Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Velká recenze zařízení HP iPAQ h2210

10.8.2003, Pavel Koza, recenze
Minulý měsíc byla spolu s uvedením nové verze operačního systému pro kapesní zařízení uvedena pěkná řádka nových Pocket PC. Zatímco nedávno recenzované zařízení HP iPAQ h1940 vychází ze staršího modelu, Pocket PC, které vám představím dnes, představuje v nabídce společnosti HP model zcela nový. Možná již tušíte, že dnes bude řeč o zařízení HP iPAQ h2210. A řekněme si to otevřeně - je o čem psát!
Kapitoly článku:
  1. Velká recenze zařízení HP iPAQ h2210
  2. Parametry
  3. Možnosti rozšíření, software, cena, benchmarky
Nevím jak vám, ale mně na zařízeních iPAQ od začátku vadila jedna věc - neexistence modelu se zabudovaným CF slotem. Sebelepší SDIO a SD karty bohužel stále plně nenahradí CompactFlash, ať už se na to díváme z hlediska omezeného výběru, nebo z hlediska ekonomického (CF karty jsou výrazně levnější). Časem jsem si vytvořil relativně velkou sbírku CF karet, jen jejich použití bylo trochu komplikované. Řešení pomocí jacketů mě moc nenadchlo, a tak jsem stále závistivě pošilhával po konkurenci, která podobnou vymoženost nabízela již delší dobu. Nakonec jsem se ale dočkal, a první iPAQ nabízející jak SD slot, tak i CF slot je na světě.

HP iPAQ h2210 představuje zcela nový model, který ve své podstatě nahradí řadu h3000. V brzké době tak bude mít HP 2 modely pro běžné uživatele (řada h1900 a h2200) a dvě řady pro firemní sféru (h5100 a h5500). Jestli to je dobrá cesta ukáže jen čas, já osobně si myslím, že mít co nejvíce různých modelů je jen ku prospěchu věci. Ale dost filozofování, hurá do práce! Za zapůjčení děkuji přímo firmě HP, a posléze i firmě Sunnysoft, u které jsem si zařízení zakoupil.



Na úvod jenom jedna poznámka - obě zařízení, tedy iPAQ h1940 a iPAQ h2210 jsem recenzoval ve stejnou dobu během jediného víkendu. Pokud se vám zdá, že jste některé fráze již nekde viděli, máte pravdu - v článku Velká recenze zařízení HP iPAQ h1940. Během tak krátké doby jsem neměl sílu jednu a tu samou věc popisovat dvěma různými způsoby, pokud se někdo cítí oklamán, omlouvám se.


Co je v krabici?


Zdá se, že extravaganci jako v případě úplně prvního iPAQ Pocket PC již odzvonilo, krabice je nezajímavá, jen barevně potištěná. A co v ní naleznete?
  • Zařízení HP iPAQ h2210
  • Li-Ion baterie 900mAh
  • Zdroj el. energie s redukcí pro přímé nabíjení zařízení
  • Kolébka s USB kabelem
  • Ochranné pouzdro
  • CD-ROM s Outlookem 2002 a bonusovými aplikacemi
  • Poukázka na 5 bodů pro iPAQ Choice Software
  • Příručka pro rychlý start
  • Záruční karta
  • Pár letáků



I když je zařízení skutečně lákavé, v této chvíli si povíme spíš o dalších věcech. S potěšením lze konstatovat, že u HP myslí hlavou, a tak zdroj elektrické energie není u každého zařízení jiný, ale naopak je už od doby Compaqu Aero stejný. Pokud jste například ve firmě či rodině věrni jedné značce, ušetříte si díky kompatibilitě zdrojů el. energie plno nepříjemností. Rejpal jako já nezapomene podotknout, že zdroj nemá vyměnitelné koncovky pro různé typy zásuvek, ale upřímně řečeno pokud někdo hodně cestuje, stejně už má kvůli ostatním spotřebičům nějakou redukci. Baterie by mohla být výkonnější, ale během testování jsem dospěl k velice příjemným zjištěním co se výdrže týká. A protože je vyměnitelná, nákupem dalších baterií si výdrž znásobíte na dostatečnou dobu.

Kolébka, jak je u HP dobrým zvykem, je elegantní a oku lahodící. Okrasný neonový nápis jako má Dell či Asus sice chybí, ale zato umožňuje dobíjet zároveň Pocket PC a jednu extra baterii. Je relativně lehká, ale na stole se ani nehne. Jen ten USB kabel by mohl být nepatrně delší, pokud nemáte desktop na stole nebo přímo pod stolem, tak můžete mít drobný problém zařízení propojit.

Ochranné pouzdro je trochu zvláštní, nejedná se o klasické pouzdro, ale o jednoduchou přehnutou kapsičku z pevného materiálu, po stranách sešitou pružnou gumou, do které Pocket PC snadno zasunete. Základní ochranu zajistí, pokud chcete víc, můžete si vybrat z obrovské nabídky pouzder dostupných na Internetu (v našich končinách je to s příslušenstvím tohoto typu horší)... Co je ale horší je to, že vnitřní švy pouzdra jsou velice ostré, a tak jsem po několika dnech měl gumu po stranách zařízení poněkud poškozenou. Na CD je pár zajímavých programů, o kterých si povíme později. I v tomto případě je součástí balíčku poukázka na 5 bodů pro server iPAQ Choice Software (řešení hodné následování). Nakonec zbývá zmínit příručku pro rychlý start, leták s vyobrazeným dostupným příslušenstvím, záruční karta a pár dalších papírů.



Když to shrnu, tak balení obsahuje vše potřebné, a možná i trochu navíc. Poněkud mi schází extra stylus, u zařízení této kategorie bych jej očekával.


Vzhled


Nebudu vám nic nalhávat, vzhledem mi tohle zařízení učarovalo! Tak malé a přitom tak výkonné... Oficiální uváděné rozměry jsou 76.4mm (Š) x 115.4mm (V) x 15.4mm (H) při hmotnosti 144 gramů. Srovnám-li to s iPAQem řady 3900, vypadá h2210 jako drobeček, i když tak křehce jako h1940 nepůsobí. V ruce se drží naprosto perfektně, s tím ale paradoxně souvisí i má jediná výtka. Po stranách jsou jakési gumové proužky, které mají napomáhat držení iPAQa. Proti nim nic nemám, ale z tohoto důvodu chybí po stranách jakékoliv ovládací prvky, na které můžete být zvyklí z jiných modelů, především tlačítko nahrávání. Samozřejmě nejde o nic, bez čeho by nebylo možné žít, ale drobná nevýhoda to (alespoň pro mne) je.



Na rozdíl od h1940 je displej bez kompromisů. Slovy reklamy - "bílá je skutečně bílá":) Celkem pochopitelně zabírá hlavní část plochy přední části zařízení. Nad ním jsou kromě loga HP dvě signalizační LED diody (zelená/oranžová a modrá), a také tlačítko pro zanutí/vypnutí přístroje. Pod displejem je klasická kombinace joypadu a čtyř konfigurovatelných tlačítek. Joypad je velice citlivý, ovládání je jemné a přesné, dost podstatný rozdíl proti joypadu u h1900. Zkoušel jsem s ním hrát několik her a neshledal jsem sebemenší problém.

Jak jsem již uvedl, po stranách zařízení není kromě gumového proužku zhola nic. Zezadu iPAQu jsou dvířka chránící otvor pro baterii a malý otvor pro soft-reset. Celkem nezvykle je zde umístěn i výstup reproduktoru, jestli to má vliv na zvukový projev si povíme později. Při pohledu zezhora narazíme na dva sloty pro přídavné karty (MMC/SD a CF Typ II), otvor pro stylus, klasický 3.5mm stereo audio konektor, infračervený senzor a malý otvor pro mikrofon. U HP asi předpokládají, že každý uživatel h2210 se neobejde bez paměťové SD karty, protože na rozdíl od CF slotu je SD slot bez záslepky. Poslední strana, spodní, obsahuje pouze kombinovaný datový a napájecí konektor.

Pocket PCRozměry (mm)Hmotnost (g)
Asus MyPal A60075 x 125 x 12.8138
Compaq iPAQ H397084 x 134 x 15.9184
F-S Pocket LOOX 60082 x 132 x 17175
HP iPAQ h194069.8 x 113.3 x 12.8124
HP iPAQ h221076.4 x 115.4 x 15.4144
Toshiba e31080 x 125 x 12.4140
Toshiba e74080 x 125 x 15.2179
XDA73 x 147(129) x 18201
reklama