Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Jak upgradovat HP iPAQ h3970 na Windows Mobile 2003?

18.8.2003, Pavel Koza, návod
Dnes asi potěším všechny, kteří mají starší zařízení, nové z nějakého důvodu nechtějí nebo si jej nemohou dovolit, rádi by využívali všech výhod WM2003, ale nejsou si jisti, jestli se jim ne úplně laciný upgrade vyplatí. Tedy - nějaké konkrétní ANO či NE nečekejte, odpověď záleží především na konkrétním případu, ale níže uvedený přehled by vám měl v rozhodování výrazně pomoci.
Celý postup byl testován na zařízení Compaq iPAQ h3970, taktéž všechny benchmarky a popisované odlišnosti se týkají právě tohoto modelu. Samozřejmě nemůžu zaručit, že například LOOX bude mít po upgrade zcela stejné parametry, nicméně dle mého soukromého názoru by měl být výkonnostní vzestup podobný. Budu se snažit získat i nějaké konkurenční Pocket PC, abych provedl srovnávací test.

Článek bude rozdělen na tři části - v první si projdeme krok za krokem celý proces upgrade, ve druhé popíšeme viditelné změny, a ve třetí si porovnáme benchmarky zařízení PŘED a PO.


Upgrade krok za krokem


Jelikož jsem dostal upgrade dřív, než byla k dispozici vypálená CD, spouštěl jsem jej přímo z disku. Celý upgrade byl v jednom 31MB spustitelném souboru. Po jeho spuštění jsem už jen následoval instrukce.























Tím by měl být upgrade dokončen. Pokud se budete držet instrukcí a nebudete "blbnout", šance na neúspěšný konec je minimální. Pokud se z nějakého důvodu rozhodnete vrátit zpět k předchozí verzi, spusťte znovu instalátor a z menu po několika úvodních obrazovkách vyberte Restore.


Vizuální rozdíly


Nejdříve se zaměřím na vizuální odlišnosti. Pokud jste tak ještě stále neučinili, rozhodně doporučuji přečíst si článek nazvaný Co je nového v Pocket PC 2003?, kde jsou všeobecné změny v systému popsány dost podrobně, nyní si je probereme jen letem-světem.

Samozřejmě že po upgradu budete mít přístup ke standardním aplikacím a souborům jako jsou dvě nová témátka pro Today obrazovku, nová hru Jawbreaker či nová verze Pocket IE, ale to všechno najdete ve výše uvedeném článku. Nás zajímá především to, co je nové kromě standardních MS věcí. Konkrétně se jedná o novou verzi aplikací iPAQ Task Manager, iPAQ Backup, iPAQ Image, Nevo, tedy jinými slovy byla drobně vylepšena každá aplikace, kterou nabízí pouze Compaq (ehm, HP). Změny však nejsou nijak markantní, spíš se jedná o vychytání drobných mušek.

Překvapivě je minimum rozdílů v Ovládacích panelech, pokud nejde o změnu přímo od Microsoftu (jako je například nový aplet Password), tak jsou všechny aplety od Compaqu beze změny. Tedy až na jednu, ale dost podstatnou výjimku, a tou je Bluetooth Manager. Upřímně řečeno - pokud BT používáte a jste trochu rozčarováni z obtížné konfigurace pod Pocket PC 2002, už ani dál nečtěte a upgradujte. Za to pohodlí s novým BT managerem to rozhodně stojí.

Celkem se dá říci, že se v této oblasti žádné překvapení nekoná, kromě skutečně výborného BT manageru a několika nových aplikací přímo od Microsoftu se jedná jen o malý krok kupředu.


Benchmarky


Benchmark je vlastně program, který provádí stejné operace na různých zařízení, měří čas, za který se dané operace vykonají, a umožní výsledky porovnat, což představuje asi jedinou možnost, jak zařízení objektivně porovnat co se jejich výkonu týká. K otestování tohoto iPAQu jsem používal vynikající program Spb Benchmark, který otestuje zařízení skutečně zevrubně po všech stránkách. Zařízení byla testována ve stejných podmínkách, ihned po tvrdém resetu, kdy jediná instalovaná aplikace byla právě ona Spb Benchmark, takže pokud to vyzkoušíte taky, měli byste se dostat více méně ke shodným výsledkům. A na co jsem tedy přišel?

Asi nejdůležitější informace - bráno z hlediska celkového výkonu získáte upgradem asi 15% navíc. Na první pohled trochu zklamání, ale pokud budete číst dále zjistíte, že jednotlivé subsystémy jsou na tom (kromě jednoho) výrazně lépe.



Největší nárůst výkonu je u hrubého výpočetního výkonu, 50% navíc je příjemným překvapením. Dalo se to čekat, protože nová verze systému je výrazně optimalizovaná pro nové typy procesorů, v tomto případě pro XScale, pokud používáte aplikace náročné na výkon, tato změna hovoří výrazně pro upgrade.



Práce se soubory je jediným místem, kde se podle benchmarku situace spíš zhoršila. Pokud se však podrobně zadíváme na jednotlivé testy zjistíme, že za tento nepříznivý výsledek může pouze JEDINÝ test, a to zobrazení obsahu adresáře, ve kterém je 2000 souborů... Nejsem schopen říci, kde je přesně problém, jestli v systému, iPAQu nebo benchmarku, ovšem je zřejmé, že tento test má na celkový výsledek obrovský vliv - všechny ostatní testy hovoří ve prospěch WM2003. V této sekci je nutné zmínit i to, že jsem testoval rychlost práce se soubory uloženými na SD kartě a iPAQ File Store, zde však byly výsledky +/- stejné.



Hráče zcela jistě potěší skutečnost, že i v této oblasti je nová verze zhruba o třetinu výkonnější.



Co se výkonu přenosu souborů přes ActiveSync týká, i zde je vidět značné zlepšení. Ovšem naprosto zásadní změna PRÝ nastane při použití USB 2.0... Já na USB 2.0 kartu do počítače ještě čekám, takže uvidíme...



Celkový nárůst výkonu se zaměřením na uživatelské aplikace je také příjemný a přesahuje 40 %.



V této tabulce naleznete vypsané jednotlivé testy a jejich výsledky. Jak je vidět, nový systém poráží starý na celé čáře, a nebýt onoho drobného zakolísání v jednom testíku, byl by rozdíl ještě markantnější.




Závěr


Koupit či nekoupit, toť oč tu beží... Doufám, že jsem vám poskytl dostatečné podklady pro vaše rozhodování. Nárůst výkonu je zcela bez diskuzí, drobné aplikace navíc potěší, a samozřejmě je zde nezanedbatelný vliv toho "mít zase něco nového", takže podle všeho počítám, že většina z vás se rozhodne pro upgrade. Cena sice není zanedbatelná, ale na druhou stranu - těch pár stovek asi většinu z vás také finančně nezrujnuje;) Pokud mohu hovořit z praktické zkušenosti, tak si dlouhodobí uživatelé h3970ky rozdílu určitě všimnou, odezvy jsou rychlejší, prodlevy kratší a celý systém se chová tak nějak lépe. Já osobně jsem problémy ses stabilitou neměl ani u Pocket PC 2002, ale někteří uživatelé ano, tak snad i oni budou spokojeni. To se snad dozvím z vašich reakcí.
reklama