Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Prvních 60 minut s ETEN M500

29.6.2005, Pavel Koza, preview
V našich krajích má zájemce o Pocket PC Phone edition jen málo možností, jak svou touhu ukojit. Oblasti Pocket PC s integrovaným mobilním telefonem dominuje firma HTC, která pod značkou našich dvou největších operátorů prodává své produkty označené jako HTC Blue Angel (T-Mobile MDA III a Eurotel DataPhone III) nebo HTC Magician (T-Mobile MDA Compact).
S výrazně velkým odstupem mu sekunduje HP iPAQ h6340 a nesmím zapomenout ani na Yakumo Omikron, které však snad už ani není možné zakoupit.

Upozornění: Tento článek není recenzí. Popisované zařízení nebylo podrobeno mému důkladnému testování a hnidopišskému odkrývání slabých míst. Jedná se o první, veskrze pozitivní, dojmy. Nejedná se tudíž o objektivní zprávu, ale o zcela subjektivní popis úplně nového zařízení, který je plný nekritického obdivu a nadšení z nových funkcí a vlastností. Pokud se vám z nějakého důvodu tato forma nepozdává, počkejte si na recenzi.



Zařízení společnosti E-TEN Information Systems se mi dostaly do ruky již několikrát, ale je to už déle a pokud si dobře vzpomínám, rozhodně nešlo o něco, čím by se daná společnost mohla chlubit. O to příjemnější překvapení na mě čekalo po rozbalení krabice, na které byl nápis ETEN M500, kde jsem našel zařízení, které se ani vzdáleně nepodobalo těm parodiím na PDA z dob dávno minulých. Mé první postřehy a stručnější popis jsou výsledkem několikahodinového seznamování. Za poskytnutí zařízení děkuji společnosti Sunnysoft, u které je zařízení za zhruba 15 tisíc korun včetně DPH k dostání na objednávku. Dodací lhůta je cca. 14 dní. Bližší informace na vyžádání.

Zařízení je podle všeho standardní, prostě takové, jaké si v cizině můžete koupit už teď (ale ruku do ohně za to nedám). V každém případě jsem v krabici kromě samotného zařízení našel například kolébku, kterou byste klidně mohli použít pro natáčení sci-fi filmu s UFONY. Plochý stříbrný disk obsahuje jak extra pozici pro nabíjení samotné baterie, tak i konektor pro připojení USB zařízení. Synchronizační kabel je možné odpojit a připojit k zařízení přímo, na cesty prostě ideální řešení. Dalším předmětem hodným pozornosti bylo ochranné pouzdro, ale moc důvěry ve mě nevzbuzovalo jak zpracováním, tak svými vlastnostmi. Mezi méně významné obyvatele krabice lze považovat zdroj elektrické energie, špuntová sluchátka s mikrofonem a ovládáním hlasitosti, poutko, dvojici CDček a útlou brožurku se základními informacemi pro úplné začátečníky.



Samotné zařízení je bezesporu zajímavé. Na první pohled působí jaksi "klasičtějším" dojmem než MDA Compact, které je určitě jeho nejbližším a nejvýznamějším konkurentem. Je ale trochu větší a těžší, než konkurence od HTC, stále se ale nejdená o nic zásadního, naopak někomu by baculatější tvary mohly vyhovovat více. Mě osobně v ruce nijak nepřekážel. Anténa GSM modulu je plně integrovaná, takže nikde nic nevyčnívá nebo nepřekáží. Jak zařízení vypadá si raději prohlédněte na fotkách, podrobný průzkum si nechám na jindy, ať mám v recenzi o čem psát:) Kromě dvou systémových tlačítek pro příjem a ukončení hovoru je k dispozici čtveřice programovatelných tlačítek, posuvník pro regulaci hlasitosti a kruhový joypad s odděleným středovým tlačítkem. Tak trochu zvláštní (ale nikoliv výjimečné) je umístění teleskopického stylusu zespoda zařízení. Ale i když jde více méně jen o zvyk, přeci jen je to řešení trochu nešťastné.



Pokud jde o výkon, je na tom ETEN vcelku dobře, i když už podle parametrů nejde o špičku. Na rozdíl od Compacta je použit procesor Samsung S3C2440A taktovaný na 400MHz, v bežném provozu byl výkon velmi dobrý. Zato paměti má ETEN na rozdávání, 64MB SDRAM a 128MB FlashROM typu NAND přímo vybízí k upgrade na Windows Mobile 5 (který je podle neoficiálních informací skutečně k plánu), ale ani se standardně dodávanými WM2003 SE se neztratíte. Fyzicky máte po HW resetu k dispozici 39MB RAM a 84MB FlashROM ve formě bezpečného úložiště, které si v případě problémů můžete i snadno naformátovat pomocí utilitky obsažené přímo v ROMce.



Barevný TFT displej s klasickým rozlišením 240x320 bodů je schopen zobrazit 65 tisíc barev. Stejně jako u Compacta je i tento displej netradičně malý, úhlopříčka 2,8" (nějakých 71 milimetrů), v přímém porovnání však je výrazně jasnější a bělejší, a navíc má dvě drobné, ale příjemné vlastnosti. Jednak umožní plynule ztmavovat podsvícení v závislosti na stavu baterie (čím slabší baterie, tím slabší podsvícení) a rovněž je možné nastavit podsvícení tak, že se jeho intenzita plynule snižuje v závislosti na čase bez nějakého uživatelského zásahu. Na druhou stranu však není možné nastavit podsvícení odděleně pro běh na baterie a běh během dobíjení... Jinak k displeji není možné mít výhrady, je přiměřeně dobře vidět i na sluníčku a ani ovládání stylusem není nijak problematické.



Zvukové schopnosti jsem stručně řečeno netestoval nijak intenzivně, zařízení má podle všeho dva reproduktory (pro telefonování a systémový), jeden mikrofon s možností nastavení citlivosti (ale odděleně pro GSM, klasický záznam zvuku a dokonce i pro BT Headset!) a jeden čtyřpólový konektor 2,5mm pro připojení sluchátek s mikrofonem. A když už mluvíme o zvuku, přímo v ROMce je utilitka pro hlasové ovládání telefonu a vytáčení čísel.

Zajímavá je situace v oblasti komunikace. GSM/GPRS modul je více méně stejný jako u Compactu. GSM je quad-band (850/1900 a 900/1800MHz, můžete přepínat), GPRS je třída B, Multi-slot třída 10, EDGE se tedy opět nekoná. Uživatelsky je možné nastavit, jestli chcete 4+1 kanál nebo 3+2 kanály. Během pár hovorů jsem neměl problém, velmi mě překvapila kvalita reproduktoru. I když asi nemám Compacta postiženého známým drnčením, přesto mi zvuk z ETENa přišel až nápadně kvalitnější a čistší. Dalším významným modulem pro komunikaci je Bluetooth. Překvapivě jej neovládá ani aplikace Widcommu, ani ovladač od Microsoftu, ale ETEN zvolil software vlastní výroby a po několika pokusech si myslím, že nezvolil špatně. Na první pohled je sice rozhraní chudé a silně připomíná ovladač od Microsoftu (ETEN možná rozšířil základ od Microsoftu), ale po pár minutách zjistíte, že je naopak velmi přehledný a vše máte na jednom místě. Hravě si poradil s mojí GPSkou, BT Headsetem Jabra i MDA Compactem, dokonce si například můžete vybrat, jestli při vytváření sériového portu použijete COM nebo BTS. Mimo to vládne ETEN navíc i řečí IrDA a rovněž je schopen komunikovat přes USB kabel. I podle dokumentace se zdá, že by pomocí kolébky měl umět i USB Host, ale ať jsem ke kolébce připojil jakékoliv zařízení, nic nefungovalo...



Kapitolou samou o sobě je integrovaný foťák s uživatelsky příjemným ovládáním schopný zachytávat jak statické fotky (BMP, JPEG), tak i krátká videa (BT1, 3GP). Maximální rozlišení pro fotky je 1280x960 bodů, pro video pak 320x240 bodů. Foťák má překvapivě skvělou reakci, na zmáčknutí reaguje okamžitě (jo, OKAMŽITĚ:), jen pár okamžiků trvá samotný záznam fotky a následná délka ukládání se liší podle toho, jak velkou fotku děláte a kam ji přesně ukládáte. Jinak má asi všechny obvyklé vlastnosti, takže se raději podívejte, jak vlastně fotí. Pro tmavá zákoutí je možné trochu si vypomoci i bleskem, ale znáte to, od minidiodky nemůžete čekat zázraky:) Protože jsou fotky při vkládání do systému automaticky zmenšeny a doostřeny, pro zájemce tu mám jako obvykle ZIP archiv s originály: Multimedia (4,16 MB).




O výdrži baterie zde nebudem spekulovat, faktem je, že Li-Ion baterie s kapacitou 1440mAh vypadá slibně. Nabíjení přes USB je už snad skoro samozřejmost, takže se o tom nebudu dlouze rozepisovat.

Nakonec jsem si nechal software. Že je na zařízení systém Windows Mobile 2003 Second edition jsem již nakousl, stejně jako neoficiální informace o tom, že se snad plánuje i upgrade pro Windows Mobile 5. Kromě systému a základních aplikací edice Premium je ale přímo v ROMce neuvěřitelná spousta aplikací bonusových. Jejich podrobný popis si nechám na recenzi, teď jen telegraficky. Začneme dosud nezmiňovanými applety. Hlavní je aplet Scenarios, který dělá to samé, co profily všude jinde - rychle mění kompletní sadu nastavení telefonu. Aplet System Informatio poskytne uživateli základní informace o systému. A aplet CSD Type nastaví parametry datového připojení přes GSM.

Ale rychle k aplikacím. Program Camera se celkem logicky stará o obsluhu digitálního foťáku a opět mi přišlo, že to bylo vymyšlené trochu lépe, než u MDA Compact. Všechny parametry se totiž zobrazují přímo v "hledáčku", takže odpadá ono známé zdlouhavé spouštění a vypínání subsystému foťáku u Compactu. ImageMaker je jednoduchý, ale nikoliv úplně hloupý program pro kreslení či úpravu fotek. Image Wizard je jakýsi pomocník pro úpravu fotek, ale moc jsem v té rychlosti nepochopil, na co vlastně má být. Multimedia Manager je jednoduchý správce obrázků. Spousta utilitek se týká telefonování. Asi nejzajímavější je program nazvaný Call Filter - na základě dvou seznamů umožní například to, aby se vám dovolali jen ti, které chcete slyšet, nebo naopak zablokovat jednoho jediného otravu. Ostatní aplikace jsou už více méně obvyklé - MMS Composer pro správu MMS zpráv, SIM Manager pro správu kontaktů na SIMce, SIM Tool Kit pro práci kupříkladu s vaší bankou, Speed Dial pro rychlé vytáčení nejčastěji používaných čísel a Wireless Modem pro připojení jiného počítače k Internetu (umí pouze IrDA a Bluetooth, USB ne). Zajímavé je rovněž to, že se příchozí SMSka neobjeví jen v klasické bublině, ale místo toho se vypíše výrazným písmem ve zvláštním okně. Nakonec zbývají praktické utilitky. Prográmek pro zálohování je nutnost, o tom není pochyb. Spíš pro začátečníky je určen průvodce, jak snadno a rychle upravit zařízení k obrazu svému (vyzvánění, tématko a podobně). V nouzi velmi užitečná utilitka Format FlashDisk dělá přesně to, v co asi doufáte - formátuje poškozené bezpečné úložiště. M-Desk je vlastně takový centrální panel pro snadné spouštění aplikací nebo konfiguraci zařízení. SelfTest slouží jako první pomoc v případě nějakého hardwarového problému. Na každé obrazovce je pod ukazatelem času zobrazen stav baterie. A přímo na obrazovce Dnes najdete jeden plug-in pro spuštění aplikací.



A to je vše. Jen stručný výčet je delší než podrobný popis aplikací některých jiných zařízení. A není bez zajímavosti, že většina bonusových programů má stejné grafické rozhraní a jako celek tak působí velmi kompaktně.

Když to shrnu, zařízení ETEN M500 mě velmi příjemně překvapilo. K tomu, abych už po pár hodinách prohlásil toto zařízení za vhodnou náhradu MDA Compact, mu pár věcí chybí, ale obecně vzato se mi jeví trochu dotaženějším dojmem. I když to může být jen můj pocit vyplývající z toho, že jde o jiné zařízení (řada MDA je si přeci jen dost podobná) a spousta věcí je prostě JINÝCH. Takže velké soudy nechám až do recenze, kdy snad zařízení budu mít na delší čas. Nicméně pokud pominu vzhled (Compact je Compact) a poněkud méně kvalitní materiál, s ostatními vlastnostmi nemůžu být nespokojen. Hodně povedený displej. Dost paměti i pro případný upgrade na WM5. Dobrý zvuk. Schopný Bluetooth. Slušná baterie. Povedený foťák. Velká spousta užitečných bonusových utilitek. Samozřejmě, může mi chybět EDGE a rovněž oficiální příslib upgrade na WM5 by mé sympatie ještě zvýšil, ale pokud se připravujete na koupi MDA Compact, ETEN M500 stojí rozhodně za zvážení.
reklama