Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Universal Wireless keyboard firmy PalmOne: jak udělat z PDA malý notebook

6.12.2005, Bergmann , recenze
Vlastní klávesnice má v uzavřeném stavu rozměry jako větší PDAčko. Obal z černého plastu působí kompaktně a také se tak skutečně chová. Rozložení je otázkou okamžiku, jen při první manipulaci má člověk trochu pocit, jakoby dostával ježka z klece.
Je to ale jen nezkušeností, po několika "sborkách a rozborkách" získáte ten správný grif a zjistíte, že se klávesnice rozkládá i skládá velmi pohodlně.




K rozložení klávesnice je třeba nejdříve vysunout spodní část vlevo z horního krytu , ten odklopit a nakonec rozevřít obě poloviny a zajistit zámkem proti nechtěnému zavření. Poslední operací je překlopení čidla Irda na takové místo, aby "vidělo" a mohlo komunikovat s čidlem umístěným na PDA.




Klávesnice je napájena dvěma bateriemi AAA umístěnými ve středovém kloubu, o nichž výrobce prohlašuje, že by měly v běžném použítí vydržet zhruba 3 měsíce. Na spodní části klávesnice jsou pryžové pásky, které účinně zamezují jejímu posouvání po stole. Konstrukce je natolik pevná a stabilní, že umožňuje psaní nejen na pevných plochách, ale i například v autě nebo v čekárně s klávesnicí položenou na nohách.




Před napsáním prvních znaků je třeba z přiloženého CD nainstalovat ovládací program do PDA. Potřebujete k tomu funkční synchronizační program Active Sync a dál už se jen řídíte pokyny z instalačního CD. Program ovládání klávesnice umožňuje její manuální připojení nebo odpojení k PDA (při každém zapnutí PDA se automaticky aktivuje program vyhledávání klávesnice dle přednastavených parametrů, takže pokud si připravíte klávesnici a poté zapnete PDA,není třeba aktivovat program pro ovládání klávesnice manuálně), je možné nastavit zvukovou odezvu stisku kláves, parametry pro rychlost opakování znaků, přiřadit klávesové zkratky horkým klávesám a nastavit hodnoty pro úsporu el.energie, délku času vyhledávání klávesnice před spojením s PDA a dobu za níž se klávesnice automaticky vypne po ztrátě signálu nebo po vypnutí PDA.




Samotná klávesnice je tvořena 5 řadami standartních kláves,které jsou velmi podobné těm, jaké známe z notebooku. Rozložení kláves je QWERTY a horní řada neobsahuje znaky pro psaní diakritiky, což může méně zkušeným pisatelům činit jisté problémy. Já jsem si poradil zobrazením českého rozložení kláves pod textem, takže mi psaní potíže nedělalo. V PDA jsem měl nainstalovanou lokalizaci SUNNYSOFT Interwrite 8.6, která si s klávesnicí rozuměla od první chvíle a tak bylo psaní české diakritiky bez problémů. Klávesnice současně podporuje běžné klávesové zkratky známé z Windows (označování textu, jeho kopírování, vkládání atd.).

Mohou ji používat jak stroje s operačním systémem Windows tak Palm. K ovládání různých funkcí a např. otevírání aplikací slouží funkční klávesy. Aktivují se stiskem klávesy Fn a klávesy s příslušným symbolem. Funkční klávesy pro Palm mají modré značení, pro Windows jsou výrazně bílé. Mimo předdefinovaných kláves má uživatel možnost zvolit a nadefinovat si dalších 10 "horkých" kláves dle svého výběru. Spodní řada klávesnice obsahuje kromě klávesy Fn také klávesy rozbalovací nabídky hlavního menu, rychlého návratu do Today obrazovky,klávesu pro psaní speciálních znaků, pro pohyb kurzoru ve směru šipek a pro mazání následujícího znaku.




Stojánek, o který se opírá PDA má na spodní straně pásek z měkké pryže a z jeho spodní plochy je možné vysunout "zábradlí" zamezující vyskočení PDA. Tato část ve mně zpočátku budila jistou nedůvěru, protože se zdálo, že PDA do ní patří "naležato" a že se tedy na stroje, neumožňující otočení obrazovky jaksi pozapomnělo. Pak jsem si uvědomil, že stojan je vlastně obalem složené klávesnice a že to je důvod jeho tvaru.


Závěr


Klávesnice splnila požadavky, které jsem od ní čekal. Velkým pozitivem je její kompaktnost i tuhost konstrukce. Nedochází k deformacím ani při psaní na měkkých podložkách, psaní je srovnatelné s psaním na notebooku. Klasická "velká" PC klávesnice je ale přece jen o něco pohodlnější. Snad jedinou výtkou je absence popisek české diakritiky na klávesách a to, že popisky odpovídají americkému QWERTY namísto našeho QWERTZ rozložení. Klávesnici bych doporučil všem, kteří používají PDA pro psaní dopisů i jiných textů mimo dosah velkého PC. Já osobně už doma velký počítač na psaní nezapínám. Klávesnice společně s PDA mi ho plně vynahradily.


Technická data


  • Rozměry
    • Otevřená klávesnice: 257mm x 161mm x 72mm
    • Zavřená klávesnice: 138mm x 100mm x 18mm
  • Hmotnost včetně baterií: 210 g
  • Cena: ~2000 Kč včetně DPH

Další informace je možné získat na adrese palmOne.com včetně seznamu kompatibilních zařízení. Pokud se vám klávesnice líbí a chtěli byste si ji zakoupit, můžete to zkusit například v Sunnysoftu.
reklama