Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Porovnání rychlosti komunikace přes USB

9.9.2003, Pavel Koza, článek
Nevím proč, ale z nějakého důvodu jsem si vsugeroval, že relativní pomalost komunikace mého Pocket PC s novou verzí systému Windows Mobile 2003 s desktopem je způsobena tím, že ve svém pracovním počítači nemám k dispozici nový typ USB verze 2.0. Když se mi naskytla možnost koupit za necelých 500 Kč PCI řadič se třemi USB 2.0 porty, neváhal jsem ani okamžik. Jestli vás zajímá, jestli se vyplatí investovat do nového řadiče, přečtěte si tento krátký článek.
Někteří z vás si možná pamatují doby, kdy 8MB paměti v PDAčku bylo znakem hodně tlusté peněženky a se stolním počítačem se nedalo domluvit jinak než přes sériový kabel. Ty doby jsou už ale pryč... Dnes každý řeší otázku jak dostat do kapesního počítače ty desítky megabytů multimediálních dat v co nejkratší možné době. I já jsem podlehl pokušení s tím něco udělat, a ohromen papírovými specifikacemi USB 2.0 jsem se rozhodl investovat pár stokorun do interního PCI řadiče. Na svém počítači mám, alespoň podle specifikace, USB verze 1.1, což je sice lepší než USB, které mám na svém notebooku, ale proti USB 2.0 by to měl být jen pomalý příbuzný.

Po instalaci řadiče a ovladačů do systému Windows 2000 jsem se jal testovat přenosovou rychlost pomocí skvělého programu Spb Benchmark. Nutno podotknout, že jsem testoval na osobním zařízení HP iPAQ h2210, které je plné programů, a tak mohou být reálné výsledky trochu rozdílné od toho, čeho bych dosáhl při testech úplně čistého zařízení. Mně však šlo především o to porovnat výkon různých verzí USB na jednom zařízení, takže to zas tak velký problém není. A jak jsem dopadl? No, dopadl jsem jak sedláci u Chlumce...
Ti co dávali ve škole při dějepise pozor už ví, ostatní se to dozví v následujících grafech.





Jak sami vidíte, rozdíl mezi USB 1.1 a USB 2.0 je celkem zanedbatelný. Zajímavé snad je, že USB 2.0 je o trošku pomalejší než USB 1.1, podle selského rozumu by to mělo být naopak. Ovšem rozdíl mezi USB a USB 1.1 už je dost značný a myslím si, že na vině NENÍ rychlost notebooku (je to 600MHz Pentium III), ale právě onen pomalý USB port. A že je čtení z paměti rychlejší než zápis, to snad už nikoho nepřekvapí.


Závěr


Co k tomu říci závěrem? Tak v prvé řadě bych výsledky nepřeceňoval. Že nebyly získány v nějaké laboratoři, ale za běžného provozu může znamenat, že se od skutečnosti mohou více či méně lišit. Stejně tak jsem netestoval několik různých USB karet jedné verze, ale vždy pouze jedinou, kterou mám k dispozici. Na druhou stranu si nemyslím, že bych dělal něco vysloveně špatně, takže úplně mimo ty výsledky taky nebudou.

Porovnáním i s testy ostatních webů jsem tedy dal dohromady následující závěr: pokud jste schopni zkopírovat soubor o velikosti 1MB mezi Pocket PC a desktopem za méně než 10 vteřin (což odpovídá rychlosti vyšší než 100KB/s), kupovat rychlejší USB kartu by byly s největší pravděpodobností vyhozené peníze - vyšší rychlosti brání hardware PDA. Pokud však čas kopírování přetáhne přes půl minuty, koupí karty s rychlejším USB si podle mě polepšíte. V každém případě budu rád, když mi k tomu napíšete svůj názor.
reklama