Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

MDA II - dva mráčky na jasném nebi

26.11.2003, Pavel Koza, aktualita
MDA II ještě nebylo ani oficiálně uvedeno na trh a už jsou tu dva nepříjemné problémy. První problém se týká omezení v počtu současně běžících procesů, druhý problém se týká Bluetooth a komunikace například s BT GPSkou. Upřímně řečeno, T-Mobile je v tom trochu nevinně, ovšem jelikož se jedná o vcelku nepříjemné problémy, bude je muset (ve spolupráci s Microsoftem) nějak řešit.
Když jsem nedávno recenzoval horkou novinku od T-Mobile jménem MDA II (recenzi si můžete přečíst zde), byl jsem hodně potěšen výrazným zlepšením proti starší verzi MDA I. Takřka každá jednotlivá část zařízení doznala změn k lepšímu, a tak je výsledkem skutečně vynikající zařízení. Bohužel, včera jsem shodou okolností při prohlížení různých webů narazil na dvě poněkud slabší místa, která mé nadšení trochu krotí. Jak jsem již uvedl, ani za jeden problém však nemůže přímo T-Mobile, navíc je velice pravděpodobné, že se oba problémy dotknou všech zařízení vyrobených firmou HTC, ať už se budou prodávat pod názvem MDA II, XDA II nebo úplně jiným...


Omezení v počtu běžících procesů


První problém není ani tak problém, jako spíš "limitující vlastnost". Tou "vlastností" je omezení architektury Windows CE, které umožňuje současný běh maximálně 32 procesů (některé zdroje uvádí i 31, ale to v globálu nehraje tak velkou roli). Proces je - stručně řečeno - běžící instance aplikace. Pokud máte například aplikaci Word, tak po jejím spuštění se vytvoří nový proces, přidělí se mu nějaká paměť atd. Číslo 32 bylo historicky zvoleno proto, že nikdo nepředpokládal, že se na kapesním zařízení budou souběžně pouštět desítky různých aplikací. Zdálo se to tedy být v pořádku (a na všech dosavadních Pocket PC tomu tak skutečně bylo). Bohužel se ukazuje, že pro Windows Mobile 2003 for Pocket PC Phone Edition je toto číslo již omezující. Jako první na to upozornil Arne Hess ze serveru PPCW, který si všiml, že na úplně čistém XDA II je hned po restartu spuštěno 26 procesů! Na T-Mobile MDA II jich je sice méně, podle mých informací pravděpodobně 24, ale ani to nedává uživatelům příliš velký prostor k manévrování.

Jak je to vůbec možné? Jednoduše:) Běžné Pocket PC má po tvrdém resetu většinou méně než 16 běžícíh procesů. MDA II, jako Windows Mobile 2003 for Pocket PC Phone Edition zařízení, má však spoustu dalších vlastností, které musí být ovládané běžícími aplikacemi. Telefon, SMSky, digitální kamera a další, to všechno ovládají aplikace, které spotřebovávají další a další volné procesy. Snadno se tak dostaneme k číslům, které jsem uváděl na začátku článku. Ovšem omezený počet spuštěných aplikací by nebyl tím hlavním problémem, stačí slušný správce úloh, a v případě vyčerpání všech volných procesů se prostě nepotřebné procesy manuálně ukončí. Problém tkví v tom, že pokud se spustí 33. proces, systém podle předem definovaných kritérií určí jeden z již běžících procesů, a ten ukončí. A občas se stane, že se místo například Inboxu, který jste si ráno spustili kvůli nové poště, ukončí některý ze systémových či jiných důležitých procesů. To vede k omezeni/ztrátě funkčnosti, a tím k nutnému softwarovému resetu. Po provedení resetu je pak na chvíli klid, ovšem skutečně jen na chvíli...

Jak z toho ven? Řešení asi nebude úplně snadné - omezení tohoto typu se neobejde bez změn hodně hluboko v systému, což - pokud se toho vůbec v podobě opravy dočkáme - asi nebude otázkou pár týdnů. Nejjednodušším řešením tak bude instalace nějakého lepšího správce úloh, který aplikace umí ukončovat (nikoliv minimalizovat), a tím držet počet procesů pod kontrolou. Můžete si také povypínat automatické spuštění těch aplikací, které ke svému bytí zas tak nutně nepotřebujete, a tím snížit základní počet procesů na přijatelnější úroveň. Je také možné, že se z toho dělá větší bublina, než ve skutečnosti je. I když má plno uživatelů s podobným chováním své neblahé zkušenosti, mně osobně se problémy během testování vyhnuly (i když já jsem MDA II spíš TESTOVAL než POUŽÍVAL). Uvidíme...

Aktualizace: V nové verzi ROM má MDA II po HW resetu a po instalaci standardních bonusových aplikací pouze 18 běžících procesů, což je výrazné snížení z původního počtu.


Omezení Bluetooth


Druhý problém kalí radost z integrovaného Bluetooth modulu. Když jsem zařízení recenzoval, radostně jsem vyjmenoval spoustu příslušenství, se kterým bude možné přes BT komunikovat. Jedním z nich bylo i BT GPS, které jsem (bohužel v jiné době) pro web již recenzoval. Jak jsem se později dozvěděl v jednom komentáři k recenzi na stránce Pocket PC Thoughts (a díky PavluR. i otestoval), tak minimálně použití BT GPSky bude problém. Na rozdíl od všech dosud testovaných zařízení s integrovaným BT, které používaly ovladače třetích firem (Widcomm, Plugfree...) vsadil T-Mobile (potažmo HTC) na výchozí ovladač přímo od Microsoftu, který si s BT GPSkou prostě nepopovídá...

V tomto případě je řešení relativně snadné, jedná se vysloveně o softwarovou chybu opravitelnou nějakým patchem, otázkou však zůstává kdy. Z hlediska uživatele by bylo asi nejlepší zakoupit již hotové řešení of nějaké firmy (například zmiňovaný Widcomm), která nabídne řádově větší možnosti a komfort obsluhy. Snad se toho uživatelé MDA II dočkají co nejdříve.

Aktualizace: V nové verzi ROM by to mělo MDA II již mít opraveno, uživatelé Dataphone mohou problém vyřešit pomocí free aplikace Pocket Bluetooth Tools.

Aktualizace 2: Pokud vás zajímá, které procesy vlastně na vašem MDA II běží, v tomto diskuzním fóru najdete jejich seznam a stručný popis. Zjistíte tak, které můžete bez obav vyhodit, a které raději ne.


Závěr


Nuže... Stále ještě platí, že nic není dokonalé. Jak zásadní jsou uvedené problémy nechám k posouzení vám, především ten druhý se asi nebude týkat všech. Zajímavá bude i reakce T-Mobile, který má velice brzo možnost dokázat, že to s podporou Pocket PC a jejich uživatelů myslí skutečně doopravdy. A budu rád, když mi do diskuze napíšete váš názor:)
reklama