Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Velká recenze zařízení Toshiba e750 WiFi

27.1.2004, Pavel Koza, recenze
I když není Toshiba v oblasti Pocket PC žádný nováček, velkou "díru do světa" se jí zatím nepodařilo udělat ani s jedním svým zařízením. Toshiba e750 s integrovaným Wi-Fi modulem by snad mohla v tomto ohledu prolomit ledy. Nabízí rozměrný a kvalitní displej, naprůměrnou velikost paměti pro programy a data, dva sloty pro přídavné karty a integrované Wi-Fi (nebo Bluetooth, záleží na modelu). Jak zařízení vypadá a co umí se dozvíte v této podrobné recenzi.
I když je mi to samozřejmě trochu líto, jsou výrobci, kteří se o zařízení k recenzi dělit nechtějí. Kromě Dellu a Asusu je to i Toshiba, jejíž zařízení se mi moc nedaří v nějakém přiměřeně krátkém čase po uvedení na trh získat k podrobnému otestování. Je to způsobeno možná i tím, že Toshiba v naší republice nemá přímé zastoupení, a pak také i jejich popularitou - moc se jich u nás prostě neprodává. S vydatnou pomocí od společnosti Autocont, která pro mne zařízení zakoupila, zapůjčila na recenzi, velice vstřícně vypomohla i s problémem upgrade na Windows Mobile 2003 a nakonec prokázala trpělivost vskutku božskou s neobvykle dlouhou výpůjční lhůtou, jsem však nakonec mohl otestovat i tuto "novou" Toshibu. Mé závěry naleznete v tomto článku. Jenom pro úplnost dodám, že e750 se dělá i v provedení Bluetooth; zařízení kombinující obě varianty však u Toshiby nenajdete.




Copak to máme v krabici?


V krabici laděné do standardních barev Toshiby (červená, bílá a černá) najdeme všechno, co od podobného zařízení můžeme očekávat.



  • Zařízení Toshiba e750 Wi-Fi
  • Li-Ion baterie 1000mAh
  • Zdroj el. energie a napájecí kabel
  • Synchronizační USB kolébka
  • Ochranné pouzdro
  • Stylus
  • CD-ROM s Outlookem 2002 a bonusovými aplikacemi
  • Příručka pro rychlý start
  • Uživatelská příručka (anglicky)
  • Záruční informace
  • Licenční smlouva na software pro koncového uživatele

Samotné zařízení si popíšeme později, nyní si představíme dodávané příslušenství. V prvé řadě je to USB kolébka. Na pohled nic moc, nedostatek krásy však vyvažuje praktičnost. Na stole nezabere moc místa, díky pravděpodobně litinové základní desce je navíc dost těžká, a tak se nemusíte bát, že bude po stole snadno "cestovat" z místa na místo. Zapomenutý nápis "For Pocket PC e740 / e310 series" vás nemusí děsit, kolébka samozřejmě bez problémů funguje i s tímto zařízením.



Zdroj elektrické energie je dvoudílný, velikost přijatelná, kabel do zásuvky se dá oddělit. To potěší především na cestách, protože je díky klasickému konektoru kompatibilní s kabelem k holícímu strojku či radiomagnetofonu. Víc se o zdroji říct nedá, snad jen to, že jeho výstupní parametry a rozměry konektoru jsou úplně stejné jako u všech nových iPAQů (a možná i dalších zařízení), konkrétně 5V a 2A.



Ochranné pouzdro je další věcí, která je spíš užitečná než elegantní. Je vyrobeno z umělé hmoty napodobující kůži, na přední straně je vylisován nápis TOSHIBA. Vzhledem je věrné tradici Toshiby, vlastně se jedná o dva kusy sešité po třech stranách. Pouzdro je trochu volné a navíc možná až zbytečně velké. Nejcitlivější část zařízení - displej - chrání tuhý obdélník "něčeho". K ochraně zařízení stačí, pokud chcete honit parádu, kupte si nějaké jiné pouzdro:)



V balení dále najdeme i dva CD-ROMy. Na jednom je klasický koktejl aplikací přímo od Microsoftu a pár bonusových utilitek, na tom druhém malá čeština (tedy pouze možnost psát znaky s diakritikou). Nakonec zbývá zmínit i velice podrobný manuál (použe v angličtině), leták pro rychlý start (v češtině), a pak pár dalších letáků a brožurek. Tím jsme obsah krabice vyčerpali a můžeme se vrhnout na popis zařízení.


Vzhled


Vzhledem i rozměry vychází Toshiba e750 ze staršího modelu e740, ale moc se neliší ani od třístovkové řady. Vizuálně působí bytelně, a to i přes plastové tělo přístroje, které se však díky stříbrnému nátěru věrně tváří jako kovové. Především z důvodu nadprůměrně velkého displeje patří e750ka spíš k těm větším zařízením. Pokud jste presyceni oblými a baculatými tvary, bude se vám Toshiba určitě líbit:) Jak ve skutečnosti vypadá můžete ostatně posoudit sami z přiložených fotek. Přesné rozměry jsou 78,7 x 124,4 x 15,2 milimetrů při hmotnosti 196,5 gramu (samozřejmě včetně baterie). Z praktického hlediska není hranatý tvar zařízení na škodu, i když subjektivně se mi oblejší zařízení v ruce drží přeci jen trochu víc příjemně.



Kromě velkého displeje o úhlopříčce 96 milimetrů je na přední straně celkem klasická sada tlačítek a kontrolek. Pod displejem je v jedné řadě čtveřice konfigurovatelných tlačítek pro rychlé spuštění kalendáře, úkolů, bonusové aplikace Home a kontaktů. Přesně uprostřed je pak i křížový ovladač - na rozdíl od většiny ostatních zařízení je zcela plochý, pouze se čtyřmi miniaturními, a z hlediska funkčnosti zcela bezvýznamnými prohlubněmi. Ovládání není bohužel moc přesné, což vadí především při hraní her. Možná to chce trochu víc cviku... Ovšem mnohem horší je ne tak dokonalá podpora současného stisku více tlačítek, takže akční hry se mi hrály velice obtížně. Ani umístění reproduktoru na pravé straně pod tlačítkem pro spuštění kalendáře není moc šťastné, během hraní her je vlastně neustále přikryté palcem, takže zvuk zní dost zastřeně.Nad displejem je pak v tenkém černém pruhu tlačítko pro zapnutí / vypnutí a dvojice LED diod. Levá svítí oranžově nebo zeleně a indikuje tak stav dobíjení či alarm, pravá pak zobrazuje aktivitu Wi-Fi.



Zadní strana je celkem chudá, kromě otvoru pro hlavní baterii zde nenajdeme nic zajímavého.



Při pohledu zezhora není možné přehlédnout slot pro CompactFlash kartu typu II ani slot pro SD/MMC kartu (oba jsou vyplněny záslepkou). Zatímco SD/MMC karta je klasická zacvakávací, CF kartu vyjmete pomocí tlačítka, které je hned vedle CF slotu. Kromě toho je tam i otvor pro stylus, klasický stereo konektor pro připojení sluchátek a mikrofon. Stejně tak je tam i neviditelná, integrovaná anténa pro Wi-Fi.



Dole je naopak napájecí a datový 26-pinový konektor (kromě kolébky k němu můžete připojit i rozšiřující modul), přepínač pro hardwarový reset a přepínač pro Wi-Fi.



Nakonec zbývá prohlédnout si boční strany zařízení. Zatímco na pravé straně není zhola nic, na levé straně najdeme tlačítko pro spuštění záznamníku, třístavové skrolovací tlačítko (nahoru, dolů a akce), infračervený port, tlačítko pro softwarový reset, a nakonec i přepínač pro uvolnění / zamknutí hlavní baterie. A ještě nesmíme zapomenout ani na stylus, ten je jednodílný, celý z uumělé hmoty.



Pocket PC
Rozměry (mm)
Hmotnost (g)
Asus MyPal A620BT76.8 x 125 x 13.3141
Dell Axim X3 Advanced77.2 x 117 x 14.9136
F-S Pocket LOOX 610BT78 x 147.5 x 18.2197
HP iPAQ h194069.8 x 113.3 x 12.8124
HP iPAQ h221076.4 x 115.4 x 15.4144
HP iPAQ h415070.6 x 113.6 x 13.5132
HP iPAQ h555084 x 138 x 15.9206.8
MiTAC Mio33973 x 122 x 13.8120
MiTAC Mio55872 x 124 x 15.3170
Toshiba e75079 x 125 x 15.2196
T-Mobile MDA II70 x 130 x 19185


Parametry


Svými parametry už sice tato Toshiba nepatří k absolutní špičce, ovšem zařadit ji do průměru také nemůžu. Celé zařízení je poháněno v tuto chvíli stále ještě nejběžnějším procesorem Intel PXA255 zvaným též XScale, který je v základu taktován na 400MHz. Chcete-li trochu prodloužit dobu provozu na baterie, je možné rychlost procesoru snížit na polovinu, tedy 200MHz. Zajímavé je, že změna sice nevyžaduje restart systému, ovšem úplně plynulé to také není - po potvrzení změny se zařízení na přibližně 3 vteřiny přepne do suspend módu, takže se například rozpadne spojení přes ActiveSync. Klasické RAMky je v zařízení opět průměrných 64MB, z čehož je více než 62MB volně dostupných vašim aplikacím a datům. Operační systém zabírá plných 32MB CMOS Flash ROM, příznivci tzv. bezpečného úložiště však zkrátka nepřijdou - svá citlivá data mohou ukládat do dalších 32MB Flash ROM paměti, tentokrát typu NAND.



Pokud jste, stejně jako já, vysazeni především na kvalitu displeje, mám pro vás dobrou zprávu - tento displej se skutečně povedl. Technicky se jedná o transflexní barevný TFT displej s klasickým rozlišením 240 x 320 bodů a 65k barvami. Jas je sice v porovnání s téměř dokonalým displejem iPAQa h2210 nepatrně nižší, na druhou stranu je však znatelně větší - úhlopříčka viditelné části obrazu je skvělých 96 milimetrů, což je srovnatelné s iPAQy řady h3000 či h5000. Velmi estetická je rovněž minimální šířka černých okrajů po stranách displeje, vzhledem k jeho velikosti rozhodně není třeba displej opticky uměle rozšiřovat. Ale co je nejdůležitější, na rozdíl od spousty nových Pocket PC, které místo bílé nabízejí více či méně sytý odstín žluté, je zde bílá barva skutečně bílá i při pohledu pod různými úhly. Nastavení jasu je možné pouze manuálně ve čtyřech stupních zvlášť pro provoz na baterie a zvlášť během dobíjení, na automatiku si u Toshiby musíme ještě počkat. Také citlivost displeje je vynikající po celé ploše bez rozdílu, po sebelehčím dotyku následuje okamžitá reakce. Nakonec jedna zajímavost - Toshiba používá grafický čip od ATI s 384KB videopaměti.



Uživatelé, kteří své Pocket PC využívají i jako přenosný MP3 přehrávač, budou zcela jistě spokojeni, i když k dokonalosti Toshibě minimálně jeden krůček chybí. Problém není v kvalitě 3.5mm výstupu na sluchátka, ten je velice slušný, ani na mých testovacích sluchátkách Koss Porta Pro jsem nezaregistroval byť jen nízký šum. Spíš mi chybí možnost více si se zvukem pohrát, pouhopouhé nastavení hlasitosti (byť odděleně pro reproduktor i pro sluchátka, pro ta dokonce zvlášť pro levý i pravý kanál) mi v dnešní době přijde trochu málo. Když už jsme u té hlasitosti, tak zatímco sluchátka poskytují hlasitost více než dostatečnou i pro rušné prostředí, integrovaný reproduktor by mohl být trochu hlasitější. Nižší hlasitost však vyvažuje nadprůměrná kvalita reprodukce, Toshiba e750 patří k tomu nejlepšímu, co jsem kdy testoval. A pokud hovoříme o zvuku, musíme samozřejmě zmínit i nahrávání. To mi však už tak super nepřišlo, přímé nahrávání mělo díky automatické regulaci hlasitosti kvalitu ještě ucházející, pokud jsem však zkusil nahrát zvuk z několika metrů, podala Toshiba dost rozpačitý výkon. Podle všeho by měla Toshiba být schopna nahrávat zvuk nejen přes integrovaný mikrofon, ale i přes sluchátka s mikrofonem (alespoň podle některých náznaků to tak vypadá), bohužel žádné nevlastním, takže jsem to nemohl prakticky vyzkoušet.



Dostáváme se k další kategorii, a tou je schopnost komunikace. Základem všeho je samozřejmě kolébka s USB připojením, přičemž rychlost toku dat patřila v testech k těm nejrychlejším. Jako většina ostatních Pocket PC zařízení umí i Toshiba e750 přenášet data vzduchem pomocí infračerveného spojení, i když jen standardní rychlostí 115,2kbps. Potenciální uživatele tohoto zařízení bude ovšem nejvíc zajímat integrovaný Wi-Fi modul, který jim v kombinaci s vymoženostmi systému Windows Mobile 2003 umožní snadné přípojení k podnikové síti, nebo především k Internetu. Toshiba má vlastní utilitku pro zjištění stavu Wi-Fi, a kromě toho i výrazně lepší nástroj pro správu certifikátů pod názvem Toshiba Enroller. I když je anténa jen integrovaná, nemá to vliv na citlivost příjmu signálu (laický postřeh, měřením to podložené nemám). Pokud si (například v letadle) chcete být skutečně jisti, že se Wi-Fi v žádném případě nezapne, stačí přepnout přepínač na spodní straně zařízení. Jen pro pořádek ještě uvedu, že Toshiba nabízí i zařízení s integrovaným Bluetooth modulem; oba moduly v jednom zařízení zatím bohužel ne.



Na závěr si jako obvykle povíme něco o baterii. Spolu se zařízením dostanete vyměnitelnou Lithium-Ionovou baterii o kapacitě rovných 1000mAh, která ve standardním testu (plné podsvícení, opakující se práce s dokumenty a vypnuté Wi-Fi udržela Toshibu při životě necelé 4 hodiny, což je lehce naprůměrný výsledek. Pokud snížíte rychlost procesoru, získáte trochu víc času, stejně jako když snížíte intenzitu podsvícení. Naopak při zapnutém Wi-Fi se spotřeba energie zvýší. Záložní baterie je integrovaná a její kapacita bohatě stačí pro bezproblémovou výměnu hlavní baterie za novou. Příjemná je celkem unikátní možnost nastavit si, při jaké úrovni vybití baterie chcete být upozorněni.




Možnosti rozšíření


Protože Toshiba nenabízí žádné speciální příslušenství, můžeme možnost rozšíření probrat velice rychle. Zařízení obsahuje jak CompactFlash slot typu II, do kterého se vejde kompletní nabídka všech CF karet (jak paměťových, tak i I/O), tak i MMC/SD slot nabízející podporu nejen pro paměťové, ale též i pro I/O karty. Přímo od Toshiby si tak můžete zakoupit například SD Bluetooth kartu. Jinými slovy - možnosti rozšíření pomocí přídavných univerzálních karet jsou maximální.




Software


Výbavou bonusovými aplikace patří Toshiba do skupiny těch chudších. Pokud si dobře vzpomínám, tak kromě standardních aplikací dodávaných se systémem (v mém případě Windows Mobile 2003 for Pocket PC Premium Edition) a několika výše zmíněných apletů najdeme snad na všech Toshibách pouze jednoduchou utilitku pro spouštění aplikací a správu běžících procesů s názvem Home a vcelku povedenou utilitku pro zálohování a obnovu systému a dat pod názvem DataBackup.



Na přiloženém CD najdeme kromě standardních aplikací jen sadu nástrojů pro přeměnu Toshiby na výkonný prezentační nástroj. V prvé řadě se jedná o dvojici programů od IA Style (IA Screen Mirror a IA Presenter), následuje utilitka od Toshiby, pomocí které jste schopni bezdrátově komunikovat s projektorem Toshiba TLP-T500/T501, TLP-T700/701 .



Lokalizace od firmy Ectaco sice postačí tomu, komu jde pouze o možnost zadávat při vkládání textu písmenka s diakritikou, ovšem pro uživatele bažící po kompletní lokalizaci systému to znamená další výdaj při koupi tzv. Velké lokalizace.




Cena


Cena je možná trochu vyšší, než bych u podobného zařízení předpokládal, v současné době se dá e750 koupit za přibližně 15 tisíc korun českých bez DPH.


Benchmarky


Pro kompletní otestování zařízení používám utilitku Spb Benchmark. Protože už mám zrecenzovaných několik nových nových Pocket PC, porovnám nakonec jednotlivá zařízení mezi sebou. Pokud si někdo chce s výsledky pohrát víc detailně, kompletní .XML soubor je ke stažení zde :: Toshiba e750 (2003, 400MHz) (1,62 KB) . Pokud obsah souboru zkopírujete do formláře na této stránce (klikněte na Add device), můžete porovnávat s ostatními zařízeními.












Další odkazy
reklama