Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Jak upgradovat operační systém Pocket PC zařízení?

11.7.2005, Pavel Koza, návod
Jedním z evergreenů diskuzních skupin je žádost o radu s upgradem operačního systému kapesního zařízení. I když je přesný postup upgrade operačního systému součástí každého instalačního balíčku, nezaškodí si obecnější informace ještě jednou zopakovat. Navíc ne každý je schopen porozumět instrukcím v cizím jazyce, takže pokud má vaše zařízení právě z těchto důvodů nějakou prehistorickou verzi systému, přečtěte si, jak ji úspěšně nahradit za verzi novější. Nyní i pro Dell Axim X50v!
Práce s pamětí a způsob instalace operačního systému je na kapesních zařízeních odlišný od klasických stolních počítačů. Pokud jste v této oblasti tápající, před čtením tohoto článku doporučuji vaší pozornosti článek Jak je to na Pocket PC s pamětí?, kde se o této problematice dozvíte mnohem více a některým informacím v tomto článku snáze porozumíte.


Kdy a proč updatovat?


Klasik praví, že updatovat by se mělo pouze ve chvíli, kdy něco nefunguje a existuje šance, že se to updatem spraví. Kapesní počítač sice není server, ale něco na tomto přístupu bude i pokud se aplikuje na svět PDA. Ale nepředbíhejme. Operační systém pro kapesní počítače je sada programů a ty jako takové obsahují více či méně chyb. K dokonalosti se aplikace stačí dovést málokdy, protože dřív, než se všechny chyby stačí nalézt a opravit, přijde na svět zbrusu nová verze programu a celý kolotoč začne zase od začátku. Proto je tvorba opravných balíčků velmi důležitou součástí podpory konkrétního výrobce a k její úrovni by se mělo při rozhodování o koupi zařízení přihlédnout.

Dost obecných "blablabla", přejděme k věci. Právě jste zjistili, že je pro vaše zařízení na stránkách výrobce nový patch či dokonce celá nová ROMka. A vy se máte rozhodnout, jestli stojí za to ji stahovat a instalovat. V prvé řadě je dobré zjistit, jestli se jedná o kompletní novou ROM nebo zda jde pouze o malou opravu, která se instaluje jako klasický program do RAM (mělo by to být uvedeno u souboru). Rozdíl mezi těmito dvěma způsoby je značný. Pokud je aktualizace ve formě klasické aplikace, nemusíte nic řešit a jednoduše ji nainstalujte. Protože se ale všechny soubory instalují do RAM, pokud dojde k HW resetu, musíte instalaci zopakovat. Naopak instalace kompletní ROM znamená, že změny budou trvalé a nějaký HW reset na tom nemůže nic změnit. To ale znamená nutnost některých dalších operací, o čemž bude celý tento článek.

A kdy se vám tedy vyplatí proces instalace nové ROM podstoupit? Inu, to samozřejmě záleží především na vás:) Pokud pominu technické nadšence, kteří musí mít to nejnovější už z principu, většina běžných uživatelů by si měla před instalací v klidu přečíst informace o tom, co nového nebo opraveného daný update obsahuje a podle toho se zachovat. Pokud uživatele trápí nějaký problém, je instalace určitě vhodná. Pokud ale nový ROM update přináší jen méně významné opravy či změny, je otázka, zda instalace a následné nastavování zařízení vůbec stojí za to.


Příprava na instalaci nové ROM


Dobrá:) Jste tedy rozhodnuti, že ROM update je pro vás a pro vaše zařízení to pravé, začneme s přípravou. Instalace nové ROM mimo jiné znamená, že přijdete o všechny informace uložené v RAM i ROM vašeho zařízení. Dokonce ani bezpečné úložiště není v daný okamžik příliš bezpečné, ovšem to přesně záleží na konkrétním zařízení - některá zařízení bezpečné úložiště zachovávají, jiná je mažou.

Takže pokud máte na zařízení nějaké důležité informace (což asi máte), musíte si je uložit někam jinam. A teď dávejte dobrý pozor, je to důležité! Informace na PDA bych rozdělil na 4 skupiny - nastavení systému, instalované aplikace, PIM (pošta, kalendář, kontakty) a klasické soubory. Osobně vřele doporučuji zálohovat pouze klasické soubory prostým zkopírováním na kartu či na stolní počítač a pak PIM informace synchronizací se stolní verzí Outlooku. Občas je trochu komplikované poznat, kde má například určitá aplikace datový soubor, ale neřešitelný problém by to neměl být nikdy. Na kompletní zálohu systému ať specializovanou aplikací nebo přes ActiveSync zapomeňte rovnou (snad jen pokud nevylučujete návrat k původní ROM), obnova starého systému na novou ROM vede téměř pokaždé jen k brzkému HW resetu. Ale ani zálohu jednotlivých částí aplikací či systému (umí například aplikace SpriteBackup) bych moc nedoporučoval, většinou to sice bude bez problémů, ale pokud se vyskytne nějaký problém, bude se hledat mnohem obtížněji. Pozn. :: Opět to nepostrádá logiku. Nová ROM obsahuje často nové verze programů a pokud byste jim vnutili starší konfigurační soubory, mohly by s tím mít celkem problém. Nová instalace všech aplikací a nastavení systému sice nějaký čas zabere, ale zato se vám nestane, že nějaký zapomenutý soubor či záznam v registru způsobí nekorektní chování nebo dokonce pád celé aplikace. Je to prostě nejčistší řešení, alespoň podle mého názoru. Samozřejmě, že pokud například nepoužíváte stolní Outlook, budete to muset řešit jinak, ale to už se nedá nic dělat.

Tak, data máte v bezpečí, zbývá už jen několik dalších přípravných kroků. Možná to je zbytečná práce navíc, ale neuškodí provést ručně HW reset zařízení, vyloučíte tak možný konflikt s nějakou instalovanou aplikací. Pokud jste tak ještě neučinili, stáhněte si instalační soubor a uložte ho na disk. Připojte kapesní počítač ke zdroji elektrické energie a pokud pro instalaci používáte notebook, připojte k elektrické síti i ten. Na stolním počítači pak vypněte všechny šetřící režimy (týká se především notebooků), není nic horšího než když vám počítač uprostřed dlouhé instalace usne. Na stolním počítači je rovněž doporučeno ukončit všechny běžící aplikace, nebo ještě lépe počítač restartovat. Nakonec propojte počítač s PDAčkem kabelem (update systému je možné provádět POUZE po kabelu), počkejte, až se roztočí zelené kolečko ActiveSync a tím je příprava u konce.


Obecné pokyny k instalaci nové ROM


Instalace ROMek už mají výrobci perfektně zvládnutou a tak se dá tvrdit, že pokud dojde k nějakému problému, téměř vždy je na vině uživatel, který nedodržel instrukce. Pokud se jich ale držet budete, nemusíte se aktualizace obávat. Postup instalace sice není univerzální, různí výrobci mají jinak vypadající aplikace, ale z principu se jedná pokaždé o to samé. Z obecného hlediska bych doporučil asi dvě základní pravidla pro instalaci:
    1. Dodržujte přesně a doslovně instrukce výrobce
    2. Buďte trpěliví, trpěliví a ještě jednou trpěliví
    3. Nepropadejte panice (alespoň prvních 60 minut instalace:)
První pravidlo je jasné, i když právě to občas bývá kamenem úrazu. Druhé pravidlo je neméně důležité - flashování FlashROM paměti je proces zdlouhavý a pokud patříte mezi hodně netrpělivé lidi, raději se jděte během instalace naobědvat. Kompletní instalace může trvat i několik desítek minut, během kterých se zdánlivě nemusí nic dít, podsvícení zařízení bude vypnuté, ale odpojení zařízení od počítače či jiná operace může mít fatální následky vedoucí občas i k nákupu nového zařízení. Stát se samozřejmě může cokoliv a výjimečně může během flashování dojít k chybě či zamrznutí, ale jako takovou mezní hodnotu mezi "ještě pracuje" a "je vytuhlé" bych považoval tak 60 minut nečinnosti. Teprve po uplynutí této lhůty byste se měli začít starat o to, kde se stala chyba a co se s tím dá dělat.

A to je asi tak všechno. V dalších kapitolách vám ukáži několik updatů různých zařízení (budou přibývat, pokud mi pošlete postup aktualizace vašeho zařízení přidám jej sem). Pokud jde o oficiální aktualizace, není v tom skutečně nutné hledat jakýkoliv problém a pokud dodržíte výše uvedené instrukce, je úspěch zaručen. Hodně štěstí.

P.S. Jen pro upřesnění - v tomto článku používám dvojici slov UPDATE a UPGRADE, které se významem liší jen nepatrně. Updatem se myslí nová verze programu, kde se především opravují známé chyby, kdežto upgradem se myslí nová verze programu, která přidává nové funkce a tedy rozšiřuje funkčnost. Hranice mezi významy těchto slov je ale rozostřená a pokud mluvím o oblasti Pocket PC, tyto pojmy více méně splývají - naprostá většina nových ROMek přidává jak nové funkce, tak opravuje známé chyby. Takže je v principu jedno, který termín použijete... Je zde i jiný názor - update je vše, co zachovává hlavní verzi aplikace nezměněnou, upgrade je povýšení na verzi novou (Windows Mobile 2003 -> Windows Mobile 5).


Update Dell Axim X50v na verzi ROM A04


ROM update Della je operace bezbolestná a přímočará. Za dokumentaci tohoto postupu děkuji beecherovi. Jako první si ROM update musíte stáhnout z webu Dellu. Poté balíček rozbalíte a nakonec z nově vytvořené složky spustíte soubor AximUpdate.exe.



Updatovací utilitka od Dellu nabízí kromě klasického update i zálohu/obnovení stávající ROMky, což je bezesporu VELICE užitečná vlastnost. My klikneme na tlačítko Update ROM, protože záloha stávající ROMky je možná i tímto postupem. Následuje výstraha, že všechna data budou smazána a že je tedy vhodné je mít nějak zazálohovaná. V dalším okénku se zobrazí informace o stávající verzi ROM i o verzi, kterou se chystáme nahrát. Úplně dole je ještě zaškrtávátko - pokud je zaškrtnete, před updatem ROM se provede záloha stávající ROM do souboru. Pokud tento krok chcete přeskočit, nechte políčko nezaškrtnuté. My si ROMku raději uložíme...:)



Následuje výstraha, že se všechna data skutečně smažou. Zároveň je zde požadavek na připojení zařízení ke zdroji elektrické energie. Pokud postoupíte dál, objeví se dialogové okno s tlačítkem Save, po jehož stisknutí si už jen vyberete místo, kam chcete ROMku uložit (jméno se vytvoří automaticky, ale můžete ho změnit) a pak už jen pár minut počkáte do chvíle, než se objeví malé okno informující o úspěšném ukončení zálohy.



Hned poté dojde k samotné aktualizaci, jejíž průběh můžete sledovat na obrazovce. Kopírování souboru trvá asi 15 minut, poté se informace dalších 5 minut zapisují do ROM. Nemusím snad opakovat, že po dobu update raději nechte zařízení na pokoji.



Ve chvíli, kdy uvidíte tento dialog, je update hotov. Můžete začít s konfigurací zařízení.




Update HP iPAQ hx4700 na verzi ROM 1.10


ROM update je u všech Pocket PC zařízení od HP velmi podobný a není na něm nic složitého. Prvním krokem je samozřejmě stažení instalačního souboru velkého přibližně 25MB. Následuje série screenshotů z průběhu instalace s popisky:



Samotná instalace update začíná ale až v tento okamžik:



Nyní máte čas na odpočinek, update pár minut potrvá...



A máme hotovo...:)



Aktualizace zařízení od HP je skutečně bezproblémová a pokud postupujete dle instrukcí, za pár minut je hotovo.


Update T-Mobile MDA Compact


Aktualizace ROM vašeho Compacta je v našich podmínkách poměrně komplikovanou záležitostí. Především proto, že T-Mobile (v době psaní tohoto článku) stále nenabízel žádnou novější verzi ROM než je prehistorická verze 1.01. A i kdyby ji nabízel, dost možná by ji opět zarputile odmítal umístit na svůj web volně k dispozici tak, aby si ji každý mohl snadno stáhnout a nainstalovat v teple svého domova. Místo toho by nutil kohokoliv navštívit populární firmu GSMobile, kde tuto "komplikovanou" operaci provedou za něj, ovšem za poplatek cca. 500Kč. Hnus.

Řešení tohoto problému samozřejmě existuje, ale má dvě ALE s vykřičníkem. Tím prvním je sporná otázka legálnosti celého počínání. Technicky je možné na váš MDA Compact nahrát ROMku z Compacta libovolného operátora libovolné jazykové verze. Už to samo o sobě odporuje licenčním podmínkám Microsoftu, jelikož systém Windows Mobile je licencován jako OEM a tak je jakákoliv změna proti výchozímu stavu nepřípustná. Navíc je zde otázka bonusových aplikací v Extended ROM, kde už je jejich kopírování za pomyslnou hranicí toho, co se ještě může a co už by se nemělo... Tím druhým je fakt, že pokud se vám váš Compact rozbije a vy ho ponesete k opravě s jinou než oficiální ROMkou, spláčete nad výdělkem - záruka nebude uznána. Neptejte se mě na to, co má například prasklý obal zařízení společného s verzí software, to je otázka pro T-Mobile a její servisní organizaci. Berte to však jako fakt. Takže vše, co podle tohoto návodu budete dělat, pácháte jen na vlastní nebezpečí a nikdo jiný než vy za to nenese odpovědnost.

A ještě jedna drobnost - Compacty prodávané v naší republice mají přímo v ROMce i lokalizaci od Sunnysoftu. Pokud změníte ROM, čeština logicky zmizí a vy si ji budete muset stáhnout přímo ze stránky Sunnysoftu. Na druhou stranu tak získáte poslední verzi, která na novější ROM bude bez problémů fungovat.

Ale k věci, morální otázky nechám na vás. Pro instalci nové ROM potřebujete v prvé řadě instalační balíček. Ten seženete buď na stránkách jiných operátorů než T-Mobile, nebo všechny pěkně hezky pohromadě na stránce XDA-developers. Pokud se tam nemůžete dostat, zkuste to svým oblíbeným FTP klientem - adresa je www.xda-developers.com, jméno a heslo je xda. Většinu z nás budou zajímat pouze ROMky s názvem začínajícím písmenky WWE, což znamená světovou angličtinu, ale na své si přijdou i příznivci ostatních jazyků. Součástí názvu je i trojice čísel - první udává verzi ROM, druhé verzi Extended ROM a poslední verzi rádia. Vyberte si tedy nějaký balíček podle svého gusta a stáhněte si jej na lokální počítač. Protože jde vesměs o ZIP, rozbalte obsah do nějaké složky na disku. Kromě toho potřebujete ještě upravený soubor MaUpgradeUt_noID (109,57 KB), bez kterého byste si moc legrace neužili - opět stáhnout a rozbalit, nejlépe do stejné složky jako jsou soubory instalátoru nové ROM. A pokud jste zařízení připravili podle instrukcí z první části tohoto článku, můžeme přikročit k update.

Vložte zařízení do kolébky a počkejte, až se připojí. Poté ze složky, kam jste nahráli instalátor nové ROM, spusťte soubor MaUpgradeUt_NoID.exe (tedy ten extra soubor, co jste si stáhli z této stránky) a dál postupujte podle obrázků:



Nyní se zařízení restartovalo, spustilo ve speciálním režimu a začne samotný proces aktualizace. Ale ouha, co se to děje...? Chyba??? Ano, chyba, ale zachovejte klid, to je normalni:) Pácháte přece ne-tak-zcela-oficiální update. Takže klídek, Compacta nechte na pokoji a místo toho ještě jednou spusťte soubor MaUpgradeUt_NoID.exe a odklikejte první dvě obrazovky.



Hned poté se rozběhne update, který bude trvat přibližně 15 minut. Má tři fáze, takže jen seďte a dívejte se.





Tak, a pokud nakonec uvidíte tuto obrazovku, máte vyhráno. Nyní proveďte HW reset (tlačítko pro zapnutí + reset) a pak začněte konfiguraci.



Ani aktualizace Compacta by při zachování všech pravidel neměla být problémem. Pokud se vám zařízení "nechytne" hned na začátku, proveďte HW reset a zkuste znovu. Já osobně už flashoval snad desetkrát a vše bylo stručně řečeno v pohodě.
reklama