Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

SPB Mobile Shell aneb ergonomie ovládání PPC v praxi

21.2.2007, Falco, recenze
Jste spokojení s ovládáním svých kapesních miláčků? Ne, opravdu se neptám na ovládání manželů/manželek menšího vzrůstu, ale na ovládání kapesních zařízení se systémem Windows Mobile:-). Chtěli byste je ovládat jednou rukou? Líbí se Vám systém ovládání TomTom? Pokud souhlasně přikyvujete, posaďte se a před přečtením tohoto článku si sežeňte $29.95 - na konci recenze je budete nejspíš potřebovat.
Kapitoly článku:
SPB Software House (dále již jen SPB) je asi nejvíce známá svým programem PocketPlus, který používá, nebo alespoň vyzkoušela, drtivá většina uživatelů PDA. Sám jsem dlouholetým uživatelem PocketPlus a jsem s ním velice spokojen. Proto jsem si nemyslel, že bych se s Mobile Shell nějak moc sžíval, nemluvě ani o tom, že by snad mohl mé oblíbené PocketPlus nahradit. Po 14 dnech používání Mobile Shell, jsem včera večer odinstaloval PocketPlus a nějaké další pluginy a ke kormidlu mého Artemise posadil nového kapitána - SPB Mobile shell.


Instalace


Je asi zbytečné rozepisovat se o instalaci, je-li naprosto standardní a v podání SPB i absolutně bezproblémová. Proto dodám jen tolik, že spolkne zhruba 2MB z Vaší interní paměti (nedoporučuji instalaci na kartu), což vzhledem k tomu, o jaký se jedná o produkt, není vůbec mnoho. Standardně je aplikace instalována jako plně funkční trial (s omezením na 14dní) s možností kdykoli provést registraci a zrušit tak časové omezení.


První dojmy


Po instalaci se obrazovka Dnes promění z Microsoftí strohosti do poněkud přívětivější podoby.




Přítomnost čtyř nových ikonek na Today, by se mohla zdát celkem fádní, kdyby za jejich zrozením nestála SPB. Proto mi obyčejný vzhled byl až příliš podezřelý a čekal jsem nějakou "kulišárnu". Kliknutím na první ikonku se mé očekávání naplnilo. Tapnutím na první ikonku (v podobě článku baterie), která hlásá aktuální stav akumulátoru (a to nejen "výškou hladiny", ale i procentuálním údajem), se objeví poloprůhledné menu s dvěmi řadami ikon.


Něco na těch ikonách je


Stejným způsobem se chovají i další nově přibyvší Dnes ikony: Čas, Počasí a Oblíbení. Jak můžete vidět na prvním obrázku, schovává se pod ikonou Baterie 12 dalších, reprezentujících některé aplikace instalované v PDA. Z počátku jsem je bral jako standardní zástupce, které si každý (po vzoru PocketPlus) může nadefinovat dle libosti. Začal jsem slídit po nějakém nastavení, kde by se nechala ta která ikona vymazat a na její místo si nacpat "tu svoji". Vymazání bylo dílem okamžiku, ale na to, jak si ikonky doplnit dle svého uvážení jsem nepřišel. Ono po výmazu ani nebylo co doplňovat, protože na uvolněné místo se ihned prodrala ikonka jiná. Procedil jsem něco o "pěkné blbosti", ale nedalo mi to a šťoural jsem dál. Nic. Teprve později jsem si všiml, že se v menu najednou objevily ikonky, které tam na 100% nebyly a naproti tomu zase některé ubyly. A konečně mi svitlo - dynamické menu! Pecka! V menu se stále aktualizuje 12 nejpoužívanějších aplikací-ikon, takže nemusíte nikde tyto "favority" lovit, ani si dělat nikde zástupce - máte je automaticky k dispozici! 100 bodů pro Nebelvír!?




Ikona Čas mne již tolik nenadchla, nabízí totiž "jen" termín dalšího upozornění (alarmu) a vedle toho časy ve třech světových metropolích, které si můžete dle libosti vybrat. Funkce jistě potřebná pro úředníky "vólstrýtu", ale pro normálního smrtelníka - nevím. Viděl bych zajímavý plugin ve formě např. zbývajících časů do vybraných schůzek. Zde jsem zůstal zcela chladný a s chutí přešel na další položku. (pozn.: všiml jsem si takové blbinky - ikonka záložky Čas je aktivní a skutečně zobrazuje aktuální čas!)

Počasí - můj oblíbený plugin v PocketPlus byl evidentně podkladem pro tuto, jednoduchou, leč zajímavou část Mobile Shell. Přehledným způsobem zobrazuje aktuální počasí v jednom městě a to i na další 3 dny dopředu. Plugin Weather byl sice více customizovatelný a umožňoval např. předpověď pro několik měst najednou a zobrazení předpovědi na více dní dopředu, ale jelikož jsem z 95% používal pouze jedno město a předpověď právě na 4 dny, tato omezení mi vcelku nevadí. Co je pro mne podstatnější nedostatek je absence údaje o poslední aktualizaci, která je v SPB Weather lehce dostupná a pro dny s proměnlivým počasím poměrně podstatná. Zde bych s udělováním plného počtu bodů byl opatrný a pro zmíněné nedostatky bych zůstal u 70.

Poslední v řadě, ale nikoli ve významu, je ikonka, kterou jsem nazval Oblíbení. V první chvíli mi na mysl připadl název "Vyvolení", ale jednak si nechci zahrávat s autorskými právy (ještě by mne mohli nutit každý týden jednoho vyvoleného vymazat :) ) a krom toho by se leckdo ne/umístěný na tato pole mohl cítit dotčen. Proto Oblíbení. V této nabídce lze mít umístěná jména osob z telefonního seznamu, se kterými nejčastěji komunikujete (zde nedochází k automatické aktualizaci a Oblíbení jsou stálí - alespoň co se aplikace týče :) ). Stiskem příslušného jména se aktivuje telefonní hovor, podržením vyvoláte menu s volbou dalších čísel, resp. zaslání SMS nebo mailu dané osobě (jsou-li takové údaje pro danou osobu k dispozici). Navíc si lze k jednotlivým jménům přiřadit ksichtíky, takže i silně sklerotičtí (jako jsem já) budou moci využívat rychlé volby přímo z Dnes a nemusí studovat písmenka či lovit v paměti, na jaké předvolbě ten který člověk sedí. Za toto rozšíření patří SPB právem plný počet bodů.




Komu by nestačila nabídka zmíněných 4 ikonek, může použít další pluginy od SPB (Finance, GPRS, Weather, Diary ...) a doplnit či nahradit ty stávající. Jelikož jsem testoval Mobile Shell i na Mio A701, zkusil jsem přidat i speciální Mio Menu do nabídky a i když jsem byl upozorněn že plugin není certifikován pro Mobile Shell a může způsobit nestabilitu systému, vše dopadlo výborně. A jak můžete na dalším obrázku vidět, Mio Menu se plně začlenilo mezi stávající ikony a fungovalo bez nejmenších problémů. Je tedy možné, s jistou dávkou opatrnosti, integrovat do Mobile Shellu i menu dalších firem.




Tím že je ikonkový pruh pouhým pluginem do Dnes, zůstává zachována funkcionalita této obrazovky i pro pluginy ostatních výrobců. Další pluginy je tudíž možné nezačlenit do Mobile Shell a použít je pouze jako standardní plugin pro Dnes tak, jako je to na dalším obrázku v případě SPB Diary.


reklama