Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Jaké Windows CE zařízení si vybrat?

22.12.2004, Pavel Koza, návod
Tento článek je určen převážně těm čtenářům, kteří zatoužili po nějakém kapesním zařízení; do této chvíle se bez něj obešli. Této oblasti se v současné době věnuje mnoho firem, a tak může být rozhodování o tom správném zařízení trochu obtížné. Pokusím se vám toto rozhodování usnadnit.
Na úplném začátku je třeba upozornit na to, že zařízení postavené na základě operačního systému Microsoftu nejsou ani zdaleka jedinými na trhu, tento web se však věnuje výhradně jim. Diskuze na téma "která platforma je lepší" se téměř vždy stočí k nekritickému obhajování té "správné" a superkritickému hanění té "špatné" platformě. Já osobně mám s konkurenčními zařízeními minimum zkušeností, takže se tomuto tématu nebudu věnovat, a mlčky budu předpokládat, že už jste se rozhodli pro tu "nejlepší":) Pokud by někdo náhodou měl čas i zkušenosti objektivně porovnat například Palm a Pocket PC, velice rád mu na těchto stránkách dám prostor.

Ale přejděme k tématu. Pokusím se zodpovědět otázky, které vás při vybírání zařízení pravděpodobně napadnou. A pokud náhodou odpověď nenajdete, zeptejte se v diskuzních skupinách, buď já, nebo nějaký jiný čtenář vám určitě poradí.

Poslední aktualizace: 22. prosince 2005


Jaký typ zařízení zvolit?


V oblasti Windows CE rozeznáváme v této chvíli tři základní typy zařízení. Naprosto nejpopulárnější je Pocket PC, zařízení bez klávesnice, ovládané pomocí dotykového displeje, maximálně několika málo tlačítky. Součástí je "lite" verze programu Word, Excel, Outlook, Windows Media Player, Internet Explorer a další. Pozor na starší verzi systému zvanou Palm-size PC, je výrazně méně propracovaná, její součástí není ani Pocket Word, ani Pocket Excel...

Již téměř mrtvou podskupinou je Handheld PC. I když se jeden čas zdálo, že tato koncepce nakonec zvítězí, po příchodu Pocket PC se stal pravý opak a nyní, na konci roku 2005, už je jejich osud zpečetěn. Jistou náhradu představují Pocket PC zařízení s integrovanou více či méně praktickou klávesnicí. Asi nejlepší zástupce těchto takzvaných komunikátorů se jmenuje i-mate JASJAR.

Posledním typem, v současné době velmi populárním, je kombinace PDA a mobilního telefonu, tedy klasické 2-v-1. Můžete si dokonce vybrat, pokud chcete PDA s mobilním telefonem, nebo mobilní telefon s Windows CE (tzv. SmartPhone).

V roce 2005 došlo v oblasti kapesních počítačů k obrovskému rozvoji a rozdíly mezi kategoriemi se čím dál tím víc stírají. Navíc existuje velké množství variant a kombinací - je libo VGA nebo QVGA displej? Chcete radši integrovaný GPS modul, nebo raději Compact Flash slot? Jde vám především o výkon, nebo preferujete životnost baterie? A tak by se dalo pokračovat velmi, velmi dlouho...

Shrnutí: Zařízení s operačním systémem od Microsoftu je nyní velká spousta a je jen na vás, jaké si vyberete:) Já vím, rada nic moc, ale tohle si skutečně musíte rozhodnout sami především podle toho, za jakým účelem si PDA kupujete.


Jakou verzi operačního systému zvolit?


Správná volba operačního systému je poměrně důležitá. Nejedná se totiž jenom o to, jaké aplikace jsou přímo jeho součástí, ale i o schopnosti, které vedou k vytváření lepších aplikací (detailnější API apod.). Velmi zjednodušeně se dá říci, že pro novější systémy bývají aplikace propracovanější.

Pocket PC jsou nabízeny již se sedmi verzemi operačního systému. Tedy abych byl přesný, nabízejí se více méně pouze zařízení s posledními dvěmi, maximálně třemi verzemi systému, ale v bazarech můžete natrefit i na zařízení ještě starší.
  • Windows Mobile 5 (Windows CE 5.0 for Pocket PC) přináší revoluční změnu v práci s pamětí, podporu pro HW klávesnic, vylepšený Mobile Office, 3G komunikaci a další novinky.
  • Windows Mobile 2003 Second edition (Windows CE 4.2 for Pocket PC) jen lehce rozvíjí základní verzi systému. Nově je přidána podpora pro jiná rozlišení displeje než klasické 240x320 bodů, systém začal nativně podporovat okamžitou změnu orientace obrazovky. Vylepšení se týká také některých aplikací, například Pocket IE. Více informací najdete v článku Microsoft představil Windows Mobile 2003 SE!
  • Windows Mobile 2003 (Windows CE 4.2 for Pocket PC) je postaven na zcela novém základě, i když na první pohled vypadá jako verze předchozí. V systému je však plno nových věcí, optimalizoval se kód pro novou generaci procesorů, drobné změny se týkají takřka všech aplikací, některé aplikace jsou zcela nové. Podrobný popis najdete v článku Co je nového v Pocket PC 2003?.
  • Windows 3.0 for Pocket PC 2002 není nová verze operačního systému, je to pouze částečné rozšíření původního systému. Nová grafika a uživatelské rozhraní, každá aplikace je trochu vylepšená... Některá Pocket PC je možné upgradovat, případně je možné zakoupit zcela nové zařízení.
  • Windows 3.0 for Pocket PC je značně vylepšený systém pro zařízení bez klávesnice, jako první nabízí podporu i pro Word a Excel, proti předchozím verzím má značně rozdílné grafické provedení.
  • Windows CE Professional (2.11) je poslední systém pro Palm-size PC zařízení. Přinesl některé drobné změny v aplikacích, hlavně však nabídl podporu pro nový hardware a barevné displeje.
  • Windows CE 2.01 je nejstarší verzí systému pro PPC.

Smartphone jsou nabízeny se čtyřmi verzemi operačního systému:
  • Windows Mobile 5 (Windows CE 5.0 for Smartphone) nabízí mimo jiné podporu WiFI a 3G sítí a i nové rozlišení displeje 240x320 bodů.
  • Windows Mobile 2003 Second edition (Windows CE 4.2 for Smartphone )
  • Windows Mobile 2003 (Windows CE 4.2 for Smartphone) už přináší výrazné změny k lepšímu, a to jak z hlediska stability a rychlosti, tak i z hlediska vlastností systému.
  • Windows Mobile 2002 byla jedním slovem hrůza, namátkou si vzpomínám na pomalost, nízkou stabilitu, neodstranitelné závady... Skutečně zdařilá parodie na operační systém pro mobilní telefony.

Handheld PC jsou nabízeny se čtyřmi verzemi operačního systému:
  • Windows CE 3.0 je dosud poslední verzí systému pro HPC. Aplikace jsou opět o něco propracovanější, nejvýznamnější změny potkaly Internet Explorer.
  • Windows CE Professional (2.11) nabídl výrazné změny. Mezi hlavní výhody patří podpora nativních formátů dokumentů Microsoft Office, Podpora IMAP4 protokolu v Pocket Outlooku, Pocket Access jako databázový nástroj a značně vylepšený Internet Explorer.
  • Windows CE 2.0 je starší verzí systému pro HPC. Ve své době značně rozšířil funkčnost Pocket Office aplikací, kromě toho začal podporovat i nový hardware a barevné displeje.
  • Windows CE 1.0 je nejstarší verzí systému pro HPC, v současné době vzhledem k omezenému počtu aplikací vhodné pro nenáročné uživatele.

Shrnutí: Je to snadné - čím novější verzi operačního systému zvolíte, tím větší možnosti vám nabídne. Ať už se jedná o množství aplikací, nebo jejich kvalitu, doporučuji zvolit vždy tu poslední na trhu.


Nové či "z druhé ruky"?


Při pohledu na cenovku nablýskaných a supervýkonných novinek se některým jedincům může udělat trochu nevolno, a tak se rozhodnou pro méně nákladnou variantu ve formě bazarového zařízení. Snaha o co největší úsporu však přináší některá rizika, na která se nevyplácí zapomínat.

Předně vezměte v úvahu, že tento typ zařízení je ze své podstaty určen k neustálému nošení. I když je možné zařízení ochránit oužíváním vhodných pouzder, stejně se 100% nedá zabránit větším či menším otřesům. V některých případech může dojít k poškození, které je na první pohled neodhalitelné. (V této chvíli je asi nejvhodnější čas upozornit na skutečnost, že s pozáručním servisem je to u tohoto typu elektoniky dost špatné - oprava byť relativní drobnosti v naprosté většině případů stojí více jak celé zařízení, navíc není nikde zaručeno, že tuto opravu skutečně provedou.) Z tohoto úhlu pohledu je tedy lepší kupovat buď zařízení v záruce (nyní již standardně roky dva), nebo naopak zařízení vysloveně za pár korun s rizikem, že pokud se s ním něco stane, nebude vás jeho ztráta tak moc mrzet. Velice obvyklé jsou viditelné problémy jako je poškrábaný displej, prach a drobné nečistoty do displejem, poškozené mechanické části jako je úchyt dotykových per...

V neposlední řadě nesmíme při popisu HW problémů zapomenout ani na baterii. PDA jako přenosná zařízení samoztřejmě musejí mít nějaký zásobník energie pro situaci, kdy je budeme používat na cestách. Z určitého úhlu pohledu je to vlastně nejdůležitější parametr přenosného zařízení, protože sebelepší PDA je bez elektrické energie na nic. I ta nejlepší dobíjecí baterie časem ztrácí svou schopnost načerpat do sebe maximum energie, nesmíme také zapomínat na max. počet dobíjecích cyklů.

V současné době se nabízejí především zařízení se snadno vyměnitelnou baterií. Nová baterie sice nebude zadarmo, ale bude to jediný výdaj, který budete muset oželet. Samotnou výměnu si provede každý sám a starší, již méně kapacitní baterii můžete třebas používat jako záložní pro nouzové situace. Některé modely však stále ještě mají baterii napevni přidělanou a zde je reálné nebezpečí, že se vám výměna špatné baterie pěkně prodraží.

Dalším argumentem proti starším zařízením je relativní nedostatek aplikací třetích stran. Pokud nejste spokojeni s aplikacemi dodávanými přímo výrobcem, může být nalezení vhodné náhrady problém. Pro nejnovější Pocket PC je aplikací řádově více, než pro starší verze OS. Nové aplikace již nevznikají a již existující aplikace jsou většinou bez podpory, pokud je autor rovnou nestáhne z nabídky. Uživatelé Palm-size PC by mohli vyprávět...

Ale abych jen nehaněl, někdy se poštěstí za levný peníz získat nejen zařízení, ale i spoustu příslušenství.

Shrnutí: Při koupi staršího zařízení je dobré si pečlivě spočítat, jestli se vám ušetřených pár tisíc skutečně vyplatí. Ceny minimálně Pocket PC jdou k zemi volným pádem, a tak je stále obtížnější najít důvody pro koupi z druhé ruky. Jako u každé koupě použité věci dost záleží na štěstí - někdy se to povede lépe, jindy hůře. Já vám každopádně držím palec.


Když nové, tak tuzemské, nebo z ciziny?


Pomocí Internetu si můžete během několika minut porovnat prodejní ceny v téměř libovolné zemi. Bohužel pro našince toto porovnání nevychází pro nákup v tuzemsku právě nejlépe - není neobvyklé, že stejné zařízení se u nás prodává o 50 - 70% dráž, než v zemi za mořem. Nehodlám zde polemizovat o tom, kdo za tuto situaci může, spíš se pokusím shrnout pro a proti nákupu v zahraničí.

Hlavní, a dost možná jediná výhoda pro nákup v zahraniční je cena. Vypočítat si cenu v korunách českých zvládne i malé dítě. Tak jednoduché je to však pouze v případě, že si zařízení zakoupíte osobně, a ne zrovna legálně je převezete přes hranice. Pokud si hodláte zařízení nechat poslat, začnou se náklady ihned trochu zvyšovat.

I když mnoho amerických či jiných e-obchodů nabízí dopravu zboží zdarma, zcela určitě to neplatí pro dopravu do České republiky. Přesto že je cenové rozpětí poměrně široké, záleží na způsobu i rychlosti doručení, rozhodně se málokdy dostane pod 1000 korun. Nezanedbatelný je též fakt, že většina zámořských elektronických obchodů do Evropy vůbec nedodává. Jako členové EU sice už máme jisté výhody, velmi známý je například obchod Expansys vám pošle i do naší republiky skoro cokoliv, ovšem zrovna tento obchod patří k těm nejdražším, takže je vhodný maximálně pro nadšence, kteří chtějí mít něco, co se u nás neprodává.

Budeme-li optimisticky uvažovat o tom, že na vaši adresu již nějaký ten netrpělivě očekávaný balíček putuje, stále ještě nemáte vyhráno. Na zásilky ze zahraničí má zálusk celní správa, se kterou si neradno zahrávat. Pokud je navíc na balíku uvedena cena (tuším že vyšší než 6000Kč), s největší pravděpodobností se nevyhnete platbě cla a DPH, což dohromady zvedne celkovou cenu o 29%.
Drobnou nepříjemností může být nekompatibilní napájecí kabel, ve většině případů však stačí nahradit pouze koncovku; samotný zdroj je stavěn pro napětí od 100 do 240V. Ale nemusí to být pravidlem, a potom je nákup kompatibilní nabíječky dalším, ne zcela zanedbatelným výdajem.

Poslední velice důležitou, ale často opomíjenou skutečností je záruka. Většina společností není tímto osobním nákupem nadšena, a tak můžete mít při reklamaci problémy. Nehledě na to, že ne ve všech zemích je obvyklá u nás platící dvouletá záruka.

Shrnutí: Jste-li často na cestách, může pro vás být zakoupení zařízení v cizině dobrou volnou, jak výrazně ušetřit. Našinec cestující do ciziny max. 1x za rok na dovolenou by si však podobný nákup měl dobře rozmyslet, nepodlehnout ihned lákavé ceně, a zvážit i ostatní náklady a nevýhody takové transakce.


Jaké parametry zařízení jsou důležité?


Kouknete-li se na kteroukoliv stránku s parametry různých zařízení, můžete se v nich snadno "utopit". Probereme si je tedy bod po bodu a vysvětlíme si je.
  • Velikost a hmotnost - protože se jedná o zařízení přenosné, je jeho velikost a hmotnost důležitá. Vysvětlení asi není potřeba, je však třeba upozornit na zařízení, která nabízejí rozšíření pomocí různých násuvných či přídavných modulů, které velikost i hmotnost zařízení výrazně zvětšují.
  • Procesor - jako každý počítač má i Windows CE zařízení procesor (CPU). I když je v současné době standard pro Pocket PC zařízení jasně daný (Intel StrongARM, i nejnovější XScale je postaven na základě StrongARMu), starší zařízení používala i jiné procesory, jako třeba MIPS nebo SH3/4. Použitý typ procesoru je nesmírně důležitý, protože každý program musí být zkompilován (přeložen) přímo pro daný typ procesoru. I když to není 100% přesné (především při porovnávání různých typů procesorů), i zde platí, že čím více MHz, tím lepší. Rozhodně však nečekejte, že 2x tak rychlý procesor znamená 2x rychlejší práci...
  • Paměť - paměť je v oblasti Windows CE dost široký pojem. Pro bližší informace doporučuji článek Jak je to na Pocket PC s pamětí?.
  • Displej - displej je velice důležitou součástí zařízení, vždyť na něj budete koukat každý den. Proto by měl být co nejkvalitnější. Základní rozdělení může být dvojí - černobílý (většinou spíš odstíny šedi) a barevný. Nová zařízení mají pouze barevné displeje a nutno říct, že je to jedině dobře. Barevných displejů je vícero typů, nová zařízení obsahují vesměs aktivní TFT displeje s minimálně 12-bit (4096), ale častěji 16-bit (65536) barevnou hloubkou. Z praktického hlediska je důležitá čitelnost displeje i v přímém slunečním světle, tuto podmínku splňují především transreflexní typy.
  • Možnosti rozšíření - sebelepší a sebevýkonnější zařízení je někdy nutné rozšířit - o trochu paměti, modem, GPS či síťovou kartu. K tomu je třeba, aby zařízení obsahovalo nějaký slot. Existuje několik základních typů. Nejrozšířenější jsou dva - Compact Flash (CF) typ I/II a MultiMedia Card (MMC)/Secure Digital (SD). Novější zařízení podporují standard SDIO, který umožní používat v SD slotu i jiné než jen paměťové karty, například Wi-Fi či GPS. Krom toho existují i zařízení s PC Card, MemoryStick či SmartMedia, vesměs jde ale o staré modely. Za zmínku stojí několik věcí. Předně - některá zařízení, opět především ta starší, nemají sloty zabudované, ale jako součást různých násuvných modulů. Výhoda tohoto řešení spočívá ve větší modularitě, nevýhoda ve větších rozměrech zařízení. A za druhé - některé sloty umožňují zapojení pouze paměťových karet, jiné jako je síťová karta či modem ne.
  • Komunikační schopnosti - i když je teoreticky možné použít Windows CE pouze jako samotné zařízení, možnost komunikace s ostatními PDA, stolním počítačem, mobilním telefonem... přeci jen rozšiřuje jeho možnosti. Mezi základní schopnosti Windows CE zařízení patří sériové či USB rozhraní a infračervený port, poslední doubou se stále častěji setkáváme i s Bluetooth nebo Wi-Fi (IEEE 802.11). Infračervený port má 99% všech Windows CE přístrojů, většinou o rychlosti 115.2kbps, nicméně se najdou i 4Mbit výjimky. Bluetooth je velice populární pro spojení PDA a telefonu, Wi-Fi naopak umožní snadné zapojení PDA do podnikové sítě. A samozřejmě nesmíme zapomenout ani velmi populární řešení, integrovaný GSM/GPRS modul.
  • Baterie - jak jsem již výše uvedl, je z určitého úhlu pohledu je baterie to nejdůležitější na celém Windows CE zařízení. Bez energie je celé zařízení k ničemu. Baterií existuje několik různých typů - NiMH, NiCd, Li-Ion, Li-Pol... Liší se v mnoha parametrech, jak kapacitou, rychlostí dobíjení, životností (počtem dobíjecích cyklů) či schopností redukce tzv. Paměťového efektu. Pokud jste tento pojem ještě neslyšeli, tak vězte, že se jedná o nepřítele dobíjecích baterií číslo 1. Zjednodušeně řečeno vzniká při neúplném dobíjecím cyklu - pokud není baterie před začátkem dobíjení zcela vybita, nebo pokud dojde k přerušení nabíjení ještě před úplným dobitím, kapacita baterie se sníží. Novější typy baterií jako je Li-Ion či Li-Pol již nejsou tímto efektem téměř postiženy.

Shrnutí: Zařízení je mnoho a téměř každé se něčím liší od ostatních. Při výběru toho vašeho PDA se rozhodněte, které parametry jsou pro vás nejdůležitější, tím si volbu toho pravého usnadníte.


Kde nakupovat?


Poslední dobou se situace v nabídce v našich končinách lepší, i když k ideálnímu stavu je ještě kus cesty. V této tabulce nabízím seznam prodejců. Doporučuji strávit nad výběrem trochu času, protože rozdíly v nabídce jsou někdy dost velké (nedávno jsem v Elektro City viděl v nabídce Casio E-115 za 25000 korun, ufff). Pokud víte o prodejci, který v tomto seznamu chybí, nebo je něco špatně, napište to do diskuze. Abych předešel případným dohadům - obchody jsou řazeny ABECEDNĚ.

Firma
Email
Telefon
Lokalita
AH Mobileobchod@ahmobile.cz261 102 203Praha 4
Autocontinfo@autocont.cz597 080 222Prodejní síť
HP MarketFormulář na webu261 108 108Pouze on-line
Kapesní počítačeobchod@kapesni-pocitace.cz543 235 852Pouze on-line
PalmPCtom@palmpc.cz800 100 068Pouze on-line
PDA Planetobchod@pdaplanet.cz224 232 656Praha 1
Sunnysoftobchod@sunnysoft.cz261 215 216Praha 3
reklama