Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Recenze Socket Bluetooth GPS Receiver

25.9.2003, Pavel Koza, recenze
Většina z vás si firmu Socket spojí s velice kvalitními (a také velice drahými) kartami typu CompactFlash, SecureDigital nebo PC Card. Já sám mám od Socketu Wi-Fi a 10/100Mbit LAN kartu a jsem s nimi velice spokojen. Celkem nedávno Socket představil Bluetooth GPS Receiver, který se s Pocket PC nespojí kabelem, nýbrž bezdrátově přes Bluetooth. A právě o tomto zařízení bude dnešní recenze.
Není to tak dávno, co jsem neměl o kapesních počítačích ani potuchy. Jako dítko školou povinné jsem míval dost volného času, což o prázdninách platilo dvojnásob. Oblíbenou kratochvílí pro městské děti byl tzv. "pionýrský tábor" - třítýdenní pobyt v přírodě mimo dosah milujících rodičů. Kromě jiných dovedností jsme se tam učili i prostorové orientaci - buzola a mapa byly nezbytnými pomůckami každého zkušeného táborníka. Od chvíle mého posledního pobytu v takovém zařízení však uplynulo hodně času, spousta věcí se změnila.... Slovo "pionýrské" se už nepoužívá a v rukách malých táborníků zámožnějších rodičů se místo buzol pomalu začínají objevovat malé černé krabičky s nápisem GPS.


Co znamená zkratka GPS


Pokud vám zkratka GPS nic neříká, pokusím se vám v tomto odstavci přiblížit, o co se vlastně jedná. Nejsem žádný GPS guru, takže půjde skutečně jen o základní informace získané vesměs ze stránky Pocket GPS - jakýkoliv podrobnější článek sepsaný někým z vás však milerád na ce4you publikuji. Ale zpět k věci - zkratka GPS znamená Global Positioning System. Jedná se o technologii, která vám ve spojení s vhodným zařízením pomůže zjistit přesný čas, ale především pozici bez ohledu na místo, čas či povětrnostní podmínky. Nad hlavami vám totiž kromě jiného krouží 24 (možná víc, informace se rozcházejí) satelitů, které neustále vysílají signál o své poloze a přesný čas zajištěný atomovými hodinami přímo na jejich palubě. Pokud máte odpovídající zařízení a přímou viditelnost na alespoň tři různé satelity, můžete během okamžiku zjistit nejen přesný čas, ale i svoji polohu s přesností +/- pár metrů; vidíte-li satelity 4, dozvíte se i svoji nadmořskou výšku. Tuto legraci má, stejně jako mnoho dalších užitečných věcí, na svědomí americké Ministerstvo obrany (Department of Defence - DoD), které také celý provoz a vypouštění satelitů platí. Z počátku byla tato technologie určena pouze pro vojenské účely (informace byly šifrovány), později se v omezené míře informace zpřístupnily i civilistům (data se přestala šifrovat, ale obsahovala náhodnou chybu, takže se přesnost pohybovala +/- 100 metrů). Tento "korekční mechanismus" byl odstraněn teprve nedávno, v současné době byste tedy měli dostávat výsledky s přesností 10-25 metrů (tedy pokud zrovna nejste americký či spojenecký voják, ti mají přeci jen lepší informace:).



To je tak v kostce to úplně nejzákladnější, co se o GPS dá říci. Ovšem málokterý uživatel bude spokojen s tím, že mu PDA oznámí, že se právě nachází na 52°15'12" severní šířky a 15°36'48" východní délky. To pravé pohodlí nastává teprve v kombinaci s nějakou mapou, kde vám ovládací software přímo vyznačí vaši přesnou polohu. Na Pocket PC existuje map hned několik, ovšem alespoň co se naší vlasti týká, zdaleka nejlepší je aplikace Pocket KiM od společnosti Tranis s.r.o. Druhý problém je technický - jak dostat informace z GPS do PDA. Možnosti jsou všehovšudy tři - buď máte GPS ve formátu nějaké CompactFlash či jiné karty, nebo připojíte externí GPS sériovým kabelem, a nebo (jako v tomto případě) informace poputují vzduchem pomocí technologie Bluetooth. A právě o jednom výrobku ze třetí kategorie bych vám chtěl dneska povědět. Za jeho zapůjčení bych rád poděkoval společnosti Moravia Consulting, která je distributorem veškerého příslušenství vyráběného společností Socket.


Co je v krabici?


Co je v originálním balení jsem musel zjišťovat, protože ke mně se tato GPSka dostala v krabici neoriginální. V první řadě v ní najdete samotný GPS receiver, který mne překvapil především svými rozměry. Na obrázcích jsem jej vždy viděl pouze samostatně, bez možnosti porovnání, takže jeho skutečné rozměry 50 x 90 x 16 mm a velice nízká hmotnost předčily mé očekávání. Pokud si zařízení prohlédneme blíže, najdeme na něm tři LED diody (jedna signalizuje stav baterie, druhá aktivitu BT a třetí ukazuje stav "zaměřeno" a "nezaměřeno"), přepínač vypnuto/zapnuto, napájecí konektor, konektor pro externí anténu (MCX konektor - sameček), a nakonec i poutko pro ty, kteří by chtěli blikající krabičku nosit třebas na krku. Každé elektronické zařízení samozřejmě potřebuje nějakou tu baterii. V tomto případě mělo zařízení integrovanou Li-Ion baterii o kapacitě 800mAh, podle všeho tedy budou existovat minimálně dvě verze - na webu Socketu je popsána verze 650mAh. Udávaná délka provozu 6 hodin je ověřená praktickými testy, v mém případě to vyšlo dokonce ještě lépe. Pokud máte zájem o bližší technické informace, přečtěte si tuto specifikaci - Technická specifikace Socket BT GPS :: Anglicky (119,8 KB)



Následuje příslušenství. Pokud není nošení na krku váš styl, připravil pro vás výrobce elegantní kožené pouzro, ve kterém bude vaše GPSka jako v bavlnce. Baterii musíte samozřejmě nějak dobíjet, a tak je v dodávce i... moment, kde je nabíječka? Áááá, už vím. Kdybych si nejdříve přečetl manuál, ušetřil bych si spoustu času a zbytečných dotazů:) Klasická dobíječka NENÍ ve standardním balení obsažena. V dodávce je pouze dobíječka pro 12V zásuvku v autě, která je schopná napájet jak GPSku, tak i většinu nových Pocket PC. A tím se vlastně vysvětluje i zbytek - GPS je možné dobíjet i klasickou dobíječkou, kterou jste dostali například k iPAQu či Aximu, připadně další, která má shodný konektor a parametry 5V, 1A a plus uprostřed konektoru. Nakonec zbývá zmínit i stručný manuál, kde se dozvíte pár základních informací, ale především jedno veledůležité číslo 0183.




Instalace a konfigurace


Nejdříve jsem testoval se zařízením HP iPAQ h2210 s WM2003. Po prvním zapnutí GPSky se rozsvítily dvě ledky - zelená a modrá. Zelená po chvilce začla blikat, což znamenalo, že se již "zaměřila". Dle manuálu má tato akce trvat něco mezi 10 - 80 vteřinami podle toho, v jakém stavu se GPSka nacházela před vypnutím. Pokud jsem měl volný výhled na oblohu, netrvalo mi zaměření nikdy déle než 30 vteřin. Následně jsem se začal zařízení učit komunikaci s iPAQem. I tato akce proběhla naprosto bez problémů, zařízení bylo detekováno jako BTGPS 152ACB nabízející jedinou službu Sériový port. Následné spárování bylo otázkou okamžiku, jediné, co jsem musel vědět, je napevno nastavený passkey, který má hodnotu 0183 (kde já jen tohle číslo viděl;). Pak už jen zbývalo v programu PocketKiM vybrat COM8 jako port pro komunikaci s GPS, a za pár vteřin se ukazatel na mapě přesunul přesně do míst, kde jsem stál.
Dále jsem zařízení testoval s iPAQem h5450 s Pocket PC 2002, a ani tady jsem nenarazil na sebemenší problém. V principu by měla tato GPSka pracovat s libovolným PDA, jehož Bluetooth má sériový profil, tedy umí komunikovat přes sériový port. Pak již stačí metodou pokus / omyl vybrat v navigačním systému správný COM port a je to.


Praktické zkušenosti


Socket GPS jsem měl na testování zhruba 14 dní, přičemž skutečně intenzivně jsem ji používal asi 3 dny. V kombinaci s již zmiňovanou aplikací PocketKim se jedná o velice sofistikovaný navigační systém, se kterým se při svých cestách naší republikou rozhodně neztratíte. Přesnost byla vynikající, udávaná rychlost při jízdě autem taktéž. Testoval jsem v autě (v osobním autě bylo vcelku jedno, kde je GPSka položena, tedy pokud si na ni zrovna někdo nesedl), funkčnost však byla zajistěna i ve chvíli, kdu jsem ji měl v koženém pouzdře u pasu a přes to ještě tlustý svetr. Vlastně už mě ani nenapadá, co více ze zkušeností s touto GPSkou říci - malá černá krabička, která 100% plní svoji funkci. Budete-li mít nějaké konkrétní dotazy, rád se je pokusím zodpovědět v diskuzi.

Zbývá nalézt odpověď na poslední otázku - vyplatí se mi nákup tohoto zařízení? Protože cena je to, co vaše případné nadšení minimálně na chvíli trochu zchladí. Socket GPS se prodává za cenu něco přes 11 tisíc korun včetně daně, což je zhruba dvakrát víc, než zaplatíte za GPS ve formátu CompactFlash. Na druhou stranu má oddělené řešení své výhody - získáte výrazně delší životnost na baterie a s PDA se lépe manipuluje. Závěrečné hodnocení naleznete níže v rámečku.

Pokud byste si chtěli zařízení zakoupit, můžete tak učinit například v Sunnysoftu.
reklama