Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Velká recenze zařízení XDA

1.2.2003, Pavel Koza, recenze
Pokud již dlouho toužíte po skutečně sofistikovaném kapesním zařízení kombinovaném s mobilním telefonem, začněte jásat. Po několika neúspěšných pokusech (Siemens SX45 či Trium Mondo) je zde konečně něco, co by mohlo většinu z vás uspokojit. Prodávají jej různí operátoři pod různými jmény, většinou však pod názvem XDA.
Pokud jste alespoň občasnými návštěvníky mé stránky, znáte už pravděpodobně můj poměrně kritický a nedůvěřivý přístup ke všemu novému a neobvyklému. Stejně jako jsem před léty (jako hrdý majitel handheldu HP 620 LX) byl schopen sáhodlouze diskutovat na téma "proč se Palm-size PC nikdy nemůže ujmout", byl jsem i v době nedávné naprosto přesvědčen o tom, že chystaná zařízení kombinující v sobě Pocket PC a mobilní telefon nemohou konkurovat kombinaci Compaq iPAQ a Ericsson T68 a že skončí v propadlišti dějin. Jinými slovy, rozhodně nejsem žádný vizionář:-) Když jsem se pak shodou okolností stal majitelem XDA (pravděpodobně nějaký testovací model, případně OEM výrobek určený pro operátory), po několika dnech to dopadlo stylově - iPAQ s telefonem putoval do šuplíku a já začal hledat po Internetu nějaké pěkné pouzdro pro XDA.



Abyste v tom neměli zmatek, tak pro začátek uvedu jednu důležitou informaci - XDA je vyráběno společností HTC Corporation. Ta jej pak dodá distributorům a operátorům, kteří většinou doladí detaily (potisk zařízení, dohrání některých bonusových aplikací a pod.), a začnou pod svojí značkou prodávat. Takže proto se můžete s jedním a tím samým zařízením setkat například u společnosti O2, Siemens / AT&T Wireless SX56 a dalších. Když už jsme u těch změn, XDA není tri-band, existují tedy zvláštní verze 900/1800MHz a 900/1900MHz. Protože však mají distribuci v režii právě mobilní operátoři, nemusíte mít strach, že vám zařízení koupené ve vaší zemi nebude fungovat.


Co je v krabici?


Jak jsem se již zmínil, získal jsem XDA poněkud nestandardní cestou (nemějte obavy, žádné nelegální činy v tom nejsou:-). Z toho důvodu nebylo příslušenství zcela kompletní, ale znáte to, darovanému koni... Vycházím tedy z informací, které má na svých stránkách uveden britský operátor O2. Podle něj obsahuje každá krabice následující předměty:
  • XDA
  • USB kolébka
  • ochranné kožené pouzdro s klipsem na opasek
  • stereo sluchátka s mikrofonem
  • dobíječka s dvojicí zástrček do různých zásuvek (Evropa/USA)
  • redukce pro dobíjeni XDA mimo kolébku (stejná, jako má iPAQ)
  • extra stylus
  • 1x CD-ROM
  • uživatelská příručka
  • záruční karta

Kolébka je jedna z věcí, kterou bohužel nemám. Místo toho jsem dostal klasický USB synchronizační kabel. Ten je sice praktičtější, ale přeci jen - kolébka je kolébka. Majitelé starších počítačů mohom mít radost, je možné zakoupit i kolébku se sériovým konektorem. V každém případě vypadá (alespoň na obrázku) velice bytelně, je vyrobena ze stejného materiálu jako XDA a spolu s ním tvoří poměrně pohledný pár.

Ochranné pouzdro je další věc, kterou si mohu prohlédnout jen na obrázku. A podle toho, co jsem nalezl například na stránce Tekguru.co.uk, je to velká škoda. V porovnání s ním vypadají základní pouzdra ostatních výrobců, kteří je dodávají jako součást základního vybavení, vysloveně trapně. Kvalitní kožené pouzdro s klipsem na opasek umožní snadný přístup k libovolné části zařízení, jedině otvor pro SIM kartu zůstává během vložení do pouzdra nepřístupný. Ochrana displeje je zajištěna vrchní částí pouzdra, která se přes displej přehne a ve spodní části se zajistí magnetickým patentkem.



I jako laik poznám, že dodávaná sluchátka mají k dokonalosti hodně daleko. Jedná se o klasické "špunty" do uší, které vypadají sice elegantně, ale nehrají nijak zázračně. Za účelem telefonování je přímo na kabelu upevněn mikrofon s tlačítkem pro příjem hovoru, hned pod ním je opět na kabelu miniaturní regulátor hlasitosti. Konektor pro připojení do PDA není klasický jack, ale je to jakýsi mini-jack. To brání snadné náhradě sluchátek za kvalitnější, i když na druhou stranu by bylo s klasickými sluchátky bez mikrofonu telefonování složitější. Součástí sluchátek (neboli také head-setu) je i svorka pro přichycení kabelu k oděvu. Přichycení svorky ke kabelu bohužel není vyřešeno úplně ideálně, takže jsem ji již několikrát málem ztratil.

Dobíječka je malá a praktická, díky násuvným koncovkám i vskutku univerzální. Na konci je klasický kulatý konektor pro připojení do kolébky, pokud chcete nabíjet XDA přímo, musíte použít dodávanou redukci (pokud jste někdy měli iPAQ řady 3800 nebo 3900, tak je to to samé, ale konektor má jiné zapojení).

Zbývá už jen pár drobností. Firmy, které v základu přibalí i jeden stylus navíc, jsem už vynášel do nebes až až, takže oslavné chorály pro dnešek vynechám. Doprovodné CD také nedorazilo, nicméně na něm není nic víc, než jen standardní aplikace dodávané s každým Pocket PC, takže jsem vlastně o nic nepřišel. Něco málo literatury a záruční karta seznam předmětů v krabici uzavírají.


Vzhled


Pokud se vám zdá, že je XDA tak trochu podobné iPAQům, tak máte pravdu - vždyť mají společné "biologické" rodiče:-) Firma HTC Corporation v tomto zařízení úročí své bohaté zkušenosti s výrobou zařízení do kapsy, dílenské zpracování i sestavení je na jedničku, po dobu svého používání XDA jsem zatím nepozoroval žádný problém typu prach pod dotykovou vrstvou displeje. I když se materiál, ze kterého je vyrobeno tělo XDA, hodně moc snaží vypadat jako kov, tak to kov podle mého názoru není. Kovová jsou pouze tlačítka včetně toho kurzorového.

První dojem z XDA je velice pozitivní, zařízení je příjemně štíhlé a dobře padne do ruky. Vzhledem ke svému pseudo-kovovému povrchu svádí k domněnce, že z ruky může snadno vyklouznout, což ale není pravda. Protože je po stranách zařízení pouze jedno (navíc ještě ne úplně praktické) tlačítko pro změnu hlasitosti, dá se XDA bez problémů a bez jakýchkoliv omezení držet v pravé i levé ruce.



Protože není anténa ani integrovaná, ani výklopná (jako u zařízení HP Jornada 928 WDA), je v následující tabulce uvedena výška zařízení dvakrát - jednou včetně antény, podruhé bez ní. Osobně se celkem divím, že anténa není integrovaná, podobné řešení by v kategorii mobilních telefonů v dnešní době asi neuspělo. Nejde ani tak o velikost, jako spíš o praktičnost - integrovanou anténou o nic nezachytíte, zařízení je menší a díky pokroku v technologii není ani problém s nedostatečně silným signálem v hůře pokrytých oblastech.

Pocket PC
Rozměry (mm)
Hmotnost (g)
Casio Cassiopeia E-20082 x 130 x 17.5190
Compaq iPAQ H387084 x 133 x 15.9190
Compaq iPAQ H397084 x 134 x 15.9184
F-S Pocket LOOX 60082 x 132 x 17175
HP Jornada 56884 x 130 x 18173
Toshiba e31080 x 125 x 12.4140
Toshiba e74080 x 125 x 15.2179
XDA73 x 147(129) x 18201

Z tabulky je vidět, že XDA je velice štíhlé, hmotnost je sice v porovnání s ostatními největší, ale nezapomínejme na skutečnosti, že XDA v sobě kromě klasických součástek musí mít i kompletní aparát pro GSM/GPRS.

Nyní následuje procházka po povrchu zařízení. Začneme samozřejmě přední stranou. Největší plochu zabírá displej, který papírově neslibuje žádné velké překvapení. Nad displejem je dvojice programovatelných tlačítek, standardně přednastavených pro spuštění Kontaktů a Kalendáře. Mezi nimi je otvůrek reproduktoru - ten je poměrně kvalitní, telefonování je naprosto bez problémů, hudbu zvládá trochu hůř, obzvláště při nejvyšší hlasitosti. Poslední věc, kterou nalezneme nad displejem, je polyfunkční LED dioda. Umí svítit třemi barvami (zeleně, červeně a žlutě), blikáním indikuje různé stavy, jako je dobíjení nebo upozornění na nějakou událost v kalendáři.

Pod displejem je klasický křížový ovladač s praktickými zarážkami, které zabraňují náhodnému sklouznutí prstu (což vás v některých akčních hrách může přijít dost draho:). Na levé straně od ovladače je tlačítko pro přijetí telefonického hovoru, případně pro aktivaci aplikace pro správu telefonních hovorů, na straně pravé je tlačítko pro odmítnutí či ukončení hovoru. Tato dvě tlačítka bohužel nejsou programovatelná, jsou napevno přiřazena svým funkcím. Nejvíce to zarmoutí náruživé hráče, protože jenom kurzorem se většina her hrát nedá. Kromě tlačítek je na spodu zařízení umístěn i velice citlivý mikrofon. Můj oblíbený test - záznam nějaké schůzky, kdy leží PDA uprostřed imaginárního stolu ve vzdálenosti cca 2 metrů - dopadl na výbornou, záznam byl jasně zřetelný a čistý. Zásluhu na tom má kromě kvalitního mikrofonu i utilitka AGC (Automatic Gain Control), která má na starosti automatickou regulaci hlasitosti záznamu.



Následuje okružní jízda po stranách XDA. O anténě jsme si již trochu pověděli, teď to upřesníme. Anténa je pevná, umělohmotná a v jednom jejím rohu je otvor pro uložení stylusu. I když už je situace s pokrytím mnohem lepší než před několika lety, přeci jen se občas dají najít "díry", kde je signál poněkud slabší. XDA má však velice citlivý příjem, takže problémů se signálem je minimum. Na vrchní straně zařízení je také tlačítko pro zapnutí / vypnutí zařízení. Klasický infračervený port je přesně na rohu levé horní strany. Kromě toho je na levé straně již jen jedno tlačítko pro regulaci hlasitosti, bohužel též bez možnosti jeho funkci změnit. Z vlastní zkušenosti musím bohužel konstatovat, že to tlačítko je spíš pro zlost. Každým stiskem se zvýší hlasitost o jeden stupeň, pokud už je na maximu, začne se zase od nuly. Navíc reaguje dost se zpožděním, takže se často nepodaří nastavení optimální hlasitosti na první pokus. Rozhodně by se to dalo vyřešit lépe.

Pokračujeme dál. Spodní straně dominuje konektor pro připojení kolébky, synchronizačního kabelu, případně dalšího příslušenství, a otvor pro vložení MMC/SD paměťových karet. Ano, SDIO rozhraní není implementováno, takže lze používat skutečně jen paměťové karty. Na druhou stranu, vzhledem k umístění na spodní straně by stejně použití rozšiřujících karet bylo dost nepraktické. Na spodní straně dále naleznete tři otvory. První, umístěný na levé straně od konektoru, slouží k provedení klasického resetu. Druhý, umístěný na straně pravé, je menší, a tak není tak snadné dostat se dovnitř. Výmluvný je však piktogram vedle tohoto otvoru, červená přeškrtnutá baterie hovoří za vše. Ano, jedná se o přepínač aktivující baterii, po odpojení baterie proběhne vymazání paměti a zařízení se uvede do původního stavu. Poslední otvor slouží pro připojení sluchátek s mikrofonem. Nejedná se o klasický konektor, je menší, takže obyčejná sluchátka nepoužijete.



Nakonec zbývá zadní strana. Na ní je konektor pro připojení externí baterie, několik otvorů pro její pevné přichycení, ale hlavně otvor pro vložení SIM karty. Pokud se rozhodnete vyměnit SIM kartu, postupujte velice opatrně. Součástí krytu je i mechanický detektor toho, zda je kryt otevřen, či nikoliv. Jedná se o VELICE citlivou mechanickou záležitost, mně se jí omylem podařilo poškodit, takže jsem si nakonec musel vypomoci alobalem. Domnívám se, že to není samoúčelné, podle všeho může dojít při manipulaci se SIM kartou a zapnutém zařízení k jejímu poškození.


Parametry


Dnes již nepůsobí parametry XDA příliš oslnivě. Procesor Intel StrongARM taktovaný na 206 MHz zažíval své nejlepší období před více jak dvěma roky, to však neznamená, že je jeho výkon pro klasické činnosti nedostatečný. Asi nejvíce mi na XDA vadí nedostatečná kapacita paměti. 32MB je přeci jen málo, i když vyžít se s tím dá. Paměťová karta je však naprostou nutností. Operační systém je uložen ve 32MB FlashROM, to je klasika, XDA však neumožňuje nevyužitou ROMku použít jako bezpečné úložiště dat odolné i proti dlouhodobému výpadku napájení. Jediné, co tam můžete uložit, je Kalendář, kontakty, a nakonec i nastavení připojení k Internetu. Škoda.

Jak již bylo uvedeno, papírově nejde o žádný zázrak. Technicky se jedná o transreflexní TFT displej, není extra velký (úhlopříčka viditelné části je jen 88mm), ani příliš barevný ("pouhých" 4096 barev, tedy 12 bitů), jen rozlišení zůstává klasických 240x320 bodů. Po několika měsících používání musím říct, že displej je naprosto dostatečný. Je dobře čitelný ve všech světelných podmínkách, nechvěje se ani nijak jinak nezlobí, redukovaná barevná škála není až na vzácné případy vůbec poznat. Nepříjemná je naopak absence plynulé regulace podsvícení, podsvícení může být buď zapnuté nebo vypnuté. Tato vlastnost je ještě nepříjemnější v souvislosti s poměrně slabou baterií...Ovládání dotykovým perem je přesné, pouze v rozích je nutné nepatrně víc přitlačit.

Protože je XDA ve skutečnosti PDA kombinované s telefonem, je zvuk mnohem důležitější než u klasického PDA. Kromě již popsaných problémů se sluchátky jsem na žádné jiné nedostatky nenarazil. Telefonuje se skvěle, ať už přímo nebo prostřednictvím sluchátek s mikrofonem, hovor je čistý, jasný - prostě perfektní. S poslechem hudby je to složitější, testoval jsem pouze na dodávaných sluchátkách, a tak kvalita nebyla úplně ideální, na poslech do autobusu to ale docela postačuje.

Je na čase povědět si trochu víc o XDA jako o telefonu. Telefonování je možné ve dvou režimech - bez sluchátek a se sluchátky. Z praktického hlediska je mnohem lepší telefonovat se sluchátky. V první řadě máte obě ruce volné a můžete se věnovat i jiným činnostem než jen přidržování telefonu u ucha. Stejně tak je jednodušší i ovládání hlasitosti, sluchátka mají přímo na sobě posuvný regulátor. Nakonec bych neměl zapomenout ani na estetické a hygienické hledisko - displej se časem znečistí potem z tváře a je nutné jej vyčistit. Tím netvrdím, že se s XDA nedá bez sluchátek pracovat (kromě klasického režimu je možné XDA snadno přepnout do stavu "hlasitý odposlech", kdy není nutné mít zařízení hned u ucha), ale mně to s nimi vyhovuje mnohem víc. Na tomto místě bych však chtěl vyjádřit své rozčarování nad dvěma "vlastnostmi" XDA (jiné Pocket PC 2002 Phone Edition jsem zatím neměl, takže je možné, že je to chyba HTC, ale spíš to vypadá na problém koncepce).

První, naprosto zásadní nedostatek, se týká funkčnosti tlačítka na sluchátkách. Jeho stisknutím lze přijmout hovor, ale to je také VŠE, co se s ním dá dělat! Když oželím různé frajeřinky jako je vytáčení hlasem, je zde jeden praktický problém, který uvedu na příkladu. Jedu v autě, Pocket PC u pasu, head-set na hlavě, zazvoní telefon. Tlačítkem hovor přijmu a dál se věnuji řízení. Hovor proběhne, volající se rozloučí, ale NEZAVĚSÍ! Místo jednoduchého ukončení hovoru opětovným stiskem tlačítka na sluchátkách musím XDA vyndat a hovor vypnout jinak.

Druhý problém už není tak zásadní, ale je opět nepříjemný. Pokud používáte Pocket PC jako přenosný MP3 přehrávač, určitě znáte funkci Windows Media Playeru umožňující "vypnout" displej během reprodukce, a tím šetřit baterii. Pokud vám někdo zavolá, displej se rozsvítí, hudba ztiší, vy uskutečníte hovor, hlasitost reprodukce hudby se opět zvýší, ale potom už se displej NEVYPNE. Pokud tedy chcete zachovat delší životnost baterie, musíte opět XDA vyndat a displej vypnout ručně.

Telefon je na PDA nezávislý, funguje i ve chvíli, kdy je PDA vypnuté (GSM/GPRS samozřejmě můžete vypnout také, stačí podržet tlačítko s červeným sluchátkem). Phone Edition umí některé parádičky, například pokud během hovoru vytvoříte poznámku, v hlavičce bude obsaženo datum, čas a telefonní číslo osoby, se kterou hovoříte. Se SMS zprávami se pracuje jako s obyčejným emailem, pouze místo emailové adresy vyplníte telefonní číslo do políčka Komu. Pokud je zpráva delší než 160 znaků, automaticky se rozdělí do více zpráviček. XDA samozřejmě podporuje standardní funkce sítě jako přesměrování či přidržení hovorů. Smutná zpráva pro uživatele SIM Toolkitů - tato funkce není podporována.



Nastavení GPRS trvalo na telefonu jenom několik okamžiků, všeho všudy stačilo vyplnit jenom APN poskytovatele a telefonní číslo. GPRS je sice třídy C, tedy pokud jste připojeni a někdo vám zavolá, spojení se rozpadne, a po ukončení hovoru již nenaváže. Zato s přerušovaným signálem si poradil docela obstojně, například jízda metrem, kde jsou signálem pokryté pouze stanice, byl téměř bezproblémový. Prostě se po vjezdu do tunelu stahování stránky www přerušilo, po příjezdu do stanice to však vesele pokračovalo dál.

Nakonec jsem si nechal sice neviditelnou, ale velice praktickou vlastnost XDA. Jedná se o vibrace, vlastnost známou především z oblasti mobilních telefonů. Upozornění vibrací můžete snadno přiřadit libovolné události a být tak diskrétně upozorněni bez obtěžujícího pípání.

Kromě GSM/GPRS umí XDA komunikovat i klasicky přes USB kabel. Pokud náhodou potřebujete kabel se sériovým konektorem, můžete si jej zakoupit. Stejně jako většina dalších Pocket PC zařízení rozumí i infračerveným paprskům, bohužel jen o klasické, pomalé rychlosti.

Celou tuhle nádheru musí samozřejmě napájet pořádná baterie. XDA má zabudovanou dobíjecí, ale nikoliv vyměnitelnou Lithium-Polymerovou baterii o kapacitě 1500mAh. V mém intenzívním testu vydržela téměř 4 hodiny přehrávat film ve formátu MPEG. Zapnutý GSM modul nemá na výdrž téměř žádný vliv, pokud ale telefonujete, je úbytek energie jasně patrný. Pokud vás zajímají zkušenosti z praxe, tak mi XDA vydrží na jedno nabití tak dva dny. Během té doby přehrávám MP3 skladby, vyřídím několik telefonátů, SMS zpráv, přečtu nějakou poštu, zaznamenám pár poznámek- prostě XDA plně využívám. Jestli je to hodně nebo málo - těžko říct. Každopádně se mi nikdy nestalo, že by XDA nevydrželo celý den. Na druhou stranu, v mém intenzivním testu vydrží XDA o celou jednu HODINU déle!


Možnosti rozšíření


Protože má XDA pouze 32MB operační paměti (ale pozor, již se začínají prodávat XDA i s 64MB), je paměťová karta nutností. Jediným rozšiřujícím slotem XDA je MMC/SD slot, bohužel bez plné podpory SDIO. Slot nejeví žádné problémy, po celou dobu funguje naprosto spolehlivě. Že není k dispozici i CF slot sice trochu zamrzí, ale taková "velká" karta se do XDA už prostě nevejde.

Pro situace, kdy budete delší dobu mimo elektrickou síť, si můžete zakoupit extra baterii (dobíjecí Lithium-Ionová o kapacitě 1500mAh) a jednoduše ji připevnit na zadní stranu XDA, kde je pro ni připraven konektor a zajišťovací otvory. Získáte tím zhruba dvojnásobek času pro telefonování a používání XDA.
Množstvím příslušenství se XDA již začíná vyrovnávat ostatním zařízením (snad vyjma iPAQů), můžete si vybrat z mnoha synchronizačních i dobíjecích kabelů, stylusů, držáků, pouzder, dokonce je hotova i externí klávesnice.


Software


S bonusovými aplikacemi je to dost špatné. Základem je samozřejmě Pocket PC 2002 Premium Edition, tedy kompletní softwarové vybavení včetně aplikací Microsoft Reader, MSN Messenger či Terminal Server Client. Kromě toho přímo v ROMce naleznete už jen dvě malé aplikace.



SD Backup je jednoduchá utilitka pro zálohování RAMky na SD kartu. Je skutečně naprosto triviální, na jedné záložce je tlačítko Backup spolu s údajem o potřebném prostoru na paměťové kartě, na záložce druhé je tlačítko Restore. Provedení zálohy je otázkou několika minut, před zálohováním je lepší XDA resetovat a vypnout telefon.



Druhá utilitka s názvem SIM Manager slouží pro snadnou správu telefonních čísel na SIM kartě. Po spuštění aplikace se automaticky načte seznam všech záznamů na kartě. Vy je pak snadno můžete editovat, přidávat nové, případně mazat staré. Součástí programu je i stavová obrazovka, kde se na jednom místě dozvíte souhrnné informace o kartě - od jakého je operátora, kolik se na ni vejde celkem záznamů, jak moc je zaplněná atp.



Kromě těchto aplikací je na XDA i několik speciálních apletů do Nastavení. První je společný pro všechna zařízení mající podporu Pocket PC 2002 Phone Edition, jedná se o aplet Phone. Ten umí vše, co potřebujete k nastavení vašeho XDA jako telefonu. S jeho pomocí nastavíte způsob a druh vyzvánění, zabezpečení telefonu pomocí PINu, veškeré služby jako je přesměrování hovoru, jeho přidržení či telefonní čísla pro SMS centrum a hlasovou schránku, nastavení sítě a v neposlední řadě i automatické spojení hovoru po X-tém zazvonění a nastavení hardwarových tlačítek.



Lehké změny doznal aplet pro nastavení různých druhů upozornění na určitou událost. Na XDA můžete ke každé události přiřadit i notifikaci vibrací. Zcela nový aplet nazvaný Add Ring Tone slouží, jak asi tušíte, k přidání libovolného WAVu do databáze vyzváněcích tónů. Po jeho spuštění se vytvoří seznam všech .WAV souborů, které je aplet schopen na XDA najít, poté je možné vhodné kandidáty na vyzvánění označit a po tapnutí na OK se automaticky přidají do seznamu vyzváněcích tónů. Technicky se nestane žádné kouzlo, jen se vybrané soubory klasicky zkopírují do adresáře WindowsRings.



Kromě toho je na XDA upravený aplet pro nastavení podsvícení a aplet pro ukládání informací do FlashROM paměti. Nakonec si můžete prohlédnout aplet, kterým se zapíná či vypíná automatické nastavení citlivosti mikrofonu.
reklama