Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Velká recenze zařízení Yakumo Delta 300 GPS

24.11.2004, Pavel Koza, recenze
Upřímně řečeno, Yakumo Delta 300 GPS nabízí pouze jednu, ve světě Pocket PC však unikátní vlastnost. Nedílnou součástí zařízení je totiž modul umožňující příjem satelitních signálů (GPS), ze kterých dokáže vhodný program vyhodnotit vaši přesnou pozici a dokonce i nadmořskou výšku. Potěší tak především uživatele, kteří touží po nějakém navigačním řešení, ale jednoúčelové GPSky jim z nějakého důvodu nevyhovují. Yakumo totiž kromě navigace umí i všechno ostatní, co jiné běžné Pocket PC.
Do Pocket PC zařízení již bylo integrováno kde co. Začalo to komunikačními moduly jako Bluetooth či WiFi, pokračovalo GSM/GPRS či CDMA telefonem a dnes už nikoho nepřekvapí ani foťák či klávesnice. Takže integrovaný GPS přijímač je jen logickým pokračováním tohoto trendu. Na úvod opět několik základních informací. Asi nejdůležitější je ta, že ač se recenze opět jmenuje "velká", bude o něco stručnější než ostatní. Je to proto, že při vší úctě nabízí Yakumo kromě GPSky už jen základní minimum, o kterém se píše v každé recenzi na tomto serveru. Pokud je zrovna tato recenze vaší premiérovou, doporučuji k přečtení i recenzi MiTAC Mio339, se kterým má Yakumo společného zdaleka nejvíce (dle obrázků ho nabízela pod svojí značkou i společnosti Yakumo - Yakumo Delta 300), případně recenzi jiného low-end zařízení. Druhým poněkud neobvyklým faktem je německá verze operačního systému, ovšem díky lokalizaci od Sunnysoftu se tím nemusíte trápit. Třetí zajímavostí je to, že se toto zařízení nabízí i pod dalšími značkami jako třeba CoPilot či Navman, takže se jeho osud podobá zařízení na bázi XDA s integrovaným telefonem.



Nakonec bych rád poděkoval eshopu PDAonline.cz, který mi zařízení k recenzi zapůjčil a kde si Yakumo můžete zakoupit.


Co je v krabici?


V obyčejné, modro-bíle obarvené krabici, najdeme kromě samotného Pocket PC a dalších běžných věcí i jeden překvapivý, ale velmi praktický kousek příslušenství navíc.



  • Yakumo Delta 300 GPS
  • Stylus
  • USB kabel
  • Zdroj elektrické energie
  • 12V kabel do auta
  • Stručný uživatelský manuál
  • 1x CD-ROM se základními aplikacemi
  • 2x CD-ROM s bonusovými aplikacemi

Zařízení si pro změnu necháme na pozdější dobu, teď se věnujme příslušenství. Stylus je teleskopický - minimální velikost je 75 milimetrů, maximální 110 milimetrů. USB kabel je skutečně jen ten nejobyčejnější kabel s jedním konektorem na každé straně, délka asi 120 centimetrů, součástí USB konektoru je i zdířka pro zapojení napájení. Kolébka v balení chybí, v případě zájmu si ji můžete dokoupit. Na druhou stranu se u zařízení s integrovanou GPSkou dá předpokládat, že se na stole bude zdržovat co možná nejméně a častěji ho najdeme někde v terénu, takže to není žádný velký problém.



Zdroj je jednoduchý, jednodílný s vyměnitelnou koncovkou do zásuvek, v balení je však k dispozici pouze jedna (vhodná pro zemi prodeje). Zdroj je slabší, než je mezi Pocket PC obvyklé (5V, 1A), kvůli jinak tlustému konektoru vás však nekompatibilita například s iPAQem nemusí mrzet. Potěšující je naopak délka kabelu, 190 centimetrů je jasný nadprůměr. A když jsem mluvil o překvapení, měl jsem na mysli kabel pro dobíjení zařízení v autě (12V). Tento druh příslušenství se sice dá koupit takřka ke každému kapesnímu počítači, ovšem v tomto případě jsem se s ním poprvé setkal v základní výbavě. Sice se určitě najdou uživatelé, pro které bude (alespoň dočasně) zbytečný, ovšem většina ostatních tuto pozornost určitě uvítá.



Tištěný manuál je sice kvality bídné, avšak na rozdíl od konkurence pro našince ve velmi srozumitelném jazyce (čti "v češtině":). Součástí balení jsou nakonec i 3 CDčka s aplikacemi. Na prvním je klasický mix aplikací od Microsoftu a bonusových aplikací dodaných výrobcem a na druhém plná lokalizace SunnySoft InterWrite 8.5 Pro.

Tím je obsah balení popsán a my se můžeme podívat na zoubek samotnému zařízení. Asi nejvíce zamrzí absence alespoň jednoduchého ochranného pouzdra, k dispozici je pouze za peníze.


Vzhled


Na rozdíl od již zmiňovaného MiTAC Mio339 vypadá Yakumo podstatně lépe. Není to sice žádny designerský skvost, ale alespoň už nevypadá tak úděsně levně. Plastové tělo se nyní snaží vypadat jako nějaký ušlechtilejší materiál a v kombinaci s kovovými tlačítky už to jako celek nevypadá zle. Kvalita zpracování je ještě lepší, jednotlivé kusy přesně lícují a i přes celoplastové tělo nikde nic nevrže či neskřípe. Svými rozměry 112,18 x 69,6 x 16,3 milimetrů (24,15 při odklopené anténě) a hmotnosti 147 gramů vám kapsu neutrhne a vy jej tak budete schopni nosit všude s sebou.



Na přední straně zařízení najdeme v prvé řadě displej, a i když se mu budu podrobněji věnovat v následující sekci, už teď vás musím ujistit, že s tou hrůzou z MiTAC Mio339 nemá vůbec nic společného. Nad displejem jsou dvě stavové LEDky (jedna ukazuje nabíjení, druhá je stavová). Pod displejem je miniaturní joystick se čtveřicí programovatelných tlačítek, otvor pro mikrofon a otvor pro reproduktor.



Zadní strana je zajímavá především díky vyklápěcímu mechanismu GPS modulu, kromě něj je tam pak už jen přepínač pro odpojení baterie (čímž se provede HW reset). Baterie však bohužel není vyměnitelná, proto zde chybí jakákoliv dvířka.



Na levé straně je důležitá dvojice tlačítek - jedno slouží pro zapnutí / vypnutí, druhé je pak pro spuštění záznamu zvuku. Navíc zde najdeme otvor pro provedení softwarového resetu, konektor pro připojení sluchátek a nakonec i poutko pro zavěšení (i když to zrovna nevypadá dvakrát pevně...). Opačná strana je zcela prázdná.

Při pohledu zeshora si všimneme slotu pro SD/MMC karty, senzoru infračerveného portu a otvoru pro stylus. Na spodu je pak pouze datový konektor.




Parametry


Po technické stránce je Yakumo lehce podprůměrně vybavené, o tom není pochyb, přesto však není úplně bez překvapení. Procesor je v tuto chvíli morálně i výkonnostně zastaralý Intel PXA255 taktovaný na 300MHz, překvapivě je však k dispozici automatické i manuální nastavení výkonu (nízký, vysoký a maximální), což samozřejmě kráčí ruku v ruce s různě dlouhou výdrží na baterie. Nastavení se navíc provede ihned, není nutný restart. Z papírových 64MB operační paměti je pro uživatele k dispozici velmi slušných 57MB, naproti tomu z 32MB FlashROMky nemůže uživatel pro svá data použít ani kilobyte.



Před začátkem recenze jsem měl největší obavu z displeje, v zařízení MiTAC Mio339 totiž byl displej kvality bídné až zoufalé. Yakumo naštěstí podobným problémem netrpí a i když displej není úplně dokonalý, řadí se k těm povedeným. Technicky jde o transflexní LCD panel s LED podsvícením, úhlopříčkou 89 milimetrů (3,5 palců), klasickým QVGA rozlišením 240x320 bodů a schopností zobrazit 65 tisíc barev. Podsvícení je možné nastavit v jedenácti stupních zvlášť během dobíjení i při provozu na baterie. Na maximální stupeň září jak lucerna, navíc takřka dokonale bíle bez nepatříčných odstínů žluté či modré, kontrast je také velmi dobrý. Naopak při nastavení minimální úrovně nedojde k úplnému vypnutí podsvícení, ale jen jeho ztlumení na stále zbytečně vysokou úroveň. Úplné vypnutí podsvícení sice možné je (vypnout volbu automatického zapnutí podsvícení tapnutím či stiskem tlačítka a pak chvíli počkat), ale to je přeci jen trochu méně uživatelsky přívětivé. V místnosti je viditelnost perfektní, naopak venku či na sluníčku kvalita zobrazení stejně jako u ostatních Pocket PC klesá na úroveň srovnatelnou s ostatními PDA, což je však u navigačního zařízení dvojnásobný problém. Dotyková vrstva je velmi citlivá po celé ploše displeje, zde není co vytknout.



Yakumo nabízí skutečně jen ty nejzákladnější zvukové schopnosti a dovednosti. Integrovaný reproduktor je překvapivě dobrý, přehrávané MP3 byly srozumitelné, takže zvukovým povelům navigačních aplikací je rozumět i při řízení hlučnějšího vozidla. Ke kvalitě výstupu na sluchátka se nemůžu vyjádřit dostatečně fundovaně, protože kvůli typu konektoru (průměr 2,5 milimetru) jsem měl pouze nekvalitní sluchátka. Dalo se tak poznat pouze jediné, a sice že i v tomto případě je maximální hlasitost víc než dostatečná. Jiné parametry zvuku ale bohužel nenastavíte. Stejně jako většina ostatních Pocket PC zvládne i Yakumo zvuk nejen přehrát, ale i zaznamenat. Opět sice nenastavíte vůbec nic kromě hlasitosti, ale kvalita záznamu byla uspokojivá jak při přímém záznamu, tak i při záznamu konferenčního hovoru z větší vzdálenosti.

Když pominu GPS (což je ale ve své podstatě rovněž komunikace, byť se podobá pouze jakémusi monologu;), nemám v této oblasti moc co popisovat. Základem je samozřejmě USB, v tomto případě bez přívlastků. Infračervený port je na tom lépe, je sice jen "pomalý" (115kbps), ale ve spolupráci s aplikací Total Remote se mi dařilo ovládat i elektrospotřebiče (TV, DVD) ze vzdálenosti až 2 metry. Bluetooth, WiFi ani GSM modul v zařízení není.



O funkčnost na cestách se stará napevno integrovaná Lithium-Ionová baterie o kapacitě 1350mAh. Standardní testování utilitou Spb Benchmark se nezdařilo (nějak si nerozumí s německým systémem), takže tu mám jen dva údaje. Při plném podsvícení vydrželo Yakumo fungovat přesně 6 hodin, pokud jsem navíc zapnul GPSku a programem Pocket KiM neustále zjišťoval aktuální polohu, zařízení se vyplo po 4 hodinách. To není špatné... Zajímavá je i bohatá nabídka možností, jak zařízení "probudit", například k tomu stačí připojit USB kabel (druhý konec NEMUSÍ být v počítači).




GPS přijímač


Na rozdíl od ostatních Pocket PC zařízení má toto Yakumo přímo integrován GPS modul s odklopnou anténou tvořící na zadní straně zařízení jakýsi "hrb". Teprve jejím odklopením se modul aktivuje, což je praktické ve chvíli, kdy GPSku zrovna nepotřebujete - šetří to baterii. Pro případ, kdy by byla anténa na zařízení něčím stíněna, je přesně uprostřed gumovou krytkou chráněný konektor pro připojení antény externí. Celý ten praktický mechanizmus má ale jednu celkem významnou vadu - jak vidíte na jednom z obrázků, i maximálně vyklopená anténa svírá s tělem přístroje nezanedbatelný úhel, takže hrozí reálné nebezpečí jejího odlomení. To jsem sice netestoval, ale jelikož je celé tělo přístroje vyrobeno z plastu, extra odolné to asi nebude.



Přijímač jsem testoval v několika aplikacích, asi nejvíce s navigací PocketKiM. Nenarazil jsem na nějaký zásadnější problém, rychlost zaměření po zapnutí je srovnatelná s běžnými GPSkami, občasnou ztrátu signálu v lesnatém horském terénu má na svědomí spíš kompromis mezi bezpečným sledováním displeje a nasměrováním antény k volnému nebi než kvalita přijímače (myslím umístění za oknem automobilu). Řešením je externí anténa, tu si však musíte koupit extra. Osobně jsem s GPSkou najezdil necelých 1000 kilometrů a celkově jsem byl s tímto zařízením spokojen.


Možnosti rozšíření


Možnosti zařízení Yakuma jsou jen skutečně základní. Základem všeho je jeden SD slot schopný spolupráce nejen s paměťovými, ale i I/O kartami (WiFi, Bluetooth...), což jsem úspěšně otestoval pomocí SD foťáku. Ale to je také skoro vše - možná se někde časem objeví příslušenství přes datový konektor (i když to jsou nejčastěji GPSky, což v tomto případě není dvakrát potřebné:), s mobilem se můžete spojit přes infraport, ale spíš se smiřte s tím, co je v základu.




Software


Vybavení aplikacemi je identické s MiTAC Mio339, takže si dovolím použít funkci Copy & Paste:) Základem je operační systém Windows Mobile 2003 Premium edition, o upgrade na Second edition nic nevím. Součástí je samozřejmě základní sada aplikací jako Pocket Inbox, Pocket Word či Pocket Excel, k tomu je výrobcem přidáno několik aplikací.

Velice podařenou aplikací je přehrávač MP3 souborů zvaný jednoduše MP3Player. Samozřejmostí je schopnost pracovat s playlisty, příjemná a užitečná vlastnost je vypnutí displeje, takže pří přehrávání písniček můžete maximálně šetřit baterie.



Další užitečnou a celkem sofistikovanou aplikací je utilitka pro práci s obrázky nesoucí naprosto "originální název" Picture Viewer. Rozsahem svých vlastností by si zasloužila spíš samostatnou recenzi, já ji však představím jen letmo. Mezi základní vlastnosti programu patří jednoduché prohlížení náhledů, případně detailní zobrazení jednoho vybraného obrázku včetně základních vlastností, připojení textového či zvukového komentáře, automatické prohlížení v přehlídkách či rotace. Obrázek můžete i oříznout na jinou velikost, přímo do obrázku něco dokreslit, odeslat obrázek emailem a pár dalších věcí. Shrnuto - Picture Viewer se sice nemůže měřit s aplikacemi typu Resco Picture Viewer, ale poskytne víc komfortu než integrovaná aplikace Pictures, a navíc je zadarmo.



Nechybí ani zálohovací utilitka eBackup, která je řešená formou průvodce. V několika krocích vyberete co a kam chcete zálohovat, případně obnovit, a pak už jen stačí chvilku počkat a je to hotové. Nic velkého, ale pořád lepší než zálohovat přes ActiveSync.



Jako poslední nám zbývá utilitka eMenu, která v sobě spojuje spouštěč aplikací, informace o systému a jednoduchý správce úloh.



A pokud by vás náhodou zajímalo, co je na přiloženém CD, tak vězte, že kromě MS Outlooku, MS ActiveSync a klienta pro Citrix tam není skutečně vůbec nic. Veselejší je situace na dvou bonusových CD, na prvním je plná verze velké lokalizace, hra Worm Hugo a utilitka Sunnydays od Sunnysoftu, na druhém pak rastrová mapa Automapa ČR.


Cena


Cena 12 500 korun (10 490 Kč bez DPH) za zařízení s integrovaným GPS není špatná, ale zas to není něco, nad čím bych mohl jásat. Mnohem výhodnější budou navigační balíčky, kde za své peníze dostanete nejen zařízení, ale i držák do auta, paměťovou kartu či navigační software. Dvě takové časově omezené akce najdete například na serveru PDAonline.cz.


Benchmarky & Testy


S benchmarky to tentokrát bude jednoduché - Spb Benchmark mi s němecým systémem prostě nechodil, nefungoval ani běžný test, ani test baterií, prostě nic (tento problém se ale týká jen benchmarku, u ostatních aplikací jsem na problémy nenarazil). Takže jsem schopen nabídnout pouze osobní zkušenosti. Pokud jde o rychlost a paměť, Yakumo si nikterak nezadá se stejně rychlou konkurencí. Je sice fakt, že navigační aplikace patří mezi ty, které výkon vašeho kapesního zařízení otestují skutečně do hloubky, takže by rychlejší procesor neuškodil, ale pro cílový okruh zákazníků by nemělo trochu línější překreslování mapy představovat zásadní problém.



Samozřejmě jsem zkusil i pár her, všechno se hýbalo přiměřeně výkonu zařízení. 3D hry (např. Anthelion) byly trochu trhanější, 2D hry (Snails, Z-Raid) byly více méně bez problémů. Zato ovládání miniaturním joystickem mě zklamalo a jeho problém de fakto znamená, že pro hráče je zařízení v tuto chvíli nepoužitelné. Po stisku joysticku se zvolený směr totiž jakoby "zasekne" a přibližně vteřinu zůstane aktivní, i když je páčka dávno zase v základním postavení. Ovládat letadlo nebo autíčko je bohužel nemožné.

Displej, zvuk, GPSku i ostatní části zařízení jsem již popisoval, všechno by se dalo shrnout do slova "pěkné" - neoslní, ale ani neurazí.


Podrobné hodnocení


Yakumo Delta 300 GPS je čtvrté zařízení, u kterého je hodnocení přesnější a přísnější. Je to především proto, že většina dříve recenzovaných zařízení se v bodovém hodnocení pohybovala mezi 90-95 procenty a byl problém tak rozlišit, jaké zařízení je vlastně lepší (100% hodnocení jsem se chtěl vyhnout). Druhým důvodem je, že hodnocení teď bude přeci jen průhlednější... Bodové hodnocení proto NENÍ ZPĚTNĚ KOMPATIBILNÍ, 90% dříve a 90% nyní představuje naprosto nesouměřitelnou kvalitu.

Nyní pár slov k hodnocení. Typ zařízení může být Pocket PC, Pocket PC Phone edition, případně Smartphone. Třídou se myslí rozlišení pro různé cílové skupiny, které je klíčové pro správné pochopení celého hodnocení. Hodnocení jednotlivých prvků totiž není absolutní, ale relativní vzhledem k právě určené třídě. Příklad? Hmotnost zařízení s VGA displejem, dvěma sloty a integrovaným duem BT/WiFi ve třídě "Pro náročné" dostane devítku, zatímco stejně těžké zařízení v kategorii "Pro začínající uživatele" s QVGA displejem, jedním slotem a žádným rádiem dostane trojku. Stejně je důležité datum hodnocení - pokud hodnotím integrovaný foťák s rozlišením 1,3MPix dnes, dostane 10 bodů, protože nic lepšího se do PDA prostě nemontuje. Za půl roku, kdy budou k dispozici integrované 2MPix, by už dostal bodů méně.

Pokud máte k hodnocení nějaké komentáře, pište je prosím do diskuze. To hodnocení nedělám kvůli sobě, ale kvůli vám, abyste se při výběru zařízení měli čeho chytit. Pokud si myslíte, že to je špatně, klidně mi to řekněte:)

Hodnocení
Název:Yakumo Delta 300 GPS
Typ:Pocket PC
Třída:Pro nenáročné
Hodnoceno:23.11.2004
Vzhled, ovladatelnost
Vzhled:7
Rozměry:7
Hmotnost:6
Tlačítka, ovladatelnost:5
Zpracování:9
Výkon, paměť
Procesor:4
Volná paměť RAM:8
Volná paměť ROM:0
Displej
Rozlišení:5
Rozměry:7
Kvalita (použití v místnosti):9
Kvalita (použití venku):7
Podsvícení:9
Dotyková vrstva:8
GPS
Obecné:9
Zvuk
Mikrofon:7
Reproduktor:9
Výstup na sluchátka:7
Komunikace
USB:6
Infra:8
Baterie, napájení
Vlastnosti, vybavení:6
Výdrž:7
Možnosti rozšíření
Obecné:3
Software
Systém, nastavení:4
Bonus. aplikace v ROM:5
Bonus. aplikace na CD:1
Příslušenství
Množství:5
Kvalita:5
Ostatní
Celkový dojem:6
Podpora výrobce:6
Poměr cena/výkon7
Výsledek
Yakumo Delta 300 GPS6,19

Poznámky: Hodnocení je v rozmezí 1 - 10. Čím vyšší číslo, tím je výsledek blíže ideálu. Pokud zařízení dostane 10 bodů v kategorii "Vzhled", znamená to, že je nadpozemsky krásné. Naopak pokud dostane 10 bodů v kategorii "Hmotnost", tak je to důkaz jeho extrémně nízké hmotnosti.
reklama