Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

HTC Touch Pro2: Exkluzivní první dojmy z budoucího krále komunikátorů

2.4.2009, Pavel Koza, První pohled
I když není připravovaný nástupce HTC Touch Pro, zařízení HTC Touch Pro2, díky oficiálnímu představení na výstavě Mobile World Congress v polovině února žádným tajemstvím a jeho podobu zná snad každý příznivec Windows Mobile, přeci jen těch praktických zkušeností zatím není mnoho.
Kapitoly článku:
  1. HTC Touch Pro2: Exkluzivní první dojmy z budoucího krále komunikátorů
  2. Aplikace
O to víc mě těší, že jsem díky společnosti Sunnysoft a s laskavým svolením výrobce dostal exkluzivní šanci si s jednou z předprodukčních jednotek zařízení s kódovým jménem HTC Rhodium pár hodin pohrát a své první dojmy shrnout v tomto článku.



Na úvod jako obvykle jedno důležité upozornění - tento článek není recenzí. Popisované zařízení nebylo podrobeno mému důkladnému testování a hnidopišskému odkrývání slabých míst. Jde o první, veskrze pozitivní dojmy s minimem kritických zkušeností. Pokud chcete znát i slabé stránky zařízení, musíte si počkat na podrobnou recenzi. Zařízení, ke kterému jsem se nachomýtl, bylo navíc předprodukční jednotkou, takže se finální verze bude od této celkem dost lišit. Proto berte veškeré informace zde uvedené s rezervou, ve finále to může být jinak.



Proto se na rozdíl od jiných preview budu věnovat především tomu, co nové zařízení nabídne po stránce softwarového vybavení než tomu, jak zařízení vypadá a jaké má parametry. Testované zařízení totiž bylo předprodukčním vzorkem v pravém smyslu slova, protože ač šlo o plně funkční model, vzhledově se zařízení z obrázku moc nepodobalo, takže jsem ani nedělal fotky. Musíte si vystačit s oficiálními snímky.




Popis zařízení


Přesto se ale na začátek u zařízení jako celku na chvíli zastavím. Vzhledem k obrovskému širokoúhlému WVGA displeji a integrované vysouvací klávesnici se samozřejmě nedaly očekávat rozměry i hmotnost kolibříka, ale na první pohled vypadá zařízení v reálu překvapivě menší, než na obrázcích, a rozhodně nepůsobí tak robustně. Pokud máte v oku HD-čko, pak vězte, že Pro2 je jen o pár milimetrů tlustší a při čelním pohledu je dokonce o něco menší. Kromě "širokáče" je velkým tahákem samozřejmě vysouvací klávesnice s pěti řádky, která nabízí luxusně velká tlačítka s mezerami (hurá;) a s jemným dvoubarevným podsvícením. Za tu krátkou chvíli jsem toho sice nestihl mnoho, ale psalo se mi na ní velmi dobře hned od první chvíle, ta velikost prostě dělá své. Pohodlnému psaní navíc přispívá i možnost plynulého naklonění displeje až o odhadem 45 stupňů, potěší i možnost automatického podsvícení klávesnice s ohledem na okolní podmínky. Na rozdíl od otočného kloubu je vysouvací mechanismus poloautomatický jako u předchozí verze zařízení, který umožní mít klávesnici pouze ve dvou krajních polohách.



Zařízení nabídne klasický procesor od Qualcommu taktovaný na 528 MHz a kombinaci 512 MB FlashROM / 288 MB RAM a i když se jednalo o předprodukční jednotku, rychlost a odezvy zařízení mne mile překvapily. Vše je totiž okamžité, spuštění programů, TouchFLO, prostě všechno, za celou dobu krátkého několikahodinového testování jsem na něco musel čekat snad jen dvakrát. Kompletní konfiguraci zde nemá smysl vypisovat, najdete ji v našem katalogu.



Integrovaný foťák je sice jen třímegapixelový, ale nabízí některé novinky. Mezi hlavní patří možnost ručně si nastavit citlivost (ISO) v rozsahu 100 - 800, samozřejmě je ale možné nechat to i na automatice. Maximální rozlišení fotek je 2048 x 1356, respektive 2048 x 1216 v širokoúhlém režimu, filmy to zvládne nahrávat ve třech formátech (H.263, H.264 a MPEG4) až do velikosti VGA, tedy 640 480 bodů. Další vlastnosti jsou již beze změny, nechybí možnost nastavení čtyř stupňů úrovně komprese, ostření na určitý bod, focení panoramatických fotek a dalších drobností. Celkově nefotí vůbec špatně, zvládne focení jak na dálku, tak nablízko, a navíc je nutné vzít v úvahu stav předprodukčního zařízení, u kterého ani nebyl doladěný firmware fotoaparátu.



Mezi další vlastnosti stojící za zmínku určitě patří gravitační senzor, po připojení speciálního kabelu možnost výstupu obrazu na televizi (TV-Out, alespoň tam byla ikonka v Nastavení), velmi kvalitní systémový reproduktor určený ke konferenčním hovorům špičkové kvality a čtveřice tlačítek pod displejem pro telefonování, návrat o krok zpět a aktivaci nabídky Start a další drobnosti, které si necháme až do recenze.
reklama