Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

iPAQ h5450 má problém s Bluetooth - příběh pokračuje...

18.11.2003, Pavel Koza, aktualita
Pokud chcete na svém již ne zcela novém zařízení HP iPAQ h5450 provozovat nejnovější operační systém z dílny Microsoftu zvaný Windows Mobile 2003, máte jedinou šanci - koupit si od HP CD-ROM s programem, který vám do iPAQa tento systém nahraje. Všechno by to bylo perfektní, kdyby HP (pouze) do tohoto upgrade nepřibalilo i jednu nepříjemnou chybu - komunikace přes Bluetooth je prakticky nepoužitelná, spojení se po krátké chvilce rozpadá...
Počáteční nadšení uživatelů z relativně rychlého uvedení upgrade pro zařízení HP iPAQ h5450 na trh se alespoň u velké části z nich brzo změnilo ve zklamání. Problém nespočíval v celkovém poklesu výkonu (jako to předvedla společnost Dell se svým upgradem pro zařízení Dell Axim X5), nýbrž v naprosto nepoužitelném Bluetooth modulu. Po úspěšně provedeném upgrade na Windows Mobile 2003 je vše v pořádku, "pouze" najednou přestává přes Bluetooth spolehlivě fungovat datová komunikace. Jediným dostupným řešením je zpětný downgrade zpět na systém Pocket PC 2002.

Všichni postižení uživatelé popisují své problémy více méně obdobně. Vyhledávání a párování BT zařízení probíhá zcela bez problémů. Pokud se však s  BT zařízením vytvoří spojení (například v případě připojení k Internetu pomocí mobilního telefonu), po několika vteřinách až minutách náhle dojde k přerušení komunikace. Zařízení se sice i nadále tváří jako aktivní a komunikující, žádná data však neproudí ani dovnitř, ani ven. Ostatně o tom si můžete přečíst víc v několika diskuzích (například zde či zde).

První stížnosti uživatelů byly brány trochu s rezervou - bylo to ještě před uvedením oficiální verze na trh, proto se dalo předpokládat, že problém může způsobovat i nějaká betaverze upgrade, která unikla ven z vývojových laboratoří firmy HP. Po oficiálním uvedení upgrade na trh však nejenže nedošlo k vyřešení problému, naopak se počet postižených uživatelů nadále rozšiřoval. To přimělo firmu HP k tomu, aby se problémem začala blíže zabývat. Bohužel, ani po měsíci není v řešení problému viditelný jakýkoliv pokrok. Hodně se toho čekalo od nové verze ovladače BT, naneštěstí ani podle textového popisu náš problém neřeší.

Pokud se ptáte, co se s tím dá dělat, pokusím se shrnout vaše možnosti do několika bodů. Samozřejmě předpokládám, že je pro vás komunikace přes BT důležitá.

1. V první řadě můžete hodit neposlušný iPAQ ze skály, případně jej celkem dost hluboko pod ještě přijatelnou cenou prodat někomu jinému, a koupit si zařízení nové, které podobným problémem netrpí (tato chyba se skutečně vyskytuje jen u upgrade h5450, ostatní iPAQy či upgrady jsou bez této chyby). To je řešení spíš pro solventnější majitele PDA, protože ztráta z takového obchodu nebude, alespoň pro většinu z nás, právě zanedbatelná.

2. Další možností je zkusit takovýto iPAQ reklamovat, ovšem rovnou vás musím upozornit na to, že šance na úspěch se hodně blíží nule - v iPAQu problém není, s původním operačním systém funguje bez problémů. Větší šanci budete mít ve chvíli, kdy budete chtít reklamovat zakoupený upgrade, ovšem i v tomto případě budete muset mít velkou trpělivost - reklamovat APLIKACI může být problém. Nehledě na to, že většina z vás dostala upgrade v rámci HP akce zdarma.

3. Také můžete BT dočasně oželet a kupříkladu k Internetu se připojovat přes infračervený port. Připojení přes BT se to však v komfortu rozhodně nevyrovná.

4. Zbývá tedy poslední možnost, kterou už stejně asi většina z vás aplikovala v praxi - zamáčknout slzu, přestat závistivě šilhat po nových, úžasných vlastnostech Windows Mobile 2003, nainstalovat na iPAQ zpátky starší verzi systému a doufat, že HP problém co nejrychleji vyřeší.

Ale abych byl spravedlivý, musím uvést na obranu HP jednu "polehčující okolnost". Chápu, že majiteli postiženého iPAQa je to docela jedno, ale někdy to prostě ani přes největší snahu nejde. Zařízení řady h5400 jako korporátní zařízení mají vysokou prioritu a byl jsem opakovaně ujišťován, že se na problému se skutečně intenzivně pracuje. Hlavní překážkou na cestě k úspěchu je totiž celkem zajímavá věc - dle HP se problém netýká všech zařízení h5400, ale pouze určité části z nich! I na Internetu se v některých fórech dají vysledovat příspěvky uživatelů, kteří přes BT vesele komunikují. Je jich sice výrazná menšina, ale za těchto okolností skutečně může být identifikace problému oříškem...

Apropo, je mezi čtenáři ce4you někdo, komu kombinace HP iPAQ h5450 + WM2003 + BT funguje?
reklama