Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Základní instalace a konfigurace ActiveSync

27.3.2006, Pavel Koza, návod
AKTUALIZOVÁNO: ActiveSync je v drtivé většině první aplikací, kterou si po koupi Pocket PC či Smartphone zařízení nainstalujete. Je to pochopitelné, protože bez ActiveSync je přenos dat mezi počítačem a PDA velmi komplikovaný. Samotná instalace není nikterak záludná, stačí se držet instrukcí a během několika minut je celý proces ukončen. Rovněž úvodní konfigurace se nemusíte obávat, pokud umíte pracovat se stolním počítačem, zvládnete i toto.
Popisovaná instalace se týká ActiveSync verze 3.7.1, ostatní verze se mohou trochu lišit. Pokud již máte nějakou verzi ActiveSync nainstalovánu, doporučuji ji ponechat a novou verzi instalovat přes ni. Veškeré nastavení a předinstalované programy zůstanou zachovány. Na druhou stranu máte-li s ActiveSync problémy, odinstalací původní verze rozhodně nic nezkazíte. Máte-li tedy stažený instalační soubor, můžete se pustit do instalace. Jenom podotýkám pro všechny, kteří používají "skutečný" operační systém (čti Windows NT či vyšší, rozhodně ne Win98...:), že musí být přihlášeni pod účtem s administrátorskými právy.

Následně proběhne kopírování souborů na pevný disk. Nepropadejte panice, pokud se instalace na několik (desítek) vteřin jakoby zakousne, někdy to instalátoru prostě trvá trochu déle. Pokud se nic neděje ani po 10ti minutách, restartujte počítač, poté povypínejte všechny možné antiviry, firewally a další rezidentní programy a zkuste instalaci spustit znovu. Po úspěšné instalaci byste měli vidět následující obrázek.

Tímto je proces instalace dokončen. Po zasunutí zařízení do kolébky je operační systém detekuje a vy můžete začít konfigurovat.


Konfigurace


Konfigurací se rozumí proces, kdy nastavujete parametry výměny informací mezi desktopem a PDA. Stejný postup se opakuje pro každé vaše zařízení se systémem Windows CE.
ActiveSync nabízí dva základní typy spojení. Trvalé (Standard Partnership) vytvoří trvalou vazbu mezi PDA a stolním počítačem. Bez této trvalé vazby nebudete schopni synchronizovat data aplikací, takže pokud konfigurujete spojení na vašem osobním počítači, s největší pravděpodobností si budete přát tuto vazbu vytvořit. Naopak pokud potřebujete vazbu pouze pro přenos souborů či instalaci aplikací, stačí vytvořit dočasné spojení (Guest Partnership). Na desktopu se tak o připojeném zařízení neuloží žádné informace, takže při opětovném spojení se k němu ActiveSync bude chovat tak, jako by jej viděl poprvé. My dnes budeme předpokládat, že chcete vytvořit trvalé partnerství.

Další zásadní otázka přijde hned vzápětí - chcete synchronizovat data pouze se stolním počítačem, nebo se stolním počítačem a/nebo přímo s MS Exchange serverem? V této chvíli opět předpokládám, že odpověď zní A, tedy pouze s desktopem (bez ohledu na to, jestli jsou data uložena na MS Exchange či jestli Outlook používá pro data Osobní složky). Varianta B totiž vyžaduje buď nejnovější Exchange server 2003, případně starší Exchange s doinstalovaným konektorem, což se netýká většiny domácích uživatelů. Ti firemní mají jistě zkušenou technickou podporu přímo ve firmě. A abych se přiznal, ani já s přímou synchronizací nemám moc zkušeností...

Poznámka - pokud ActiveSync pozná, že že dané zařízení již má trvalé spojení (Standard Partnership) s jiným desktopem, nabídne možnost toto spojení odstranit a vytvořit nové pouze s tímto počítačem, případně nabídne možnost synchronizovat se dvěma různými desktopy. Má to jen jednu drobnou vadu na kráse - pokud synchronizujete poštu na primárním spojení, nebudete schopni ji synchronizovat dvakrát.

Následuje obrazovka s podrobným nastavením synchronizace jednotlivých typů dat. Protože jsme ActiveSync právě nainstalovali, jsou tam pouze výchozí synchronizační moduly, další aplikace ale mohou ActiveSync využívat i pro synchronizaci svých vlastních dat. Pokud se při zvýraznění určitého typu aktivuje tlačítko Settings..., můžete synchronizaci ještě více konkretizovat. Podrobný popis všech synchronizačních možností není předmětem tohoto článku, ale určitě se k tomu vrátím. Pozor si dejte obzvláště při nastavování synchronizace emailů včetně příloh, snadno si můžete zahltit celou paměť. V každém případě však můžete experimentovat, nebo můžete celé podrobné nastavení nechat na jindy, přístup k této obrazovce budete mít i v budoucnu.

Tímto máme proces prvotní konfigurace hotov a můžeme poprvé synchronizovat (prvotní synchronizace se spustí automaticky).


Prvotní synchronizace


Prvotní synchronizace je velmi důležitá, proto ji věnujte zvýšenou pozornost.

Neděste se, pokud bude ActiveSync ukazovat mnoho desítek či stovek nesesynchronizovaných údajů - je to prostě první synchronizace, a tak je pro Pocket PC VŠE nové. Z tohoto důvodu také může synchronizace trvat o něco déle, následující synchronizace však berou na vědomí pouze změny, a tak budou výrazně kratší.

V ideálním případě synchronizujeme se zcela čistým zařízením. Pokud jsme však již některé informace na PDA zadali, ActiveSync na tuto skutečnost upozorní a nechá vás, abyste se rozhodli sami, jakým způsobem se s tím poprat. V prvním případě se provede kombinace dat z PDA i desktopu - to co je na PDA se zkopíruje na desktop a naopak. V druhém případě se vše na PDA smaže a nahradí informací z desktopu. Třetí možnost problém odloží na příště.

A tím celá úvodní synchronizace končí.


Řešení problémů


A mám tady první problém, který se mi povedlo vyřešit.
  • Pokud se vám při instalaci ActiveSync zobrazí chyba -1 (není možné kopírovat soubor wceusbsh.cat), vyjměte zařízení z kolébky a proveďte restart.
  • Pokud se vám po instalaci ActiveSync zařízení neustále připojuje jako Guest (host) a synchronizace vůbec nejde nastavit, zkuste nejdříve změnit jméno zařízení (Settings -> System -> About -> DeviceID) a proveďte softwarový reset. Pokud ani to nepomůže, podívejte se do registru na desktopu do klíče HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows CE Services na hodnotu GuestOnly. Pokud je nastavena na 1, nastavte ji na 0. A pokud ani to nepomůže, zkuste další triky na stránce Pocket PC FAQ.
reklama