Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Rozhovor s...: Johny_G, kde jsou ti mravenci?

6.1.2007, Zdenek Malinsky, rozhovor
Při přípravě série článků o autorech freeware pro PPC jsem rozmýšlel o kom bych ještě mohl napsat. Řešil jsem s moderátorem Jiřím Pospíšilem něco ohledně ce4you a já se ho zeptal na tip. Po chvíli přemýšlení vyjmenoval několik autorů, ale ty už jsem měl vytipovány sám. Po delší chvilce ještě vyslovil jméno Johny_G. Když jsem se zeptal o koho jde, odpověděl, že ho určitě znám, protože je registrován na ce4you.cz a hlavně je to autor skvělé hry Eleworia.

Eleworia


Eleworia je kapesní verze oblíbené hry Arcomage, jejíž herní koncept je v ČR známější spíše ze hry Mravenci. Pomocí karet sbíráte suroviny, stavíte věž a útočíte na soupeře. Vítězíte tehdy, pokud je vaše věž dostatečně veliká nebo se vám podařilo zničit tu soupeřovu. Celý herní koncept je skutečně překvapivě zábavný a to zejména v multiplayeru. Pokud budete hrát se svými kamarády, užijete si hru podstatně více, než proti umělé inteligenci, která si sice taktiku buduje, ale je zkrátka na úplně jiné úrovni. Krom toho si ve dvou můžete dělat více naschválů. ;-)



Chytlavost a výdrž celého konceptu zajistila, že je hra nejen autorovou první hrou pro Pocket, ale i jeho prvním úspěšným projektem vůbec (pro hráče bohužel zatím jediným). V recenzi na PDASoftu si Eleworia dokonce vysloužila hodnocení 5/5, což je zajisté slušné svědectví o kvalitách této hry. Takže pokud jste trpěliví a osvojíte si herní zákonitosti, můžete u hry strávit mnoho a mnoho hodin (vždyť jedna hra proti silnému spoluhráči (v našem případě spíše protihráči) může trvat přes půl hodiny a rozhodně se nedá mluvit o nudě). Pokud si chcete zahrát, můžete si hru stáhnout, kdy se vám zlíbí.




Beton Bar


Jde o přepracovaný remake hry Eleworia, se kterým se autorův tým zúčastnil na podzim loňského roku dobře známé programátorské soutěže Becherovka Game 2006, kde obsadil ve své kategorii 1. místo a velmi slušné hodnocení 82 %.



Beton Bar je výtečnou karetní hrou, která prověří vaše karbanické schopnosti. Každá karta plní patřičnou funkci. Buďto vám přidá zkušenosti, zaútočí na nepřítele, posílí obranu a další. Úkol je naprosto jednoduchý. Naplnit svůj pohár dřív než soupeř, popřípadě ten soupeřův naprosto zničit. Na dlouhé zimní a předjarní večery se tak stává Beton Bar jasnou volbou.



Obě gamesky si můžete stáhnout z webu autora.

Nyní je vhodný čas položit autorovi několik otázek.


Začátky s PDA


Jak jsi se dostal k PDA?
      O jedné brigádě jsem neměl jasno, za co ty peníze utratím, tak jsem prolézal ceníky a byl jsem příjemně překvapen, že PDA už dnes nemusí stát 20 000 Kč, jako v dobách, kdy jsem po něm toužil. Tak jsem si ho dopřál.
Jaké máš PDA a proč?
      Acer n50. Jediný mi v té době dokázal nabídnout slušné funkce a výkon za přijatelnou cenu. Ani jsem nevěděl, že kupuji úplnou novinku – trh PDA jsem skutečně nesledoval.
Je Tvoje první? Pokud ne, co jsi měl před tím?
      Je to první PDA. Předtím jsem měl (a stále mám) pouze Nokii N-Gage QD, což je telefon běžící na Symbianu.


Co si myslíš o:


VGA x QVGA
      VGA bych docela ocenil, protože na QVGA jsou ty hranice pixelů celkem nepříjemné – zejména při sledování filmů. Ovšem jen kvůli tomu. RealVGA režim bych asi nebyl schopen používat, protože dávám zkrátka přednost čitelnosti před množstvím údajů na displayi. Z pohledu programátora mi vadí špatná zpětná kompatibilita s QVGA.
WM 5 x starší
      Když pominu odlišný způsob využití paměti, tak asi nejchytřejším krokem bylo přepracování grafického prostředí. Sám jsem se divil, kolik uživatelů dokázal odradit prehistorický vzhled starších WM, aby mohli v zápětí prchnout k Symbianu.
MDA x PDA x smartphone
      Se Smartphonem jsem měl tu čest pouze v emulátoru, a ten systém mi připadá prostě divný. Nemluvě o slabé podpoře vývojářů. U MDA je to už o něčem jiném – kdyby se podařilo zajistit, aby měla slušnou výdrž baterie a současně výkon a mobilitu normálního PDA, určitě bych si nějaké nechal líbit. Vždycky je lepší mít v kapse jen jeden stroj.
PPC x Palm x Symbian (Psion)
      Tady u mě jasně vítězí Pocket. Palmařům vyhovují jejich skladné aplikace, mně vyhovují technické možnosti PPC (rozdíl mezi Palmem a Pocketem dokáže velice drastickým způsobem demonstrovat kapesní verze Broken Swordu). No a Symbian je zkrátka ryze multimediální systém, který se s PDA dost těžko poměřuje. Pro mě už se stal N-Gage pouze telefonem a herní platformou. Jako smartphone se to moc dobře nepoužívá.
USB host
      Z mého pohledu typický zástupce parametru, který se krásně vyjímá na seznamu funkcí, ale ač dokážu vyjmenovat desítky použití, nedokážu jmenovat ani jedno, které bych mohl nějak aplikovat do praxe. Moje PDA USB host má, ale nikdy mi nestálo za to shánět potřebný kabel.
Fotoaparát
      K fotoaparátům v kapesních zařízeních mám celkem averzi nejen kvůli podivné kvalitě výstupu, ale také kvůli chováni uživatelů v dobách jejich začátků. Když kolem sebe někdo mával telefonem a měl radost jak to fotí, tak jsem měl sto chutí mu vlastnoručně nafotit jícen. Osobně mě asi dvakrát za život napadlo, že by bylo dobré u sebe ten foťák mít.
Klávesnice – bez, interní, externí…
      Nic mi na PDA nechybí tak, jako interní klávesnice. Na displayi se píše špatně a externí pro mě nepřichází v úvahu, neboť mi dělá problémy i nošení velkého stylusu.
Na co PDA používáš?
      Poslední dobou je to primárně sledování filmů a britcomů. Dále pak čtení e-booků a zcela samozřejmě využívám organizační funkce. Co do her jsem hrál naposledy Pocket Heroes a to už je tak měsíc dva zpátky.
Jaké softy používáš – kromě vlastních? Které softy cizí oceňuješ?
      Vzhledem k výše jmenovanému užiju nejvíce TCPMP a k němu na PC PocketDivXEncoder. Oba kusy softwaru nemají ve sféře kapesních zařízení konkurenci a navíc jsou zdarma. Trochu mě mrzí, že se teď oba vývojáři dali na cestu komerčního vývoje, ale vzhledem ke kvalitám jejich práce se to dá pochopit. Z dalších aplikací jmenuji např. Mobipocket Reader, SPB Pocket Plus a SPB Diary.
Které se ti, jako programátorovi zdají jako hodně nezdařilé a přitom placené?
      Tak sem můžu směle zařadit skoro všechny hry pro PocketPC. V paměti lidí jsou většinou hry zdařilé, kterých je také celkem dost, ale většinou se nestačím divit, za co si programátor nechá zaplatit.


Osobní vztahy s PDA a okolí - dovolená…..


Dovedeš si představit život bez svého zařízení?
      Pohodlně. Jen bych asi viděl podstatně méně filmů a chodil dříve spát.
Bereš si ho i na dovolenou?
      Co mám PDA, tak mi byla jedinou dovolenou letní brigáda na druhém konci republiky a tam jsem PDA měl. Opět kvůli filmům (už se opakuji, ale co se dá dělat).
Jsi jeho otrokem nebo ho dokážeš odložit a vypnout? (jako telefon)
      Technika by měla být především otrokem mým. Až zaregistruji, že je to naopak, budu muset zasáhnout.
Moderní technologie a ty (obecně). Jaký je tvůj názor na jejich stále větší zásah do soukromého života. Jsou víc pomocníci nebo žrouti času?
      Já zbožňuji moderní technologie. Bohužel moc nekorespondují s mýmí dosavadními zisky, ale dá se to vydržet. Jedinou nevýhodou je stále komplikování prostých věcí. Kupříkladu když nechci zmeškat pořad, tak radši stisknu REC na videu, než abych přepínal televizi, prolézal menu DVD rekordéru a čekal až se mi naformátuje disk. Co se týče žraní času, tak o tom mi ani nemluvte. Za to bych celou techniku proklel.


Prognostika


Myslíš si, že se WM ubírá správným směrem?
      Asi ano. Obyčejný člověk uvítá, když ten systém hezky vypadá a těžko se mu vysvětluje, že když se mu vybije baterie, tak může přijít o všechna data. V obou směrech zasáhly WM 5.0.
Co bys od svého zařízení očekával resp. co můžeme očekávat? Máš představu ideálního komunikátoru?
      No já mám takovou fantasmagorickou a nerealizovatelnou touhu, kterou je projekce obrazu. Konečně by se podařilo najít kompromis mezi rozměry přístroje a obsáhlostí displaye. VGA je v mých očích dost polovičaté, ale dnešní technologie se zatím na víc nezmohou. Pokud bych měl zůstat na zemi, tak se docela těším na palivové články.
V budoucnu bude GSM/UMTS modul v každém PDA nebo se udrží čisté PDA?
      No když se koukám na to, jak se celý systém vzchopil, když začalo HTC zaplavovat trh svými MDA, tak se domnívám, že ta tendence bude pokračovat. Donedávna bylo PDA výsadou technicky založených podivínů, dnes se již dostává mezi běžné lidi - a to díky GSM modulu. Ovšem pokud se nepodaří najít kompromis mezi baterií a výkonem, tak bych rád udržel i běžná PDA.


Programování


Jak jsi se dostal k programování pro PDA? Většina programátorů píše spíše pro PC…
      Protože freeware scéna na PC je přesycena a uživatelé několik měsíců práce odbudou spuštěním a uninstallem. Krom toho je programování pro handheldy podstatně lákavější a i já sám si pak čas od času rád nějakou vlastní hru zahraji.
Jak dlouho píšeš pro PDA?
      Hello World pro Pocket PC jsem ušmudlal někdy na přelomu ledna a února 2006, takže necelý rok. Pár dní na to jsem začal psát Eleworii.
Co chystáš v dohledné době a co plánuješ do budoucnosti?
      Teď zrovna velice pomalu ve chvílích volna píšu jednu komerční záležitost pro někoho dalšího - sám teď bohužel nemám tolik času, abych něco dalšího začal. Nicméně v hlavě mám dva koncepty. Jedním z nich je známá desková hra a druhým taková poměrně originální strategie. Nicméně nemám čas ani na tu deskovou, natož na ladění nějaké strategie.
Kde po světě se používají tvoje programy?
      Můj jediný zveřejněný projekt (Eleworia) se používá v České republice a na Slovensku, protože jsem byl líný jej lokalizovat. Nicméně vytvořil jsem celkem důkladný remake této hry, který už má na výběr i angličtinu. Ovšem nedělám si žádnou naději, že by hra kdy překročila hranice bývalého Československa.
Jak jsou programy velké?
      Archiv Eleworie má lehce přes 1MB, avšak rozbalená má skoro 2,5MB. Je to vzhledem k minimu grafiky celkem tristní, avšak nechtěl jsem již tak celkem dlouhý loading ještě více prodlužovat převodem formátů a nechal to tak.
Co ti chybí nejvíc při "dělání" programů?
      Nějaká použitelná grafická knihovna pro C#. GAPINet je zhmotnělé zlo.
V jakém jazyce programuješ? Proč zrovna v něm? Je dle tebe nejlepší a nejúčinnější?
      Programuji v C#. Jsem odkojen Delphi a C# se mu způsobem programování velice podobá. C# je podle mě zatím ten nejkomfortnější jazyk, v jakém lze vůbec programovat. Rozhodně není nejlepší, už vůbec ne nejúčinnější, ale umožňuje mi programování na dostatečně high-level úrovni a udělá sám to, nad čím by neschopný programátor jako já trávil v C++ hodiny a dny. Škoda jen té prachbídné podpory třetích stran.


Veselá příhoda


Máš z praxe nějaké nezvyklé praktické využití?
      Zas tak nezvyklé ne. Počítám, že jako občasnou lampičku ho používá celá řada z nás.
Je to hrozná hloupost (jako z laciného TV pořadu), takže proto se nemůžu nezeptat: " můžete nám říct nějakou veselou historku z natáčení? Éééééé vlastně programování. Nebo alespoň něco „úsměvného", kde hrálo PDA hlavní roli?
      Mé zdrojáky jsou pro ostatní programátory určitě dostatečně veselé, ale jinak se u programování zpravidla smíchy nepotrhám. A o úsměvnou situaci se můj Acer už postaral, když jsem na hodině literatury četl literární ukázky z Mobipocketu. On byl totiž čerstvě před reklamací a během čtení se mi celkem dvakrát při pohybu joystickem vypnul display, což mé spolužáky ohromně pobavilo ; mě tedy o něco méně. Reklamované zařízení má naštěstí chybu úplně jinou, takže se snad nic podobného nebude opakovat.
Chceš ještě něco říct, případně vzkázat čtenářům?
      Asi to co každý druhý - ať si zahrají moje hry a pořádně si je pamatují, aby mi pak někdy v budoucnosti byli ochotni zaplatit za případnou sharewarovou tvorbu ;-).

Recenze a zmínky o hře/autorovi:
Recenze na pdasoft.cz

Kontakty:
reklama