Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Velká recenze zařízení E-TEN Glofiish M700

31.1.2007, Pavel Koza, recenze
Se zařízeními s integrovanou QWERTY klávesnicí se v poslední době doslova roztrhl pytel a společnost E-TEN se na tento trend rozhodla zareagovat svým novým modelem Glofiish M700. Kromě velké, modře podsvícené klávesnice nabízí i spoustu dalších zajímavých vlastností, mimo jiné čtyřpásmový telefonní modul, citlivou GPS se SiRF Star III chpisetem, nejnovější verzi Windows Mobile 5 AKU 3.2 a bohatou softwarovou výbavu. Jak se zařízení chová ve skutečnosti si povíme v této podrobné recenzi.
Není tomu tak dávno, co jsem dokončil recenzi zařízení E-TEN Glofiish X500, a už mám na stole další zařízení od tohoto výrobce. Na první pohled toho má novinka nazvaná E-TEN Glofiish M700 s modelem Glofiish X500 mnoho společného. To hlavní, co tato dvě zařízení odlišuje, a co naopak M700 spojuje s Pocket PC jako je HTC TyTN nebo HTC P4350 (Herald), je velká vysouvací klávesnice pro pohodlné a rychlé psaní. Zařízení s klávesnicí, ať už napevno integrovanou jako u HP iPAQ hw6900 nebo vysouvací jako u již zmiňovaného HTC TyTN, prostě stoupají v oblibě a E-TEN se na to rozhodl reagovat.





Zařízení M700 jsem měl k dispozici již v prosinci roku 2006. Šlo o jednu z předprodukčních jednotek, kterou měla k dispozici plzeňská firma E-Shop a kterou jsem díky její laskavosti měl možnost otestovat i já. Vzhledem k okolnostem jsem se ale nakonec rozhodl počkat až na uvedení finální verze přístroje, protože některé vlastnosti předprodukční jednotky nebyly dotaženy až do úplného konce a hodnocení takovéhoto nehotového zařízení by bylo zavádějící. Dnes mé čekání skončilo a já vám tímto nabízím k přečtení tuto podrobnou recenzi. Za zapůjčení finální verze zařízení děkuji firmě Sunnysoft, u které si je můžete i objednat.

A na úvod ještě jedna poznámka. Testované finální zařízení mělo anglickou verzi ROM verze R32_WWE052_0300 (ROM) / R061114N (rádio), byla v něm použita microSD karta A-Data 2GB a zařízení bylo připojeno k počítači Asus S6F. Všechny parametry, benchmarky, aplikace a screenshoty reflektují stav s touto verzí systému a tímto příslušenstvím. Jakákoliv jiná verze nebo kombinace příslušenství může nabízet více či méně odlišné výsledky. Předprodukční jednotku rovněž naleznete na některých fotografiích, ale v vzhledem k určitým odlišnostem na to vždy upozorním (na fotografii je předprodukční E-TEN označen červeným puntíkem).


Co najdeme v krabici?


V nesmírně kompaktní krabici najdeme vcelku běžnou sadu bonusového příslušenství. Tentokrát pro nás na Taiwanu připravili následující sestavu:



  • Zařízení E-TEN Glofiish M700
  • Teleskopický stylus
  • Baterii
  • Ochranné pouzdro
  • Sluchátka
  • USB synchronizační kabel
  • Zdroj elektrické energie s výměnnou koncovkou (v balení je pouze jedna)
  • Příručku pro rychlý start (CZ i EN)
  • Obyčejná fólie na displej
  • CD-ROM s aplikacemi od Microsoftu a E-TENu
  • CD-ROM s lokalizací a výběrem zajímavého freeware




Zařízení přijde na řadu až v dalších kapitolách, nyní se budeme věnovat příslušenství. Ochranné pouzdro je kupodivu úplně jiné, než bylo u X500. Už není celokožené, ale hlavní část tvoří kombinace kůže a pevného nylonu. Z nylonu je přední a zadní stěna pouzdra, kožené je vše ostatní. Při pohledu na fotografie si můžete všimnout, že pouzdro dobře drží tvar, chrání rohy zařízení i jeho displej a navíc diky několika otvorům stále nechává dobrý přístup k většině ovládacích prvků. Proti vypadnutí jistí zařízení vrchní díl pouzdra, který se pomocí dvou dvojic všitých magnetků pevně přichytí k přední stěně. Na zadní stěně najdeme netradičně řešený klips na opasek zajišťující maximální ochranu proti náhodnému sklouznutí pouzdra z pásku (viz. fotografie). Pouzdro samo o sobě váží 62 gramů a celkově bych ho jednoduše označil za povedené.




Sluchátka "pecky" jsou nachlup stejná jako u X500. Tedy obyčejná a nijak zvlášť zajímavá. Skládají se ze zlaceného mini konektoru (2,5mm), ovládacího prvku s tlačítkem pro příjem hovoru a kolečkem pro regulaci hlasitosti, a nakonec i dvou "pecek" na nestejně dlouhém kabelu. Pro přichycení k tričku nebo jiné součásti oděvu slouží malá sponka a to je asi vše, co se o nich dá napsat - zvukové schopnosti probereme v sekci k tomu zvlášť určené. Nabíjení a synchronizace jsou vyřešeny běžným způsobem. Pro napájení ze sítě je k dispozici je malý kompaktní adaptér s výměnnou částí pro různé světové zástrčky (v balení byla jen jedna jediná pro kontinentální Evropu) a s miniUSB konektorem na konci, pro synchronizaci pak klasický USB kabel, ovšem poměrně krátký (jen 90cm). Nic vám však nebrání koupit si kabel jiný, v tomto případě je standardní konektor v zařízení jednoznačné plus.




Stylus je teleskopický, ve složeném stavu měří 65 milimetrů, roztažený pak 91 milimetrů, jeho tloušťka jsou 4 milimetry. Je vyroben z lehkého kovu, oba konce jsou umělohmotné.

Ochranná fólie potěší, i když nejde o žádný velký zázrak - proti poškrábání ale displej do nákupu nějaké kvalitní fólie postačí. Nakonec nesmím zapomenout ani na složený leták (v češtině i angličtině), kde především začínající uživatelé snadno najdou instrukce pro první zprovoznění přístroje, a hned dvojici CD-ROM disků s bonusovými aplikacemi. A to je také to poslední, co je v balení hodno nějakého komentáře.
reklama