Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Velká recenze zařízení MiTAC Mio 558

12.1.2004, Pavel Koza, recenze
MiTAC Mio558 by se papírově měl zařadit po bok těch nejvýkonnějších a nejvybavenějších Pocket PC zařízení dneška. Rychlý procesor, krásný displej, dvojice rozšiřujících slotů a bohaté komunikační schopnosti, to vše a ještě trochu navíc dělá z tohoto zařízení velice lákavý objekt zájmu mnoha uživatelů. Pokud se chcete dozvědět, zda je MiTAC Mio558 tak dobrý i v praktickém testu, doporučuji vám přečíst si tuto moji recenzi.
Společnosti MiTAC nedávno uvedla na trh dvě naprosto odlišná zařízení. Zatímco nižší model Mio339 je určen především pro méně náročné uživatele z řad mladší generace (a jeho recenze bohužel nevyzněla úplně nejlépe), MiTAC Mio558 je naopak zařízení vytvořené a vybavené pro potřeby náročných zákazníků, kteří ocení bohaté možnosti komunikace či dvojici rozšiřujících slotů. A právě o tom výkonnějším modelu si budeme dnes povídat.




Copak to máme v krabici?


Podobně jako u méně výkonného modelu Mio339 je i zde krabice velice malých rozměrů, i když se mi kupodivu zdálo, že je v ní tak nějak víc volného místa. A pokud vás zajímá, co všechno vám výrobce od cesty přibalil, zde je seznam:



  • Zařízení MiTAC Mio558
  • Li-Ion baterii 1200mAh
  • Zdroj el. energie
  • Synchronizační USB kolébka s pozicí pro extra baterii a plastový nástavec
  • Ochranné pouzdro s klipsem na opasek
  • Redukci pro připojení klasického USB kabelu
  • CD-ROM s Outlookem 2002 a bonusovými aplikacemi
  • Uživatelský manuál
  • Záruční kartu

V porovnání s Mio339 je zařízení na první pohled minimálně o třídu výš. Ovšem tak jako v každé recenzi se zařízení podíváme na zoubek trochu později. Vyměnitelná baterie je poslední dobou již téměř nezbytnou vlastností všech nových Pocket PC zařízení, čož je jenom dobře. Kdo si někdy zkusil peripetie s výměnou baterie například v iPAQu h3600, ví své... Stylus je stejný jako u Mio339, je vyrobený z lehkého kovu, a díky teleskopické konstrukci je má i dostatečnou délku. V některých recenzích jsem sice na teleskopické stylusy slyšel i stížnosti (především na to, že se stylus v ruce zmenšuje a zmenšuje, a každou chvíli se musí znovu roztahovat na maximální délku), ale já jsem s tím neměl sebemenší problém.

Kolébka je téměř totožná s kolébkou pro Mio339, což je upřímně řečeno škoda, jediný rozdíl spočívá v trochu jiném tvaru konektoru pro extra baterii. Škoda je to proto, že na rozdíl od Mio339 je Mio558 velice elegantní kousek, a na první pohled plastová kolébka k němu jaksi moc neladí... Pro připojení k počítači se dá použít neoddělitelný USB kabel, který má na svém konci (přímo v USB konektoru) i konektor pro zapojení zdoje elektrické energie. Integrovaná LEDka signalizuje nabíjení extra baterie, a průhledný plastový nástavec zvyšuje stabilitu synchronizovaného zařízení.



Součástí balení je i ochranné pouzdro. I když je vyrobeno jenom z imitace kůže, kombinace černého materiálu a bílé nitě na mě zapůsobila příjemně. Díky přezce s magnetickým patentkem je zjištěno bezpečí zařízení i v případě prudkých pohybů, několik otvorů pak zajišťuje snadnou dostupnost různých konektorů (nabíjení, synchronizace) i bez nutnosti zařízení z pouzdra vyndavat. Díky oddělitelnému klipsu je možné nosit Mio558 i proklatě nízko u pasu.



Protože má Mio558 jednu velice zajímavou a unikátní vlastnost (o které si povíme později), je v balení i redukce pro připojení klasického USB kabelu přímo k zařízení. Tím je popis obsahu krabice vyčerpán, nakonec zbývá uvést už jen vcelku podrobný manuál, záruční informace a CD-ROM s těmi naprosto nejzákladnějšími aplikacemi.


Vzhled


Již v úvodu jsem naznačil, že Mio558 se vzhledem a kvalitou zpracování nedá s modelem Mio339 vůbec srovnávat. Tipl bych si sice, že ani tentokrát není tělo zařízení vyrobeno kompletně z kovu, nicméně díky kvalitnímu laku je jeho iluze téměř dokonalá. Rozměry i hmotnost jsou vcelku průměrné, budeme-li konkrétní, tak má zařízení rozměry 72 x 124 x 15,3 milimetrů při hmotnosti 170 gramů.

Přední straně zařízení dominuje kvalitní, skutečně TFT displej. Nad ním je dvojice zeleno-oranžových LED diod, levá indikuje činnost bezdrátových modulů a různé události, pravá má za úkol informovat o dobíjení. Pod displejem je přesně uprostřed malý joystick (skutečný joystick, nikoliv ovládací ploška), po obou stranách pak dvě dvojice programovatelných tlačítek s předdefinovaným spouštěním Poznámek, Kontaktů, Kalendáře a Úkolů (je zajímavé sledovat, jaké aplikace považuje ten který výrobce za nejdůležitější:). Tím ale ještě nekončíme, v pravém dolním rohu je výrazný otvor pro reproduktor, v levém dolním rohu je naopak tlačítko pro zapnutí/vypnutí. To není úplně obvyklé, častěji se setkáváme s umístěním na boku či vrchu přístroje, takže než jsem si na to zvykl, párkrát jsem Mio nechtěně vypnul.



Na zadní straně zařízení toho k vidění naopak moc není, kromě tlačítka softwarového resetu tam najdeme (ukrytého pod baterií) i tlačítko pro tvrdý, tovární reset.



Strany zařízení se od sebe liší jak den a noc. Na levém boku zařízení najdeme otočné ovládací kolečko umožňující ovládání jednou rukou, i když protože chybí nějaké tlačítko pro vyvolání nabídky (jako to má například LOOX), prvotní akce musí být vždy vyvolána dotykovým perem, případně stiskem programovatelného talčítka. O trochu níže je tlačítko pro záznam zvuku, pokud mu však přiřadíte například akci "Zobrazit Start Menu", výše uvedený problémek je vyřešen. Ještě o trochu níže je slot pro SD/MMC kartu, a úplně dole nakonec najdeme i konektor pro přímé nabíjení. Posledně zmiňovaná vlastnost se mi líbí, protože i když výrobci Li-Ion baterií tvrdí opak, přeci jen je lepší nabíjet baterii na jeden zátah. A pokud se zařízení dobíjí přes kolébku, alespoň já mám po těch několik hodin určité morální zábrany se zařízením manipulovat. V tomto případě však přerušení nabíjení nehrozí. A co najdeme na pravém bohu zařízení? Nic, vůbec nic:)



Na vrcholku zařízení najdeme v prvé řadě otvor pro CompactFlash karty, a to jak typu I, tak i typu II, který je chráněn nikoliv záslepkou, ale miniaturními dvířky. Hned vedle je umístěn 2.5mm konektor na sluchátka a malinkatý otvůrek mikrofonu. V místě černého plastu pak najdeme senzor infračerveného portu, a pravděpodobně i integrovanou anténu pro Wi-Fi.



Chceme-li mít popis zařízení kompletní, musíme zmínit i spodní stranu zařízení, kde však najdeme jen dvojici datových konektorů. Hlavní konektor slouží pro připojení do kolébky, druhý konektor je klasický miniUSB, a jeho význam poodhalím později.




Pocket PC
Rozměry (mm)
Hmotnost (g)
Asus MyPal A620BT76.8 x 125 x 13.3141
Dell Axim X3 Advanced77.2 x 117 x 14.9136
F-S Pocket LOOX 610BT78 x 147.5 x 18.2197
HP iPAQ h194069.8 x 113.3 x 12.8124
HP iPAQ h221076.4 x 115.4 x 15.4144
HP iPAQ h415070.6 x 113.6 x 13.5132
HP iPAQ h555084 x 138 x 15.9206.8
MiTAC Mio33973 x 122 x 13.8120
MiTAC Mio55872 x 124 x 15.3170
Toshiba e31080 x 125 x 12.4140
Toshiba e74080 x 125 x 15.2179
T-Mobile MDA II70 x 130 x 19185


Parametry


Parametry zařízení jsou, alespoň na papíře, velice slibné. Vše pohání v této chvíli nejmodernější procesor Intel PXA263 taktovaný na 400MHz. Pokud chcete šetřit baterii, máte na výběr celkem 3 různé stupně výkonu procesoru, případně můžete nechat systém měnit výkon automaticky podle potřeby. Možnosti jednotlivých režimů jsou více méně identické s možnostmi Mio339 (mezi procesory PXA255 a PXA 263 není žádný výkonnostní rozdíl), při nejnižším výkonu zapomeňte na pohodlnou práci během přehrávání MP3 souborů, střední rychlost už na to stačí, i když odezvy jsou pomalé a občas se zařízení dost zadýchá. Nejvyšší výkon nabídnce celkem logicky maximální pohodlí a plynulost práce. Proti Mio339 je ještě jedna potěšující změna, a sice že po změně režimu není nutný restart. Co se velikosti paměti týká, nabízí Mio558 kombinaci 64MB RAM a 64MB přepisovatelné ROM. Pro svá data a programy můžete využít celých 63.3MB RAMky a vynikajících 31.15MB ve FlashROM označených jako My Flash Disk. Někteří uživatelé Pocket PC zařízení si stěžovali, že v případě problému s tímto FlashROM diskem jsou nahraní, protože to nelze snadno opravit. Mio558 pro podobné vzácné případy nabízí utilitku, která po měkém resetu FlashROM disk přeformátuje. Sice přijdete o data (pokud data v bezpečném úložišti dosud nezálohujete, měli byste s tím co nejdříve začít), ale zařízení nemusí do servisu.



Nyní pár vět k displeji. Proti Mio339 opět příjemná změna, nyní se jedná o plnohodnotný barevný transflexní TFT displej s LED podsvícením o úhlopříčce 89 milimetrů standardního rozlišení 240 x 320 a barevné hloubky (16 bitů, tedy 65536 barev). Displej je velice jasný, stejně jako u většiny nových zařízení je však postižen slabou "žloutenkou", v porovnání s iPAQem h2210 vykazuje nepatrný nádech do žluté barvy. Stejně jako u Mio339 je možné v deseti stupních nastavit intenzitu podsvícení společně pro provoz na baterie i během dobíjení. Taktéž není možné podsvícení úplně vypnout, lze jej pouze maximálně ztmavit. I toto zařízení podporuje snadnou aktivaci ClearType v celém systému. Dotyková vrstva je citlivá po celé ploše. Subjektivně mi přijde displej trochu víc lesklý, než je u těchto zařízení obvyklé, což přináší drobné problémy především při nízkém podsvícení v jasném prostředí, ale není to nijak kritické.



Pokud zařízení od MiTACu něco skutečně umí, tak je práce se zvukem, a to jak při reprodukci, tak i záznamu. Reprodukce přes integrovaný reproduktor je bez závad, samozřejmě za předpokladu, že neočekáváme zázraky. To výstup přes sluchátka je jiná káva, i když vzhledem k pouze 2.5mm konektoru jsem místo svých kvalitních sluchátek Koss Porta Pro musel k otestování použít obyčejné "pecky". MP3 se přehrávají naprosto čistě, bez šumu. Škoda jen, že zařízení neumožňuje nastavit basy a výšky, musíte se spokojit s neupraveným zvukem. Zatímco Mio339 to řeší dodávanou aplikací pro přehrávání MP3 souborů mající v sobě softwarový equalizer, v tomto případě budete muset sáhnout po řešení třetích stran. Mikrofon je velice citlivý, a i když zařízení opět postrádá byť tu nejjednodušší možnost nastavení, je záznam skutečně vysoké kvality. Záznam řeči z několika metrů není problém, stejně tak záznam hovoru v místnosti neuvede Mio558 do rozpaků. V kombinaci s extra tlačítkem a mikrofonem v horní části zařízení se jedná o plnohodnotnou náhradu klasického diktafonu.



Asi nejvýraznějším rozdílem proti Mio339 jsou schopnosti komunikace. Kromě klasického USB a infračerveného portu nabízí hned několik různých druhů bezdrátové komunikace, a navíc i jednu velice zajímavou a užitečnou vlastnost, o které jsem se již nekolikrát jen letmo zmínil. Ovládání těchto komunikačních modulů se děje pomocí speciální utilitky Mio Wireless, která se po spuštění usadí v systémové liště. Pokud na ní tapneme, zobrazí se stručné menu, ve kterém si můžeme vybrat celkem z pěti možností. Pokud vyloučíme možnost vypnutí všech modulů a ukončení aplikace, zbydou nám možnosti tři - Wireless, Bluetooth a USB Dongle. Asi už tušíte, že si vždy můžete zvolit pouze jednu možnost, při změně se již běžící modul vypne (tedy stejný princip jako u LOOXe). I když například iPAQy jsou schopné mít zapnutý jak BT, tak i Wi-Fi, nedomnívám se, že se jedná o velkou vadu na kráse. Mnohem nepříjemnější je skutečně hodně pomalá aktivace modulu, téměř 15 vteřin mi přijde docela dost... Ale vezmeme to popořádku, začínáme s Wi-Fi.



V případě Wi-Fi se nekoná žádné překvapení, plně se podporuje Microsoftí Zero Configuration Wizard, takže připojení do sítě je otázkou několika okamžiků. Já osobně to testoval v práci i v KFC (hotspot Telecomu) a vše fungovalo naprosto bez problémů. Sympatická je i integrovaná anténa, ze zařízení nikde nic nevyčuhuje. Za zmínku stojí i možnost regulovat výkon Wi-Fi modulu a šetřit tak drahocennou energii. K dispozici jsou celkem tři režimy, ovšem pozor - funkčnost závisí i na schopnostech vašeho access pointu. Pro nějaké detailní testování nemám technické vybavení, můžu jen laicky prohlásit, že Wi-Fi funguje bez problémů.



Druhou možností bezdrátové komunikace je Bluetooth. I v tomto případě je zcela použito řešení od Microsoftu, bohužel i včetně jeho dosud oficiálně neodstraněného problému. Zatímco komunikace s telefonem a připojení k Webu probíhá bez problémů, pokud se snažíte připojit k zařízení vyžadující sériový profil, máte oficiálně smůlu - i když se zařízení spárují, další komunikace se nedočkáte. Naštěstí existuje neoficiální patch, který řeší uvedený problém na zařízení MDA II, úspěšně jsem jej však ozkoušel i s tímto zařízením. Pod názvem Pocket Bluetooth Tools si jej můžete stáhnout i vy. Jinak je BT funkční, s mým telefonem si rozuměl náramně.



Nyní se konečně dostáváme k tomu utajovanému překvapení, které se skrývá pod celkem nicneříkajícím označením USB Dongle. Pokud přepnete Mio558 do režimu USB Dongle, na desktopu máte nainstalovaný správný ovladač a oba dva počítače navzájem propojíte USB kabelem, bude se Mio558 chovat tak jako by to byla obyčejná Wi-Fi karta! Systém jej pozná jako USB zařízení a můžete se tak nepříklad připojit k Internetu, případně do jiné Wireless LAN sítě. Pěkné a praktické, nemyslíte?



Jednou z velice důležitých vlastností každého PDA je jeho výdrž na baterie. Ta byla u Mio339 prachbídná, doufal jsem tedy, že se i kvůli trochu kapacitnější 1200mAh Li-Ion baterii dočkám výsledku výrazně lepšího. Výsledek je sice lepší, nicméně čas 2 hodiny 38 minut též není nic, čím by se Mio558 mohlo chlubit. Pravda, testoval jsem při zapnutém maximálním podsvícení a při maximálním výkonu procesoru, na druhou stranu byly vypnuté všechny bezdrátové moduly. Navíc všechna ostatní zařízení testuji za stejných podmínek, a výjimkou není ani dvojnásobná výdrž... A pokud vezmu v úvahu to, že Mio339 v testu "odpadlo" již po dvou hodinách a osmi minutách, problém asi nebude v mém testování... Samozřejmě se jedná o krajní hodnoty, pokud stáhnete jas displeje a nastavíte mírnější režim procesoru, můžete zařízení používat déle, ale ani tak to není žádná sláva. Potěší snad jedině bohaté možnosti Power Manageru.




Možnosti rozšíření


V této sekci se neustále dost opakuji, proto ji tentokrát vezmeme jen stručně. Mio558 nabízí dvojici rozšiřujících slotů. Prvním je SD/MMC slot, který využijete pouze pro rozšíření paměťi libovolnou MMC či SD kartou. Chcete-li k tomuto Pocket PC přidat například GPSku, můžete tak učinit pomocí CF karty - Mio558 zvládne oba typy. Další zařízení je možné připojit i přes Bluetooth, ovšem pozor na výše uvedený nepříjemný problém se sériovým profilem. Oficiální oprava je však na světě, teď už jen zbývá vytvořit nějaký patch a nabídnout jej uživatelům ke stažení Tím jsou možnosti rozšíření vyčerpané a můžeme přejít k aplikacím.




Software


Softwarová výbava zařízení je postavena na základech Windows Mobile 2003 for Pocket PC Premium edition, je tam tedy úplně všechno, co pro zařízení bez integrovaného GSM/GPRS modulu nabízí společnost Microsoft. Navíc je pak přímo v ROMce dvojice zajímavých a užitečných bonusových aplikací.
Tou první je utilitka eBackup, která je řešená formou průvodce. V několika krocích vyberete co a kam chcete zálohovat, případně obnovit, a pak už jen stačí chvilku počkat a je to hotové. Nic velkého, ale pořád lepší než zálohovat přes ActiveSync.



Druhou užitečnou a celkem sofistikovanou aplikací je utilitka pro práci s obrázky nesoucí naprosto originální název Picture Viewer. Rozsahem svých vlastností by si zasloužila spíš samostatnou recenzi, já ji však představím jen letmo. Mezi základní vlastnosti programu patří jednoduché prohlížení náhledů, případně detailní zobrazení jednoho vybraného obrázku včetně základních vlastností, připojení textového či zvukového komentáře, automatické prohlížení v přehlídkách či rotace. Obrázek můžete i oříznout na jinou velikost, přímo do obrázku něco dokreslit, odeslat obrázek emailem a pár dalších věcí. Shrnuto - Picture Viewer se sice nemůže měřit s aplikacemi typu Resco Picture Viewer, ale poskytne víc komfortu než integrovaná aplikace Pictures, a navíc je zadarmo.



A to je vše. A protože na přiloženém CD není kromě MS Outlooku, MS ActiveSync a klienta pro Citrix skutečně vůbec nic, s popisem aplikací jsme u konce.


Cena


Stejně jako u Mio339 mě cena poněkud zarazila, i když vzhledem k vybavení zařízení není zas tak moc přehnaná. Za Mio558 totiž zaplatíte 480EURO plus daň. V porovnání s konkurencí mi to přijde docela dost...


Benchmarky


Pro kompletní otestování zařízení používám utilitku Spb Benchmark. Protože už mám zrecenzovaných několik nových nových Pocket PC, porovnám nakonec jednotlivá zařízení mezi sebou. Pokud si někdo chce s výsledky pohrát víc detailně, kompletní .XML soubor je ke stažení zde :: MiTAC Mio558 (2003, 400MHz) (1,08 KB). Pokud obsah souboru zkopírujete do formláře na této stránce (klikněte na Add device), můžete porovnávat s ostatními zařízeními.












Další odkazy
reklama