Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Velká recenze zařízení Fujitsu Siemens Pocket LOOX 610 BT/WLAN

9.12.2003, Pavel Koza, recenze
Nové zařízení od společnosti Fujitsu Siemens Computers vás sice neohromí úžasným designem, ale pokud od Pocket PC zařízení požadujete především funkčnost a výkon, může pro vás být LOOX 610 dobrou volbou. Obzvlášť testovaný model obsahující velkou paměť a integrované Wi-Fi uspokojí i velmi náročné uživatele. Bohaté komunikační možnosti, velmi bohaté možnosti rozšíření a nadstandardní paměť pro vaše programy a data, to jsou jen některé přednosti tohoto nového zařízení.
Společnost Fujitsu Siemens Computers není v oblasti PDA nováček. Několik kapesních počítačů představili světu odděleně Fujitsu i Siemens, společnými silami pak před časem uvedli Pocket PC zařízení pod názvem Pocket LOOX 600. Nebylo to sice špatné zařízení, ale trpělo některými takříkajíc "dětskými neduhy". Proto jsem se na jeho následovníka velice těšil, především na to, jestli se společnost Fujitsu Siemens Computers bude schopna poučit ze svých chyb. Jak se jim to povedlo zjistíte z následujících řádků. Bohužel jsem měl možnost se s LOOXem 610 seznamovat pouhé tři dny, přesto si myslím, že označení nové verze jako LOOX 610 je až příliš skromné; vylepšení je mnohem více, než by se z číslíčka na první pohled mohlo zdát. Závěrem bych rád za zapůjčení poděkoval přímo společnosti Fujitsu Siemens Computers.



Ještě pro upřesnění - Pocket LOOX 610 je prodáván ve dvou různě vybavených verzích. Základní verzí je Pocket LOOX 610 BT, druhý model Pocket LOOX 610 BT/WLAN má více operační paměti a integrované Wi-Fi, a to je právě ten, který jsem měl k dispozici.


Co je v krabici?


Zařízení včetně všeho příslušenství se vměstnalo do relativně malé, barevně potištěné krabice, uvnitř které je z kartonu vyrobeno několik oddělených "chlívečků". A co všechno pro nás tedy lidé z Fujitsu Siemens Computers připravili? Zde je seznam věcí, které v krabici najdete:



  • Zařízení Pocket LOOX 610
  • Baterie
  • Kolébka
  • Synchronizační USB kabel
  • Zdroj elektrické energie
  • Dvojice napájecích kabelů (koncovka pro UK a Evropu)
  • Ochranné pouzdro s klipsem na opasek
  • Náhradní stylus
  • Uživatelská příručka
  • Záruční informace a EULA
  • Celkem 4 CD

I když je zařízení bezesporu to nejzajímavější, necháme si jej až na pozdější dobu, nyní si představíme příslušenství. Kolébka je jednodílná, plastová, a i když nijak extrémně pohledná, je velmi praktická, a díky dvěma gumovým proužkům a relativně vyšší hmotnosti i vysoce stabilní. Je navržena i pro LOOXe s větší baterií, stačí jen zacvaknout posuvný dílek. Velice příjemné a maximálně praktické je řešení datového kabelu, který můžete kromě připojení kolébky použít i samostatně (délka kabelu je přibližně 130 centimetrů).



Zdroj elektrické energie je rozdělen na dvě části, v balení pro Evropu jsou k dispozici hned dva kabely s různými typy koncovek (jeden je pro naše zásuvky, druhý pro zásuvky ve Velké Británii). LOOXe můžete samozřejmě nabíjet jak přes kolébku, tak i přímo. Na rozdíl od některých jiných zařízení nepotřebuje LOOX pro přímé nabíjení redukci, na boku přístroje je otvor přímo pro kulatý napájecí konektor.

Pokud chcete co nejdéle uchránit zařízení škrábanců a odřenin, je vhodné začít okamžitě používat nějaké ochranné pouzdro. Jedno takové pro vás připravil výrobce přímo do krabice. Je černé, látkové, příjemné na dotek. Proti nechtěnému vypadnutí z pouzdra chrání vrchní díl zajištěný suchým zipem. Ten v sobě navíc obsahuje i malou kapsičku (opět jištěnou na suchý zip), jako dělanou například na paměťovou kartu. Na zadním dílu pouzdra je přišit kruhový úchyt pro klips. Ten je z umělé hmoty, a i když je odolnější, než na první pohled působí, moc velkou důvěru ve mně nevzbuzoval. Nevýhodou pouzdra, přesněji řečeno daní za zvýšenou bezpečnost, jsou jeho větší rozměry; spolu s vloženým LOOXem ho v kapsičce u košile rozhodně neschováte.



Náhradní stylus se v ničem neliší od toho prvního, kdybyste jej v krabici nemohli hned najít, tak je přichycen zespoda jednoho dílu krabice. Je tenký, vytvořený z kombinace lehkého kovu a pevné umělé hmoty.

Uživatelská příručka, lépe řečeno příručka pro rychlý start, v sobě na několika stránkách ukrývá ty úplně základní informace o zařízení (popis zařízení a jeho uvedení do provozu), a hned na úvodní straně všech pěti jazykových mutací i poněkud chybnou informaci o tom, že je na zařízení instalován operační systém Microsoft Windows for Pocket PC 2002 (korektor asi přijde o prémie:). Jiné problémy v brožurce nejsou, ostatně na jedenáct stránek se jich ani moc nevejde (pokud chcete podrobnější informace, najdete je na jednom z doprovodných CD, a to dokonce v češtině). Krom toho je v balení i brožura se záručními informacemi, a pak brožura s informacemi o tom, jak zařízení ergonomicky používat. Obě výrazně objemnější než návod, to je však již bohužel pravidlem u většiny elektronických zařízení.

Na úplný konec se zbývá zmínit o celkem čtyřech kompaktních discích, na kterých najdeme zajímavé standardní či bonusové aplikace (2 z nich jsou dodávané standardně, dva jsou k dispozici pouze v České republice). Více si o jejich obsahu řekneme v sekci software. Tímto jsme se seznámili s celým obsahem balení. Pokud vám něco chybí, můžete si to zakoupit z bohaté nabídky příslušenství.


Vzhled


Schránka nového LOOXu je kompletně vyrobena z umělé hmoty, stříbrná barva mu dává alespoň zdánlivý kovový vzhled. I když se mi toto Pocket PC líbí víc, než jeho předchůdce LOOX 600, přeci jen mu v kategorii "sex-appeal" stále něco chybí. Na druhou stranu je však nutné brát zařízení podobných schopností mnohem více jako pracovní nástroj než jen módní doplněk, a k práci toho toto PDA nabízí mnohem víc než k pokoukání. Svými rozměry se LOOX 610 řadí k těm objemnějším Pocket PC na trhu, přesná čísla jsou 78 x 147 x 19 milimetrů a přibližně 205 gramů.



Na přední straně zařízení nenarazíme na žádné výrazné překvapení. Displej je sice možná trochu menší, než by se vzhledem k celkovým rozměrům dalo předpokládat, tato skutečnost je však chytře a celkem i efektivně maskována tmavým rámečkem po celém obvodu obrazovky. Nad displejem je kromě tlačítka pro zapnutí / vypnutí přístroje i dvojice LED diod. Ta nalevo je modrá a slouží pro signalizaci aktivního bezdrátového spojení, ta napravo je zelená a slouží k indikaci různých zvláštních událostí. Pod displejem najdeme klasickou sadu 4 programovatelných tlačítek a křížového ovladače, dvě věci se však vymykají průměru. Na rozdíl od většiny ostatních zařízení můžete jednomu tlačítku přiřadit dvě akce (dlouhé a krátké stisknutí), a jedno z tlačítek je přímo nakonfigurováno pro spuštění aplikace FSC Connect2Air (to si však samozřejmě můžete změnit). Pokud nosíte PDA v kapse a často se vám jej povede stiskem některého tlačítka nechtěně zapnout, můžete aplikační tlačítka deaktivovat během suspend módu. Křížový ovladač mi skutečně sedl, ovládání je příjemné a citlivé, a s jeho pomocí jsem nahrál i pár osobních rekordů v některých gameskách:) Posledním zajímavým místem je otvor reproduktoru ve tvaru šesticípé hvězdy umístěný na levé straně v úrovni křížového ovladače.



Na zadní straně toho moc zajímavého k vidění není, kromě vyměnitelné hlavní baterie zajištěné malým přepínačem je tam už jen přepínač, s jehož pomocí snadno provedeme úplné vymazání paměti zařízení. Normálně však není vidět, v případě nutnosti ho najdete právě pod tou vyměnitelnou baterií.
Z hlediska počtu ovládacích prvků je velice zajímavá levá strana zařízení, kde kromě tlačítka pro softwarový reset najdeme i senzor infračerveného portu a trojici ovládacích tlačítek. Stlačením toho úplně nahoře aktivujete speciální menu (jedná se o takzvané "rychlotlačítko"), stlačením dvou dalších tlačítek pak v menu listujete a vybíráte vhodnou volbu, kterou nakonec potvrdíte opětovným stiskem horního tlačítka. Tento systém dvou oddělených tlačítek pro posun nahoru a dolů mi vyhovoval trochu méně než systém s otočným kolečkem, ale to je pouze subjektivní pocit nepodložený nějakými reálnými důvody, ostatní uživatelé mohou mít názor zcela opačný.



Stejně tak zajímavá je i horní strana, kde kromě klasického 3.5mm stereo audio konektoru najdeme i oba rozšiřující sloty, a to jak SD/MMC, tak i Compact Flash typu I / II. Zatímco SD kartu vyndáte standardním jemným zatlačením, pro vyjmutí CF karty je nutné použít vysouvací tlačítko. Úplně napravo je pak i malá Wi-Fi anténa a otvor pro stylus.



Pravá strana zařízení je naopak velice chudá, najdeme tam pouze otvor pro konektor pro nabíjení. Jen nepatrně víc je toho na spodku zařízení, kde kromě datového konektoru najdeme už jen otvůrek mikrofonu.



Pocket PC
Rozměry (mm)
Hmotnost (g)
Asus MyPal A620BT76.8 x 125 x 13.3141
Dell Axim X3 Advanced77.2 x 117 x 14.9136
Fujitsu Siemens Pocket LOOX 610BT/WF78 x 147.5 x 18.2205
HP iPAQ h194069.8 x 113.3 x 12.8124
HP iPAQ h221076.4 x 115.4 x 15.4144
HP iPAQ h415070.6 x 113.6 x 13.5132
HP iPAQ h555084 x 138 x 15.9206.8
MiTAC Mio33973 x 122 x 13.8120
Toshiba e31080 x 125 x 12.4140
Toshiba e74080 x 125 x 15.2179
T-Mobile MDA II70 x 130 x 19185


Parametry


Pokud se budeme bavit o technických parametrech zařízení, čeká nás až na výjimky velice příjemné povídání. Jako hlavní procesor je v LOOXu použit výrobek společnosti Intel, konkrétně Intel PXA255 zvaný XScale. Představovat vám ho podrobněji snad nemusím, už se v Pocket PC zařízeních nějaký ten pátek používá. Pokud smutně pokukujete po konkurenci nabízející procesor číselně vyšší, můžu vás uklidnit - Intel PXA263 nepřináší žádné výkonnostní vylepšení, jeho rychlost je s procesorem v LOOXu identická. Náročnější uživatel uvítá možnost měnit si softwarově výkon procesoru, k dispozici má tři režimy (Turbo, Standard a režim šetřící energii), pro první dva navíc můžete zapnout automatickou regulaci a ušetřit tak trochu energie. Příjemné je, že se změna provede okamžitě, není nutný restart. Ze zkušenosti mohu říct, že pro naprostou většinu běžných činností jsem měl zapnutý ten nejúspornější režim a funkčnost nebyla nikterak omezena, mohl jsem si na pozadí přehrávat MP3 soubory, sledovat video a hrát i náročnější hry. Kombinací s redukovaným podsvícením tak dosáhnete skutečně výrazné úspory energie. Paměti má LOOX 610, alespoň v testované verzi, skutečně dostatek. Uváděných 128MB sice stoprocentně využít nemůžete, k dispozici je něco málo přes 119MB, ale to bude vadit jen málokomu. Operační systém je uložen v 64MB přepisovantelné ROM paměti, ze které je celých 28 MB použito jako bezpečné úložiště nazvané jednoduše LOOXstore. Pokud si do tohoto prostoru uložíte svá citlivá data, nepřijdete o ně ani v případě úplného vybití baterie.



Displej zařízení je vcelku standardní, v porovnání s displejem předchozího modelu LOOXe je vidět značný pokrok kupředu. Podle mého názoru se jedná o navlas stejný displej, jaký je použit například v iPAQu h4150 - Transflexní TFT displej s LED podsvícením. Pokud jste četli moji recenzi, asi už tušíte, že tento displej má jednu nepatrnou vadu na kráse - jeho podsvícení má žlutý nádech. Stejně jako u h4150 to není příliš výrazné, rozdíl vynikne především v porovnání s h2210kou, která má obraz sněhobíle čistý. Na fotce to sice není moc poznat, ale alespoň si můžete prohlédnout, že v intenzitě jasu se LOOX může směle poměřovat s dlouhodobě vynikajícími iPAQy. Uvádět rozlišení a počet barev snad ani není nutné, 240 x 320 bodů a 65 tisíc barev je prostě věc, na kterou si klidně můžete vsadit. Trochu nezvykle jsou pro nastavení displeje v Nastavení hned dvě ikonky, jedna vyvolá aplet pro nastavení automatického vypínání a zapínání podsvícení, pomocí druhé můžete v osmi krocích nastavit jas odděleně pro provoz na baterie i během nabíjení. LOOX nemá automatiku nastavení, proto přijde vhod možnost rychlé změny podsvícení stiskem "rychlotlačítka" a stiskem kurzoru doleva nebo doprava. A pokud byste toho nastavování neměli stále ještě dost, užitím standardního apletu pro kalibraci displeje si můžete zapnout i ClearType. Nakonec zbývá dodat, že dotykový displej je citlivý a přesný, odezvy rychlé, takže se vám s ním bude pracovat jedna radost.



Za schopnost kvalitně pracovat se zvukem si LOOX zaslouží velkou pochvalu. LOOX se tak směle zařadil do společnosti Pocket PC zařízení, které bez nějakých omezení plně nahradí obyčejné MP3 přehrávače. K dispozici jsou dva aplety, jeden pro nastavení hlasitosti reproduktoru a výstupu na sluchátka, druhý pro nastavení citlivosti a hlasitosti mikrofonu. Kromě klasické úrovně hlasitosti (tu je však pomocí apletu možné nastavit mnohem jemněji než ve standardních šesti krocích) je k dispozici i možnost vyvážit balanc mezi levým a pravým reproduktorem, a ve čtyřech krocích nastavit úroveň basů a výšek. Výstup na sluchátka je klasický 3.5mm, což znamená volnou ruku při výběru sluchátek splňujících vaše představy a požadavky. Co mne však velmi příjemně překvapilo je to, že ani na velice kvalitních sluchátkách Koss Porta Pro není slyšet absolutně žádný rušivý šum. Poslech písniček je tak skutečně zážitkem. Výstup na zabudovaný reproduktor je už trochu horší (jako ostatně na všech kapesních počítačích), největší problém má s živějšími skladbami a zapnutým maximálním basováním. To není výtka, to je konstatování, protože integrovaný reproduktor není zamýšlen jako pomůcka pro DJ's:) A když už se bavíme o zvuku, nesmíme zapomenout ani na schopnost záznamu zvuku, která je i díky druhému apletu na velmi vysoké úrovni. Můj oblíbený testík zapnout mikrofon a mluvit na něj ze dvou metrů dopadl na výbornou, pokud si chcete poslechnout, jak vypadá nahrávka z pěti metrů, tak si stáhněte tento soubor :: Záznam řeči z pěti metrů (59,48 KB). LOOX sice pro záznam zvuku nemá přímo vyhrazené tlačítko, ale i díky výše zmiňované schopnosti přiřadit jednomu tlačítku dvě různé akce je jen na vás, kterému tlačítku tuto funkci přiřadíte. Jinými slovy - pokud máte diktafon a koupíte si LOOX 610, na diktafon se brzo bude prášit někde na polici v bazaru.



Pokud toužíte po co největší možnosti komunikace s okolím, toto zařízení vás nadmíru uspokojí. Základem všeho je rychlé USB připojení. Jak jsem již v úvodu uvedl, USB kabel je vyřešen pro snadné použití jak s kolébkou, tak i samostatně. Nemůžete-li z nějakého důvodu USB použít, můžete si zakoupit i kabel se sériovou koncovkou, a díky zmiňovanému praktickému dvoudílného řešení jej též snadno použijete s kolébkou. Velmi příjemné překvapení na mne čekalo při testování infračerveného portu. Kromě naprosto standardní rychlosti 115,2kbps si můžete zvolit i rychlost 4Mbit. A i když se plných 4 megabitů samozřejmě nedosáhlo, v testu nahrání dat z notebooku na Pocket PC byl přenos přes infra dokonce lepší, než jsem dosáhl přes USB! Můj notebook sice bohužel nepatří k nejnovějším, takže nemá USB 2.0, ale to dosaženou rychlost 164KB za vteřinu nikterak nesnižuje. Jinými slovy - soubor o velikost 1 megabyte se přes rychlé infra na Pocket PC zkopíruje za 6 vteřin! Obráceně to již tak slavné není, při kopírování na notebook byl FIR rychlejší než SIR jen třikrát (konkrétně necelých 14KB za vteřinu), ale kopírování tímto směrem je mnohem méně potřebné (tedy pokud Pocket PC nepoužíváte jako přenosný disk k počítači).



Tím však výčet komunikačních způsobů nekončí. Dle modelu obsahuje LOOX buď kombinaci BT/WLAN, nebo pouze BT. Ani jeden bezdrátový transiever nemá hardwarový vypínač, k zapnutí / vypnutí slouží utilita FSC Connect2Air, která je standardně přiřazena jednomu ze 4 programovatelných tlačítek. Jenom pro pořádek ještě uvedu, že LOOX umí v jednu chvílí pracovat buď s BT, nebo s Wi-Fi - při pokusu zapnout oba najednou se vždy ten prvně zapnutý transiever vypne. I když by se asi dala vymyslet situace, kdy bude tato vlastnost trochu limitující, pro 99% uživatelů nemá toto omezení praktický význam.



Nejdříve se zaměříme na Bluetooth, který je u verze LOOX 610 integrován pokaždé. Pokud hned na úvod uvedu, že se o veškerou funkcionalitu stará utilita Pocket Plugfree, skalní příznivci LOOXe asi trochu znejistí; i když jsem osobně nikdy LOOXe nevlastnil, dle různých diskuzí a rozhovorů s uživateli si troufám tvrdit, že u LOOXe 600 měla utilita Pocket Plugfree k dokonalosti hodně, hodně daleko. To se naštěsí radikálně změnilo, a i když mi Bluetooth Manager of Widcommu v novějších iPAQ zařízeních přijde víc uživatelsky přívětivý, Pocket Plugfree je již plně funkční, a to je na tom to nejdůležitější. Osobně jsem zkoušel přes BT komunikovat s telefonem, GPSkou a USB BT adaptérem do notebooku, a vše fungovalo bez sebemenších problémů (i když jak jsem již uváděl, na skutečně detailní testy nebyl čas). Trochu mi vadily pouze dvě věci, i když se jedná spíš o drobnosti. Zapnutí BT trvá relativně dlouho (nejdříve se inicializuje hardware po spuštění aplikací FSC Connect2Air, a potom se dlouho inicializuje aplikace Plugfree) a po resetu se Bluetooth automaticky neaktivuje, i když byl před resetem aktivován. Stejně bezproblémová je i funkčnost Wi-Fi. Protože využívá plně služeb systému, je práce s ním skutečně skvělá. Máte-li nakonfigurovanou WLAN síť, je připojení do sítě otázkou několika málo vteřin. Jediná výtka se tak netýká funčnosti, ale vzhledu - když už nebylo ani do tak rozměrného zařízení možné Wi-Fi anténu integrovat, proč nemá alespoň stejnou barvu...? Skutečně, špičkový designér je potřeba jako sůl.



Zbývá už jen jedna část, které jsme se dosud nevěnovali, a tou je napájení. Pokud bychom soudili jen podle fyzických rozměrů, musela by Lithium-Ionová baterie vydržet v chodu asi půl roku:) Je skutečně obrovská, takže se kapacitě 1500 mAh nemůže nikdo divit. Dle oficiálních firemních informací by měla na jedno nabití vydržet až 12 hodin (samozřejmě to závisí na používaných službách a intenzitě podsvícení), plně nabitá pak téměř 14 dní ve stand-by módu. Osobně jsem testoval vybití jen jednou, a to při plném podsvícení a maximálním výkonu procesoru, a LOOX se vypnul po pěti hodinách a dvaceti sedmi minutách, což je perfektní výsledek. Graf tentokrát nenabízím, protože je trochu zavádějící. LOOX je totiž schopen indikovat stav baterie pouze po 10%, a vůbec se numerický výsledek testu tvářil nějak divně. V každém případě - pokud se budete krotit v intenzitě podsvícení a budete BT a WLAN zapínat jen v případě potřeby, nemusíte mít z nedostatku energie během dne obavy. Ale kdyby to stále ještě nestačilo, můžete si koupit buď náhradní baterii (díky integrované tzv. "překlenovací" baterii proběhne výměna baterie naprosto hladce a ihned po jejím provedení můžete pokračovat v práci), nebo rovnou extra velkou baterii, která se přicvakne místo původní.




Možnosti rozšíření


Možnosti rozšíření jsou jedním slovem vynikající. Protože se však tyto možnosti nijak neliší od ostatních zařízení se stejnými sloty a BT modulem, budu stručný. CompactFlash slot umí jak CF karty typu I, tak i typ II. IBM Microdrive, nějaké GPS karta, klasická 10/100Mbit LAN, vše je jen otázkou peněz a vašeho rozhodnutí, do jaké karty budete investovat. SD slot je pouze paměťový, vzhledem k současné přítomnosti CF slotu to však nevadí. Díky datovému konektoru na spodku zařízení je též bez problémů možné připojit například i rozkládací klávesnici. Nesmíme zapomenout ani na možnost spárování příslušenství přes Bluetooth, v kombinaci například s GPS je z LOOXe v okamžiku výkonný navigační systém.

A na závěr jedna dobrá zpráva pro uživatele, kterým se starší model LOOX 600 rozbil, případně jim byl ukraden, a jim zbyly různé kabely či klávesnice. Podle informací přímo od pramene je LOOX co se datového konektoru týká plně zpětně kompatibilní, takže vše, co fungovalo s LOOXem 600 by mělo bez problémů fungovat i na LOOX 610. V některých případech je pouze nutné stáhnout si z webu www.pocket-loox-www.com ovladač a je to.


Software


Jako na naprosté většině ostatních Pocket PC je i na tomto LOOXu nejsilnější výbava (nepočítáme-li specifickou edici pro zařízení s GSM/GPRS modulem) Windows Mobile 2003 for Pocket PC Premium edition, kromě toho však LOOX nabízí i silnou sestavu aplikací bonusových. Některé z nich jsou ve formě apletu v Nastavení (jako je například aplet Systémové informace, Audio či nastavení rychlosti procesoru), ostatní jsou ve formě samostatné aplikace.

FSCSpeedMenu spolu s akčním a dvěma skrolovacími tlačítky tvoří silnou kombinaci pro snadné ovládání LOOXe pouze jednou rukou. Pokud si na to zvyknete, rychlost práce se zařízením se výrazně zvýší. FSC Backup je celkem průměrně vybavená utilitka pro zálohování a obnovu dat a systému. Buď můžete zálohovat vše, nebo si vybrat jen určitou část obsahu paměti zařízení. Zálohu je možné provést na libovolnou paměťovou kartu i do LOOXstore, datový soubor je možné i zaheslovat. Poněkud skrytou utilitkou je FSC Panning, která má umět jednoduše posouvat výřez okna například v Pocket IE (když je obsah okna větší, než se vejde na jednu obrazovku (bohužel jsem neotestoval, dozvěděl jsem se o této utilitce až zpětně). Utilitka Autorun dělá přesně to, co se od ní očekává - spouští programy umístěné přímo v rootu dané paměťové karty.



Spolu s LOOXem se standardně dodávají dvě CD. Na jednom je pouze několik nejzákladnějších zaplikací přímo od Microsoftu (MS Outlook, MS ActiveSync, Windows Media Player...), na tom druhém pak kromě dvou dokumentů popisujících LOOXe a dostupné příslušenství najdete i několik aplikací. BSQUARE Java Virtual Machine vám umožní provozovat JAVA aplikace či prohlížet si JAVA stránky přímo na vašem Pocket PC. Message Master Mobile Client je aplikace pro komunikaci přes SMS, GPRS a brzy i MMS. F-Secure FileCrypto for Pocket PC Personal Edition nabízí šifrované zabezpečení dat na vašem Pocket PC - i když o Pocket PC přijdete, bez správného hesla se třetí osoba k datům nedostane. Nyditot Virtual Display umožní zvýšit rozlišení vašeho LOOXe na více než standardních 240 x 320 bodů, viditelná však zůstává pouze část (těch 240 x 320 bodů), proto je to Virtual:) Pocket Informant snad nemá smysl představovat, jedná se o komplexní náhradu všech předinstalovaných PIM aplikací. Space2go Organizer umožní mobilní přístup k osobním i firemním datům. Easy2Connect je utilitka pro snadnější konfiguraci připojení k Internetu. WESTTEK® ClearVue(tm) Office for Pocket LOOX nabízí prohlížení dokumentů Word, Excel a PowerPoint v nativním formátu bez nutnosti konverze. movianVPN™ for Windows Mobile nabízí bezpečné VPN připojení do vaší sítě. A nakonec dvě dema - 15 dní můžete testovat aplikaci pro tisknutí JETCET Print Pocket, trochu odreagování přinese hra GoKart Racing World.

Pokud LOOXe zakoupíte v České republice, dostanete navíc i dva CD-ROMy. Na prvním je kompletní lokalizace systému Language Extender a PenReader dodaná společností Moravia-Consulting (a to včetně lokalizace uživatelské příručky), na druhém pak plná verze programů Sunnysoft World Off-line lite (omezena na 5 najednou nastavených stránek) a Lingea Lexicon 2002 AN-CZ OEM (ta obsahuje pouze 30000 hesel, upgrade na maximální verzi přijde na 690 korun), a spousta dalších demoverzí programů, nejen z dílny Sunnysoftu).


Cena


Závěrečné hodnocení není nikdy možné udělat bez znalosti ceny výrobku. Pokud se rozhodnete LOOXe získat, připravte si v peněžence 14990 korun českých za základní verzi modelu LOOX 610, za integrované Wi-Fi a více paměti zaplatíte 17860 korun českých (vše bez DPH). Jestli je to hodně nebo málo opět nechám k posouzení vám, čtenářům.


Benchmarky


Pro kompletní otestování zařízení používám utilitku Spb Benchmark. Protože už mám zrecenzovaných několik nových nových Pocket PC, porovnám nakonec jednotlivá zařízení mezi sebou. Pokud si někdo chce s výsledky pohrát víc detailně, kompletní .XML soubor je ke stažení zde: FSC Pocket LOOX 610 (2003, 400MHz) (1,15 KB).











Další odkazy
reklama