Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Jak upgradovat Compaq iPAQ h3870 na Windows Mobile 2003?

21.10.2003, Pavel Koza, návod
Upgrade pro Compaq iPAQ h3870 byl pro mne osobně zajímavý především z toho důvodu, že toto zařízení nemá procesor XScale, nýbrž starší Intel StrongARM, takže jsem sám byl velice zvědav na to, jak si upgradované zařízení vlastně povede. Samotný postup upgrade je kvůli staršímu hardware trochu komplikovanější, než tomu bylo u h5450 či h3900, takže článek rozhodně stojí za přečtení.
Společnost HP splnila svůj slib a po upgradech pro iPAQy h5450 a h3900 představila upgrade i pro řadu h3800. Jak již bylo uvedeno v podtitulu tohoto článku, kvůli staršímu typu procesoru se nedá předpokládat, že bude výkonnostní vzestup nějak výrazný, takže se nabízí otázka, zda má vůbec smysl za tento upgrade utrácet peníze (ovšem zdání někdy klame, takže radši nebudu předbíhat). Na tuto a další otázky se pokusím odpovědět v následujícím článku. Závěrem bych chtěl velice poděkovat uživateli Zipiik, který mi laskavě zapůjčil své osobní zařízení Compaq iPAQ h3870, a tim vlastně umožnil vznik této recenze.

Článek bude rozdělen na tři části - v první si projdeme krok za krokem celý proces upgrade, ve druhé popíšeme viditelné změny, a ve třetí si porovnáme benchmarky zařízení PŘED a PO.


Upgrade krok za krokem


Tento upgrade je oficiální upgrade distribuovaný společností HP, nicméně jsem neměl k dispozici originální CD, aktualizační soubory byly vypáleny na obyčejném CD. A proč píšu soubory? Protože existují dva upgrady, jeden pro model bez Bluetooth, druhý s Bluetooth. Tak proto:) Na instalační soubor stačí dvakrát kliknout a může se upgradovat.













Následně se provede test zařízení, jestli jsou splněny požadavky a jestli jste zvolili správný typ spojení. Pokud ne, instalace selže a budete ji muset spustit znovu od začátku.









Pokud neumíte anglicky, postup je následující: Vyndat iPAQ z kolébky, současně stisknout a držet tlačítka 2, 4 a napájení. Za současného držení těchto tří tlačítek stisknout tlačítko reset, tlačítka stále držet do chvíle, kdy se na obrazovce objeví Remote USB Upgrade. V tomto stavu pak iPAQ vraťte zpět do kolébky a počkejte, až se znovu spojí.





Vyndat iPAQ z kolébky, stisknout současně tlačítka 1 a 4. Za současného držení těchto tlačítek stisknout a DRŽET reset do chvíle, kdy se obraz jaksi "rozpadne". Potom počkat asi 60 vteřin a vložit iPAQ do kolébky (měl by automaticky naskočit). Hned poté zase vyndat a provést základní konfiguraci. Nakonec naposledy vrátit do kolébky.



Ani tento upgrade se nechoval nijak nestandardně, při dodržení všech instrukcí byste ani vy neměli narazit na nějaké problémy. Takže přeji hodně štěstí.


Vizuální rozdíly


Nyní se zaměřím na vizuální odlišnosti. Změny v systému přímo od Microsoftu jsou podrobně popsány v článku Co je nového v Pocket PC 2003?, v tomto popisu se jim proto nebudeme věnovat. Jenom podotknu, že je na zařízení instalována Premium edition, což znamená, že aplikace typu MSN Messenger, Terminal Servies Client či MS Reader jsou v ROMce. Naopak si povíme o změnách, které provedl přímo Compaq.

Pokud používáte hojně Bluetooth, zcela nový Bluetooth Manager je silným důvodem pro upgrade. Je to stejný manager, který najdete u novějších iPAQů, vyrobila ho firma Widcomm, a je skutečně vynikající. Samozřejmě mě zajímalo, jestli je i na tomto upgrade problém s padáním BT, ale půlhodinové bezproblémové spojení přes GPRS k Internetu snad dokázalo, že tomu tak není.

Pokud častěji používáte iPAQ Safe Store, asi vás nepotěší, že se z původních 6.5 MB smrsknul na 2.5 MB, ale to je daň za více aplikací v ROMce. Stejně jako u h3900 není ani u h3800 možnost zapnout rozmazávání písma ClearType přímo v apletu Screen. Další změny jsou už jen kosmetické (změna umístění polí ve formulářích a pod.), takže pokud to shrnu, tak se kromě BT Manageru a výchozích změn od MS žádná revoluce nekoná (ale o tu tady ani nešlo, že:).


Benchmarky


Benchmark je vlastně program, který provádí stejné operace na různých zařízení, měří čas, za který se dané operace vykonají, a umožní výsledky porovnat, což představuje asi jedinou možnost, jak zařízení objektivně porovnat co se jejich výkonu týká. K otestování tohoto iPAQu jsem používal vynikající program Spb Benchmark, který otestuje zařízení skutečně zevrubně po všech stránkách. Zařízení byla testována ve stejných podmínkách, ihned po tvrdém resetu, kdy jediná instalovaná aplikace byla právě ona Spb Benchmark, takže pokud to vyzkoušíte taky, měli byste se dostat více méně ke shodným výsledkům. A na co jsem tedy přišel?

Zásadní informace přichází hned na začátku - bráno z hlediska celkového výkonu si i h3800 polepšila, i když jen asi o 9%. Stejně jako v ostatních testech však na tom jednotlivé subsystémy mohou být výrazně lépe.



Zlepšení je i ve výkonu procesoru a výpočetních schopností zařízení, a to dokonce výrazně nad očekávání. Není to sice 50% zlepšení jako v případě zařízení s XScale, ale 30% navíc jsem nečekal ani náhodou. Zdá se, že Microsoft kód zoptimalizoval nejen pro novější ARMy, ale že se snažil globálně. A snažil se úspěšně! Co mi přijde těžko uvěřitelné je to, že upgradovaná h3800 je více méně STEJNĚ rychlá, jako h3900!!! Ptal jsem se na to i tvůrců benchmarku, a ti mi sdělili, že rozdíl mezi StrongARM a XScale procesorem není alespoň co se výkonu týká vůbec tak propastný, jak by se z uváděných megaherzů mohlo někomu zdát.



Zhoršený výkon v práci se soubory se dal očekávat, za všechno může jeden jediný test... Všechny ostatní testy jsou na tom lépe.



Grafický výkon se nezměnil, rozdíl 1% je nepodstatný. I když proti h3970 je to pořád výrazně horší výsledek.



Rychlost přenosu přes ActiveSync byla dalším velice příjemným překvapením, nejen že se po upgrade zvětšila přibližně o 30%, ale navíc je v porovnání s h3900 téměř trojnásobná!



Pokud se podíváme na celkový výkon zařízení z uživatelského hlediska, tedy včetně zabudovaných aplikací, je nárůst výkonu zřetelnější. Co je ale skutečně neuvěřitelné je to, že v tomto indexu poráží jak upgradovanou h3970, tak i upgradovanou h5450. A to dokonce nikoliv těsně, nýbrž relativně velkým rozdílem!!!



V této tabulce naleznete vypsané jednotlivé testy a jejich výsledky. Je vidět, že nový systém je skutečně propracovanější, a tak starší systém celkem výrazně převyšuje.




Závěr


Abych řekl pravdu, jsem výsledkem mých testů velmi mile překvapen. Čekal jsem sice, že by výsledky nemusely být špatné, ale skutečnost mne skutečně vyrazila dech. Obzvlášť zajímavé je srovnání všech tří upgradovaných iPAQů, kdy teoretický outsider je na tom lépe než teoretický favorit. V každém případě si dovolím uživatelům h3870 jako prvním nákup upgrade skutečně upřímně doporučit.
reklama