Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

HTC Touch Pro - flashování neoficiálních ROM prolomeno!

26.8.2008, Martin Ráž Hoch, aktualita
A je to tady!!! Na tento milník obvykle komunita sdružená kolem svého HTC přístroje obvykle těší nejvíc. Na co? Na vydání tzv. opraveného bootloaderu pro zařízení, což umožní nahrávat neoficiální ROM (operační systém, ovladač GSM modulu atp.).
Každé zařízení HTC je identifikováno CID kódem, což je Country ID identifikátor, který určuje, že dané zařízení patří např. českému O2, které samozřejmě povoluje užívat jen oficiálně schválené ROM. To bohužel ale není tak skvělé pro nás uživatele, protože RTM ROM bývají obvykle v počátcích hodně neefektivní a vyplatí se proto použít práci nadšenců z fóra XDA-Developers.com, které je nedílnou součástí značky HTC. To je ale možné až po odemknutí přístroje do vývojářské verze, tvz. SuperCID, který umožní nahrát SW určený klidně kolegům z Číny ;-)



HTC Touch Pro (kódovým jménem Raphael) je na českém trhu již nějaký ten den. Proto plno nás podivínů, které uspokojuje neustálé nahrávání nového lepšího SW, netrpělivě čekalo právě na umožnění této zábavy. Já jsem šel do extrému, ve své nedočkavosti jsem se uvolil k tomu, že ze sebe a svého miláčka udělám pokusný objekt a pod rizikem nefunkčnosti přístroje se za vás vložím do nejisté bitvy;).

Navázal jsem tedy spolupráci s kolegou Cmonexem, který pracuje v rámci Raphael vývojového týmu a zhruba týden jsme po nocích testovali všemožné kejkle, monitorovali USB komunikaci, řešili podivné záhady (děkuji můj milý nespolehlivý laptope) a zkrátka nic zábavného. Dnes bylo naše snažení korunováno vítězstvím a konečně se podařilo vydat funkční verzi SPL 1.90 Olinex pro HTC Raphael určenou pro koncové uživatele.

V následujícím odkazu najdete plné informace o dané aplikaci a rád bych upozornil nováčky v této věci, že provedením této akce riskujete ztrátu záruky a nevratné poškození přístroje! I toto je bohužel riziko, na které musím upozornit. I přesto, že jsem otestoval bez sebemenšího problému a v 99% procentech bude pravděpodobně fungovat. Může se ale jako vždy objevit nestadardní situace.

Každopádně já osobně se již těším z nového firmwaru a doufám, že někomu z vás se tenhle tip bude také hodit;)

Další pozitivní zprávou, kterou dám jen tak na okraj, je fakt, že je již možné připravovat "uvařené" ROM. Právě jsem otestoval dekompilaci nejnovějšího buildu a vše probíhá tak jak má... Kolegové, těšte se na spoustu nových ROM a opravdu nebezpečnou rychlost;)
reklama