Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Prvních 60 minut s i-mate SP5m

5.12.2005, Pavel Koza, preview
Říká se, že první dojem a první zkušenost jsou nesmírně důležité a mohou mínění člověka ovlivnit na velmi dlouhou dobu. Asi je to pravda - můj první zážitek s první generací chytrých telefonů s operačním systémem od Microsoftu byl velice neveselý, ba přímo tristní, a tak není divu, že po této zkušenosti jsem o další zas tak moc nestál. Po několika okamžicích strávených s novým zařízením i-mate SP5i mám ale pocit, že je nejvyšší čas vzít chytré telefony se systémem Windows Mobile zase na milost.
Upozornění: Tento článek není recenzí. Popisované zařízení nebylo podrobeno mému důkladnému testování a hnidopišskému odkrývání slabých míst. Jde o první, veskrze pozitivní, dojmy. Nejedná se tudíž o objektivní zprávu, ale o zcela subjektivní popis úplně nového zařízení, který je plný nekritického obdivu a nadšení z nových funkcí a vlastností. Pokud se vám z nějakého důvodu tato forma nepozdává, počkejte si na recenzi.

Za zapůjčení telefonu k tomuto přestavení bych zároveň rád poděkoval společnosti ProfiComp, u které si toto zařízení můžete rovněž objednat.



Protože je to po dlouhé době první pořádný smartphone, kterému se věnuji, bude toto preview jinak strukturované, než preview klasických kapesních počítačů - nemám v tom prostě praxi, budu to brát spíš podle toho, jak mě co zaujme. Mám-li začít tím, co musí na první pohled upoutat skutečně úplně každého uživatele, musím se věnovat bezesporu displeji. Jeho parametry by sice měly být každému příznivci Pocket PC notoricky známé, 240x320 bodů a 65 tisíc barev by u Pocket PC těžko vzbudilo nějaké nadšení (možná tak v roce 1997;), ale zde mluvíme o chytrém telefonu a displeji s úhlopříčkou 5,8cm (2,2 palce)! Z čehož mimo jiné vyplývá, že hustota bodů je ještě vyšší, než u Pocket PC s úhlopříčkou 7,4cm (2,8 palce), tedy mého oblíbeného Compacta nebo nově Qteka. A na výsledku je to znát. Jen vsuvka pro rejpaly - ANO, Pocket PC s VGA má hustotu bodů ještě vyšší...;). I díky tomu, že jako klasický smartphone dle specifikace Microsoftu nemá dotykový displej, je čitelnost displeje skvělá, i když trochu smutně musím podotknout, že podsvícení je přeci jen nepatrně do žluta.

Když pominulo okouzlení displejem, můžeme se věnovat vzhledu zařízení. I přes skutečně obrovský displej není SP5m žádný obr, 107 x 46 x 17 miliemtrů a 106 gramů vám v kapse paseku neudělá. Přesto ale telefon nabízí překvapivě mnoho ovládacích prvků. Kromě klasické numerické klávesnice, jejíž 12 tenkých kláves se překvapivě ovládá přesně a s minimem překlepů, to je navíc i malý joystick, dvě systémová tlačítka pro příjem a ukončení hovoru, čtyři tlačítka pro spuštění Pocket Internet Exploreru a ovládání Windows Media Playeru, dvě softwarová tlačítka pro ovládání programů, tlačítko pro zobrazení výchozí obrazovky, tlačítko pro návrat o krok zpět, tlačítko pro změnu hlasitosti, tlačítko pro apuštění utilitky starající se o konfiguraci WiFi a Bluetooth, tlačítko pro spuštění aplikace fotoaparát a samozřejmě tlačítko pro zapnutí/vypnutí. To je tlačítek, co;)? V každém případě je jich dost na to, aby se ovládání i bez dotykového displeje dalo označit za velmi rychlé a pohodlné. Pro člověka tapajícího i na displej klasického notebooku (jako jsem já, ehm...) je to sice z počátku trochu složitější, ale za chvíli jsem si na bezdotykové ovládání zvyknul.



Telefon sám o sobě je na první pohled velmi kvalitně zpracovaný. Sice jde jen o plast, ale nevypadá to špatně. Jednotlivé díly lícují a ani z materiálnu nemám pocit, že by se mi mělo zařízení během několika hodin rozpadnout. Na těle přístroje samozřejmě najdeme i několik LED diod, reproduktor, mikrofon a další veci, ale k těm se raději vrátím až v plánované velké recenzi. Díky své velikosti padne telefon do ruky jako ulitý, ani v tomto ohledu si uživatel zvyklý na výrazně větší nebo těžší kousky (čti Pocket PC) nemůže stěžovat.

Ale zůstaňme u toho, co je na tomto zařízení SUPER. A tím je žhavá novinka v chytrých telefonech, jmenovitě integrovaný WiFi modul. Kromě infračerveného portu, USB (přesně řečeno miniUSB), Bluetooth a samozřejmě GSM/GPRS/EDGE modulu tak můžete vesele komunikovat či surfovat i přes WiFi. Je to sice "jenom" IEEE 802.11b, ale vzhledem k celkovému výkonu kapesních zařízení a mobilních telefonů zvlášť nemají rychlejší varianty WiFi ani moc smysl. Samozřejmě jsem WiFi vyskoušel a s mým domácím AP si rozumělo na první pokus. A rychlost byla skvělá, co vám mám povídat, WiFi je prostě WiFi. Na Bluetooth nebo infraport se sice nedostalo, ale doufám, že tam žádné problémy nenastanou.



O hlavní výpočetní výkon se v zařízení stará procesr TI OMAP 850 taktovaný na 200MHz. Uživatel má k dispozici 64MB FlashROM a 64MB RAM, v reálu to samozřejmě bude méně, část místa zabírá systém a jiné zbytečnosti. Tyto parametry nejsou sice nic převratného, ale znovu - bavíme se o chytrém telefonu, který má přece jen jiné priority než mít výpočetní kapacity k online simulaci procesů v termojaderném reaktoru. Také této oblasti se na zoubek podívám pořádně až v recenzi, pro tuto chvíli musím jen konstatovat, že se všechno hýbalo rychle a bez dlouhých prodlev. Jen tak pro zajímavost jsem zkusil přehrát filmovou ukázku, kterou používám při testování Pocket PC a benchmarkový test v Betaplayeru u klasického klipu 320x240 bodů ukázal 95%. To není špatný výsledek, na druhou stranu to při trhalo častěji, než mi bylo příjemné. Vyšší optimalizace filmu je tak nutná. Ale to jen tak pro zajímavost.

Když už se bavíme o mobilním telefonu, musím se samozřejmě zmínit i o tom, jak si i-mate vede právě i v této důležité oblasti. V telefonu je zabudován GSM/GPRS/EDGE modul s integrovanou anténou schopný pracovat na frekvencích 850, 900, 1800 a 1900 megaherzů. Jinými slovy klasika. Samozřejmostí, o které snad ani není nutné se zmiňovat, jsou další dovednosti jako je posílání SMS či MMS zpráv a další, dnes již zcela standardní vlastnosti. Zkusil jsem několik testovacích hovorů a nevšiml jsem si něčeho podezřelého - volaný mě slyšel, já jeho, v reproduktoru nic nechrastilo ani nepraskalo, telefon jak podle učebnice.

Jako každý suprový telefon pro suprové kluky a suprové holky musí i tento přístroj obsahovat i integrovaný digitální fotoaparát, jinak by s ním jeho majitel o velké přestávce nemohl mezi ostatní, to dá přece rozum. I když... Pokud bych měl být věrný zásadě, že v těchto preview budu spíš chválit než rýpat, měl bych právě v této chvíli skončit. V HTC (výrobce zařízení) by asi konečně měli sáhnout po něčem novějším, než je již poměrně zastaralý 1,3MPix CMOS snímač, protože ty fotky jsou upřímně řečeno dost hrůza... Inu, posuďte sami...



Digitální parodie na fotoaparát samozřejmě umí i další věci včetně natáčení krátkých videosekvencí ve formátu MPEG4, ale zde už se o kvalitě nedá mluvit vůbec. Snad nám 2MPix snímače plánované do dalších modelů od HTC přinesou víc radosti...

Celé zařízení má na starosti jedna Li-Ion baterie o kapacitě 1150mAh. To není zrovna nejvyšší kapacita, ale vzhledem k relativně malé paměti a hlavně díky extraúspornému procesoru by výdrž nemusela být nejhorší. Prodejce i-mate uvádí 5 hodin hovoru a 250 hodin v pohotovostním režimu. Uvidíme v testech. V každém případě je příjemné, že i toto zařízení podporuje přes klasický miniUSB konektor přímé dobíjení, takže možností k dotankování životodárné energie má běžný uživatel celou řadu. Šetřit energii by měla i světlocitlivá LED dioda na spodku zařízení hned pod numerickou klávesnicí, podle světelných podmínek by měla upravovat podsvícení.

Tak, o čem jsme si ještě nepovídali? Je toho víc, ale proberem to letem světem, ať vás moc nenapínám. Komu nestačí základní velikost paměti, může si nějaký ten kilobyte přidat ve formě miniSD karty. Pokud vás zvukové vyzvánění či upozornění na schůzku dohání k šílenství, SP5m na vás může blikat LEDkami nebo se vám vrtět v kapse, stačí jen najít to správné nastavení a zapnout je. Moc jsme si toho nepověděli ani o zvukových schopnostech, ale ty nebyl čas důkladně otestovat. Žádný důležitý prvek z trojkombinace reproduktor / mikrofon / výstup na sluchátka nechybí. Sluchátka sice budete potřebovat s konektorem o průměru pouhých 2,5 milimetrů, u telefonu by vás to ale nemělo překvapit.

Pokud jde o software, je na zařízení předinstalovaný systém Windows Mobile 5 Smartphone edition. Na rozdíl od edice Pocket PC se liší tím, že některé ze standardních aplikací chybí, v ROMce najdeme jen aplikace jako Pocket Outlook, Pocket IE, Windows Media Player a pár dalších. Aplikace typu Word Mobile, Excel Mobile, Terminal Services Client a další bohužel chybí. Od výrobce navíc najdete předinstalované některé další užitečné aplikace jako je správce běžících úloh, fotoalbum a další.

Co o zařízení i-mate SP5m říci závěrem? Asi to, co jsem naznačil už v úvodu - je na čase začít se chytrými telefony zase zabývat. Já osobně sice zůstanu spíš u Pocket PC Phone edition, představa odpovídání na 30 emailů jen pomocí numerické klávesnice mě nahání husí kůži, ale tento telefon mě přesvědčil o tom, že pokud někdo potřebuje co nejmenší rozměry a data především číst než zadávat, smartphone se systémem od Microsoftu může být dobrou volbou. Konkrétně SP5m je příjemně malý, vypadá skvěle, má nádherný displej, WiFi pro rychlou komunikaci a spoustu dalších předností. Drobnou překážkou ale pro některé zájemce může být jeho cena. Přeci jen dát za telefon (i když chytrý) skoro 17000 korun českých už vyžaduje jisté nadšení... Ale blíží se Vánoce a tak můžete zkusit napsat Ježíškovi / Santa Klausovi / Dědu Mrázovi. Pokud váš email neoznačí nějaký chytrý antispam jako nevyžádaný a dostane se až k adresátovi, možná budete příjemně překvapeni. Hodně štěstí pod stromečkem;)
reklama