Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

O2 "zjednodušuje" účtování mobilních dat, sváteční surfeři pozor!

8.7.2009, Pavel Koza, aktualita
Tato novinka by měla zajímat především sváteční uživatele datových připojení přes síť O2, kteří nemají aktivovaný žádný datový balíček, ale brouzdají jen občas (a za draho). O2 se totiž chystá od 1. srpna dramaticky změnit systém účtování, kdy se místo přenesených dat začne zpoplatňovat čas strávený při připojení.
Od prvního srpna tak nebude důležité KOLIK toho přenesete, ale ZA JAK DLOUHO to přenesete, konkrétně se bude platit 20 Kč za každých započatých 10 minut. Pokud odfiltrujeme všechny vzletné fráze o zjednodušení a zlevnění (sic!) z oficiální tiskové zprávy, jednoduše si spočítáme, že pro značnou část svátečních uživatelů se tato služba stane cenově nesmyslnou.

Příznivci ICQ a dalších kecálků, kteří generují zanedbatelný datový tok, to mohou zabalit rovnou, takové víkendové drbání by vás mohlo přijít i na několik tisícovek. Ani další uživatelé na tom ale nebudou lépe, například prosté stažení dat pro A-GPS jednou týdně vás měsíčně vyjde na 80 korun, i když se ve skutečnosti jedná jen o malé textové soubory v řádu jednotek KB. Jinými slovy, pokud máte O2 a nemáte datový tarif, velmi pečlivě si zkontrolujte nastavení telefonu a nezapomeňte, že se od 1. srpna bude účtovat nikoliv po KB, ale po minutách. Ať na vás v září nečeká od O2 nepříjemné překvapení...


Tisková zpráva


S postupným rozšiřováním mobilní sítě nové generace 3G a růstem obliby internetu v mobilu přichází Telefónica O2 s významnou změnou v oblasti mobilních dat. Od 1. srpna 2009 připravila pro všechny rezidentní zákazníky zjednodušený systém účtování. Zpoplatněnou jednotkou se namísto množství stažených dat stává časový interval stahování. Každý zákazník tak získá jasný přehled o svých výdajích a může výrazně ušetřit. S novým účtováním zaplatí všichni zákazníci jen 20 Kč za 10 minut stahování. Telefonica O2 tak rok po představení jednoduchého a úspěšného tarifu O2 Internet v mobilu pokračuje ve zjednodušování svých služeb. Nové účtování mobilních dat využijí zejména zákazníci, kteří využívají internet ve svém mobilu nepravidelně.



"Naše průzkumy ukazují, že v současném účtování se zákazníci neorientují. Je pro ně těžké odhadnout, jak veliké jsou webové stránky,a kolik tedy za jejich prohlížení zaplatí. Stahování dat se významně zrychluje, v některých případech by tak zákazníci platili i za relativně krátký čas stahování vysoké částky. Připravili jsme tedy nový srozumitelný a přehledný systém, který nezohledňuje množství stažených dat. Sazba je neměnná a je dána časovým intervalem v délce 10 minut. Zákazník si tak během jednoho připojení lehce stihne prohlédnout požadovanou stránku či přečíst emaily a navíc si sám snadno změří, kolik jej to bude stát,"říká Jan Karas, ředitel pro segmentový marketing společnosti Telefónica O2.

Nová forma účtování mobilních dat je platná jak pro nové, tak stávající zákazníky rezidentních paušálních i předplacených služeb. Účtovací jednotkou je časový interval v délce 10 minut, za který zákazník zaplatí 20 Kč vč. DPH, a to bez ohledu na nastavení mobilního telefonu či na to, kolik dat stahuje. Desetiminutový blok je aktivován datovým přenosem. Během tohoto bloku může zákazník stahovat nepřetržitě, ale má také možnost stahování dat přerušit. Surfování na internetu ho tak vyjde levněji než doposud.

Nedávno představenou novinkou v oblasti mobilních dat O2 je také přehledný mobilní rozcestník určený pro snadnou orientaci na internetu. Ten je zákazníkům i nadále k dispozici zdarma. Nový systém portálu se plně přizpůsobí typu telefonu. Na malém displeji staršího přístroje se zobrazí přehledný a jednoduchý rozcestník, velký displej nejmodernějšího telefonu pak ukáže plnou grafickou podobu. Zákazníci zde naleznou mnoho užitečných odkazů přehledně roztříděných do tématických kategorií a také známé informační a zábavní služby. Služby označené O2 Active jsou pro všechny zdarma, ostatní budou od 1.8. zpoplatněné právě novým účtováním mobilních dat nebo jsou v ceně tarifu O2 Internet v mobilu.
reklama