Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Velká recenze zařízení HP iPAQ h4150

29.10.2003, Pavel Koza, recenze
Jak roste objem prodejů Pocket PC zařízení, zvyšuje se frekvence vydávání nových modelů. Zdaleka nejpilnější je v tomto ohledu společnost HP, která v poslední době uvádí nový model jednou za tři měsíce. Po řadách 1900, 2200 a 5500 přichází na řadu zcela nová série pod názvem 4100, která nabízí vynikající komunikační schopnosti v miniaturním těle. Tato recenze se bude týkat zařízení h4150, a pokud vás zajímá, jak si tento mrňous vedl v porovnání s robustní h5550, neváhejte a čtěte.
Když jsem nedávno recenzoval zařízení hp iPAQ h5550, posteskl jsem si, že vynikající výkon je bohužel skryt v nadprůměrně velkém oblau. Co naplat, končí rok 2003 a průměrná hmotnost Pocket PC uždávno není 200 gramů... Netrvalo však dlouho a na stůl se mi dostal zcela nový model, který má parametry h5550, ale rozměry h1940. Jmenuje se HP iPAQ h4150 a brzo se začne prodávat i v naší republice. Že tomu nevěříte? Tak čtěte:) Za zapůjčení děkuji přímo firmě HP, která mi umožnila otestovat zařízení ještě před oficiálním uvedením zařízení do prodeje.



Ještě pro úplnost je třeba dodat, že HP v řadě h4000 v současné době kromě právě recenzovaného zařízení nabízí i model h4350, který jako první iPAQ vůbec obsahuje integrovanou klávesnici! Bohužel, alespoň v naší malé zemičce se zatím jeho uvedení neplánuje... Já se jej však pokusím sehnat a zrecenzovat, protože se jedná o natolik výjimečný model, že si to prostě nemůžu nechat ujít.


Copak to máme v krabici?


S barevně potištěnou krabicí se nemá smysl zdržovat, stejně po rozbalení skončí někde na skříni či ve sklepě. Nejdříve z ní ale pravděpodobně vyndáte veškerý obsah. Nicméně jedna věc za zmínku přeci jen stojí - na vnitřní straně víka je výrazné varování uživatelům, že je nejdříve nutné nainstalovat ActiveSync, a teprve poté připojit Pocket PC k počítači. Vzhledem ke své velikosti a barvě se nedá přehlédnout, a i kdyby se to někomu povedlo, stejné varování je i na pásce, která obepíná USB kolébku.



  • Zařízení HP iPAQ h4150
  • Li-Ion baterie 1000mAh
  • Zdroj el. energie s redukcí pro přímé nabíjení zařízení
  • Synchronizační USB kolébka s pozicí pro extra baterii
  • Ochranné pouzdro
  • Extra stylus
  • CD-ROM s Outlookem 2002 a bonusovými aplikacemi
  • Příručka pro rychlý start
  • Záruční karta
  • Leták s nabídkou příslušenství
  • Další písemnosti, které stejně nikdo nečte



Kromě zařízení, které si představíme později, je v krabici plno dalších zajímavých věcí. Baterie je dodávaná vedle, což mimo jiné znamená, že je vyměnitelná. Jak je u HP zvykem, zdroj elektrické energie je jednodílný, konektor na konci můžete přímo zasunout do USB kolébky, případně přes redukci přímo do zařízení.



Velice zajímavá je kolébka. Zapomeňte na stříbrné futuristické modely, přichází futuristický model v šedé barvě:) Asi nemá smysl hledat výrazy, kterými by se kolébka dala popsat, raději si prohlédněte obrázky. Pokud přemýšlíte nad tím, k čemu je díl ve tvaru "L", tak je to redukce do prostoru pro nabíjení extra baterie. Kolébka je univerzální pro celou řadu h4000, proto je připravena na celkem 4 různě kapacitní akumulátory. A "divný" sklon kolébky oceníte ve chvíli, kdy budete chtít manipulovat s externí baterií tak, aby iPAQ v kolébce nebyl vůbec ovlivněn. Stejně tak (alespoň pokud mne paměť neklame) je to první kolébka pro iPAQ, která má oddělitelný USB kabel. K tomu není co dodat, rozhodně je to praktičtější než když je kabel napevno ke kolébce přidělán. Nehledě k tomu, že je použit standardní USB A-B kabel, takže pokud vám nevyhovuje délka dodaného kabelu, za levný peníz si pořídíte delší.



iPAQ jako kapesní zařízení samozřejmě málokdo používá jen na jednom místě. Aby se vám při přenášení nepoškodilo, najdete v krabici i ochranné pouzdro. Je stejné jako u h2210, což mě v první chvíli trochu zarazilo - kvůli jeho ostrým hranám se mi h2210 během pár týdnů poškrábala na gumových bočnicích. Protože ale h4150 žádné takové vymoženosti nemá, podobné nebezpečí zde nehrozí. Potěšující je i skutečnost, že HP přibalil i druhý stylus.

Jako poslední jsem si nechal CD a různé písemnosti. Na CD najdete jako obyčejně několik základních a několik bonusových aplikací, mezi písemnostmi je uživatelská příručka, záruční informace, leták s příslušenstvím a EULA.

Sečteno a podtrženo, v krabici je úplně vše, co si k takovému zařízení můžete přát. A pro obzvláště náročné zákazníky je k dispozici nepřeberné množství dalšího příslušenství, které si (samozřejmě za peníze) můžete dokoupit.


Vzhled


Je příjemné sledovat, jak se stále vyšší výkon daří vměstnávat do čím dál tím menších krabiček. Pokud jste někdy viděli (nebo vlastnili) zařízení iPAQ h1915 či h1940, pak vězte, že h4150 se liší skutečně jen nepatrně - rozměry h4150 jsou 70,6 x 113,6 x 13,5 milimetrů (tedy téměř identické s h1900), hmotnost 132 gramů znamená asi 10% navýšení. Stejně jako zařízení z řady h1900 vypadá nesmírně elegantně a křehce, ale nebojte se, z cukru není - tělo přístroje je s největší pravděpodobností z odolného plastu. Pokud srovnáme oba modely, h4150 se liší trochu jiným uspořádáním přední části zařízení, umístěním infraportu a tlačítka pro záznam zvuku, a v neposlední řadě i barvou středního a zadního dílu.



Chceme-li zařízení popisovat detailně, jako obyčejně začneme přední stranou s displejem a ovládacími tlačítky. Displej samozřejmě zabírá největší část přední plochy. Nad ním nalezneme tlačítko pro vypnutí a zapnutí zařízení a dvojici LED diod, po každé straně tlačítka jednu. Ta levá umí blikat zeleně a modře, indikuje tedy aktivitu Bluetooth a Wi-Fi. Ta pravá umí naopak blikat zeleně a oranžově, je tedy určena pro zobrazení stavu nabíjení a určitých druhů upozornění. Pod displejem je jeden čtyřsměrový čtvercový ovladač s odděleným akčním tlačítkem uprostřed, po obou stranách je pak dvojice plně konfigurovatelných programových tlačítek - na levé straně to je Kalendář a Kontakty, na pravé Pošta a iTask. Příjemná je možnost zablokovat tlačítka tak, aby se jejich stisknutí při vypnutém zařízení ignorovalo. Na zadní straně nic zajímavého nenajdete, snad jen kryt baterie.



Nahoře je klasický 3.5mm stereo konektor na sluchátka, otvůrek pro mikrofon, SD / MMC slot zakrytý falešnou kartou, a nakonec i otvor pro stylus. Možná vás zmate absence anténky pro Wi-Fi - nebojte se, je integrovaná. Na levé staně najdete tlačítko pro záznam zvuku (též konfigurovatelné) a malý otvor pro provedení softwarového resetu. Na opačné straně není zhola nic zajímavého, pouze pojistka proti nechtěnému otevření krytu baterie. Nakonec zbývá zmínit spodní stranu zařízení, kde kromě klasického datového 22-pinového konektoru (který je navíc plně kompatibilní s řadou h2000, h3000 (tedy konkrétně h3800 a h3900) a h5000, takže můžete bez problémů používat různé příslušenství) najdete i trochu nezvykle umístěný infračervený port.

Pocket PC
Rozměry (mm)
Hmotnost (g)
Asus MyPal A60075 x 125 x 12.8138
Compaq iPAQ H397084 x 134 x 15.9184
F-S Pocket LOOX 60082 x 132 x 17175
HP iPAQ h194069.8 x 113.3 x 12.8124
HP iPAQ h221076.4 x 115.4 x 15.4144
HP iPAQ h415070.6 x 113.6 x 13.5132
HP iPAQ h555084 x 138 x 15.9206.8
Toshiba e31080 x 125 x 12.4140
Toshiba e74080 x 125 x 15.2179
XDA73 x 147(129) x 18201


Parametry


O důvodech lze jen spekulovat, nicméně na rozdíl od h1940 je v tomto zařízení opět použit procesor od Intelu, konkrétně Intel PXA255 zvaný též XScale. Jeho frekvence je maximální, tedy 400MHz. Výkon procesoru není možné softwarově měnit, alespoň ne pomocí utility přímo od HP. Pro ukládání dat a aplikací slouží 64MB operační paměti (k dispozici je však pouze 56.77MB), operační systém je uložen v 32MB FlashROM. I zde je k dispozici část FlashROM ve formě iPAQ File Store, jeho kapacita je 2.85MB, takže o ta nejdůležitější data nemusíte mít strach ani v případě totálního vybití baterie. Jen pro zajímavost uvedu, že výrobcem flash paměti není Intel, ale firma M-Systems. Na tom není nic moc zvláštního, kromě toho, že je podle benchmarků tato paměť 2.5x rychlejší než například u h2210! A to už je rozdíl, který stojí za změnu. A když už je v systému možnost ukládat data do FlashROM paměti, nabízí tento iPAQ jako první iPAQ vůbec utilitku pro formátování této paměti. Možná se vám to zdá trochu zbytečné, ale někteří uživatelé hlásili s FlashROM diskem problémy, a formát takového místa není úplně jednoduchá záležitost.



Nyní si povíme o displeji. Z technického úhlu pohledu se jedná o displej transflexního typu, úhlopříčka 88,9 milimetrů. Rozlišení je standardních 240 x 320 bodů, počet barev 65 tisíc. Displej má bohužel dost společného s displejem h1940, takže bych k němu měl drobné výhrady. Kromě relativně širokých černých okrajů (přibližně o 1mm širší na každé straně porovnáno s iPAQem h1915) je to žlutý nádech, který je patrný obzvláště při "spodním" pohledu. Čím kolměji se však na displej díváte, tím méně je žlutý nádech patrný; pokud na displej koukáte kolmo (což předpokládám), žlutý nádech mizí téměř úplně. S největší pravděpodobností se jedná o "vlastnost" tohoto typu podsvícení, na kterou si asi v případě HP budeme muset zvyknout:( Na obranu HP je ale nutné říct, že v praxi to nehraje téměř žádnou roli, důležité je to především pro šťouraly, jako jsem já:) Odhlédneme-li od tohoto barevného problému, je jinak displej bez chybičky, obraz je velice ostrý a jasný, intenzitu podsvícení můžete nastavit v celkem 5ti stupních. I tento model umí používat ClearType ve všech aplikacích, pro jemné nastavení je zde ClearType tuner. Ani k dotykové vrstvě není co říct, funguje přesně tak, jak má.



V oblasti záznamu a reprodukce zvuku patří tento iPAQ k těm úplně nejlepším. Nejen že má velice nízkou klidovou úroveň šumu, ale i ovládací panel je z říše snů:) Kromě možnosti nastavit korekci hlasitosti pro výstup na sluchátka odděleně ve třech úrovních je zde i funkce softwarového equalizeru. Ve 4 stupních si nastavíte úroveň výšek a basů, maximální výkon dunění nabídne funkce Super Bass. Nahrávání zvuku je možné ve třech režimech - klasický diktafon (mluvíte přímo do mikrofonu), normální režim a konference (maximání citlivost). V praxi to skutečně funguje, takže kazetový diktafon se od chvíle pořízení h4150 stává zbytečným žroutem baterií. Velká výhoda je v použití klasického 3.5mm konektoru pro sluchátka, nemusíte používat pro svá kvalitní naslouchadla redukci. Klasický reproduktor je skrytý za křížovým ovladačem, kvalita reprodukce je ucházející.



Co se schopností komunikace týká je iPAQ h4150 ve své třídě v této chvíli absolutním králem. Kromě již zcela standardního přenosu dat přes USB a infračervený port nabízí tento iPAQ i integrované Wi-Fi a Bluetooth! Vzhledem k jeho velikosti je to skutečně obdivuhodný výkon! Ovládání obou komunikačních rozhraní je velice snadné, pomocí jednoduché aplikace je zapnutí či vypnutí určitého rozhraní otázkou několika vteřin. Zatímco Wi-Fi je díky vlastnosti Windows Mobile 2003 zvané Zero Configuration Wizard nutno konfigurovat pouze minimálně, možnosti Bluetooth vyžadují přeci jen konfigurace více. K tomu slouží vynikající Bluetooth Manager, který je všem uživatelům iPAQů s BT dostatečně známý. Snadno tak spojíte iPAQ s mobilním telefonem, tiskárnou či notebookem. Za těch 48 hodin, co jsem měl iPAQ k dispozici, nebylo možné Wi-Fi a BT plně otestovat, nicméně jsem si téměř jistý, že problém h5450ky se tohoto zařízení rozhodně netýká. Na závěr bych dodal, že h4150 nabízí standardně pro Wi-Fi i LEAP, a že především uživatelé v podnikových sítích použijí L2TP VPNku či Enrollment tool pro certifikáty.



Integrované BT a Wi-Fi, to si zaslouží co nejvýkonnější baterii. Jak jsem se již zmínil, hlavní baterie je vyměnitelná a dobíjecí. Konkrétně se jedná o typ Lithium-Ion o kapacitě rovných 1000mAh. Náročnější uživatelé si mohou zakoupit náhradní baterii, a to buď o stejné kapacitě, nebo o kapacitě téměř dvojnásobné (1800mAh). Během výměny hlavní baterie, případně při jejím úplném vybití, se o data v RAMce postará integrovaná záložní NiMH baterie. Test na výdrž jsem prováděl s maximálním podsvícením, testovací program simuloval běžné uživatelské činnosti. Baterie byla předtím 2x zcela vybita a následně nabita, celkem iPAQ vydržel 4 hodiny a 17 minut. Protože šlo o zcela nové zařízení, je možné, že po několika nabíjecích cyklech by výdrž byla ještě vyšší. Jeden z hlavních nenasytů je právě Wi-Fi transiever, tento iPAQ vám umožní nastavit spotřebu ve třech režimech, daní však je nižší rychlost přenosu.




Možnosti rozšíření


I když na to v první chvíli asi ani nepomyslíte, časem se můžete dostat do situace, že integrované vlastnosti nebudou vašim požadavkům dostačovat. Jako první asi pocítíte nedostatek místa pro vaše programy či data. Řešení je snadné - kapacity SD paměťových karet se již dnes pohybují v řádu stovek megabytů, gigabyty jsou otázkou následujících měsíců. Stačí tedy zakoupit paměťovou kartu vyhovující vašim požadavkům (pokud vám stačí pouze základní velikosti, můžete sáhnout i po MMC kartě) a máte paměti víc než dostatek. Kromě paměťových karet však můžete v tomto zařízení použít i nějakou I/O kartu (příkladem budiž nová GPS karta), protože iPAQ h4150 plně podporuje standard SDIO.

Druhou možností jak připojit k iPAQu nejrůznější zařízení je pomocí Bluetooth. Kromě klasických a běžných periferií jako jsou mobilní telefony či tiskárny tuto vlastnosti asi nejvíce využijete s novými GPS moduly, s jejiž pomocí vytvoříte z iPAQa výkonný navigační systém. Množina periferií podporujících BT se neustále rozšiřuje, takže časem budete mít možností ještě více.

Poslední možností je pak datový konektor na spodku zařízení. Nejčastěji ho použijete pro připojení externí hardwarové klávesnice, ať už miniaturní násuvné, nebo velké rozkládací. Naopak zklamat musím majitele různých iPAQ jacketů, vzhledem k absenci velkého datového konektoru (především z důvodu skutečně malých rozměrů) není možné rozšiřující jacket nijak připojit.


Software


I tento iPAQ má kromě standardních aplikací Windows Mobile 2003 Premium edition přímo v ROMce pár aplikací navíc, další pak najdeme na přiloženém CD. Pokud jste v oblasti Pocket PC nováček a chcete se dozvědět, jaké aplikace vlastně standardně Microsoft dodává, doporučuji k prostudování článek nazvaný Co je nového v Pocket PC 2003?. Pokud se v problematice již orientujete, vězte, že navíc jsou v ROMce ještě aplikace pro zálohování dat s názvem iPAQ Backup, aplikaci pro prohlížení obrázků s názvem iPAQ Image Zone, klasický správce úloh iTask, ovládací panel iPAQ Wireless a pár dalších apletů v Settings.

Začněme aplikací iPAQ Backup, protože zálohování dat je jedna z nejdůležitějších činností, kterou by měl každý uživatel počítače provádět co nejčastěji. V principu se jedná o starý známý program, doznal však některých vylepšení. Na úvod se zobrazí uvítací obrazovka, kde se dozvíte o programu pár základních informací. Následně si vyberete, který typ dat chcete zálohovat - dokumenty, databáze, systémové soubory, registry a další. Pak už jen stačí tapnout na tlačítko Backup a během několika okamžiků se provede záloha na libovolné místo v paměti. Stejně tak je snadná i obnova. Navíc umí iPAQ Backup takové vymoženosti, jako je automatická záloha v předem daný čas, automatická záloha v případě poklesu napětí hlavní baterie pod určitou úroveň či zálohu dat kalendáře a kontaktů do iPAQ File Store. Tato aplikace je prostě super!



Místo iPAQ Image Vieweru je v tomto zařízení výrazně lepší program s názvem iPAQ Image Zone. Jedná se o velice rychlý a zajímavými funkcemi oplývající program, který ocení nejen fanoušci digitální fotografie. S jeho pomocí snadno zobrazíte všechny obrázky z jedné složky, odešlete konkrétní obrázek emailem či na jiné zařízení, po instalaci HP iPAQ Printing můžete i tisknout atp. Samozřejmostí je vytváření přehlídek (k dispozici je několik desítek různých přechodů), k obrázkům můžete připojit i zvukový záznam, pro někoho může být užitečná funkce Histogram... Je toho docela dost.



Nakonec zbývá uvést iTask, jednoduchý správe úloh. Dallší aplikace se už do ROMky nevešly, za zmínku stojí snad jen Self-Test, krerý vám pomůže otestovat zařízení.



Při prohlížení přiloženého CD-ROM mi HP připravilo milé překvapení, a sice kompletní přehled všech aplikací na CD obsažených, a to včetně informace o tom, jestli se jedná o free, trial či plnou verzi. Celkově je aplikací na CD dost, ovšem většinou se jedná buď o zkušební verze nebo jsou to aplikace zcela zdarma. Výjimku potvrzuje aplikace pro prezentace s názvem iPresentation Mobile Converter LE, aplikace pro otevírání a zobrazování aplikací formátu Word, Excel a PowerPoint, a nakonec aplikace pro šifrování dat s názvem F-Secure FileCrypto for Pocket PC. Bohužel zklamu ty z vás, kteří očekávali iPAQ Software Choice, tedy možnost vybrat si aplikace podle svého gusta. Tato nabídka není u tohoto modelu k dispozici.

Pokud plánujete nákup zařízení v naší republice, dostanete navíc lokalizaci od Sunnysoftu a anglicko-český slovník od společnosti Lingea.


Cena


Podle mých informací cena nebyla ještě pro naši republiku stanovena, měla by se však pohybovat kolem 16 tisíc korun bez DPH! Vzhledem k vybavení i technickým parametrům se jedná o velice příznivou cenu. Navíc pokud chcete mít integrované Wi-Fi a BT najednou, zas tak moc na výběr nemáte:)


Benchamrky


Pro kompletní otestování zařízení používám utilitku Spb Benchmark. Protože už mám zrecenzovaných několik nových nových Pocket PC, porovnám nakonec jednotlivá zařízení mezi sebou. Pokud si někdo chce s výsledky pohrát víc detailně, kompletní .XML soubor je ke stažení zde :: HP iPAQ h4150 (2003, 400MHz) (1,5 KB). Pokud obsah souboru zkopírujete do formláře na této stránce (klikněte na Add device), můžete porovnávat s ostatními zařízeními.












Další odkazy
reklama