Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Základní konfigurace Pocket PC (kalibrace displeje a pod.)

6.1.2006, Pavel Koza, návod
I když to někomu může přijít úsměvné, pro některé uživatele může být problémem už ta úplně základní konfigurace Pocket PC zařízení. Stačí k tomu málo - například nulové zkušenosti se světem kapesních počítačů nebo neznalost jazyka, kterým zařízení v základu komunikuje. Softwarová lokalizace do češtiny se totiž instaluje až po tomto prvním nastavení. Takže pokud máte právě tento problém, s pomocí tohoto obrázkového průvodce jej určitě rychle vyřešíte:)
Při prvním zapnutí zařízení se automaticky spustí program mající za úkol dvě (v poslední verzi systému Windows Mobile 5 už dokonce tři) funkce. V prvé řadě si klade za cíl ukázat úplnému nováčkovi základní filozofii ovládání Pocket PC zařízení dotykovým perem, tedy tapnutí, tapnutí a přidržení atp. Jeho druhým smyslem je provést základní konfiguraci zařízení, především kalibraci displeje a nastavení časového pásma. A nově ve verzi WM5 je uživateli nabídnuto i okamžité zabezpečení zařízení proti neoprávněnému přístupu. Všechno má ale jeden zásadní nedostatek - pokud uživatel nevládne angličtinou (případě jiným světovým jazykem), všechny pěkně zpracované textové instrukce jsou mu k ničemu a bez nich je úspěšné pochopení některých obrazovek celkem problematické. Proto je tu tento článek, který vám názorně předvede, co a proč vlastně dělat.

První obrazovka je čistě informační a je doprovázena zvukovým efektem. Zbavíte se jí tak, že na libovolné místo tapnete stylusem (dotykovým perem).



Následující obrazovka je nesmírně důležitá. S její pomocí totiž takzvaně "zkalibrujete dotykovou vrstvu displeje". Co to přesně znamená? Na displeji na každém Pocket PC je totiž položena ještě jedna průhledná vrstva, která má za úkol snímat dotyky pera a přenášet je dál do systému. Tato vrstva je však na displeji nezávislá, de fakto přenáší pouze souřadnice dotyku. Úvodní kalibrace tak slouží k tomu, aby systém zjistil, které souřadnice odpovídají jakým fyzickým bodům displeje.

Takže když přejdeme od teorie k praxi, na této obrazovce máte za úkol tapnout postupně přesně doprostřed všech pěti postupně zobrazených křížků. Jakmile tapnete na první, automaticky se přesune na jinou pozici, po tapnutí na pátý křížek se přesunete na další obrazovku. Pokud po tapnutí na pátý křížek dojde k jeho přesunu zase na střed, tapali jste velmi nepřesně a systém vás nutí celou proceduru zopakovat. V některých případech to ale může znamenat i poruchu dotykové vrstvy, takže pokud se ani na několik pokusů nepodaří displej správně zkalibrovat, obraťte se na svého prodejce, případně na servis.



Na další obrazovce je ten správný čas vybrat vhodné časové pásmo, kde se právě nacházíte. Vybírejte pečlivě - chyba vás později může poměrně vystrašit:) Pokud totiž sesynchronizujete svůj kalendář, všechny události se posunou a tak vás může PDA vzbudit na schůzku klidne ve 4 hodiny ráno. Jakmile si vyberete, tapněte na tlačítko Next.



Nyní je čas procvičit si základní způsoby ovládání Pocket PC dotykovým perem. Rozlišujeme dva - jednoduché tapnutí na displej provede označení jedné položky, například úkolu v úkolníčku. Tapnutí a přidržení stylusu na položce vyvolá po krátké chvilce kontextovou nabídku ke zvolené položce. Takže pokud jste připraveni, tapněte na tlačítko Next.



Na této obrazovce máte za úkol vyjmout z kalendáře událost a vložit ji na jiný čas. Takže tapněte na záznam, na který ukazuje červená šipka, a přidržte tam stylus cca. 1 vteřinu. Jakmile se objeví kontextová nabídka s červeně zvýrazněným slovem Cut, stylus odtáhněte. Nyní tapněte na červený nápis Cut, událost v kalendáři zmizí a objeví se nový výřez s jiným časem.



Tapněte a přidržte stylus na řádku 11 a po objevení kontextové nabídky, tentokrát s červeně zvýrazněným nápisem Paste, na něj tapněte. Událost se vloží na správné místo a vy můžete pokračovat tapnutím na tlačítko Next.





Ve Windows Mobile verze 5 je nyní možné během úvodní konfigurace rovnou zařízení zabezpečit. Jelikož předpokládám, že čtenáři tohoto článku mají radši svoji mateřštinnu, doporučuji nejdříve nainstalovat lokalizaci a zabezpečení provést ihned poté. Takže stiskněte tlačítko Skip a dostanete se na poslední obrazovku průvodce. Pak už jen stačí tapnout na libovolné místo na obrazovce a máte hotovo.



A to je vše. Přeji vám s vaším novým zařízením hodně zábavy a pokud si nebudete vědět s něčím rady, na těchto stránkách určitě najdete odpověď.
reklama