Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Dnes je "WP-Day", přivítejte Windows phones a Windows Mobile 6.5!

6.10.2009, Pavel Koza, První pohled
Tak jsme se konečně dočkali, nová verze operačního systému Windows Mobile je mezi námi. Porod byl sice velmi dlouhý, obtížný a bolestný, ale pacient přežil a nezbývá než doufat, že se bude mít čile k světu.
V tomto článku si odpustím lamentování nad tím, proč to Microsoftu trvalo tak dlouho a proč je nového jen tolik, kolik je a budu se věnovat výhradně novinkám a všem věcem kolem. Předpokládám rovněž, že se tento článek bude pár hodin či dní aktualizovat, aby informace v něm maximálně pokryly všechno důležité, co se dnes stalo i co se dnešním dnem dít začne.

Vzhledem k tomu, že díky některým nejmenovaným zdrojům byl vývoj Windows Mobile 6.5 pod drobnohledem a každý si mohl neoficiální verze systému instalovat na svá zařízení již po mnoho měsíců, nečekejte v tomto článku nějaké zásadní novinky nebo překvapení. Smyslem tohoto článku je pouze shrnout oficiální informace o uvedení nové verze systému na trh a všechny skutečnosti, které z této významné akce vyplývají.

Tento článek bude rozdělen do několika kapitol, takže pokud vás zajímají pouze konkrétní informace, nemusíte ho pročítat celý.


Windows phone a Windows Mobile 6.5


Dnešním dnem vstupuje v platnost již před časem ohlášená změna v názvosloví používané v oblasti mobilních zařízení se systémem od Microsoftu. Termín Windows Mobile, následovaný číselným vyjádřením verze, se nyní bude používat výhradně v souvislosti s operačním systémem. Pokud se bude hovořit o zařízení jako takovém, případně o platformě, bude se používat termín Windows phones. Jinými slovy, když se budete chtít někomu pochlubit novým exkluzivním mobilním přístrojem, oznámíte mu, že máte nový Windows phone (jinak řečeno telefon s Windows, ale to nezní tak cool:). Teprve pokud to budete chtít rozvést, budete pokračovat, že váš Windows phone má předinstalovaný operační systém Windows Mobile 6.5. Jasné?

Microsoft si dlouhodobě libuje ve změnách názvů a vytváření zmatků v názvosloví, tato změna ale, na rozdíl od některých dalších, nepostrádá logiku. Obzvlášť v dnešní době, kdy se díky sofistikovaným nadstavbám jako je TouchFLO 3D od HTC nebo TouchWiz od Samsungu uživatel k základnímu systému skoro nedostane, je lpění na verzi trochu přežité a z marketingového i obchodního hlediska dokonce kontraproduktivní. Jistě, čtenáři tohoto serveru s tím nemusí souhlasit, ale drtivé většině uživatelů je použitá verze systému prostě ukradená. Na druhou stranu nikdo nechce utrácet peníze za "zastaralé" věci, i když to z praktického hlediska nemá žádný vliv, takže skrytí verze Windows Mobile je celkem pochopitelný krok. Uvidíme, jak si na to uživatelé zvyknou.
reklama