkový. Bohužel vás nepotěším - je velmi vytížený svou prací, takže na PPC nemá vůbec čas a programování pro PPC musel "pověsit na hřebíček". Musel kvůli zaměstnání změnit OS (nyní Linux) a tím také skončilo jeho veškeré koketování s PocketPC zařízeními. Dokonce nyní ani žádné PDA nevlastní a tedy nemá důvod pro ně aktivně něco vyvíjet. Svěřil se mi, že uvažuje o návratu, ale vzhledem k jeho velké zaneprázdněnosti v zaměstnání i práci bokem, je to spíše jen přání, než realita.

Jak jsi se dostal k PDA?
      Úplně náhodou, když jsem poprvé přišel na ce4you a jako každý chlap jsem chtěl mít „hračku“.
Jaké máš PDA a proč?
      V současné době žádné.
Co jsi měl dříve?
      Předtím jsem vystřídal asi 3 zařízení.
Jak jsi se vlastně dostal k programování pro PDA? Většina programátorů píše spíše pro PC…
      Zvědavost a chuť naučit se něco nového. A také snaha přispět nějak komunitě.
Jak dlouho píšeš pro PDA?
      Programoval jsem 2roky
Co chystáš v dohledné době a co plánuješ do budoucnosti?
      To nevím, třeba i návrat k PDA :-)
Kde po světě se používají tvoje programy?
      To nevím, ale myslím, že kromě pár nadšenců z ce4you o nich nikdo neví :-)
Jak jsou programy velké?
      Byly/jsou docela malé
Co ti chybí nejvíc při dělání programů?
      Chyběly mi vždy dvě věci – čas a vlastní inteligence.
V jakém jazyce programuješ? Proč zrovna v něm? Je dle tebe nejlepší a nejúčinnější?
      C/C++, Java, .NET (teď už ne, co jsem změnil zaměstnání), Perl, FreePascal (Lazarus), Lisp, Smalltalk, PLSQL, Shell
A co nějaká veselá příhoda na závěr
      Mysliš třeba, jako když jsem nemohl dlouho přijít na nějakou věc a ke kompu přišla přítelkyně, podívala se na můj ztrápený výraz (po hodinách marného ladění) a řekla, že se jí nelíbí ‘&‘ v kódu, což byla ta chyba? :-))
Chceš ještě něco říct, případně vzkázat čtenářům?
        Začal jsem být docela zaneprázdněný a tak mě mrzí, že jsem se „vykašlal“ na vývoj a údržbu svých programů (hlavně u NDays mě to docela štve) a svým způsobem i na ce4you. Kvůli práci jsem neustále odkládal jakýkoli kontakt a to tak dlouho, až jsem úplně zapomněl. Tímto bych se chtěl omluvit za delší nepřítomnost způsobenou obrovskou vytížeností.

      Každopádně jsem ochoten dát k dispozici zdrojové kódy od všech svých programů tomu, kdo se zaručí, že je bude dále vyvíjet a spravovat a to pod (L)GPL licencí. Případní zájemci se mohou hlásit u autora tohoto článku.

Kontakty:
Autorův webík
reklama