Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Kožené pouzdro od Proporty pro iPAQ h4355

16.6.2004, Pavel Koza, recenze
Jen výjimečně se stane, že výrobce do krabice se zařízením přibalí i pouzdro, které by splňovalo kritéria nejen z praktické, ale i estetické stránky věci. Nejinak tomu je i u zařízení HP iPAQ h4355, které sice má ochranné pouzdro v základní výbavě, ale to splňuje pouze funkci ochrannou. Chcete-li něco lepšího, nezbývá, než se poohlédnout po Internetu. Jednou z firem, které se vám snaží s tímto problémem pomoci, je i anglická firma Proporta, jejíž výrobek vám dnes představím.
Toto pouzdro od společnosti Proporta se liší od pouzder, která jsem na těchto stránkách recenzoval já, případně některý z mých milých recenzentů. Nevypadá totiž na první pohled jako pouzdro, ale spíš jako obal luxusního koženého diáře. Což je příjemná změna a někteří uživatelé toto řešení preferují. Ale popořádku.

Pokud si zakoupíte pouzdro nazvané Proporta PDA Leather Case, po pár dnech vám poštou přijde domů malý balíček. Po jeho rozbalení najdete uvnitř kožené pouzdro schované v průhledném obalu s modrofialovým listem papíru na pozadí. Z druhé strany papíru jsou stručné informace pro zákazníky v několika světových jazycích o tom, co si to vlastně zakoupili a co jim Proporta dále může nabídnout. Po otevření plastového obalu vyndáme samotné pouzdro schované v malé papírové krabičce a můžeme začít obhlídku.



Jak jsem již uváděl, dostal jsem pouzdro barvy černé; jiné se vlastně ani nevyrábí:) Rozměry si snadno odvodíte z fotografií, vzhledem k atypicky dlouhému zařízení, pro který je určeno, může být pouzdro jen stěží menší. Kůže, pravděpodobně hovězina, je velice měkká a jemná na dotek. S černou barvou ostře kontrastují bílé nitě na okrajích, což je opět něco pro mě; podobné věci se mně osobně líbí. V pravém dolním rohu přední strany je vylisován malý emblém firmy Proporta, který rozhodně estetickému dojmu neubírá. Přesně v prostředku je pak magnetický patentek sloužící pro uchycení ochranné přezky bránící samovolnému otevření pouzdra a vypadnutí jeho obsahu.



Nyní je čas pouzdro poprvé otevřít. Na levé straně, v místě připraveném pro iPAQa, je použita ještě jemnější kůže než na povrchu, takže žádné, byť minimální poškození odřením, nepřipadá v úvahu. Pro bezpečné uchycení iPAQa slouží dvojice umělohmotných pružných "paciček", z každé strany jedna, mezi které iPAQ s jemným zacvaknutím zasadíte. A aby byl proti pohybu zajištěn skutečně dokonale, je v pravém horním rohu ze stejného materiálu vyroben i malinký čudlík, který se přesně vejde do otvoru pro šroubek v zadní straně iPAQa. Jednoduché, ale velice chytré.



Zevnitř hřbetu pouzdra je malý otvor a vyšitý obdélník. Ten slouží jako místo pro odložení stylusu - buď náhradního, nebo primárního (pokud je iPAQ v pouzdře, stylus se z těla přístroje vyndává trochu obtížněji). Pouzdro obsahuje také jednu odjímatelnou část, kterou je jakýsi oddělovač z neurčitého materiálu (kůže to není), který z jedné strany chrání displej a z druhé má průhlednou kapsičku, do které si můžete dát svoji navštívenku, fotku psa či milenky, legitimaci na MHD, prostě cokoliv:) Stejně snadno ji však můžete i vyndat, jelikož je jen zasunuta do kapsičky v druhé polovině pouzdra.



A právě druhá polovina pouzdra nás bude zajímat v této chvíli. Kromě již zmiňované kapsičky, kam si můžete schovat například kreditku, jsou zde připraveny dvě kapsičky přesně tvarované pro paměťové SD karty. Profil karty je totiž do kůže trochu vytlačen, takže i karty zůstanou na svém místě za všech okolností. A pokud zmíním ještě vytlačený nápis proporta.com, můžu svoji krátkou recenzi s klidným svědomím ukončit. Nesmím samozřejmě zapomenout na hodnocení, nuže - tady je.




Praktické zkušenosti


Zde je mých několik praktických poznatků. O ochranné funkci není pochyb, kůže je dostatečně tlustá na to, aby poskytovala přiměřenou ochranu proti otlučení a poškrábání. Vzhledem k typu pouzdra jsou snadno dostupné úplně všechny ovládací prvky zařízení. iPAQ v pouzdře se dá držet celkem pohodlně, i když si musíte zvyknout na fakt, že ho budete moci jen těžko skutečně obejmout. Největší nepříjemnost, která mi osobně vadila, je volná pravá polovina pouzdra, která mi při psaní na klávesnici pleskala o ruku. Není to však problém nijak závažný a dá se na něj zvyknout.

A na závěr nesmím zapomenout na jednu důležitou věc - pokud se vám pouzdro zalíbilo natolik, že si jej chcete koupit, za $34.95 může být vaše.
reklama