Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Velká recenze zařízení MiTAC Mio339

4.1.2004, Pavel Koza, recenze
Společnost MiTAC nemusí být uživatelům Pocket PC zařízení úplně neznámá, na trhu jsou již delší dobu její modely Mio338 a Mio528. Spolu s příchodem Windows Mobile 2003 byla představena i dvě nová zařízení, každé určené pro zcela jinou cílovou kategorii uživatelů. A o prvním z nich, prodávaným pod názvem Mio339, si dnes povíme trochu víc. Je to zařízení, které potěší především mladší uživatele bažící po maximálním multimediálním vybavení.
Kdybych dal na první dojem, recenze zařízení MiTAC Mio339 by rozhodně nevyzněla úplně nejlépe. Během testování posledních Pocket PC jsem si tak nějak zvykl na určitý standard, takže po otevření krabice a prvním spuštění zařízení se mi na tváři mihl lehce potměšilý úsměv. Ovšem takový postup by byl velice nespravedlivý, obzvlášť vezmeme-li v úvahu, že Mio339 si nehraje na něco víc, než ve skutečnosti je. A tím je levné Pocket PC zařízení s maximálními multimediálními schopnostmi, určené především pro mladší generaci.




Copak to máme v krabici?


Krabice je relativně malá, takže je uvnitř trochu těsno. Poskládat do ní zpátky všechny věci mi ke konci výpůjčky dalo docela zabrat. Pro většinu z vás však jakékoliv operace s krabicí končí ve chvíli, kdy z ní vyndáte všechny potřebné věci, takže její velikost pro vás rozhodně nebude důležitá. Mnohem důležitější je její obsah. Já v té "své" našel následující věci:



  • Zařízení MiTAC Mio339
  • Li-Ion baterii 900mAh
  • Zdroj el. energie s vyměnitelnými koncovkami pro různé typy zásuvek
  • Synchronizační USB kolébka s pozicí pro extra baterii a plastový nástavec
  • Ochranné pouzdro
  • Sluchátka a dálkové ovládání MP3 přehrávače
  • CD-ROM s Outlookem 2002 a bonusovými aplikacemi
  • Uživatelský manuál
  • Záruční kartu

Jako první si samozřejmě všimnete samotného zařízení. Pokud nejste na mém serveru poprvé, jistě už tušíte, že si popis zařízení necháme na pozdější dobu. Úplně prvním příjemným zjištěním je oddělená hlavní baterie, její výměna za novou je hračkou. Druhým příjemným zjištěním je kvalita stylu, je teleskopický (dá se roztáhnout na téměř dvojnásobnou délku), a je i dostatečně tlustý, takže se mi v ruce držel hodně pěkně. Zdroj elektrické energie je malý, příjemná je možnost vyměnitelných koncovek pro použití v různých typech zásuvek; v balení jsou celkem tři.



Nyní si prohlédneme kolébku. Je plastová, stříbrná, velice lehká, a působí hodně levně... Kromě konektoru pro připojení PDA je k dispozici i oddělený slot pro přímé dobíjení samotné baterie (dobíjení se indikuje oranžovou LEDkou na přední straně). Pro pevné usazení zařízení je vhodné použít použít průhledný, plastový dílek se zarážkami na zadní straně. Ty zarážky jsou tam proto, aby baterie v odděleném dobíjecím slotu držela. Konektor pro připojení k počítači je typu USB. Trochu zvláštní je to, že se dobíjecí kabel zasouvá nikoliv přímo do kolébky, ale z druhé strany toho USB konektoru.



Jako zatím první mnou recenzované zařízení nabízí Mio339 dálkové ovládání pro snadné ovládání MP3 přehrávače spojené s regulací hlasitosti reprodukce. Opět se nejedná o žádný technický skvost, ovládání je vyrobeno z laciného stříbrného plastu, tlačítka jsou kovová. Je jich tam celkem pět, hlavní umožní spustit / přerušit reprodukci, ostatní pak přesun o písničku dopředu / dozadu, zastavení přehrávání a funkci ztišení. Na jednom boku je kolečko pro nastavení hlasitosti, na straně druhé potom pojistka bránící nechtěným stiskům tlačítek. Na zadní stěně je odejmutelný klips pro přichycení na tričko či košili. Sympatické je, že toto ovládání funguje jako samostatný mezičlánek, který můžete (ale nemusíte použít). Dodávaná sluchátka svojí kvalitou odpovídají ceně zařízení, kvalitnější poslech získáte použitím sluchátek jiných. Použitý konektor je bohužel 2.5mm, což vylučuje přímé použití většiny sluchátek, s redukcí je však možné vyřešit i tento problém.



Součástí balení je i skutečně jednoduché ochranné koženkové pouzdro s vyztuženou přední stranou (ochrana displeje), na druhou stranu u zařízení podobné cenové kategorie není alespoň nějaké pouzdro úplnou samozřejmostí. Nakonec zbývá uvést už jen vcelku podrobný manuál, záruční informace a CD-ROM s těmi naprosto nejzákladnějšími aplikacemi.




Vzhled


Jak jsem již v úvodu naznačil, zařízení vypadá na první (ale i druhý, třetí...) pohled velice levně, tedy minimálně v porovnání se všemi dosud recenzovanými zařízeními. Nekoná se žádná stříbrná imitace kovu, tělo přístroje je vyrobeno z šedivého plastu. Navíc mám trochu obavu o jeho odolnost, působí velice křehce. Na druhou stranu se díky těmto vlastnostem řadí mezi ty úplně nejlehčí Pocket PC, 120 gramů je skutečně hodně málo. Rozměry už tak podprůměrné nejsou, 73 x 122 x 13.8 milimetrů řadí Mio339 k lepšímu průměru.



Na přední straně najdeme v první řadě displej (budu dost překvapený, pokud tomu někdy bude jinak:) Nad ním je klasická dvojice LEDek zobrazující dobíjení, upozornění na schůzku a podobně. Pod displejem je stejně tak klasická kombinace pětisměrového ovladače a čtyř konfigurovatelných tlačítek pro spuštění Poznámek, Kontaktů, Kalendáře a Úkolů. Na rozdíl od většiny jiných Pocket PC je však ovladač v podobě malého joysticku, nikoliv poloché, jen lehce tvarované plošky. Důvod je zřejmý, akční či jiné hry se pomocí joysticku ovládají skutečně lépe. Tedy alespoň teoreticky, joystick je malý a hodně zapuštěný do těla zařízení, takže pro můj palec nebylo ovládání úplně ideální. Ještě jedna zajímavost - čtyři programová tlačítka si můžete modře podsvítit. Ještě níže najdeme otvor mikrofonu (nalevo) a otvor reproduktoru (napravo).

Na zadní straně rozhodně nejdříve zaujme nepříliš obvyklý objektiv digitálního fotoaparátu, pod kterým je jak lesklá ploška pro případ, kdy by si uživatel chtěl vyfotit sám sebe, tak především ještě méně obvyklý blesk. Následuje otvor pro baterii skrývající i opřepínač pro zapnutí / vypnutí integrované záložní baterie, a nakonec nesmíme zapomenout ani na otvor pro tlačítko softwarového resetu a několik gumových ploch jako ochranu proti snadnému klouzání po hladké ploše (ale proč modrá barva...?).



Vrch zařízení nabídne pouze SD slot nejen pro paměťové, ale i IO karty typu MMC a SD, infračervený senzor a otvor pro stylus. Na levé straně je pak tlačítko pro vypnutí / zapnutí přístroje, tlačítko pro záznam zvuku a malý, 2.5 milimetrový konektor pro sluchátka. Zapomenout nesmím ani na místo, které má sloužit pro uchycení PDA na populární pásek, ovšem zdá se mi, že při prudším trhnutí se tenký kus plastu musí ulomit... Na straně druhé není kromě pojistky pro dvířka od baterie zhola nic. Zbývá tak jen spodek, kde najdeme pouze datový konektor a konektor pro dobíjení.




Pocket PC
Rozměry (mm)
Hmotnost (g)
Asus MyPal A620BT76.8 x 125 x 13.3141
Dell Axim X3 Advanced77.2 x 117 x 14.9136
F-S Pocket LOOX 610BT78 x 147.5 x 18.2197
HP iPAQ h194069.8 x 113.3 x 12.8124
HP iPAQ h221076.4 x 115.4 x 15.4144
HP iPAQ h415070.6 x 113.6 x 13.5132
HP iPAQ h555084 x 138 x 15.9206.8
MiTAC Mio33973 x 122 x 13.8120
MiTAC Mio55874 x 125 x 15.3157
Toshiba e31080 x 125 x 12.4140
Toshiba e74080 x 125 x 15.2179
T-Mobile MDA II70 x 130 x 19185


Parametry


Objektivně řečeno, technické parametry Mio339 nevyvolají žádné výbuchy nadšení. Jednotlivé části zařízení se řadí k průměru až podprůměru, jen výjimečně se něco tomuto ohodnocení vymyká. Ale popořádku. Jako hlavní procesor byl zvolen Intel PXA255 (XScale) taktovaný na 400MHz, s pomocí jedné z utilitek je možné výkon procesoru nastavit ve třech různých režimech, případně nechat systém řídit si výkon automaticky podle potřeby (změna vyžaduje restart). Jak se výkon procesoru v jednotlivých režimech liší není nikde popsáno, z praxe bych je rozlišil asi následovně: nejnižší výkon stačí na přehrávání MP3 souborů, ale už ne na současnou práci (zvuk se přerušuje a všechno trvá hroooooozně dlouho). Při středním výkonu procesoru už je tato simultální činnost možná, ovšem například jsem hrál během poslouchání MP3 hru Jawbreaker a na displeji zůstávaly různé falešné části kuliček a podobně. Při provozu na maximální výkon žádné podobné problémy nehrozí, ovšem přibližně o 20% se zvedne spotřeba elektrické energie. Většinou jsem však testoval při zapnuté automatice a neměl jsem s výkonem žádné problémy. Pro data a programy je připraveno 64MB SDRAM, ovšem uživatel může využít jen něco málo přes 57MB. Operační systém je uložen v 32MB FlashROM paměti typu NAND, bezpečné úložiště (jakýsi virtuální disk pro citlivá data, který je odolný proti výpadku napájení) však bohužel chybí.



Zjistit co přesně je v zařízení použito za displej není úplně jednoduché. Rozměry i počet barev jsou standardní, tedy 240 x 320 bodů a 65 tisíc barev. Stejně tak úhlopříčka viditelné části obrazu se nijak nevymyká průměru, 88.9 milimetrů je snad nejčastěji vídaným číslem u této konkrétní části zařízení. Ovšem typ displeje uvádí každý zdroj jinak. Asi nejvěrohodnější je informace z oficiálního datasheetu společnosti, která uvádí, že se jedná o barevný transflexní LCD displej s LED podsvícením. V porovnání s klasickým TFT displejem například iPAQu h2210 je velice jasný, možná ještě jasnější, bílá je skutečně bílá, ovšem v kontrastu a věrnosti barev trochu pokulhává. Jas displeje se dá nastavit v 10ti krocích, trochu neobvykle společně pro chod na baterie i během nabíjení. Zajímavé (a trochu nepříjemné) je to, že i při minimálním stupni podsvícení není to podsvícení zcela vypnuté, ovšem vzhledem k typu displeje (osobně se domnívám, že se jedná o CSTN...) je podsvícení nutné. I toto zařízení podporuje snadnou aktivaci ClearType v celém systému, i když na tomto typu displeje to prostě není ono. Dotyková vrstva je citlivá, jen v rozích její citlivost nepatrně klesá.



Na rozdíl od displeje jsou zvukové schopnosti zařízení velice dobré. Mio339 umí samozřejmě zvuk jak reprodukovat, tak i nahrávat. Integrovaný mikrofon i reproduktor jsou monofonní, stereo si užijete pouze se sluchátky. Zabudovaný reproduktor kvalitou nikterak nevybočuje z průměru, mikrofon i přes absenci jakékoliv možnosti konfigurace nahrává v dostatečné kvalitě, i když zrovna nemluvíte přímo do otvoru mikrofonu. Nulová konfigurace je možná též u reprodukce (tedy pokud nepočítáme nastavení hlasitosti), díky samostatnému MP3 přehrávačí s ekvalizérem si však můžete výšky a basy upravit dle chuti. Ostatně ten MP3 přehrávač je nutností v případě, že chcete používat již zmiňované dálkové ovládání, protože s jinou aplikací prostě nefunguje. Jak je to se sluchátky již víte, a tím je popis zvukových schopností kompletní.



Komunikační schopnosti jsou jedním sloven základní. Samozřejmě nabízí připojení přes USB, ovšem kromě toho je k dispozici už jen infračervený sériový port. Dle specifikace by měl mít dosah až 4 metry, což oceníte v kombinaci s aplikací emulující dálkové ovládání, bohužel se mi nepovedlo tyto programy na tomto zařízení zprovoznit - jeden nepodporuje Mio339, druhý si nerozuměl s mými elektrospotřebiči.



Jak jsem již uvedl, hlavní baterie je vyměnitelná, což je už u většiny nových zařízení praktický standard. Konkrétně se jedná o Lithium-Ionovou baterii o kapacitě 900mAh. Při testu na mne čekalo další nemilé překvapení - ačkoliv má stejnou kapacitu jako baterie například v iPAQu h2210, při maximálním podsvícení vydrželo v provozu pouhopouhých 128 minut! Není to překlep, vydrží pouhopouhé dvě hodiny... Když k tomu připočteme dost slabou záložní baterii, vyjde nám, že v této oblasti je Mio339 úplný propadák.



Mio339 má však kromě všech klasických součátí navíc i integrovaný digitální fotoaparát, a to hned dokonce s bleskem! Pravda, kvalita fotografií je zcela v mezích digitálních foťáků v mobilech, ale to se ostatně dalo očekávat. Technicky se jedná o CMOS modul o maximálním rozlišení 640x480 bodů (300KPix), který je kromě statických fotografií schopen pořizovat i videozáznam. Jak fotky, tak i filmečky je možné pořizovat ve dvou různých rozlišení (fotografie 640x480 a 320x240 obrazovkových bodů, video pak 320x240 a 176x144 bodů). Při zvolení nižších rozměrů umí Mio339 i zoom, samozřejmě digitální. Fotografický subsystém ovládá vlastní aplikace nazvaná MioCam, která mi přijde velice propracovaná - umí fotografie či videa ukládat jak do hlavní paměti, tak přímo na paměťové karty, upravovat nastavení bílé barvy, jas i barevnost, nastaví způsob použití blesku, umožňuje focení s časovačem, prostě umí toho skutečně dost. Ovládání je intuitivní a kdo už někdy v ruce držel digitální fotoaparát, bude si snadno vědět rady i bez nutnosti studovat nápovědu.

[ehm, poněkud trapně jsem zapomněl nahrát fotky vytvořené tímto zařízením... jen co se mi podaří nějaké získat, nahraji je sem dodatečně...]

A jaké mám s focením praktické zkušenosti? Jde to skutečně snadno:) Zařízení sice neobsahuje vyhrazené tlačítko jako MDA II, ale pro rychlé spuštění aplikace MioCam ji můžete přiřadit například místo záznamu zvuku. Jako "spoušť" však musíte použít joystick. Díky velmi nízké hmotnosti není žádný problém fotit jednou rukou, zařízení v ruce téměř necítíte. Blesk využijete při focení v místnostech či za snížené viditelnosti, a kupodivu v některých případech skutečně pomůže. Samozřejmě záleží na tom co fotíte, jak je to daleko a podobně, ale blesk skutečně není jen na ozdobu. Ostatně, prohlédněte si ukázkové fotografie.




Možnosti rozšíření


I když není pravděpodobné, že by uživatelé tohoto zařízení trvali na širokých možnostech zvýšení funkcionality výrobku například použitím přídavných karet, je příjemné, že jediný integrovaný slot pro SD/MMC karty plně podporuje i standard SDIO. Díky této skutečnosti by nemělo být problémem naučit Mio339 například komunikovat přes Bluetooth či Wi-Fi. Na druhou stranu se dá předpokládat, že díky neskrývanému zaměření na multimédia bude nejčastěji používána klasická paměťová karta, na které se to bude jenom hemžit fotkami nebo písničkami ve formátu MP3.


Software


Softwarová výbava zařízení je postavena na základech Windows Mobile 2003 for Pocket PC Premium edition, je tam tedy úplně všechno, co pro zařízení bez integrovaného GSM/GPRS modulu nabízí společnost Microsoft. Navíc je pak přímo v ROMce několik zajímavých a užitečných bonusových aplikací. O první z nich, aplikaci pro ovládání digitálního fotoaparátu, jsme si již řekli, a protože se mi nepodařilo získat screenshoty (zařízení se při používání fotoaparátu přepne do nějakého speciálního režimu), už se k ní nebudu vracet.

Velice podařenou aplikací je přehrávač MP3 souborů zvaný jednoduše MP3Player. Jak již bylo zmíněno, tato aplikace je jediná, která je schopna spolupracovat s dálkovým ovládáním na sluchátkách. Samozřejmostí je schopnost pracovat s playlisty, příjemná a užitečná vlastnost je vypnutí displeje, takže pří přehrávání písniček můžete maximálně šetřit baterie.



Další užitečnou a celkem sofistikovanou aplikací je utilitka pro práci s obrázky nesoucí naprosto "originální název" Picture Viewer. Rozsahem svých vlastností by si zasloužila spíš samostatnou recenzi, já ji však představím jen letmo. Mezi základní vlastnosti programu patří jednoduché prohlížení náhledů, případně detailní zobrazení jednoho vybraného obrázku včetně základních vlastností, připojení textového či zvukového komentáře, automatické prohlížení v přehlídkách či rotace. Obrázek můžete i oříznout na jinou velikost, přímo do obrázku něco dokreslit, odeslat obrázek emailem a pár dalších věcí. Shrnuto - Picture Viewer se sice nemůže měřit s aplikacemi typu Resco Picture Viewer, ale poskytne víc komfortu než integrovaná aplikace Pictures, a navíc je zadarmo.



Nechybí ani zálohovací utilitka eBackup, která je řešená formou průvodce. V několika krocích vyberete co a kam chcete zálohovat, případně obnovit, a pak už jen stačí chvilku počkat a je to hotové. Nic velkého, ale pořád lepší než zálohovat přes ActiveSync.



Jako poslední nám zbývá utilitka eMenu, která v sobě spojuje spouštěč aplikací, informace o systému a jednoduchý správce úloh.



A pokud by vás náhodou zajímalo, co je na přiloženém CD, tak vězte, že kromě MS Outlooku, MS ActiveSync a klienta pro Citrix tam není skutečně vůbec nic.


Cena


Nyní se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu, a tím je cena zařízení. A když jsem se po sepsání celé recenze tu cenu dozvěděl, byl jsem mírně řečeno... překvapen. Jelikož se toto zařízení zatím u nás neprodává, zjistil jsem jen cenu v Euro. A 380 Euro bez daně mi přijde za zařízení podobných poněkud vysoká. I když většina zařízení stejné cenové kategorie postrádá integrovaný digitální fotoaparát, v konkurenci levnějších iPAQů, Aximů či MyPalů to bude mít asi hodně těžké...


Benchmarky


Pro kompletní otestování zařízení používám utilitku Spb Benchmark. Protože už mám zrecenzovaných několik nových nových Pocket PC, porovnám nakonec jednotlivá zařízení mezi sebou. Pokud si někdo chce s výsledky pohrát víc detailně, kompletní .XML soubor je ke stažení zde :: MiTAC Mio339 (2003, 400MHz) (908, B). Pokud obsah souboru zkopírujete do formláře na této stránce (klikněte na Add device), můžete porovnávat s ostatními zařízeními.











Další odkazy
reklama