Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Pocket Navigator 6: krása přenesená na displej

19.2.2007, Bergmann , recenze
Pocket Navigator 6 je v porovnání s konkurenčními programy v něčem stejný a v něčem trochu odlišný. Grafika map je velice zdařilá a oblíbíte si ji na první pohled. Příjemná navigace vás dovede bez problémů do cíle. Také databáze zájmových bodů je víc než bohatá. Najde se vůbec něco, co bychom programu mohli vytknout? To se dozvíte v této podrobné recenzi.
Navigační program Pocket Navigator 6 pochází z dílny české firmy MapFactor. Produkt najde uplatnění v kapesních počítačích operačních systémů Windows mobile 2003 nebo novějších a také u strojů vybavených WindowsCE.Net. Na instalačním DVD se skrývají data map evropských států, ale je jen na vás, které země si vyberete pro instalaci na paměťovou kartu a které necháte zatím odpočívat v šuplíku. A jelikož jsou data některých větších států velice obsáhlá, máte možnost si tyto země rozdělit do menších celků a pracovat pouze s takovou částí, která je důležitá pro vaši cestu.




Na DVD najdete podrobné mapy Andory, Belgie, České republiky, Dánska, Estonska, Finska, Francie, Německa, Maďarska, Irska, Itálie, Litvy, Lotyšska, Lucemburska, Nizozemí, Norska, Polska, Portugalska, Rakouska, Řecka, San Marina, Slovenska, Španělska, Švédska, Švýcarska, části Ruska, a dále Turecko, Vatikán a Velkou Británii. Dále se na DVD nacházejí hlavní průjezdní tahy Albanie, Běloruska, Bosny a Hercegoviny, Bulharska, Chorvatska, Makedonie, Moldavska, Srbska a Černé Hory, Slovinska a Ukrajiny.




Dodavatelem map je osvědčený Teleatlas, tedy společnost, jejíž mapy používají nejrenomovanější výrobci navigačních programů. Součástí map je 10 066 000 ulic s popisnými čísly domů a víc než zájmových bodů 2 367 000.

Pocket Navigator vám umožní nalézt cíl s přesností čísla domů, v menších městech najdete jména ulic. Pokud vyrazíte do nějakého zapomenutého místa, stačí označit na mapě bod, ke kterému vás má program dovést. Místo označíte a pak už jen nasloucháte pokynům navigace. Pokud jde o kvalitu map, je patrné, že vývoj postupuje od západu na východ. Zatímco v mapách západní části Evropy najdete nejrůznější podrobnosti, například na Slovensku některá místa nemají ani silnici. A dokonce i velká města mají mnohdy namísto podrobných ulic s čísly domů jen jednu nebo dvě nepojmenované silnice.

Aladar komentuje: Tady je myslím největší problém aplikace. Použitím pouze map od TeleAtlasu se PN dostal na vysokou úroveň v oblastech západní Evropy, ale směrem na východ je to opravdu bída. Najezdil jsem opět dost kilometrů napříč Polskem a hned při přejezdu hranic si všimnete obrovské změny v grafickém zpracování map. Zmizí detaily lesů a vodstva, objeví se kostrbaté silnice a o detailech se nedá mluvit. O Slovensku, které je již velice dobře zpracované jistým „konkurenčním“ programem ani nemluvě. Tady asi prodejce neuspěje. Např. Banská Štiavnica která je jinde zpracovaná až do úrovně ulic a jejich názvů je zde vidět pouze jako jedna křižovatka. Takže opět pouze stejné mapy, jako u několika dalších navigačních programů, bez zjevné snahy TeleAtlasu na tom cokoliv měnit. Pokud se mýlím, budu jen rád.




První seznámení


Po jednoduché instalaci programu z DVD do PDA a map na paměťovou kartu se můžeme vydat na cesty. Na úvodní obrazovce okamžitě zaujme perfektní grafika map a přehlédnout nejde ani čtyři ikony. V horní části se objeví ovládací lišta menu a ikony zoomování mapy, ve spodní části multifunkční ikona pro práci s mapovými funkcemi. Tato ikona se po označení stylem rozbalí a uživatel má na výběr jednu ze čtyř možností.

Aladar komentuje: Asi budu Bergmanne trochu oponovat, protože o jednoduchosti instalace mám jiné představy. Zkusil jsem instalovat aplikaci nejdříve celu do PDA bez vyjmutí karty. Instalace cca deseti map a programu trvala neuvěřitelné tři (!!!) hodiny. Před touto instalací jsem zvolil vytvoření nové složky pro instalaci, nicméně ta se nevytvořila a program se nainstaloval do rootu karty a udělal tam docela zmatek. Je ovšem možné, že jsem něco přehlédl. Instalace pouze na kartu byla už poměrně rychlá. Nicméně po zasunutí karty do PDA se nespustí žádný instalátor a instalaci je nutné spustit kliknutím na .cab soubor. Zkoušel jsem i upgrade a stáhli se mi nějaké instalační (.cab) soubory, bez jakékoliv hlášky co s nimi mám dělat dál. Já to vím, ale PDA neznalý uživatel asi ne. No a pokud kliknu na tlačítko „Další“ ve kterém hledám logicky pokračování, či ukončení upgrade začnou se stejná data stahovat z webu znovu. A to že pokud chci udělat jakýkoliv update, musím jít vyhledat DVD je taky docela otravné. Myslím, že instalátor v PC by to asi vyřešil ke všeobecné spokojenosti. Ještě bych se zmínil o manuálu čili návodu k programu. Když jsem minule vychvaloval návod i-Go dnes musím trošku zkritizovat ten u PN. Manuál dostupný z DVD je opravdu jen a pouze stručný výtah z nastavení a funkcí, které tento program má. Co se mi líbí, je zajímavý grafický design výběru map a instalace.




V sekci označeném praporkem můžete zadávat body trasy přímo do mapy. Informační ikona má za úkol přejít do sekce určené pro vyvolání informací o jednotlivých zájmových bodech. Lupu využijete pro rychlé zoomovaní k danému bodu na mapě. Poslední ikona, ruka, umožní posouvání mapy při jejím tažení stylusem.

Aladar komentuje: Grafika programu je opravdu pěkná, nicméně na můj vkus až moc jednoduchá. Mám rád na displeji různá blikátka a hejbátka a taky mě trochu otravovalo to přepínání obrazovek při rychlém zoomování mapy. Asi to bude tím, že většinu cest trávím jako spolujezdec a mám dost času na „hraní“ s aplikací.


Ovládání programu


Uživateli, který se s Pocket Navigatorem setká poprvé, se může zdát ovládání složitější než u konkurenčních programů. Vše je ale otázkou zvyku. Během několika chvil strávených nad displejem si snadno osvojíte všechny finesy a postupy ovládání.




Pro práci s programem slouží hlavní nabídka programu. Menu se skládá ze tří obrazovek, tvořených ikonami. Jejich označením se buďto vyvolá některá z programových funkcí, nebo se otevře obrazovka s dalším menu. Pro pohyb mezi jednotlivými obrazovkami slouží spodní lišta displeje.

Aladar komentuje: U každé recenze píšu, že by se mi líbilo, kdyby menu rotovalo kolem dokola a ne abychom se na konci zase museli vracet jiným tlačítkem. A slovy klasika musím zvolat „A je to marný, a jeto marný, a je to marný…“. Vždyť by to bylo jednodušší klikat na jedno tlačítko, než na konci menu za jízdy hledat druhé. Zvlášť když jsou ty obrazovky jen tři. Ikonky jsou pěkné a moderní, rychlost odezvy je v pohodě i na slabších strojích.
reklama