Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Velká recenze zařízení Yakumo Omikron

15.7.2004, Pavel Koza, recenze
Pod pojmem Pocket PC Phone edition si většina z vás představí MDA či jiné XDA zařízení plné toho nejlepšího a nejvýkonnějšího hardware. Existuje však i zařízení s integrovaným GSM/GPRS modulem na opačném konci výkonnostního spektra, které se ale prodává za neuvěřitelně nízkou cenu. Na první pohled zaujme neobvykle malými rozměry, ale zajímavé jsou i další parametry. Překvapivě ovšem nabízí i integrovaný digitální fotoaparát a bohatou softwarovou výbavu.
Pokud si chcete koupit Pocket PC zařízení s integrovaným GSM/GPRS modulem, nemáte moc na výběr. Kromě maximálně rozšířeného XDA a jeho variací nabízí Phone edition už jen pár výrobců. Vesměs se ale jedná o zařízení velmi drahá, jelikož je nabízejí přímo výrobci a nedají se tak koupit levněji přímo s nějakým tarifem. Existuje ale zařízení, které se sice prodává pouze za plnou cenu (nebo alespoň nevím o žádném operátorovi, který by ho měl v nabídce), která je však výrazně nižší než cena dotovaného MDA II! Vzhledem k tomu bylo sice nutné přistoupit k určitým kompromisům ve vybavení, ale dá se předpokládat, že si zcela určitě najde své příznivce. Jedná se o zařízení Yakumo Omikron, které prodává německá společnost Yakumo. Za zapůjčení děkuji brněnské firmě Elko, která je autorizovaným distributorem společnosti Yakumo v naší republice.



Na úvod je ještě třeba upozornit na to, že Yakumo nabízí ještě jedno, téměř identické zařízení Yakumo Omikron BT, které má místo integrovaného digitálního fotoaparátu integrovaný Bluetooth modul.


Copak to máme v krabici?


V malé modrobílé krabici je vše úhledně uspořádáno. Uživatel má k dispozici všechny obvyklé součásti příslušenství.



  • Zařízení Yakumo Omikron
  • Stereosluchátka (pecky) s dálkovým ovladačem a regulací hlasitosti
  • Kolébka
  • USB kabel
  • Ochranné pouzdro
  • Zdroj elektrické energie s oddělitelnou koncovkou do zásuvky
  • CD-ROM
  • Stručná uživatelská příručka
  • Registrační karta



Jako první musím vzpomenout samotné zařízení, které je tím hlavním tahákem celé krabice. A hned na úvod je nutné upozornit na to, že se jedná o levné zařízení určené pro skupinu nenáročných uživatelů. Tuto informaci je nutné mít při čtení recenze neustále na paměti. Více se o něm samozřejmě dozvíte v pozdějších kapitolách. Stejně jako u většiny ostatních Phone edition zařízení jsou součástí balení i stereofonní sluchátka - pecky, tentokrát s 2.5 milimetrovým jackem. A stejně jako u většiny ostatních ani tato neposkytují žádný špičkový hudební zážitek. Naopak se obávám, že v tomto případě jsou sluchátka ještě o trochu slabší než obvykle. Součástí sluchátek je i malý stříbrný "bonbónek", kde najdeme malý mikrofon, tlačítko a regulátor hlasitosti. Pro připevnění sluchátek k oděvu je ke kablíku připevněna malá sponka.



Velmi lehká kolébka je dvoudílná s oddělitelným USB kabelem. Základ kolébky je malý, černý, na pohled prostý. Jako opora zařízení slouží druhý umělohmotný díl, opět velice jednoduchý, který se dvojicí čudlíků spojí se základem a vytvoří tak komplet. Kromě konektoru pro připojení PDA je součástí kolébky i slot pro dobíjení extra baterie se stavovou LEDkou. Na zadní straně kolébky je trojice konektorů. První je běžný, kruhový konektor pro nabíjení zařízení ze zdroje. Druhý standardní mini-USB konektor, do kterého zapojíme synchronizační USB kabel pro komunikaci se stolním počítačem. Pak je tam ale ještě jeden USB konektor, standardní typ A, který slouží jako USB Host. O něm si více povíme později. Dodávaný USB kabel je dostatečně dlouhý, díky standardním konektorům by však neměl být problém si v případě zájmu koupit kabel delší.



Dalším kusem příslušenství je ochranné pouzdro. Nevypadá špatně a svoji funkci plní beze zbytku dobře. Jedná se vlastně o dva tvarované kousky umělé kůže sešité k sobě, proti vypadnutí chrání zařízení přezka s magnetickým patentkem. Vnitřní strana pouzdra je z jemného semiše. Pro přichycení na opasek slouží velmi pevný a bytelný klips. Na opasku (případně za pasem) se zařízení nosí naležato, což osobně pokládám za praktičtější. Zařízení v pouzdře se nedá nikterak ovládat, lze pouze připojit otvorem v pouzdře sluchátka. Otvor, tedy vlastně otvory, jsou chytře umístěny na obou stranách, takže je jedno, jestli zařízení uložíte displejem k sobě nebo od sebe. Jak vidíte na obrázku, po zasunutí Yakuma do pouzdra zůstane vidět jen anténka.



Jednodílný zdroj elektrické energie je trochu větší, než je obvyklé, a nabízí pouze jednu vyměnitelnou koncovku (pro kontinentální Evropu). Kabel je dostatečně dlouhý a to je vše, co mě o tomto příslušenství napadlo:) Nesmím zapomenout ani na stylus, který je v tomto balení jen jeden. Na rozdíl od běžnějšího symetrického (kruhového) průřezu je tento stylus asymetrický. To znamená, že se do zařízení dá zasunout pouze jedním správným způsobem. Pokud ho natočíte například o 90° a pořádně zatlačíte, už ho také z Yakuma nemusíte nikdy vyndat.



Na konec jsem si nechal běžné části vybavení jako je CD-ROM s bonusovými aplikacemi, velmi stručná uživatelská příručka (podrobnou, 250ti stránkovou, najdete ve formě PDF na přiloženém CD) a nakonec i registrační karta, která vám ve dvou jazycích slibuje, co všechno registrací na weby výrobce získáte.


Vzhled


Při prvním pohledu na Yakumo vás asi překvapí jeho velikost. Možná ani ne tak jeho výška jako spíš jeho šířka - i když jsou okraje displeje relativně tlusté, celková šířka 67 milimetrů je na zařízení s telefonem skutečně extrémně málo. Yakumo však využívá jeden trik, o kterém si povíme v souvislosti s displejem. Nyní si raději zopakujeme celkové rozměry (67 x 117 x 23 milimetrů) i hmotnost (165 gramů), díky kterým padne zařízení i do méně vzrostlé horní končetiny. Tloušťka je sice nadprůměrná, ale na centimetrové zařízení s integrovaným telefonem si budeme asi ještě muset chvíli počkat. Jinak je Yakumo designově povedený výrobek a na rozdíl od jiných PDA nepůsobí (zas tak moc) levně. Kombinace matně stříbrné a černé barvy spolu s leskle stříbrnými tlačítky a ovládacími prvky dává na chvíli zapomenout na to, že máme v ruce zařízení z cenového suterénu. Mechanické zpracování už tak slavné není, v některých místech jsou mezery mezi plasty poněkud větší, ale stále je to v normě.



Na přední straně zařízení nás čeká již zmiňované překvapení. Displej je totiž o trochu menší, než na jaký jsme u většiny Pocket PC zvyklí. Pokud mě paměť neklame, je to vůbec nejmenší displej ze všech Pocket PC zařízení, která jsem měl v ruce. Konkrétně je jeho úhlopříčka 2.8 palců, což je o něco málo více než 72 milimetrů. Bežný displej většiny ostatních Pocket PC je 3.5 palců (89 milimetrů), tedy téměř o dva centimetry víc. Lepší představu o tom, jak je displej vlastně velký, si asi uděláte sami po shlédnutí porovnávacích fotografií. To sice není jediná výjimečná vlastnost displeje, ale o těch ostatních si povíme později. Kromě displeje jsou na přední straně i další zajímavé věci. Nad ním je to tmavě zbarvený ovál, ve kterém najdeme jednu stavovou LEDku blikající zeleně, červeně či oranžově podle toho, jakou akci se nám právě snaží dát na vědomí, dále pak otvor reproduktoru a miniaturní objektiv digitálního fotoaparátu. Pod displejem najdeme čtveřici tlačítek (dvě tlačítka jsou systémová pro telefonování, dvě jsou programovatelná) a miniaturní, avšak skutečný ovládací joystick. Pokud se vám stává, že si zařízení často nechtěně zapínáte, díky jednomu z apletů můžete tuto vlasnost vypnout. Joystick je skvělý na ovládání her, ale dvě programovatelná tlačítka jsou až příliž blízko něj, takže já s trochu většími prsty jsem měl už velké problémy je tam vměstnat. Na levé straně ještě pod tlačítky pak najdeme i malý otvor mikrofonu.



Jako naprostá většina PDA je i toto zařízení uzpůspbeno více pravákům, kteří drží zařízení v levé ruce. Proto je tlačítko pro zapnutí / vypnutí přístroje, otvor pro softwarový reset a třístavové otočné kolečko umístěno na levém boku zařízení, zatímco na pravém boku nenajdete zhola nic. Otočné kolečko je možná až moc zanořené do těla přístroje, takže mě občas neposlouchalo na 100%, ale možná je to jen otázka cviku.



Na horní straně zařízení najdeme anténu s otvorem pro stylus, senzor infračerveného portu a gumovým špuntíkem zakrytý otvor pro sluchátka o standardizovaném průměru 2.5 milimetrů. Na spodní straně zařízení najdeme jeden, gumovou krytkou zajištěný otvor. Pokud krytku odstraníme, najdeme tam datový konektor a otvor pro SD kartu. Pokud některá zařízení "trpí" tím, že paměťové karty trochu přesahují okraj zařízení, Yakumo má přesně opačný problém. Paměťová karta je tak hluboko, že ji bez pomoci stylusu nemáte šanci dostat ani dovnitř, ani ven. Je otázkou, proč to tak je, protože gumová krytka stejně nejde při zasunuté kartě použít.



Zadní strana je v porovnání s konkurencí docela zajímavá. Malý přepínač chrání proti vypadnutí vyměnitelnou baterii. Pokud jej přepneme do polohy ODEMČENO, můžeme baterii vyjmout. To je také jediný způsob, jakým lze operovat se SIM kartou. Pozice pro SIM kartu neobsahuje žádný mechanizmus, karta se na místo jednoduše nasune. Proti vypadnutí je chráněna plastovou zarážkou; pokud chcete kartu vyndat, stačí na zarážku jemně zatlačit hrotem stylu. Pod baterií najdeme také hlavní vypínač, s jehož pomocí snadno provedete úplné vymazání dat (to samé však lze provést i současným stiskem resetu a tlačítka pro zapnutí). Nad baterií pak další gumový špuntík chrání konektor pro připojení externí antény. A tímto naši procházku po krásách zařízení Yakumo Omikron ukončíme.




Parametry


Ti bystřejší z vás už si na základě některých fotografií mohli všimnout jedné zvláštnosti, těm ostatním to prozradím nyní - zařízení Yakumo Omikron, které vám právě představuji, jsem k otestování dostal včetně německé ROMky. Není to tak, že by toto zařízení bylo pouze v němčině, ale společnost Elko prostě dováží německou verzi, a i česká lokalizace vyráběná Sunnysoftem bude uzpůsobena pro německou (ale i anglickou) ROM. Já sice získal i anglickou ROMku, ale po dohodě s lidmi z ELKA jsem ji nakonec nepoužil. Takže to, že na screenshotech vidíte něco jiného, než na co jste zvyklí, není chyba, ale záměr. Alles klar? Gut:)



Nuže začněme. Hlavní procesorová jednotka použitá v tomto zařízení je tentokrát od Samsungu. Konkrétně jde o procesor Samsung S3C2410 taktovaný na 200MHz. Kromě ceny je pro relativně málo výkonný procesor ještě jeden důvod, a tím je nízká spotřeba energie. Z hlediska kompatibility není mezi Intelem a Samsungem žádný rozdíl, takže nemusíte mít strach, že by vám (až na velmi specifické výjimky) nějaký program nefungoval. Paměti má Yakumo tak akorát na to, aby uspokojil nenáročného zákazníka. Všichni ostatní si pořídí kartu, protože 32MB FlashROM nabízející 0.34MB bezpečného úložiště a 64MB klasické RAM, kde má uživatel k dispozici pouze něco málo přes 53MB, se nedá považovat za štědrý příděl místa. Bezpečné úloiště je sice malé, ale až vám v další kapitole řeknu, co všechno se do FlashROMky vešlo, pochopíte:)



Displej je... no prostě jiný. Odborníkům a pamětníkům stačí říct, že technologicky jde o barevný STD displej s 12ti bitovou barevnou hloubkou (4096 barev). Upřímně řečeno na mě sáhl duch starých časů, kdy byl tento displej v různých Handheldech či Palm-size PC tím nejlepším, co se v barvě dalo pořídit. Dnes už jsme samozřejmě někde jinde, a tak je tento displej výjimkou, která se s běžnými TFT displeji nedá moc srovnávat. Jas by ještě ušel (dá se nastavit ve 32 stupních), v intenzitě bílé barvy porazí Yakumo i větčinu iPAQů, ale kontrast (dá se nastavit v 16ti krocích, je to specialita STN displejů) i barevnost už jsou o dost horší a rychlost zobrazení už je minimálně o třídu níž. Což mimo jiné vylučuje, aby se z tohoto zařízení stal oblíbený prostředek pro gamesnickou mládež - joystick je sice velmi pěkný, ale rychlé scény se prostě na displeji zobrazí s velkými "duchy", takže je hratelnost velmi omezena. Pokud jste to někdy viděli například na starším notebooku, víte, o čem mluvím. Pokud ne, nechte si o tom vyprávět od svých babiček a dědečků:) Další vlastností STN displejů je to, že podsvícení pořád běží, i když je nastaveno na minimum - prostě se nikdy úplně nevypne. A v porovnání s ostatními je na displej venku pod širým nebem vidět trochu hůře. Nakonec musím i upozornit na to, že některé aplikace měly s 12ti bitovou barevnou paletou problémy. Ale abych jen nepomlouval, tím, že je displej výrazně menší při stejném rozlišení, je jeho kresba velice jemná a pěkná na pohled. Dotyková vrstva je nepatrně tužší, ale v tomto případě jde jen o zvyk. Shrnuto - na displeji se dá hodně ušetřit, což je i tento případ. Koukat se na to dá a pokud zrovna nepřecházíte z nějakého iPAQa či LOOXe, nemusíte si s tím moc lámat hlavu.



Zvukové schopnosti zařízení nejsou, až na výjimku, úplně nejlepší. Tou čestnou výjimkou je integrovaný reproduktor, který je minimálně jeden z nejlepších, jaký jsem kdy v Pocket PC slyšel. To samozřejmě neznamená, že jsem své třípásmové bedny od DVD postavil k popelnici a dál si pouštěl zvuk z DVDček pouze přes Yakumo, ale že reproduktor přehrává velmi dobře jak hovor, tak dokonce i hudbu. Zvuk je čistý a bez šumu i při vyšších hlasitostech. Budete-li chtít přehrávat MP3, přijdou vhod i již zmiňovaná sluchátka. Kromě kvality je jejich hlavní problém nízká maximální hlasitost. I když nastavíte vše na maximum, hlasitost je pouze průměrná, takže jakmile se dostanete do trochu hlučnějšího prostředí, hudební zážitek se jaksi nekoná. Bohužel jediné, co si na zvuku můžete upravit, je hlasitost; žádný aplet modifikující úroveň basů či hloubek tam nenajdete. Kvalita mikrofonu je nadprůměrná, i když také nenabízí žádnou možnost nastavení. Záznam je srozumitelný ať mluvíte do mikrofonu z deseti centimetrů nebo ze tří metrů.

Kromě GSM/GPRS modulu, o kterém si povíme později, jsou možnosti komunikace velmi omezené. Yakumo umí USB po kabelu a infračervené paprsky vzduchem.

V sekci napájení mám pro vás dvě zprávy - jednu dobrou a jednu špatnou. Ta dobrá zpráva je, že hlavní baterie Yakuma s kapacitou 1050mAh je typu Lithium-Polymer, tedy to nejlepší aktuálně dostupné. Bohužel špatná zpráva se týká výdrže - tři hodiny jsou prostě málo. I když snížíte intenzitu podsvícení (úplně vypnout nejde), výrazně lepšího výsledku nedosáhnete. Připravte se tedy na každodenní nabíjení. Standardní test probíhal při zapnutém GSM modulu, jelikož předpokládám, že tato část zařízení bude aktivní neustále. Během výměny hlavní baterie se o data stará integrovaná baterie záložní, v tom se Yakumo od ostatních Pocket PC neliší.




Fotoaparát


Jak již bylo zmíněno, testované Yakumo obsahuje i integrovaný digitální fotoaparát. A hned z kraje musím poznamenat, že nikterak nevybočuje z kvality foťáků integrovaných v mobilech. Po spuštění aplikace PhotoCapture (fotografování není standardně přiřazena žádná klávesa) můžete vytvářet snímky formátu JPEG či BMP ve trojím rozlišení - 640x480, 320x240 a 160x120 (na rozdíl od MDA II tedy fotí naležato); natáčení videosekvencí není podporováno. Sami vidíte, že fotky mohou plnit maximálně informativní funkci, do fotosběrny s nimi asi nikdo nepoběží. Na druhou stranu se to samé dá říct o většině ostatních integrovaných fotoaparátů.



Následuje sada snímků demonstrující schopnosti Yakuma fotit uvnitř budov, kde jsou horší světelné podmínky.



Nakonec jsem si připravil tři fotografie, které vám odpoví na otázku, jak se liší kvalita obrázků v různých rozlišeních. Nejsem si jist, jestli je to nejvyšší rozlišení nativní, nebo zda je pouze zvětšen a přepočítán čtvrtinový obrázek, ale při této kvalitě je to stejně celkem jedno...



Obslužný program fotoaparátu je celkem propracovaný. Umí snadno odeslat fotografii emailem, upravit ji (jas, kontrast, barevnost a jednotlivé barevné kanály odděleně), případně vytvořit pohlednici (před fotografii se vloží nějaká bitmapa, takže snadno vytvoříte takový umělecký skvost jako je "Já mezi opičkami" případně "Já, kosmonaut". V nastavení programu si můžete vybrat z pěti různých režimů, kromě normální fotografie tak snadno vytvoříte fotografii v odstínech šedi, monochromatickou, negativ, případně fotku vypadající jako by byla vyfocena před sto lety.



Málem bych ale zapomněl na jednu méně příjemnou věc - objektiv kamery je umístěn na přední straně zařízení. Což je sice skvělé v případě, že se snažíte vyfotit sebe, případně to, co se děje za vámi, ale pokud máte zájem zaznamenat i to, co se děje před vámi, musíte se spolehnout jen na své schopnosti, protože fotíte naslepo. Jde si na to zvyknout, takže po čase už budete mít více fotek dobrých než špatných, ale focení detailů či rychle se pohybujících předmětů je téměř nemožné.


Yakumo Omikron jako telefon


Zařízení je standardní Phone edition, najdete tam tedy všechny běžné aplikace a úpravy od Microsoftu vytvořené pro tuto edici (bližší info najdete v recenzi MDA II. Technicky se jedná o triband telefon podporující frekvence 900/1800 a 1900. Kromě standardních telefonních funkcí jako přesměrování či přidržení hovoru je umí i automatickou odpověď na příchozí hovor a podporuje broadcastové kanály. Vyzvánění může být buď zvukové (pouze .WAVy) nebo vibrační. Mimo to nabízí Yakumo i trojici jednoduchých utilitek. Connection Disconnect ukončí aktivní GPRS spojení. SIM Manager umí spravovat data na SIMce a kopírovat kontakty mezi SIMkou a aplikací Kontakty, a stejně tak i spravovat uložené SMSky. A nakonec zbývá SIM Toolkit, který umí obsluhovat například bankovní aplikaci. Moje karty bohužel tuto vymoženost nemají, takže jsem netestoval.



To ale není vše, když už má zařízení foťák, byla by škoda neposlat nějakou pěknou momentku přátelům přes MMS. Klient je vytvořen společností EZOS a jeví se velice sofistikovaně. Bohužel se mi nepovedlo zprovoznit toho klienta s Oskarem... Snad budou mít ostatní majitelé více štěstí:)



Celkem vzato je Yakumo obstojný telefon, který sice neohromí unikátními funkcemi, ale pro běžné telefonování stačí. Stejně jako všechny ostatní Pocket PC Phone edition ani Yakumo není klasická třída B, pokud vám někdo volá právě ve chvíli, kdy se stahují data, nedovolá se (testováno na Oskarovi). Co se rychlosti týká, je toto zařízení třída 10, umí tedy použít 4 timesloty pro stahování a 1 pro odesílání. Proti konkurenci chybí některé drobnosti jako je funkce hlasitého odposlechu či možnost použít MIDI soubory jako vyzváněcí tóny, ale vesměs nejde o nic zásadního. Také baterie by mohla být kapacitnější, při běžném používání se asi každodennímu nebíjení nevyhnete. Velmi příjemná je naopak velikost zařízení - s velikostí mobilních telefonů se rovnat sice nemůže, ale tohle také není mobil:)


Možnosti rozšíření


Zařízení Yakumo obsahuje jeden integrovaný SD slot podporující i IO fuknce, takže teoreticky by neměl být problém použít například jiný fotoaparát. Prakticky jsem však narazil na problém související s příliš schovaným SD slotem - mnou používaná HP kamerka byla krátká, nedosáhla až ke kontaktům. Běžné paměťové karty v zařízení fungovaly bez problémů. Jiné možnosti rozšíření Yakumo nenabízí přímo, ale nepřímo pomocí kolébky. Jak bylo uvedeno v úvodu, je tam i jeden USB Host port. Ten umožní připojit libovolné USB zařízení, na které máte ovladač. Ovladač pro běžnou USB paměť je obsažen již v ROMce, což jsem ověřil úspěšným praktickým testem. Celé to má jen jedno drobné ALE, a tím je funkčnost pouze ve chvíli, kdy je do kolébky zapojen konektor napájení. Protože však toto zařízení nenabízí nabíjení přes USB a chybí redukce pro přímé dobíjení, kolébka a zdroj budou téměř jistě tvořit nerozlučný párek.



Yakumo nabízí i bohatou sadu příslušenství. Kabely, náhradní baterie, pouzdra, to vše si snadno můžete koupit u autorizovaného distributora.


Software


Na lowendové zařízení je nabídka bonusových aplikací téměř neskutečná. O spoustě z nich jsme si povídali už v předchozích odstavcích, nyní si představíme ten zbytek. To, že je základem operační systém Windows Mobile 2003 for Pocket PC, už víte. Bohužel, upgrade na Windows Mobile 2003 Second edition se podle mých informací nechystá.

Začneme tím nejdůležitějším, čímž je dle mého soudu zálohovací utilitka. Kdo někdy přišel o data, bude souhlasit:) Jednoduchá aplikace umí zálohovat buď vše, nebo jen PIM data. Můžete si vybrat místo (libovolná paměťová karta), do bezpečného úložiště se toho zase tak moc nevejde. Pro zapomnětlivé je tu možnost zálohovat automaticky v určité dny, případně ve chvíli, kdy napětí baterie klesne pod určitou úroveň. A abyste se automatickými zálohami nedostali do problémů s volným místem, můžete si nastavit, kolik záloh maximálně chcete zachovat - ostatní se budou mazat. Příjemná je i automatická nabídka po HW resetu, zda chcete obnovit data ze zálohy



Další tři aplikace spadají do kategorie multimediální. O programu ovládajícím digitální foťák jsem vám už říkal, zbývají tedy dva. ImageMaker je kreslící a editační program na úrovni klasického Kreslení z Windows, umí pracovat s bimapami a JPEGy. Nabízí několik efektů, mimo jiné rotaci a překlopení, natažení a zkosení, inverzi barev a nastavení jasu a kontrastu. Multimedia Manager je naopak triviální aplikace zobrazující buď obrázky, nebo vyzváněcí tóny.



O ostatních programech a apletech v ROMce jsme si již řekli, nyní pár slov k obsahu CD. Těch slov bude jen pár, protože kromě programů Microsoft Outlook a Microsoft ActiveSync pro desktop a pár drobnostem pro PDA na něm nenajdete vůbec nic neobvyklého.


Cena


O tom, jestli lze zařízení považovat za lowend či nikoliv, rozhodují především jeho schopnosti. Naproti tomu na celkové hodnocení má velký vliv i cena. A nějakých 11500 korun bez daně, za které se toto zařízení prodává, dává zapomenout na nejeden nedostatek. Vzhledem k této ceně se Yakumo nedá srovnat se současným králem Phone edition zařízení, s MDA II. Je to prostě jiná liga jak parametry, tak cenově. Ale poměr cena/výkon je v obou případech srovnatelný. Hlavní spokojený by tak měl být zákazník, který si může vybrat, jestliichce hodně muziky za hodně peněz, nebo méně muziky za méně peněz. Bohužel v době psaní této recenze nenabízí Yakumo žádný český operátor za dotovanou cenu, která by tak mohla být ještě výhodnější. Nyní si toto zařízení můžete zakoupit u společností Sunnysoft, COMFOR či Alzasoft.


Benchmarky & Testy


Na rozdíl od předchozích zařízení budou praktické testy relativně stručné. Je to především kvůli pasivnímu CSTN displeji, který se hodí na běžnou práci, ale na sledování filmů a hraní akčních her to moc není. Akční hry tedy skoro vůbec ne, na filmy se koukat dá, ale rozhodně to není žádné pěkné pokoukáníčko. Snad jen pomalejší hry a poslech hudby by mohly uspokojit i náročnějšího uživatele.

Ani benchmarkové testy tentokrát nebudou moc směrodatné, protože zařízení taktované na 200 MHz jsem tu ještě netestoval. Nakonec jsem se rozhodl porovnat čtyři zařízení, každé s jinak výkonným procesorem. Dnes to tedy není o tom "kdo je nejlepší", ale spíš pro informaci, co od takového procesoru můžete čekat. Subjektivně je samozřejmě poznat rozdíl, ale proti 400MHz to není zase tak hrozné. Jenom výjimečně se mi stalo, že se Yakumo "zamyslelo" na delší dobu, většinou byly odezvy okamžité. Hlavně v souvislosti s pasivním displejem se ovládání zdálo takové vláčné. Ostatní postřehy jsem psal přímo u popisu vlastností.

Verze ROM testovaného zařízení :: 1.00











Program GXmark, který používám na testování grafiky, si moc nerozuměl s 12 bity, takže výsledek není k dispozici.
reklama