Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

iPAQ Pocket Camera ve formátu SD karty (první informace)

30.9.2003, Pavel Koza, aktualita
Pokud máte zařízení obsahující pouze SDIO slot, je okruh použitelných IO karet velmi omezený. Několik jich sice existuje, ale velký výběr v této oblasti rozhodně není. Proto je každá další SDIO karta očekávána s napětím a uvedení na trh je rovno téměř svátku:) Pro majitele iPAQů s SDIO slotem HP brzo nabídne zajímavé příslušenství, které jim umožní zvěčnit nezapomenutelné okamžiky v digitální podobě. Ano, řeč bude o digitální kameře pro SD slot!
Asi se shodneme na tom, že se digitální fotografie pomalu ale jistě ujímá vlády nad klasickou fotografií. Mít digitální fotoaparát v mobilu je dnes minimálně v některých skupinách obyvatel společenská nutnost, a tak se "fotografové" stávají i z těch, kteří by na klasický fotoaparát ani nesáhli. Ovšem co si budeme povídat, kvalita integrovaných a jiných mini řešení dost pokulhává a tisknout fotografii na papír kupříkladu z Nokie 7650 či Eurotelího Smartphone by mohl snad jen... no ani ten ne.



Pokud je pro vás fotografie z mobilu nepřijatelná, ale zase se vám nechce všude s sebou tahat klasický digitální fotoaparát, možná je foťák ve formě SD karty tím pravým řešením. Miniaturní fotoaparát z dílny HP by měl mít rozlišení 1280 x 1024 (jinými slovy 1.3 MPix) při rozměrech pouhých 65 x 50 x 20mm a hmotnosti 31g! Optický zoom by byl při těchto rozměrech skutečně unikátem, bohužel se musíme spokojit pouze se čtyřnásobným digitálním zvětšením. Vysokou kvalitu fotografií zajišťuje technologie převzatá z klasických digitálních fotoaparátů HP Photosmart. Kromě klasických statických obrázků je fotoaparát schopen i záznamu obrázků pohyblivých, a to v maximálním rozlišení 320 x 240 bodů. Objektiv kamery je otočný o 180 stupňů, takže můžete snímat nejen to, co se děje před vámi, ale i to, co se děje za vámi.



Co ovšem tuto kameru výrazně odlišuje od ostatních je především softwarové vybavení. Díky několika vzájemně se doplňujícím aplikacím jak pro iPAQ, tak i pro stolní počítač je organizace, přesouvání, e-mailování, prohlížení, tisk a další činnosti s tím spojené jednoduché i pro "běžného uživatele". Velice užitečná bude například utilitka, která po každém připojení se k desktopu vyhledá na zařízení všechny nové fotografie a odešle je do předem definovaného adresáře na stolním počítači.

O ceně se zatím může pouze spekulovat. Protože se ale jedná o technologickou novinku, nebude asi nejnižší... Kolik peněz byste byli ochotni za tuto IO kartu utratit můžete sdělit lidstvu v anketě.

V průběhu dne bych snad měl dostat pár fotek pořízených přímo touto kamerkou, což bude mít 100x větší vypovídací hodnotu než 1000 slov, takže vydržte.
reklama