Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Rozhovor s...: Štěpán Bátěk - autor freeware

10.12.2006, Zdenek Malinsky, rozhovor
S jeho aplikacemi jsem se setkal spíše náhodou, když jsem si na ce4you hledal ve freeware softy pro svůj, tehdy nový HP iPAQ 4150. Byla to nějaká „čistící“ utilitka. Podle jména jsem si myslel, že je asi Maďar, ale protože byl program v češtině, což moc freeware softů není, začal jsem pátrat a zjistil, že je to Čech a má dokonce na kontě více prográmků. Takže když jsem nyní začal uvažovat o sérii článků o autorech freeware pro PPC, nemohl jsem na něj zapomenout a volba padla samozřejmě i na něj.

Co na sebe vyzradil?


Počítači, programováním, tvorbou webových stránek a správou sítí se zabývám již šest let. Postupně jsem se od obyčejné práce na osobním počítači dostal ke správě počítačových sítí – vše na platformě Windows. Podílím se na správě tří počítačových sítí (Windows Server 2003 + Windows XP).

S tímto ruku v ruce šla samozřejmě tvorba webových stránek od statických psaných v HTML až po dnešní dělané v PHP. Rozšířením hardwaru o kapesní počítač se mi stalo koníčkem programování v C#, hlavně pro mobilní zařízení, která pracují na systémech Windows Mobile. Naprogramoval jsem několik poměrně hodně stahovaných freewarových aplikací. Asi nejúspěšnější byl SuperCleaner pro Windows Mobile s více než 50 000 staženími. O aplikacích informovali i servery Palmare, Ce4you, ze zahraničních například FreewarePPC.

V současné době se nejvíce zabývám programováním internetových stránek v PHP. Spravuji a provozuji komerční web – MobTech.cz. Podílím se na správě vnitřních informačních systémů založených na redakčních systémech psaných v PHP.

Moje programy jsou, co do ovládání velice jednoduché, jsou psány v C#, a proto ke svému běhu potřebují .NET Framework od MS.


ComExaminer


ComExaminer je program, který je určen k procvičování, zkoušení slovíček, pojmů, různých výrazů, které si uživatel sám vytváří a zadává do databáze. Nabízí velice intuitivní prostředí, přes které si uživatel určí slovník či počet slovíček.



Přímý odkaz ke stažení aplikace se nachází zde.


Horoskop


Kdo má rád horoskopy, tak ocení možnost nechat si je jednoduše zobrazit ve svém PDA (používá horoskopy.tiscali.cz). Před instalací si musí samozřejmě softík stáhnout a to nejlépe přímo zde.


Notepad


Klasický poznámkový blok jak ho známe z Windows. Slouží k otevírání a úpravám jakéhokoliv plain textu - například logů, html, php, javascriptů, batch souborů atd.



Ke stažení Notepadu vám poslouží tento download.


RGB


Jednoduchý program na míchání barev z RGB. Program slouží ke zjištění barvy z RGB čili ze složek červená, modrá a zelená. Samotný program se ovládá velmi jednoduše. Stačí napsat všechny tři složky RGB a v dolní části displeje se vám zobrazí samotná barva. Pokud chcete barvu namíchat použijte posuvníky a poté si již jen opíšete RGB.



Bezplatně získáte, pokud kliknete sem.


SMS brána


Program na odesílání SMS do českých sítí. V současné době je bohužel nefunkční, takže je odkaz na download skoro zbytečný.


Storm Voice


Spočítá vzdálenost bouřky od pozorovatele. Samotný program se ovládá velmi jednoduše. Při záblesku blesku ťukneme stylusem na obrázek blesku a při úderu hromu na obrázek ucha a dole na displeji se vám ukáže vzdálenost.



Stahovat můžete zde.


SuperCleaner


Program na celkové vyčištění PocketPC. Program slouží k vyčištění PocketPC od cookies, tempů, historie prohlédnutých internetových stránek,složky temporery internet files a odmazání mailových příloh, které mohou zabírat zbytečně mnoho místa v PocketPC. Vše je samozřejmě volitelné, takže lze vybrat jen některou z výše uvedených položek.



Pořádkumilovní majitelé PDA, kteří chtějí vyzkoušet, mohou stahovat zde.


Downloader


Jednoduchý stahovač souborů přes HTTP či FTP (PocketPC). Disponuje jednoduchým uživatelským rozhraním.



Download Downloaderu :-)


Všechny výše uvedené programy fungují i pod OS WM 5.0.


Začátky s PDA


Jak jsi se dostal k PDA?
      PDA jsem si před 6 lety přál pod stromeček od Ježíška a od té doby se stalo pro mne součástí každodenního života.
Jaké máš PDA a proč?
      Před třemi lety jsem darem dostal Acer n10 s Windows Mobile 2003. Od té doby mi velmi dobře slouží, sice již má svá léta za sebou, ale mě to moc nevadí, snad jen ten OS. Přece jenom bych bral WM5, které je lepší. A proč zrovna tohle? V té době patřilo k nejlepším, co do poměru cena/výkon.
Je Tvoje první? Pokud ne, co jsi měl před tím?
      Ne, není. Před tímto PDA jsem vlastnil Palm m105, který mi byl odcizen.


Co si myslíš o:


VGA x QVGA
      No, co k tomuhle říct; VGA je prostě dalším krokem ve vývoji PDA, za nějaký čas si na QVGA ani nevzpomeneme. Pokrok se nedá zastavit a je to v každém případě dobře, kdo by nechtěl mít jemnější rozlišení na displeji svého miláčka? Čili, z mého pohledu rozhodně říkám VGA.
WM 5 x starší
      Jelikož osobně jsem pro pokrok, „zpátky ni krok“, tak je pro mě jasná volba WM5 (i když ho sám ještě nemám :-) ). I když se z hlediska systému spousta změnilo a některé aplikace nemusí fungovat, tak jak by měly, tak bych všem rád doporučil koupi (či upgrade) těchto zařízení, poněvadž se brzo přestane se staršími zařízeními počítat. Viz. podpora systémů ve Windows Mobile Device Center ve Windows Vista – podporuje pouze WM5 a 2003 (SE), PocketPC 2002 již zde není. A nejen tohle bude problém, programátoři se začnou postupně zaměřovat pouze na WM5, které se logicky velmi rozšiřuje.
MDA (neboli komunikátory, prostě PPC Phone Edition) x PDA x smartphone
      Tohle je velmi pěkná otázka, každé ze zařízení má svá pro a proti, ale dle mého soudu se začnou více prosazovat MDA (s WM5 Pocket PC Phone Edition), ovšem pokud je výrobci řádně zmenší na velikost normálních mobilů – jako napřiklad mnou vyhlédnutý kousek ASUS P525, popř. jeho nástupce. No a co říci k jednotlivým zařízením, MDA – první MDA, které si lidé pamatují jsou od T-Mobilu a Eurotelu (nynější O2), byly velké jako PDA a celkem nepříjemné k telefonování, proto se moc neprosadily. Smartphone – velkým mínusem je mnohem menší počet aplikací, které by tyto přístroje zvládaly. Ale narozdíl od MDA, byly vždycky telefony, které měly „jen“ něco navíc. No a staré, známé PDA – od svého vzniku se jeho účel prakticky nezměnil, je to prostě pořád „osobní digitální asistent“ do kterého bylo přidáno pár vychytávek.
PPC x Palm x Symbian (Psion)
      Jelikož jsem zastáncem Microsoftu a jeho řešení, tak je pro mě jediná přijatelná volba PPC :-). Ale toto rozhodnutí neberte, že jej dělám jen kvůli MS, ale hlavně kvůli vynikající spolupráci s jejich produkty – Office, Exchange, aj. Vše do sebe krásně zapadá jako skládačka, což u PalmOS či Symbianu říct nemůžu. Ale tohle je pouze jedna stránka věci, co se týká množství programů bych za vítěze též označil PPC, ovšem s PalmOS v závěsu. A symbian? Mě osobně do oka moc nepadl, i když se teď začíná hodně rozšiřovat, a to hlavně díky firmám Nokia, Siemens či Sony Ericsson.
USB host
      USB Host je jedna z nejlepších věcí, která nás vůbec mohla potkat. USB flash disk má dnes každý a pro rychlý přenos mezi PDA a PC je USB Host to nejjednodušší, co může být. Popřípadě si takto můžeme rozšířit paměť o několik desítek až stovek GB (v případě disku) či v řádech GB (Flash disky).
GPS - integrovaná nebo externí, Tvůj názor na GPS, GPS x Galileo
      Jsem zastáncem „vše v jednom“ čili interní, i třeba za cenu horšího příjmu. Je lepší a jednodušší mít pouze jedno zařízení na vše. Co se systémů týká, mě je to celkem jedno, zda se Galileo dokáže prosadit, jen aby se vytvořil standard a jeden ze systémů vyhrál, popř. aby byl vytvořen nějaký most mezi GPS a Galileem.
Fotoaparát
      Můj názor na integrované foťáky je celkem jednoduchý – zbytečnost. Je to naprostá nouzovka a může se hodit leda, když se stane něco vážného a bude třeba to vyfotit, jinak je to na nic a nedovedu si zatím představit, že se někdy integrované foťaky vyrovnají s plnohodnotnými, protože focení není o čipu, ale o optice.
Klávesnice – bez, interní, externí…
      Myslím si, že PDA, aj. nikdy nebylo myšleno k psaní románů, ale pouze k zjednodušení práce, čili, že si člověk vždy jen napíše pár krátkých poznámek, událostí, aj. Interní klávesnice je značně nevhodná kvůli své malé velikosti – psaní je celkem nepříjemné. No a kdo by chtěl tahat pořád s sebou externí klávesnici? Je to zbytečné...
Na co PDA používáš?
      PDA používám hlavně jako organizátor času, či jako poznámkový blok na své nápady, které bych jinak velmi rychle zapomněl :-), databázi hesel, kalkulačku. Občas si na PDA zahraji nějakou tu hru, či prohlédnu nějaký ten díl seriálu Simpsonovi. :-)
Jaké softy používáš – kromě vlastních?
      Softu mám na PDA celkem hodně, ale z těch nejpoužívanějších bych vybral Pocket RAR, Total Commander, CabInstl, GPRS Monitor, TCPMP, XnView Pocket, Nyx Password Storage, Sprite Backup či Kapesní slovník.
Které softy jiných autorů oceňuješ?
      Já oceňuji skoro každý program, který funguje tak jak má, poněvadž vím, že za každým programem se skrývá hodně práce a potu. Důležitá je jednoduchost a intuitivní ovládání, protože programy se dělají přeci pro lidi.
Které se ti, jako programátorovi, zdají jako hodně nezdařilé a přitom placené?
      Takových programů by určitě bylo hodně, ale takhle z hlavy mě nic moc nenapadá, ale prakticky se dá říct, že ke každému programu bývá freeware alternativa, která je mnohdy lepší než placený produkt.


Osobní vztahy - ty, PDA a okolí


Dovedeš si představit život bez svého zařízení?
      Život bych si bez něj určitě představit dovedl, holt bych si pořídil zápisník za 100 Kč a vše měl v něm, ale co si budem povídat, jen tak bych se ho rozhodně nevzdal. Byl by to velký boj. :-)
Bereš si ho i na dovolenou?
      Pokud jezdím po ČR, tak ano. Pokud jedu do zahraničí, tak jej nechávám doma odpočinout.
Jsi jeho otrokem nebo ho dokážeš odložit a vypnout? (jako mobil)
      Naštěstí jeho otrokem nejsem, ani telefon nade mnou nevyhrál, někdy sice problém s vypnutím mám, ale zatím vyhrávám. :-)
Moderní technologie a ty (obecně). Názor na jejich stále větší zásah do soukromého života. Jsou víc pomocníci nebo žrouti času?
      K moderním technologiím mám výborný vztah a když je vezmu obecně, tak už si bez nich nedovedu představit život. Je pravda, že jsou to neuvěřitelní žrouti času, lidé přestávají číst, scházet se s kamarády, prostě jsou pohlceni technologiemi a již se nedovedou od nich oprostit. Velkým problémem do budoucna může být – „big brother is watching you“ – ale snad budou technologie a schopní programátoři, kteří se s tímto problémem dokáží vypořádat.


Prognostika aneb věštění z displeje


Myslíš si, že se WM ubírá správným směrem?
      Myslím si, že celkem ano, vždy je sice co vytknout, ale musím říct, že WM je podle mě velmi správná volba.
Co bys od svého zařízení očekával resp. co můžeme očekávat v budoucnosti? Máš představu ideálního komunikátoru?
      Osobně bych si přál komunikátor s WM5 PocketPC Phone Edition v QVGA či VGA rolzlišení, USB-host, Wi-Fi, Bluetooth, IrDA, velká ROMka, RAMka, slot pro SD/MMC karty, GPS, GSM/UMTS modul... No prostě a jednoduše vše, co je na dnešním trhu k dispozici.
V budoucnu bude GSM/UMTS modul v každém PDA nebo se udrží čisté PDA?
      Myslím si, že do 7 let PDA začnou být raritou, nahradí je komunikátory s mnohem většími možnostmi a hlavně se zmiňovaným GSM/UMTS modulem. Začnou se mnohem více používat i mezi „normálními“ lidmi, a tím se pomalu, ale jistě dostanou do ústraní i mobilní telefony (to bude trvat déle, ale podle mě je to jisté). Prostě a jednoduše se stane ze dvou podobných zařízení pouze jedno multifunkční.


Programování


Jak jsi se dostal k programování pro PDA? Většina programátorů píše spíše pro PC…
      Velmi jednoduše - právě proto, že všichni programují pro PC a programátorů, kteří programují pro PPC je mnohem méně, tak jakmile jsem dostal Acer n10, tak bylo rozhodnuto...
Jak dlouho píšeš pro PDA?
      Cca 3 roky.
Co chystáš v dohledné době a co plánuješ do budoucnosti?
      V dohledné době bohužel nic neplánuji, jsem plně vytížen studiem a jinými projekty. V budoucnu hodlám vytvořit novou verzi mé SMS brány (která díky změnám u operátorů již bohužel nefunguje). Pokud by vás napadlo jaký zajímavý program vytvořit, tak mi určitě napište E-mail (adresu najdete zde), díky.
Kde po světě se používají tvoje programy?
      Tak to už opravdu říct nelze, ale směle můžu říct, že se rozprchly po celém světě (alespoň ty, které byly v angličtině).
Kolik je lokalizací pro jednotlivé programy?
      Všechny programy, které jsem napsal byly v angličtině až na ComExaminer (aj i čj), Horoskop (čj), a bohužel již nefungující SMS brána (čj).
Jak jsou programy velké?
      Moje programy jsou velmi malé (do 40KB).
Co ti chybí nejvíc při tvorbě programů?
      Někdo, kdo by mě obsluhoval. :-)
V jakém jazyce programuješ? Proč zrovna v něm? Je dle tebe nejlepší a nejúčinnější?
      Programuji v jazyce C#, který má před sebou velkou budoucnost a je zaručeno, že moje programy budou fungovat snad vždy... Nevím, zda je nejlepší, či nejúčinnější, ale je rozhodně multiplatformní, což je opravdu výborná vlastnost.


Veselá příhoda na závěr


Máš z praxe nějaké nezvyklé praktické využití?
      No, nezvyklé to moc ne, ale myslím, že PDA je vynikající baterka na svícení, a co si budem povídat, někdy je k nezaplacení.
Je to hrozná hloupost, takže proto se nemůžu nezeptat: " můžete nám říct nějakou veselou historku z natáčení? Éééééé vlastně programování. Nebo alespoň něco „úsměvného“, kde hrálo PDA hlavní roli."
      Možná by se toho našlo víc, ale co mě právě napadá – když jsem udělal prográmek pro PDA, pomocí kterého lze zjistit vzdálenost bouřky, tak se mi ozval nějaký farmář z Ameriky. V mejlu nadšeně psal, jak je ten program skvělý, že se mu úžasně hodí a že by mě chtěl nějak potěšit. Jestli prý bych nechtěl poslat nějaká semínka... No, nakonec jsem se rozhodl, že zůstanu věrný programování. Snad jsem udělal dobře...
      Tohle bylo úsměvné, horší ovšem byla krádež mého Palma m105, který se nakonec našel, ale zakopán v zemi, což mě opravdu moc nepotěšilo.
Chceš ještě něco říct, případně vzkázat čtenářům?
      Byl bych moc rád, kdybyste mé programy zkusili a rádi je používali... Budu moc rád za vaše připomínky k mým programům a hlavně za napády na programy nové. Díky moc za možnost, vyjádřit se k těmto otázkám serveru ce4you.cz a hlavně Zdeňku Malinskému, který celý rozhovor zprostředkoval.

A já naopak děkuji za rozhovor a postřehy.


Kontakty:
reklama