Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

NetFront 3.1 s JV-Lite - tak trochu jiný prohlížeč

14.5.2004, yasmeene2, recenze
Na poli alternativ k standardnímu a v mnoha ohledech nedostačujícímu Pocket Internet Exploreru se objevil král jménem NetFront. V mnoha ohledech překonává jak samotný IE, tak i jeho populární nadstavby (MultiIE, PIEplus..). Chcete-li se o jeho schopnostech dozvědět víc, přečtěte si tuto recenzi.
Program není zadarmo, to bych však k jeho kvalitám ani neočekával. S instalací žádný problém nebyl. Samotný prohlížeč zabírá poměrně úctyhodných 7.09 MB včetně java pluginu JV-Lite2 Personal Edition for Pocket PC, který činí z Netfrontu mocnou zbraň. Po instalaci vám ubíhá trial doba 45 dní po ní musíte zadat registrační číslo. Bohužel verze 3.1 podporuje jen wm2003, majitelé starších pda se musí spokojit se starší verzí. Program by měl fungovat dobře i z paměťové karty, vzhledem k rychlosti bych to však nedoporučoval.


Možnosti


Prohlížeč má klasické funkce jako multi window až pět otevřených oken, full screen který by mohl být více full (panel adresa), screen drag, který má však chybku, že při aktivování je znemožněno klikat na odkazy, dva stupně optimalizace stránek: justfit – který se pokouší nacpat celou stránku, tak jak je na obrazovku pda a smartfit – který konečně eliminuje nutnost scrolování do stran (viz obrázky). V některých ojedinělých případech se mi však u složitějších stránek stalo, že písmo se najednou nebezpečně hodně zmenšilo až bylo téměř nečitelné, musel sem vždy přenastavovat velikost písma, což zdržuje.





Historie stránek je takový doplněk navíc, stahování souborů je samozřejmostí, oproti ie vidíte velikost a rychlost stahovaných dat, ale bohužel nedá se zároveň stahovat a prohlížet stránky, to však pro pomalost GPRS připojení příliš nevadí. Ukládání a offline prohlížení stránek je samozřejmostí, můžete si uložit i samostatný obrázek. Internet search bar, který vám přidá lištu s možností vyhledávání defaultně na googlu a yahoo je sice hezká myšlenka, při použití se však zmenšuje prostor na samotnou stránku, což u malých pocketpc displejů docela vadí, obdobně je na tom vyhledávač v historii. Funkci auto-cruise pro synchronizaci offline stránek lze bohatě nastavovat k obrazu svému.Funkce zoom v kombinaci s justfit vypadá opravdu krásně, ale je spíše pro bystrozraké čtenáře.





V nastavení samotného prohlížeče se dočkáme nastavení defaultního zobrazování stránky (písmo nastavené na střední velikost konečně JE střední velikosti), povolení, zakázání a vymazání cookies souborů, nastavení připojení, povolení užitečné funkce mailto umožňující psát rovnou na emaily uvedené na www stránkách, externí plug-iny (java, flesh..), zabezpečení ssl verze 2.0, 3.0 a TLS 1.0 a User agent umožňující se identifikovat jako jiné prohlížeče, a jiné drobné nastavení.



A dostali sme se ke zlatému hřebu a tím je JV-lite java plug-in, který se nedá srovnat s tím co je v pie, řeší například problémy s „nefunkčnímy“ tlačítky na webových stránkách (posílání sms zpráv přes internetové brány, přístup k bankovním účtům- zkoušeno na české spořitelně, která údajně přístup z ppc nenabízí..), nebo třeba přikládání souborů, což je vhodné k webovému přístupu na mail. Schopnostem javy se budete divit opravdu dlouho, předinstalovaná java kalkulačka také potěší. Netfront dobře spolupracuje i s populárním makromedia fleshem.




Zkušenosti


Co mi v Netfrontu chybí je možnost nastavit si tlačítka na jednotlivé funkce (vpřed, vzad, refresh..). Stránky se zobrazují velice dobře, jen je občas třeba přepnout z jedné varianty optimalizace do druhé, protože se stránka načítá v příliš úzkém sloupci, kde ani to nepomůže, PIE může vypomoct, ale nemyslete si, že by Netfront předčil. Jestliže vlastníte přístroj XDA/MDA I/II, nebo pda s gprs modulem rozodně do programu investujte. Se zobrazováním češtiny, ani jinými jazyky jsem problém neměl. Na některé zvláštnosti v ovládání si asi budete muset chvíli zvykat, zvlášť pokud jste dříve používali MultiIE.
Základní údaje
reklama