Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Windows Mobile 2003 SE v obrazech

22.4.2004, Pavel Koza, aktualita
Jak už asi víte, Microsoft nedávno poprvé předvedl světu novou, vylepšenou verzi operačního systému pro kapesní zařízení. Protože změn není zas tak moc, je tato nová verze označena jako Windows Mobile 2003 Second Edition, a je k dispozici jako pro Pocket PC, tak i pro Smartphony. Dnes se podrobně podíváme na to, co přesně nová verze vylepšuje na našich Pocket PC zařízení. A protože jeden obrázek vydá za tisíc slov, připravte se především na grafickou exkurzi.
Pokud jste ještě s Windows Mobile 2003 SE nepřišli do kontaktu, máte se na co těšit. Ovšem má to jedno ALE - jelikož bude ještě chvíli trvat, než se ke mně dostane nějaká ostrá verze, vypomohl jsem si takovým malým trikem. Nainstaloval jsem si SDK pro Pocket PC a na emulátoru spustil nový ROM image obsahující novou verzi SE. Pomocí tohoto programu již mnoho vývojářů upravuje své aplikace tak, aby bez problémů fungovaly i v novém systému, je tedy vysoce pravděpodobné, že stejně bude vypadat i zařízení s tímto systémem. Samozřejmě rozdíly mohou být, především proto, že většina výrobců HW si některé aplety upraví pro sebe, ale to už asi stejně víte z mých recenzí...


Srovnání Second Edition a základní Windows Mobile 2003


Nuže, začínáme. Jen pro upřesnění uvádím, že obrázky ze staré verze systému jsou pokaždé nalevo, obrázky z nové verze pak napravo. Pokud se změnil pouze vzhled formulářů (což se stalo více méně u všech), tak obrázky nenabízím, protože jinak byc jich tu bylo asi milion. Nabízím pouze screenshoty nových a nebo změněných.























A to je vše, co jsem byl schopen z toho emulátoru vykoukat. Pár dalších změn není možné zachytit na obrazovce, týká se to například vylepšení WiFi komunikace či Transcrieberu. Stejně tak je možné, že jsem něco přehlédl, případně se ještě změní (vždy záleží především na výrobci, jakou ROMku pro své zařízení vlastně uvaří.


Porovnání Portrait a Landscape režimu


Nakonec ještě pár obrázků toho, jak budou vypadat některé programy v režimu Landsape.


















Už nechci obdélník, já chci čtverec!


Nakonec jsem si nechal poslední novinku, a tou je možnost čtvercových displejů. Z důvodu úspory místa zobrazím jen pár screenshotů ze zařízení s displejem 240x240 bodů, rozlišení 480x480 stejně jako VGA rozlišení vynechám.








Závěr


Nu, a tím naše preview končí. Ještě jednou upozorňuji, že veškeré informace byly získané z SDK, nikoliv z reálného zařízení, takže některé věci ještě mohou být jinak. Ale s největší pravděpodobností se tak nestane, a tak majitelé zařízení, pro které upgrade bude k dispozici, budou za pár týdnů moci vidět podobné obrázky i na svém kapesním zařízení.
reklama